Zorgplan van tafel, coalitie zoekt uitweg

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De inkomensafhankelijke zorgpremie wordt geschrapt, alternatieven worden achter gesloten deuren besproken.

Open artikel

Reacties (26)

#1 Carlos

Het geld ophalen via inkomstenbelasting is logischer, dus dit plan schrappen lijkt mij verstandig, maar het neemt niet weg dat de media en allerlei particuliere roeptoeters behoorlijk fout zaten met hun ongefundeerd paniekzaaien over koopkracht horrorplaatjes.

#2 Inca

En ik mag toch hopen dat het niet eenzijdig de zorgpremie is die eraan gaat – dat ze de compenserende inkomstenbelastingverlaging ‘even’ vergeten terug te draaien bv.

#3 cerridwen

Ik neem aan dat Samsom hier iets voor terugkrijgt.

Ik ben overigens wel benieuwd of dit helpt. Het fundamentele onderliggende probleem lijkt te zijn dat een deel van de VVD kiezers zich niet realiseert dat andere mensen er anders over denken dan zij, en dat wil de VVD regeren er dus compromissen moeten worden gesloten. Een beetje zoals de Republikeinen in Amerika hun eigen werkelijkheid hebben gecreëerd. De reality check van de verkiezingen maakte dit pijnlijk duidelijk: ze geloofden er echt in.

#4 Bismarck

Rutte beloofde belastingverlaging. Dat kan natuurlijk niet in de huidige situatie, maar hij had toch een slimme oplossing gevonden (niet elegant, maar wel doenbaar, want iedereen is verplicht verzekerd, dus dat kun je als alternatief voor belasting gebruiken). Gaat ineens Jan en alleman, VVD-ers incluis, toch lopen gillen, ondanks dat hij zijn belofte nakomt. Tja, zo maak je het Rutte ook werkelijk onmogelijk.

#5 INje

Nivelleren moet er gewoon uit. Het huidige akkoord is veel te links en niet overeenkomstig het machtevenwicht. De vvd is de grootste en levert de premier, dus moet er een vvd boventoon gevoerd worden in het (nu nog) centrum linkse kabinet.

Daarnaast is nivelleren asociaal. Het kost banen. Het vraagt te veel van degenen die al te veel belasting betalen. Nivelleren tijdens een crisis is dan nog eens extra asociaal, aangezien een bepaalde groep niet alleen mag opdraaien voor de crisis, maar ook nog eens andermans ‘vooruitgang’ mag financieren. Dat kun je niet maken, zeker niet naar je eigen achterban.

#6 Flip Van Dyke

Zo juist besloten dat het regeerakkoord wordt opengebroken.
Laten we hopen dat er iets beters uit komt.
Dan moet de PvdA ook weer een congres bij elkaar roepen lijkt mij zo.

@Inje. Dar hebben we het Telegraaf, RTL geblaat weer. De grote verliezers van dit akkoord zijn niet de hoogste inkomens maar de sociale minima en kinderen.

#7 INje

@Flip

Daar hebben we de linkse onderbuik weer. Je kunt de rest op sargasso wel lekker napraten, maar dat maakt het nog niet waar. Er zijn in dit akkoord twee soorten maatregelen. De ene soort raakt iedereen, de andere soort raakt de werkende mens die modaal en meer verdient. Dus tel uit je winst. Daarnaast is RTL minder biased dan sargasso Flip.

#8 lapis

@5

Het huidige akkoord is veel te links en niet overeenkomstig het machtevenwicht.

De PvdA heeft een semi-realistisch alternatief: een coalitie met SP en CDA. Rutte heeft helemaal niets vergelijkbaars aangezien Bruin II (zelfs met SGP) geen meerderheid zou hebben, en als je het dan zo nodig in een realpolitieke context wil bekijken zou dat zijn weerslag moeten vinden in de machtsverhouding. Ik zou het, als het kabinet zou vallen, echt hilarisch vinden om de reacties te lezen van rechtse compromishaters als er daarna een kabinet Samsom I wordt geformeerd dat nog harder nivelleert.

