1. 5

  @2; hoezo is dat een tegengeluid?

  Spencer klaagt daar enkel dat hij helemaal niet anti-moslim is, en dat ‘ie niks met Breivik te maken heeft, en dat het rapport de islam veel te rooskleurig voorstelt.

  Op geen enkel moment laat hij zien dat de cijfers in dat rapport niet kloppen, of dat hij zijn geld heel ergens anders vandaan haalt. En aangezien dat rapport over geldstromen gaat, zou je dat wel verwachten indien hij daarover iets substantieels kon aanvoeren, dat aantoonde dat het rapport z’n feiten niet op een rijtje had.

  Maar niks.

 2. 10

  De ophitsers hebben tot zover wereldwijd onwaarschijnlijke resultaten bereikt. Het is ook heel gemakkelijk geweest met de stand van zaken in media en nieuwsvoorziening. Je zou een complot kunnen vermoeden, maar ik geloof in luiheid en stupiditeit.

 3. 11

  Is Geert Wilders ook 1 van de ontvangers geweest? Waarom zijn giften en donaties aan politieke partijen in Nederland niet openbaar?
  Het zou me niets verbazen als de PVV veel geld uit het buitenland ontvangt. Toch vreemd dat hier nog geen vragen over zijn gesteld. Wie financiert de PVV?

 4. 12

  @6 Spencer is niet slechts anti-sjaria. Hij is er op uit angst te zaaien voor moslims.

  Zo verscheen er gisteren deze bijdrage op zijn weblog, over de autobranden in Berlijn:

  “Berlin is the third largest Turkish city after Istanbul and Ankara, and a prime example of failed multiculturism.”

  Zonder enig bewijs daarvoor schuift Spencer die branden in de schoenen van de Turkse gemeenschap, en de onderliggende boodschap is duidelijk: moslims in je land = je auto’s in de brand!

  Hoe kan hij dan volhouden dat hij niet anti-moslim is?

  Nog zo een: “”Occupation without tanks or soldiers”: “No-go” zones for non-Muslims proliferating in Europe”. Dat is een doorpost door Jihadwatch van een artikel op een ‘journalistieke’ website van het Hudson Institute waarin de wilde fantasieën van Muslims against Crusades en sensatieartikelen uit de Daily Mail rechtstreeks worden verboden met no-go areas in de voorsteden van Frankrijk, Duitsland en Zweden (alsof criminaliteit, verpaupering en maatschappelijke uitsluiting niet doorslaggevend zijn in de vorming van die no-go areas).

  “In Germany, Chief Police Commissioner Bernhard Witthaut, in an August 1 interview with the newspaper Der Westen, revealed that Muslim immigrants are imposing “no-go” zones in cities across Germany at an alarming rate.”

  Die politiecommissaris heeft het helemaal niet over de sjaria, maar wat doet dat er toe? De boodschap is duidelijk: moslims in je wijk, creëert een hoop gezeik!

  Dat de VS al decennialang zwarte moslims kent, sinds de jaren dertig de Nation of Islam, sinds de jaren zestig Malcolm X en Muhammad Ali, en dat de VS hele enclaves moslims heeft (Dearborn, Michigan) zonder dat daar sjaria-zones worden afgeroepen of auto’s in de fik gaan, dat mag allemaal geen naam hebben.

  Pure ‘fearmongering’ is het: angstzaaien, haatzaaien. Pas op, mensen! Als de moslims komen, dan…

 5. 15

  Als Sargasso net zo veel aandacht zou besteden aan het lijden van mensen onder Islam zou ik deze kritiek serieus nemen. Het is allemaal te gepolariseerd. Het ene deel houdt niet op alle problemen te benadrukken, het andere deel kan er alleen maar over zwijgen.

 6. 18

  @17; Een moslim die voortdurend de islam loopt te bekritiseren vanuit een Westers seculier humanistisch perspectief?

  Ik vind die term ‘self hating Muslim’ ook geen sterk nummer hoor, en het valt me op dat websites als Loonwatch overdreven allergisch reageren op moslim-buitenbeentjes die de boel met veel bombarie proberen op te schudden. Die worden al gauw afgeschilderd als excuustruzen voor de islamofoben.

  Het is jammer dat men zo defensief reageert: maar dat maakt de kritiek op haatsites niet minder terecht.

 7. 19

  @15

  En jij zou serieuzer genomen worden als het je ging om ‘lijden van mensen’ an sich en niet om een stok om ‘de islam’ mee te slaan.

