De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.
Een paar weken geleden wierp ik een blik op wearables, mini-computers die in je kleding verstopt zitten. Vandaag iets dat nog veel verder gaat, namelijk elektronica die in je lichaam is verwerkt. Hiermee worden de eerste stappen gezet in de richting van één van de kroonjuwelen van de science fiction: de Cyborg, de samensmelting van mens en machine.
In maart konden we al het verhaal lezen van Jerry Jalava, de Fin die zijn vinger verloor en besloot het nuttige met het nog nuttigere te verenigen en een USB-stick in zijn vingerprothese op liet nemen. Handig als je ergens Linux wil booten of je volledige SNES-bibliotheek wil meenemen.
De bekendste cyborg tot nu toe is professor Kevin Warwick. Hij doet al jaren onderzoek naar cybernetica. Hij houdt zich niet alleen bezig met technische en morele vraagstukken, maar fungeert ook als zijn eigen belangrijkste proefpersoon. Zo liet hij in 1998 al een RFID tag implanteren waarmee hij allerlei huishoudelijke apparaten aan kon sturen in zijn eigen huis. Een stap verder ging hij toen hij met een meer geavanceerde chip-implantaat een robotarm bestuurde. Warwick ging nog een stap verder toen hij ook zijn vrouw aan een implantaat wist te krijgen en via het internet elkaars zenuwstelsels direct met elkaar kon laten communiceren.
Met de nog steeds kleiner wordende elektronica wordt het nu ook voor relatieve leken mogelijk om zichzelf om te toveren tot cyborg. De nieuwste toevoeging tot deze nieuwe hybride levensvorm is filmmaker Rob Spence. Hij zag het verlies van een oog niet alleen als nadeel, maar als een mogelijkheid tot een uniek project. Hij laat een oog-prothese met camera ontwikkelen door een groep vrijwilligers. Vervolgens zal Spence, die zichzelf de titel “Eyeborg” toedichtte, alles wat hij op een dag ziet filmen. Doordat de camera verborgen is en altijd aan is, zullen er andere beelden geschoten worden dan normaal mogelijk is. (Interessant is in dat kader ook het SenseCam project van Microsoft.)
Zoals te zien is op de Eyeborg site, ging er wel even iets mis met het eerste prototype, ontwikkeld door techneut Kosta Grammatis maar daar laten de heren zich niet door uit het veld slaan. Voorlopig heeft Spence al een rood led-lampje in zijn oog zitten. Je hebt er niks aan, maar het ziet er wel verdomd cool uit: Hasta la vista, baby.
(Overigens, in een mooi stukje ‘art imitating life’, morgen een recensie van een Mexicaanse SF-film over cyborg-gastarbeiders.)