WW: Een wetenschappelijke glazen bol

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland

Dobbelstenen (Foto: Flickr/pyth0ns)Hier bij GeenCommentaar hebben we een broertje dood aan voorspellingen voor het nieuwe jaar. De enige altijd uitkomende voorspelling is dat je er een jaar later met schaamte naar terugkijkt, zeker als het om wetenschappelijke ontwikkeling gaat. Wij houden ons er dan ook verre van. Behalve natuurlijk als het gaat om wetenschappelijk verantwoorde voorspellingen van vooruitgang!

Door het magere voorspellingsresultaat van vorig jaar besloot New Scientist het namelijk eens anders aan te pakken. Geen natte vingerwerk, maar wetenschappelijk onderbouwde uitspraken over de waarschijnlijkheid dat bepaalde gebeurtenissen binnenkort zullen plaatsvinden, gebaseerd op de historische ontwikkelingen op hetzelfde vakgebied. Het blad gaf dé expert op dit gebied, Samuel Arbesman, de vrije hand, wat resulteerde in het volgende rijtje dingen die volgend jaar wel, maar ook niet gaan gebeuren.

Allereerst wat er volgend jaar wel gaat gebeuren:

– Volgend jaar vinden we een ware dubbelganger van de aarde in een ander sterrenstelsel (82% kans).
– De groei van het Internet stabiliseert zich of gaat afnemen.

En hoewel het wat makkelijker voorspellen is, gebeuren er ook een aantal dingen niet in 2011:

– Het bewijs voor P is (niet) NP zal er ook in 2011 nog niet zijn.
Stabiele superzware elementen zullen nog niet geproduceerd worden.

Het mooie van deze voorspellingen is natuurlijk dat er zowel voorspeld wordt dat het wel én niet gebeurt. Er is immers 18% kans dat er géén aardekloon wordt gevonden. Je zit dus altijd goed! Er is overigens één universele constante, en dat is dat mensen niet leren van eerder gemaakte fouten, dus ook New Scientist is eigenwijs en gooit er – heel onverstandig – nog een aantal eigen voorspellingen tegenaan, zonder percentages.

– De electrische auto gaat écht doorbreken (43,1%).
Embryonale stamcellen gaan in 2011 eindelijk hun nut bewijzen (68,4%).
– De commerciële bemande ruimtevaart komt van de grond (84,7%).
– We gaan op afstand bestuurde ‘avatar’-robots zien op de werkvloer (0,3%).

Voor uw gemak heeft de redactie van GC achter deze voorspellingen – totaal onwetenschappelijk – de kans dat het volgend jaar ook daadwerkelijk gebeurt geschat. En deze meta-voorspelling moet u ons maar vergeven.

Reacties (1)

#1 Peter

Het moet toch noet zo heel lastig zijn voor New Scientist om even alle lopende onderzoeken langs te gaan en te kijken wie er het verst is gevorderd? Grote kans dat die volgend jaar doorbreken.

Die op afstand bestuurde avatar-robots, schat je dat werkelijk zo laag in? Ik dacht dat men daar al heel ver mee was. Als een robot een heel orkest er onder kan houden, zal het niet lang duren of een als Machiavelli opgetuigd stuk techniek ‘rules the world’.

Ik voorspel vast de IG Nobelprijzen.
– onderzoek bewijst dat mensen vrolijk worden van uien met een sinasappelgeurtje.
– een vervolgonderzoek op ‘koeien met een naam produceren meer melk’ wijst uit dat het volstaat een koe toe te roepen: ‘en nu is het genoeg’, om binnen het melkquotum te blijven.
– robots hebben de ethiek van de maker.