WW: Facebook legt (inter)nationale connecties bloot

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Nederlandse Facebook-connecties (Plaatje van fanpageanalytics.com/countryprofiles.html)

Al eerder berichtten we hier op een Wondere Woensdag over hoe het Internet wetenschapsbeoefening kan beinvloeden. Eén van de gebieden waar veel nieuwe vragen ontstaan en beantwoord kunnen worden is die van de sociologie. Aan de hand van sociale netwerken zoals Facebook, Myspace of Hyves kunnen onderlinge relaties tussen mensen blootgelegd worden. Een snelle zoekopdracht in Google Scholar op ‘facebook sociology‘ levert al bijna 13.000 hits op.

Het mooie is dat de basisgegevens, de data waaraan hypotheses getoets worden, veel gemakkelijker beschikbaar zijn dan voorheen. Je hoeft nu geen groot budget in de wacht te slepen om een jarenlang promotieonderzoek te financieren waarin een paar honderd mensen kunnen worden geanalyseerd. Met een beetje programmeer-handigheid en kennis van beschikbare API’s kan je allerlei data binnenhalen en combineren, ook iets wat we al eerder terugzagen.

Een mooi voorbeeld werd onlangs gepresenteerd door Pete Warden op zijn blog. Hij verzamelde gegevens van 210 miljoen openbare facebook profielen en analyseerde tussen welke landen en steden de meeste relaties bestaan. Om deze gegevens goed te kunnen analyseren visualiseerde hij ze op een kaartje. In zijn blog vertelt Pete dat hij in de Verenigde Staten een aantal geografische clusters terugvond van onderling verbonden plaatsen. Het is natuurlijk al een interessant gegeven dat we blijkbaar ook online toch vooral nog vrienden zijn met degenen die dicht bij ons wonen. Het zal interessant zijn te zien hoe dit over 20 jaar is, of we dan in een echte global community wonen.

De clusters die Pete terugvond in de data corresponderen tot op zekere hoogte met verwachtte geografische plekken: Old South, Southern California, etc. Maar hij vond ook een aantal minder voor de hand liggende clusters die hij namen gaf als ‘Mormonia’, ‘Nomadic West’ en ‘Stayathomia’. Bij mij kwam de vraag op of het niet realistisch is om te verwachten dat we ooit in een wereld zullen leven waar grenzen niet door rivieren of taalbarrieres gevormd zullen worden maar compleet afhankelijk zullen zijn van gemeten sociale verhoudingen.

Hoe dan ook, Pete maakte ook een visualisatie van de internationale relaties. En als we naar Nederland kijken, zien we toch wat opvallende links: De vrienden van de Nederlandse Facebooker bevinden zich natuurlijk in de omringende landen (Belgie, Duitsland, Frankrijk en het VK) en onze culturele grote broers (VS, Canada). Maar daarnaast vinden we in de top tien Indonesie, Zuid-Afrika (koloniaal verleden?), Australie (emigranten?) en Israel (naast politieke vrienden dus ook echte vrienden?).

En zo roepen, zoals ook in echte wetenschap, de antwoorden weer meer vragen op. Op de site van Pete kan je uitgebreid zelf experimenteren.

Reacties (3)

#1 Mark

“maar compleet afhankelijk zullen zijn van gemeten sociale verhoudingen.”

Ik hoop dat je niet bedoelt dat de metingen de grenzen zullen bepalen…?

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ik zou Canada toch ook aan immigratie linken (de VS misschien ook wel deels). Nederland-Israël zou ik wel graag op regionaal niveau willen zien. Zou het iets te maken kunnen hebben met de Bible Belt? Vandaar vertrekken nog geregeld excursies, werkvakanties ed. met vooral jongeren richting Israël.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jonas

@2. Nee hoor, we hebben ook veel joodse Nederlanders die familie/vrienden in Israël hebben.

Geen Marokko en Turkije. Suriname, Spanje (pensionados).

Zelf op Facebook ben ik totaal niet representatief, allemaal regio. Natuurlijk kijk ik wel eens in de vriendenkring van een ander, en dat gaat vaak niet verder.

  • Vorige discussie