 8. 20

  Arend Jan Boekestijn wordt trouwens steeds kritischer op islamofoben. Het mag dan een rechtse bal zijn, maar dat ziet ‘ie dan toch wel weer scherp (of misschien begint het inmiddels zo in de gaten te lopen dat zelfs een rechtse bal als Boekestijn het ziet, maar daar wil ik vanaf zijn):

 9. 24

  Ik heb het gevoel dat deze post over klein bier gaat. Als je kijkt hoeveel Salafisme wordt geëxporteerd vanuit de Golfstaten en Saudi Arabië in de vorm van hele moskeeën en door hen opgeleide imams (en -ironisch- uiteindelijk gefinancierd door de benzineslurpers). Dat gaat om vele ordes van groottes meer.

  Ook zijn er binnen Amerika ook veel grotere financieringsconstructies van bijvoorbeeld klimaatsceptici, of politieke partijen (Obama heeft meer dan een miljard in kas was het niet?) die veel meer invloed hebben op de wereld (en ons kleine landje).

  Als we het dan toch over financiering van geloofspredikers hebben, what about de douceurtjes die de Rooms Katholieke Kerk alleen al van Italië ontvangt? Waarschijnlijk ordes van groottes meer. Ik weet het, dergelijke geldstromen worden niet aangewend om haat en angst te prediken zoals in het voorbeeld van deze post.

  Maar al met al heb ik hier dus het gevoel van “klein bier”.

 10. 26

  Waarom pikken de reguliere media in Nederland zo’n bericht niet op? Zal er wel aan liggen dat ze inschatten dat het voor Nederland niet relevant is. Hier is immers geen islamofobie.

 11. 27

  @25

  Als het om bovenstaand voorbeeld dan lees ik inhoudelijke kritiek op wat Irshad Manji voor onzin spuit. De kop “self-hating” is heel ongelukkig gekozen maar doet niet af aan de inhoud (@18).

  Ik zie niet waar deze site, of anderen zoals Loonwatch of Islamophobia-watch, hate speech genereren richting een duidelijk herkenbare bevolkingsgroep en suggereren dat deze een gevaar is voor de bredere samenleving. Het is echt onzinnig om haatpredikers en anti-haatpredikers als gelijkwaardig te zien.

 12. 28

  @27
  Die Manji lijkt met zijn tweets te hopen dat Libie niet vervalt in het islamisme, waardoor hij voor zelf-hatende moslim genoemd. Zie:

  “In any case, a twitter war ensued thereafter, with one person responding to Manji saying:

  and how about the 20 thousand Libyans who died in battle fighting Qadafi?

  To which Manji replied:

  Of course. While we’re busy praising them (rightly), let’s not overlook others. It’s not either/or. It’s and/both.”

  Daarna worden zijn woorden compleet verdraaid.

  Iedereen met een (beetje) kritiek op het islamisme/sharia wordt uitgemaakt voor anti-moslim. Niets anders van te maken dan haatzaaien.

 13. 29

  Irshad Manji is een vrouw. Of verwarde je haar soms met Salman Rushdie (rechts op de foto)?

  Verder was haar oorspronkelijke tweet, die jij gemakshalve achterwege laat:

  “Regardless of what happens in #Libya, may the victims of Pan Am 103 be at rest.” #Qaddafi #Tripoli”

  Dus wat ze zegt is: of de rebellen nu winnen of dat Khaddafi er weer in slaagt om het land in zijn greep te krijgen, mogen de slachtoffers van een vliegtuigramp in 1988 (!) die Khaddafi zou hebben georchestreerd, rusten in vrede.

  Er worden geen woorden van haar verdraaid, er wordt commentaar op haar woorden gegeven.

 14. 30

  @28

  Die Manji lijkt met zijn tweets te hopen dat Libie niet vervalt in het islamisme

  Nee. Eerst goed lezen en dan discussiëren. (En Manji mag dan wel op vrouwen vallen, het is nog steeds een vrouw).

 15. 31

  @30; de grap is dat om z’n puntje te scoren dat anti-haatsites zelf net zo haat verbreiden, Bookie zelf de woorden van Manji moet verdraaien, en daarbij ook nog eens opzichtig blijk van geeft, de tekst van het artikel helemaal niet te hebben gelezen.

  Op niet minder dan zeven plaatsen wordt Manji aangeduid als vrouw. En als je die allemaal citeert, heb je bijna het hele artikel.

  1. “this is what faux-progressive Muslim Irshad Manji had to say; she tweeted:”

  2. “Irshad Manji won’t let that fact bother her too much–it was those damn Libyans!”