#9 Flip Van Dyke

@INje. Je kan mij van van alles beschuldigen -onderbuik: geen probleem- maar niet van de rest napraten; daarvoor zoek ik te veel dingen zelf uit.

Als je kijkt naar het akkoord -en het tijdpad- dan valt sterk op dat juist de minima -vooral die met kinderen- en werkende ouders met kinderen er zoveel op achteruit gaan.

http://www.flipvandyke.nl/wp-content/uploads/2012/11/basispad_ra1.jpg

#10 Lommers

@lapsis, je moet toch even uitleggen hoe PvdA (38), CDA (13) en de SP (15) samen een meerderheidscoalitie kunnen maken. Ik zie het niet…

#11 lapis

Ah, ik heb me vergist, ik dacht een keer iets over zo’n coalitie gehoord te hebben maar dat misschien van voor de verkiezingen. Dan zou D66 erbij moeten. Waarschijnlijk realistischer dan wat Rutte voor opties heeft (ervan uitgaande dat D66+SP realistischer is dan D66+PVV, al weet ik dat niet meer zo).

#12 INje

@Lapis

Wel leuk dat je het zelf ook semi-realistisch noemt. Dat maakt de rest ook direct overbodig. Feit blijft dus dat we een logische coalitie hebben, maar de vvd slecht onderhandelt heeft en daardoor te weinig heeft bereikt wanneer je naar het machtsevenwicht kijkt. Dat er zo snel alweer belangrijke plannen van tafel moeten en de jovd, lokale vvd bestuurders, leden, het wetenschappelijke bureau van de vvd en vvd eerste kamerleden hun steun intrekken is daar een logisch gevolg van. Blijkbaar was het evenwicht dus zoek. Dat moet nu hersteld gaan worden. Dit is slechts een eerste stap.

#13 mark3000

Ik ben dan weer meer van de conspiracy theory. Ik dacht dat dit een afleidingsmanoeuvre is, zodat we het niet meer hebben over de andere punten die in het regeerakkoord staan.
Het verbaasd me dus dat het al zo snel van de tafel wordt gehaald.

#14 su

@5: De vvd is de grootste en levert de premier, dus moet er een vvd boventoon gevoerd worden in het (nu nog) centrum linkse kabinet.

Onzin. De VVD heeft welgeteld drie zetels extra behaald. Dat is lang niet genoeg om zo rigoreus de boventoon te claimen. Daarnaast heeft Rutte te maken met de werkelijkheid dat als hij met Samsom geen afspraak kan maken hij het premierschap op zijn buik kan schrijven.

#15 Ad van der Stok

@14: eens met je punt, maar een klein detail:

Daar waar welgeteld (1) staat, moet misschien nietgeteld staan… De VVD heeft er 10 meer dan ze had en 3 meer dan de PvdA, maar ruim onvoldoende om in haar eentje de zaak te bepalen, zoveel is duidelijk.

EDIT: ah, net binnen de 15 minuten verbeterd zie ik :)

#16 su

@15: Had mij verkeken tussen 2010 en 2012 op wikipedia, ja.

#17 INje

Die logica werkt ook omgekeerd Su, dus feit blijft……

lees de rest maar terug in een eerdere reactie.

#18 su

@17: Nee, de logica werkt niet geheel omgekeerd. Samsom heeft zijn concessies gedaan, en zal daar wat voor terug willen hebben. Als Rutte weigert, dan wordt het de kortste regeringsperiode in de Nederlandse geschiedenis. Samsom heeft Rutte nu bij de ballen en weet dat verdomd goed.

#19 cerridwen

@Inje: jij illustreert mooi wat ik in #3 zeg. Ik weet niet of je op de VVD gestemd hebt, maar je lijkt je niet te realiseren dat er compromissen gesloten worden als je wilt regeren. Andere mensen zijn het niet met jou eens, en hebben (helaas voor jou) op andere partijen gestemd.

Ik heb ook liever dat het PvdA beleid onverkort wordt uitgevoerd, maar ik realiseer me dat dit nou eenmaal niet kan met 38 zetels.

Je kan twisten over of dit nou de meest verstandige maatregelen zijn. Prima. Maar als je dit de meest verschrikkelijke maatregel aller tijden vindt moet je nog maar eens naar Karl Rove op Fox News kijken om te zien waar dat toe kan leiden.

