WW: Gaydar bestaat

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Zeg het maar, homo of hetero? (Foto: Flickr (nopunintended)/OwenBlacker)

Een echte belangrijke maatschappelijke vraag kan je het niet noemen, maar in de categorie ‘toch leuk om te weten’ zochten onderzoekers Nicholas Rule and Nalini Ambady naar een wetenschappelijk antwoord op de vraag of mensen het vermogen hebben om homo’s van hetero’s te onderscheiden. Ofwel, bestaat er zoiets als een gaydar.

Het vermogen om de seksuele voorkeur bij mensen te detecteren was al eerder aangetoond bij pratende mensen op video, maar Rule en Ambady vroegen zich specifiek af of we het ook aan een gezicht alleen kunnen aflezen. Hiertoe onderwierpen ze 90 personen aan een test: zij kregen 90 gezichtsfoto’s, geplukt van een online datingsite, te zien. En inderdaad, zowel mannen als vrouwen wisten de homo- en hetero-gezichten boven kansniveau van elkaar te onderscheiden.

Wat nog opvallender is, is dat dit ook het geval was als de foto’s slechts 50 milliseconden getoond worden. Deze manipulatie zorgt ervoor dat de foto’s niet bewust waargenomen worden, maar als het ware door het primitieve gedeelte van het brein verwerkt worden.

De onderzoekers vertrouwden de uitslagen zelf ook maar matig en ze herhaalden deze onder nog gecontroleerdere omstandigheden. Zo gebruikten ze alleen maar fotos die niet door de mensen zelf waren uitgezocht om ‘zelfpresentatie’-effecten uit te sluiten. Ook fotoshopten ze haarstijlen weg en probeerden ze het met foto’s van alleen de oog- of mond-regio. In alle gevallen bleken de resultaten stand te houden: de proefpersonen waren in staat om, beter dan gokken, seksualiteit in te schatten.

Over het hoe en waarom zijn nog veel open vragen. De onderzoekers zelf geven evolutionaire redenen waarom het handig is om homo’s en hetero’s te kunnen onderscheiden. Op welke kenmerken we dit precies kunnen, dat blijft onduidelijk. Een mogelijke verklaring kan zijn dat homoseksuele mannen meer vrouwelijke trekken emuleren en vice versa en dat deze trekken na verloop van tijd in het gezicht ‘ingebed’ worden. Ik zou het niet weten, mijn gaydar is notoir slecht ontwikkeld.

  1. 4

    “De onderzoekers zelf geven evolutionaire redenen waarom het handig is om homo’s en hetero’s te kunnen onderscheiden”

    Ik kan me voorstellen dat het gewoon in de kroeg ook wel handig is…

  2. 16

    Moet ineens denken aan de “knobbel van Swaab”.
    Zou kunnen dat we een radar in de hersenpan hebben die gezichten kan onderscheiden naar wat voor criteria dan ook, maar wie weet is onze hersenkwab wel zo gevormd, dat het herkenning makkelijk maakt.