  3.“Except that she specifically chose to highlight a terrorist attack that took place decades ago”

  4. “far from being the “Muslim representative” she parades around as–she is an outsider posing as an insider, who can only see the Muslim word through the lens of Orientalism”

  5. “To her, Libya is reduced to whatever America’s experience and simplistic stereotype of it is. So, to her, Libya is 1980′s Pan-Am terrorist attack.”

  6. “The more than two decades of Libyan history that followed after that are largely irrelevant to her understanding of the region.”

  7. “But of course Irshad Manji doesn’t sympathize with the Palestinians under Israeli occupation. That would put her in the bad books with the right-wingers and neo-conservatives whose approval she so desperately needs.”

  Door het hele artikel heen wordt Manji aangeduid als een vrouw. Maar op de een of andere manier heeft Bookie daar over heen gelezen. Rara, hoe kan dat…?

  Klopt dus niet. Bookie heeft het artikel waarvan hij beweert dat het haat zaait en Manji’s woorden verdraait, helemaal niet gelezen. Hij zag “self-hating Muslim” staan, knipte er een paar tweets uit, en gaf daar zijn eigen (bevooroordeelde) draai aan.

 16. 35

  Niet om het een of ander…maar dit was allemaal al bekend, voordat Pamela Geller/ Fjordman/ meelopers van “het vrije volk”/ etc. meer angstige aanhang kregen. Vooral de geschiedenis van Pamela Geller is meer dan interessant te noemen, in deze.

  Ik kan enkel uit medelijden mijn hoofd schudden, wat de zgn. “Islam critici” aangaat. Er zijn helaas nogal wat idioten die zich (hebben) laten beinvloeden door keiharde leugens en verdraaiingen van de waarheid. Enkel op angst & de onderbuik inspelen. Je pikt die naïevelingen er zo uit. Ook hier op Sargasso.

 17. 36

  God, gaat ‘ie Wikipedia citeren om aan te tonen dat het echt een vrouw is… Dat wisten wij al hoor, Bookie!

  En jij had dat ook geweten, als je even de moeite had genomen het artikel te lezen waarop jij je oordeel baseert dat die website haat zaait.

  Dan had je ook de repliek die Ahmed Rehab aan Irshad Manji geeft even op je in laten werken, en dan zou je in staat zijn geweest te overwegen of het volgende hout snijdt:

  “Het is die bizarre en geforceerde associatie die je tweet incoherent maakt. Ik weet dat je intelligent genoeg bent om dit eenvoudige punt te begrijpen.

  Dus, er is iets anders gaande met je. En ik zal je zeggen wat het is: [Libië] komt je gewoon handig uit.

  Ik geloof er persoonlijk niets van dat jij bezorgd bent over de vrijheid van de Libiërs, of over de slachtoffers van terrorisme (als je dat zou zijn, zou je – al was het maar één keer per ongeluk – de Israëlische staatsterreur tegen ongewapende gezinnen hebben veroordeeld).

  Ik denk dat je in plaats daarvan een beroepsstrooplikker bent die een deel van de Westerse samenleving geeft wat jij denkt dat ze willen horen van een moslim om over z’n bol geaaid te worden en rijkelijk beloond als een “goede, beschaafde, hoog opgeleide” moslims. En je verspilt nooit een mogelijkheid om je waren te slijten. Sterker nog, je hebt je carrière ervan gemaakt om die kunst meester te worden.”

  Ik heb veel meer op met Irshad Manji dan met Ahmed Rehab, want ben ook niet helemaal blind voor invloed (minstens vanuit het verleden) van de Moslimbroederschap op clubs als CAIR en ISNA en de orthodoxe, conservatieve stroming van de islam waar zij tegenaan leunen en die zij (minstens impliciet) promoten.

  Maar hier heeft ‘ie gewoon gelijk. Die tweet waarin ze wat er nu speelt in Libië ineens verbindt aan een terroristische aanslag van 23 jaar geleden, is zo absurd dat je je gaat afvragen wat ze daarmee wil. Nou ja, toch weer moslims (nl. Libiërs, nl. Gaddafi, die de Libiërs nu nota bene hard bezig zijn te verdrijven) die terrorisme plegen.

  Waarom doet ze dat? Waarom kiest ze de kant van Israël maar zegt ze nooit wat over wat de Palestijnen wordt aangedaan? Denk daar maar eens over na.

 18. 37

  Dat zieke geesten toch zo veel geld weten te verzamelen en in dit doel stoppen, is op zich al verbazend.
  Wel goed journalistiek werk, daar kan men in Nederland nog wat van leren.

 19. 38

  @36
  Ik moet toegeven dat ik nog nooit van haar had gehoord.

