Zittende president Sri Lanka verslagen

En dat is ronduit verrassend en (waarschijnlijk) goed nieuws:

De uitslag is een grote verrassing voor het land met 21 miljoen inwoners. Rajapaka schreef in november vervroegde verkiezingen uit in een poging zijn greep op de macht te consolideren. Zijn tegenstanders wisten echter in de aanloop naar de stembusgang veel steun te winnen door te wijzen op zijn pogingen meer greep te krijgen op de rechterlijke macht, het leger en het ambtenarenapparaat.

Ook profiteerde Sirisena van de impopulariteit van de president onder etnische en religieuze minderheden op het eiland. Rajapaksa wordt ervan beschuldigd ultranationalistische boeddhisten te steunen en anti-moslimgeweld in juni te hebben genegeerd. Veel Tamils hebben gestemd, wat uitzonderlijk is; bij voorgaande verkiezingen brachten niet veel mensen in arme delen van het land hun stem uit. Ook veel moslims, de tweede etnische minderheid, hebben op Sirisena gestemd.

h/t Emile M

Open waanlink

  1. 1

    “Veel Tamils hebben gestemd, wat uitzonderlijk is”

    Maar ook weer niet zo raar. Rajapaksa en zijn broer waren (als president, minister en staatssecretaris van defensie) verantwoordelijk voor nogal wat oorlogsmisdaden tijdens de laatste fase van de burgeroorlog, waarbij onder andere waarschijnlijk tienduizenden burgers (vrijwel uitsluitend Tamils) zijn doodgebombardeerd. Zijn verlies in de verkiezingen kan een stap in de goede richting zijn naar een aanklacht, al is dat nog maar te bezien, omdat in de oppositie genoeg medeplichtigen (waaronder de nieuwe president) zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren