Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De datahonger van de overheid is nog niet gestild. Nu wil minister Schippers een DNA-databank aanleggen van al het verzamelde lichaamsmateriaal in de zorg:

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil dat gegevens over afgenomen lichaamsmateriaal in de zorg beschikbaar komen voor politie en justitie. Ook in het verleden afgestaan materiaal valt hieronder. Patiënten wordt daarbij niet om toestemming gevraagd.

In potentie wordt daarmee zo ongeveer iedere Nederlander in deze DNA-databank opgenomen:

Vrijwel iedereen heeft lichaamsmateriaal afgestaan in de zorg. Een bloedtest, hielprik, uitstrijkje, urine-onderzoek of misschien is er bij een operatie weefsel weggehaald.

Open artikel

Reacties (23)

#1 Henk van S tot S

Het is maar goed dat dat ***blieb****blieb niet meer terugkomt, anders was de volgende stap waarschijnlijk geweest, dat justitie ze doorverkoopt aan de verzekeringsmaatschappijen om met dat geld een paar extra vvd-oenen bij justie teplaatsen.

#2 beugwant

Demissionair betekent toch dat men de hete hangijzers met rust laat en enkel nog de lopende zaken afhandelt?
Balkenende had er indertijd ook al zo’n handje van. Die leek zelfs demissionair te verwarren met per decreet.

#3 Martijn Tonies

Helemaal gestoord bij de VVD.

#4 Bismarck

@2: Vroeger had je nog de Eerste Kamer, die dit soort voorstellen meteen keihard tot zinken zou brengen (ook buiten demissionaire periodes). Maar sinds de PVV heb ik ook geen vertrouwen meer in de kwaliteit van dat orgaan.

#5 Louis

Met de toenemende tribalisering van de multiculturele samenleving en navenant toenemend geweld onderling, vind ik het een bijzonder wijs besluit van Schippers.

#6 gbh

Mag niet en daar zullen ziekenhuizen nooit aan mee werken i.v.m. medisch beroepsgeheim.

@5: Hellend vlak; straks wordt deze data gebruikt voor een verzekering en mag jij een dubbele premie betalen omdat jij volgens jouw DNA aan een dure ziekte dood gaat of als jij volgens jouw DNA toch maar 55 jaar oud wordt mag je verplicht in de petrochemische industrie werken.

#7 kneistonie

@2: = discretionair de hete hangijzers inbrengen

#8 Bismarck

@6: Je gaat toch niet reageren op zo’n trol die gewoon met leugens als prepositie aankomt?

#9 Hans Verbeek

In potentie wordt daarmee zo ongeveer iedere Nederlander in deze DNA-databank opgenomen

Ik had al een goede reden om niet naar het ziekenhuis te gaan: er gaan heel veel mensen dood. Nu heb ik me voorgenomen om echt nooit meer naar het ziekenhuis te gaan.

#10 JANC

@9: Ik ga ook niet naar begraafplaatsen. Gemiddeld genomen ben ik daar dood.

#11 Qupocual

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Edith dit geintje flikt, de vorige keer toen ze demissionair minister was deed ze exact hetzelfde.

#12 roland

@4: “Vroeger had je nog de Eerste Kamer … sinds de PVV heb ik ook geen vertrouwen meer in”
– teveel eer voor die ene groepering, is de meerderheid zo volgzaam?

#13 Bismarck

@12: Ik heb het idee dat er flink gesnoeid is in het aantal mensen dat nog eens principieel durft te zijn op de kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer, sinds de “reparatieverkiezingen” van 2011.

#14 Henk van S tot S

@10:
:-)
Maar op oude begraafplaatsen staan wel vaak mooie beelden die best een bezoekje waard zijn.

#15 Gladiool

Diefstal!!

#16 Ernie

“Deze consultatie heeft tot doel het verkrijgen van suggesties en opmerkingen van belanghebbenden en andere geïnteresseerden met het oog op het verbeteren van het conceptvoorstel.”

https://www.internetconsultatie.nl/zeggenschaplichaamsmateriaal?_sp=b5211159-e669-49a0-b133-617c0bc6f149.1493648802809

We kunnen nog tot 23 juni reageren..

#17 Henk van S tot S

@16:
Het rechtstreeks benaderen van Kamerleden of/en een petitie zal waarschijnlijk meer nut hebben:

De “geestelijke ouders” van dit wangedrocht zijn, naar mijn inschatting, niet zo gevoelig voor suggesties.
Ze luisteren en knikken wat en proberen vervolgens hun idee er door te drukken.

#18 Spam

Zeer gevaarlijk dit. Op korte termijn vanwege false positives in politie-onderzoek. Het was niet jouw DNA, of het is wel jouw DNA maar met de misdaad heb je helemaal niets te maken.

Op de lange termijn nog veel gevaarlijker. Hogere premies voor risicogenen. Extra controle bij genen die wijzen op aggresieve of criminele inborst. En wie weet wat ze later allemaal nog kunnen en willen.

#19 Lutine

@2

Bij de VVD moet je altijd wat anders denken. Schippers lijkt wel de strateeg van de VVD. Men lanceert zaken welke later in de onderhandelingen weer worden weggegeven.

In beeldspraak. Schippers rolt eerst je portemonnee waar 100 euro in zit met de bedoeling er 50 euro als wisselgeld weer aan jou terug te geven.

#20 Olav

@9:

Ik had al een goede reden om niet naar het ziekenhuis te gaan: er gaan heel veel mensen dood. Nu heb ik me voorgenomen om echt nooit meer naar het ziekenhuis te gaan.

Je piept wel anders als je straks eens verschrikkelijke pijn in je pens hebt en alleen medische zorg in het ziekenhuis kan ervoor zorgen dat je niet dood gaat.

Ik wens het je niet toe en ik raad het niet aan; morfine en knappe nachtverpleegsters lijken leuk in theorie maar je kan er absoluut niet goed van slapen.

Ik hoop wel dat mijn uitgewoonde galblaas netjes is vernietigd en niet in één of andere diepvriezer is terechtgekomen. Ik veronderstel dat men mij dat had moeten vragen.

#21 Olav

@19:

In beeldspraak. Schippers rolt eerst je portemonnee waar 100 euro in zit met de bedoeling er 50 euro als wisselgeld weer aan jou terug te geven.

Dat lijkt me inderdaad een reëel gevaar.

#22 lmgikke

Zeer verontrustend dit. Schippers is minister van Volksgezondheid. Niet van Justitie.

Ik moet meteen aan de film Minority Report denken…

#23 Arduenn

@9

Ik had al een goede reden om niet naar het ziekenhuis te gaan: er gaan heel veel mensen dood. Nu heb ik me voorgenomen om echt nooit meer naar het ziekenhuis te gaan.

Dat voornemen moet je wel heel groot op je voorhoofd laten tatoeëren. Want anders loop je kans dat het ambulancepersoneel je tóch per ongeluk naar het ziekenhuis brengt bij het eerste de beste verkeersongeluk.

Onee, wacht. in het verkeer gaan ook mensen dood. Voornemen om niet meer aan het wegverkeer deel te nemen? Hemeltje. Je maakt het jezelf wel heel erg lastig. Heb je hier wel goed over nagedacht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*