#20 INje

@Su,

ze hebben elkaar bij de ballen. Daarnaast moet je accepteren dat jouw logica of beide kanten op werkt, of helemaal geen logica is maar gewoon wishfull thinking. Het is het een of het ander.

@19
Ik twijfel, net als iedere vvd er, aan de uitkomst van de onderhandelingen. De vvd heeft niet genomen wat het kan, en daarmee heeft de partijtop dus niet optimaal haar leden vertegenwoordigd. Reden ook van alle consternatie en nu dus het onvermijdelijke: veranderingen.

#21 su

@20: Ik zie niet hoe Rutte Samsom bij de ballen heeft. Samsom heeft zich gehouden aan de afspraak, hij heeft zich bereidwillig getoond. Hij heeft dan ook een goede exit strategie: we hebben ons best gedaan, maar ze wilden niet. Rutte daarentegen krijgt een flinke knauw te verwerken als hij eruit stapt. Het falen van de formatie komt dan geheel op zijn bord te liggen. En met de huidige peilingen kan hij geen vervroegde verkiezingen lijden. Dan staat er dus een minderheidscoalitie van links te wachten met Rutte in de oppositie.

#22 INje

“Dan staat er dus een minderheidscoalitie van links te wachten”

Precies, bij de ballen, zoals je dat zo mooi verwoord.

#23 su

@22: En in welke opzichte is dat voordelig voor Rutte? Zelfs met een minderheidscoalitie kan links de noodzaak van aanpakken benadrukken. Als Rutte daar voor gaat liggen, dan wordt de daaruit voortvloiende schade flink op hem gehaald. Dan kan de VVD voor de rest van de decennium het regeren wel vergeten.

#24 cerridwen

@inje:
“De vvd heeft niet genomen wat het kan”

Je hebt duidelijk geen gevoel voor wat PvdA’ers belangrijk vinden. Als je met een PvdA bril naar het akkoord kijkt, dan schrik je van wat allemaal is ingeleverd.

Dat het rustig is bij de PvdA zegt iets over de communicatie en strategie van Samsom, niet over de onderhandelingsruimte.

Dat harde onderhandelen waar jij zo’n voorstander van lijkt te zijn is grotendeels tijdsverspilling: aan het begin is al duidelijk dat er veel ingeleverd moet worden om tot een akkoord te komen, en ook over de invulling is al veel duidelijk. Bovendien heeft het nadelen. Voor een extra voordeeltje hier of daar verlies je veel tijd en is de sfeer bij voorbaat al verzuurd.

Samsom en Rutte hebben dat begrepen. Nu de VVD kiezers nog.

#25 Yevgeny Podorkin

@13 Mark2000

Ik doe mee:

1) Rutte heeft haast. 2) Binnen VVD- gelederen echter heeft niemand niet, ook de oude garde niet, zich óóit bezig gehouden met ab-so-lu-te taboes als nivelleren in welke vorm dan ook laat staan tijdsverslindende doorberekeningen. 3) Bos (KPMG) doet 1 + 1 =2. Weet als geen ander wat de gevolgen voor de middeninkomens zijn. Heeft optimaal gebruik gemaakt van het feit dat men op rechts onder tijdsdruk simpelweg niet linksom kan denken.

En nu moet de VVD bloeden. En de beloofde belastingverlagingen prijsgeven aan de PvdA terwijl de beperking van de hypotheekrente overeind blijft: naast heffing- en arbeidskorting gaat het tarief in de tweede en derde schijf in 2014 omhoog van 42 naar 45 procent in plaats van de verlaging naar 38 procent en de vierde schijf blijft 52 procent in plaats van de verlaging naar 49 procent.

…en misschien had Rutte i.p.v radiostilte beter aan crowdsourcing kunnen doen

/ conspiracy theory

#26 zmmoccc

@INje, #5 Nivelleren is inderdaad asociaal. Maar doet dat er toe? Of kunnen we ons landje misschien beter op basis van wat rationelere argumenten besturen?

http://www.ted.com/talks/richard_wilkinson.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*