WW: FBI vraagt puzzelaars om hulp

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

De twee codes van McCormick (bron: wikipedia commons/ fair use)Het komt maar zelden voor dat puzzelaars en crypto-geeks hun vaardigheden kunnen inzetten voor zoiets CSI’erigs als het oplossen van een ‘cold case’. Daar is sinds deze week verandering in gekomen: de FBI vraagt om publieke hulp bij het oplossen van een twaalf jaar oude moordzaak. Vermoed wordt dat de twee morsige notitievelletjes met een versleuteld bericht inzicht kan geven in het misdrijf.

Op 30 juni 1999 werd het levenloze lichaam van Ricky McCormick gevonden  in een veld in St. Charles County, Missouri. McCormick, een voortijdige schoolverlater met een longaandoening en een aanzienlijk crimineel verleden. McCormick werd geidentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken maar de reden van zijn dood is nu al twaalf jaar een raadsel voor de autoriteiten. Vreemd was ook het feit dat het lichaam meer dan 45 kilometer van zijn huis gevonden werd -Ricky bezat geen auto en er is geen openbaar vervoer in die omgeving.

Maar het allervreemdste zijn de twee velletjes met gecodeerde berichten die in de binnenzak van McCormick aangetroffen werden. Het bestaan van de codes werd niet openbaar gemaakt, maar in de afgelopen twaalf jaar is het noch de cryptologen van de FBI, noch die van de American Cryptogram Association gelukt kaas te maken van de vreemde lettercodes. En dus merkt de FBI deze week de dood uiteindelijk aan als een ‘moord’ en maakte zij het bestaan van de codes openbaar met daarbij expliciet de vraag aan de ‘crowd‘ om hulp bij het ontcijferen.

Dus voor iedereen die zin heeft in een lastig puzzeltje: de twee velletjes bevatten meerdere regels letters en cijfers, waarbij op het eerste blaadje veel ‘woorden’ tussen haakjes staan en op het tweede blaadje paragrafen in vakken zijn verdeeld. Voor wie een geweldig crypto-algoritme heeft liggen, een uitgetypte variant is onder andere hier te vinden.

De codes kunnen van alles bevatten: spionage instructies, paranoide berichten, boodschappenlijstjes… Wat het ook is, de FBI denkt dat het zou kunnen bijdragen aan het oplossen van deze mysterieuze moordzaak. Wie een theorie (of een oplossing) heeft kan hem kwijt op de FBI site.

Reacties zijn uitgeschakeld