WW: Altijd blijven lachen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

glimlachen is dus goed voor je (foto Flickr/Theen ...)De glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft. En dat niet alleen, diezelfde glimlach zorgt er ook nog eens voor dat je langer leeft. De fysieke voordelen van glimlachen zijn al langer bekend. Wie glimlacht voelt zich beter omdat onder andere endorfine-productie wordt verhoogd, verlaagt de bloeddruk en zorgt ervoor dat we ons beter kunnen invoelen in onze gespreks- of glimlach-partner.

Maar een lange-termijn studie uitgevoerd in 2010 door Ernest Abel en Michael Kruger van Wayne State University liet zien dat glimlachers langer leven. Hun onderzoeksmethode was wel een beetje vreemd: ze bekeken nauwkeurig naar de glimlachen van de spelers afgebeeld op 230 honkbalplaatjes uit 1952. De onderzoekers lieten de wijdte van de glimlachen op de plaatjes door vijf mensen in één van drie categorieen plaatsen: geen glimlach, gedeeltelijke glimlach en totale glimlach. Die laatste categorie staat ook wel bekend als de Duchenne glimlach.

En wat bleek: de spelers in de eerste categorie werden gemiddeld 72,9 jaar oud. De spelers in de tweede categorie 75 jaar oud en de vrolijke fransen onder de honkballers werden gemiddeld maar liefst 79,9 jaar oud. Een gigantisch effect. Wie zijn leven lief heeft neemt dus de tip van die oude clown over: Wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen!

Hieronder: Gezondheids-entrepeneur Ron Gutman illustreert de positieve effecten van glimlachen in minder dan 8 minuten.

Reacties (5)

#1 Peter

Prachtig filmpje. Er rijzen wat vragen.
– Zou je, na een groot deel van je leven weinig gelachgen te hebben, de boel nog kunnen redden door alsnog aan de lach te gaan?
– Op mijn werk lopen een paar types rond met een fikse persoonlijkheidsstoornis. Het valt me op dat de meesten vrijwel continu met een glimlachje op hun gezicht rondlopen. Mensen met zo’n stoornis vindn meestal dat ze die ziekte niet hebben. Geen bewijs voor de theorie dat lachen (geestelijk) gezond maakt, wel een bewijs voor dat lachen je zekerder en gelukkiger maakt?

  • Volgende discussie
#2 dramklukkel

Ik denk wel eens: Mensen die continue grijnzen bevinden zich in een doorlopende staat van ontkenning.
En daar kan ik dan vol leedvermaak om lachen.

Misschien zijn oorzaak en gevolg wel omgekeerd en glimlachen menzen vaker omdat ze stiekem al weten dat ze langer zullen leven…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dramklukkel

Zzzz. ja spastisch typen, ik weet het menzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 dramklukkel

Ik lees in een ander artikel dat juist ongelukkige mensen langer leven. Ik zou toch bijna denken dat lachende mensen hypocriete chagrijnen zijn. http://uk.health.lifestyle.yahoo.net/sad-people-live-longer.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 clismo kan niet honkballen

Dus eigenlijk gaat het om het gezicht dat je trekt als er een foto van je gemaakt wordt. Ondanks mijn zorgeloze en blijmoedige aard geef ik er bij het maken van foto’s juist de voorkeur aan om níet te glimlachen. Mmmmm.

  • Vorige discussie