WW: Eerste glimp van Windows 7

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Bill en zijn eerste Windows (Foto: Flickr/niallkennedy)

Net nu wij trouwe Windows gebruikers gewend zijn aan Vista, komt Windows-voorman Steven Sinofsky met de eerste details naar buiten over “Windows 7”, de opvolger van Vista die in 2010 naar buiten gebracht gaat worden. Het eerste bericht is meteen al een teleurstelling: het zal een doodgewone voortzetting (qua kernel en driver model) van Vista zijn en niet het lichtgewicht mini-operating system dat volgens eerdere geruchten de Microsoft traditie van logge OSsen zou doorbreken.

Hoewel Sinofsky erg weinig los wil laten in het interview, lijkt hij impliciet toe te geven dat tijdens de ontwikkeling van Vista de coördinatie met hard- en software fabrikanten over compatibiliteit te wensen overliet. Hoewel een hoop van deze problemen met het verschijnen van Vista Service Pack 1 opgelost zijn, hoopt Sinofsky dit keer in samenwerking met het ‘PC-Ecosysteem‘ de grootste problemen voor te kunnen zijn.

Rond dezelfde tijd dat dit interview uitkwam spraken Microsoft topmannen Steve Ballmer en Bill Gates op de ‘D Conference’ van Wall Street Journal’s “All Things Digital“. Ook daar werd een tipje van de sluier over Windows 7 opgelicht: Zo onthulden ze dat het al eerder bejubelde multitouch systeem ‘Surface‘ een integraal onderdeel zal worden van de user interface in de opvolger van Vista.

Op zich weinig spannend nieuws natuurlijk over een software produkt dat pas over twee jaar uit moet komen. Maar je kan denk ik niet vroeg genoeg geïnformeerd worden over een zeer belangrijk stuk gereedschap dat nagenoeg iedereen gaat gebruiken.

Reacties (8)

#1 RB

Werken ze niet ergens stiekum parallel aan iets nieuws of gaan ze straks gewoon dood vanwege remmende voorsprong? Moet het per sé spannend zijn?

Wat denk jij?

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Hoezo gewend aan Vista? Tis dat ik aartslui ben en geen zin heb XP overnieuw te installeren. Wel fijn dat even melding gemaakt wordt van Servicepak 1, had ik nog niet door, zal die eens installeren kijken of dat mijn klachten verhelpt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Victor

@1: ik had het idee van een ’thin client’ wel een heel logische stap gevonden. Vooral omdat er steeds meer applicaties via het web gedraaid (gaan) worden (bv google docs).
Ik denk dat ze nog steeds marktaandeel gaan verliezen, maar het zal nog wel even duren voordat ze daar bij MS aan de bel trekken.

@2: Ja, mijn laptopje had Vista voorgeinstalleerd en ik moest wel een paar keer de neiging onderdrukken om te downgraden naar XP. Maar nu ik er eenmaal een beetje aan gewend ben, en vooral na installatie van SP1 ben ik eigenlijk wel tevreden.

Maar het blijft natuurlijk een gigantisch log OS.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 m44

Je OS is net zo log als je het wil hebben, Victor.

Light & speed !

Als het niet voor de games was en een paar ouwe DOS-apps zou ik alleen (en niet naast XP) een nette Linux draaien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Victor

ja, maar ik merk toch dat als je ‘eventjes’ snel een progammaatje wil downloaden voor bv. videoconversie oid. het 9 vd 10 keer Windows-only is.

Ik maak zelf nu ook op mijn werk gebruik van windows en combineer dat met een virtuele desktop op een linux machine. The best of both worlds :).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Martijn

Vista blijft verbazen. Mijn computer is een beetje oud, dus ik had wat van die Aero eyecandy uitgezet. De processorbelasting was toen inderdaad een stuk minder, maar het geluid ging stotteren. Zelfs het belletje van nieuwe mail.
Zette ik weer alles aan, komt de processorbelasting niet onder de 80%, maar de muziek blijft soepel doorspelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Domino

Op mijn aankomende nieuwe puter komt dan ook net als op deze alleen XP-Pro te staan. Gelukkig zijn die nog steeds te koop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 dutchjingles

Hier een video demo van het multi-touche screen. Errug coool…

 • Vorige discussie