  Over Israël in een recent interview:

  Asked about her views on Israel, Manji said she’s been “lambasted” by both Muslims and non-Muslims for her stance on Israeli society.

  “I applaud Israeli society for its diversity, freedom and commitment to universal human rights.”

  Having visited Israel and the West Bank numerous times to speak with officials and “dissidents” on both sides, she said she’s been disappointed with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s apparent lack of will to compromise more with the Palestinian Authority during his term thus far.

  That said, Manji is unequivocal in her belief that Israel must exist as a Jewish democratic state.

  “The legitimacy of Israel’s existence is non-negotiable. Israel is a legitimate, Jewish majority state. I’m not for a moment saying that if Israel had done ‘x’, ‘y’ would have happened. No. I just want, as a friend of the Jewish people… I don’t want Israel isolated when the next major showdown happens. I’m willing to call out Israel’s faults quite regularly. But that’s only because my commitment is to the universal message of moral courage. It’s not to a particular tribe.”

  Enige kritiek op Israël is er wel degelijk. Dat kan ook niet anders.

 20. 39

  @38; Goh, je hebt nog nooit over haar gehoord, maar je bent wel na één artikeltje met politiek-correcte frasen, vertrouwd met al haar uitspraken (het vooral het gebrek daaraan) over wat het IDF allemaal uitspookt op de Westbank en de Gazastrook.

  Lul nou niet, jochie – je bent al door de mand gevallen met je gesnater over een artikel dat je overduidelijk (zie #31) niet gelezen hebt.

  Je weet gewoon niet waar je over kwaakt.

 21. 40

  Het is inderdaad een cottage industry. Maar goed, 30 jaar geleden werd er flink geld verdient met anti-communistische clubs (in Amerika), maar daar hoor je tegenwoordig ook niks meer over :)

 22. 41

  @31

  Zou je misschien even je bold/strong tag af kunnen sluiten in je reactie? Want nu verschijnt alles onder jouw reactie vetgedrukt…

 23. 45

  @40
  misschien omdat een groot deel van die anti-communisten geruisloos zijn overgestapt op een nieuw spookbeeld?
  Dat kan ook zo weer ingeruild worden voor een ander, als de schuldencrisis uit de hand loopt zie ik de Chinezen nog wel een kans maken. Sinofobia of zoiets. Websites vol griezelverhalen over hondenetende engerds die via hun netwerk van restaurantjes de voedselketen vergiftigen. En dat communisme kan weer uit de kast gehaald worden.

 24. 47

  42 miloen dollar over 10 jaar = 4,2 m dollar/jaar= 3M euro/jaar voor heel Amerika = in verhouding ca 150.000 euro/jaar voor NL. Daar kun je wel 3 beroepstrollers voor kopen, maar het is ook weer niet schrikbarend veel.

 25. 49

  Lobbyen mag; het is zelfs een essentieel onderdeel van democratie. Interessant is de vraag is of er ook geld is gegaan naar verboden extremistische clubs in bv Israël. Dat zou kunnen. De IRA werd bv ook voor een flink deel gefinancierd door Amerikanen van Ierse afkomst.

 26. 50

  Nou en. Ik durf gerust te wedden dat er veel meer geld gespendeerd is door moslims om mensen in het Westen te bekeren tot de islam en om de rest wijs te maken dat hun geloof enkel en alleen een vredige, geweldige rozengeur & maneschijn-achtige religie is.

 27. 51

  Nou en. Ik durf gerust te wedden dat er veel meer geld gespendeerd is door christenen om mensen in het Oosten te bekeren tot de islam en om de rest wijs te maken dat hun geloof enkel en alleen een vredige, geweldige rozengeur & maneschijn-achtige religie is.

 28. 52

  @boyke, is dat zo? heb heel wat jehova’s en andere idioten aan mijn deur gehad om mij te bekeren maar nog nooit een moslim, jij wel? of lul je gewoon weer dom uit jouw xenofobe nek?

 29. 53

  @50

  Je snapt het natuurlijk niet. Moslims die miljoenen zouden spenderen om mensen in het Westen wijs te maken dat joden of christenen een kwaadaardige leer volgen en dat ze de wereld willen overnemen, daar moet je het mee vergelijken.

 30. 54

  @ # 52
  Als je je debiele kop eens uit je reet haalt dan zal er er vanzelf achter komen dat ook in het Westen moslims mensen proberen te bekeren tot de islam. Islam is namelijk net als ’t Christendom een geloof dat de aanhangers expliciet oproept om anderen te bekeren tot de ‘enige juiste weg’

 31. 56

  Ik vind het grappig dat er linkse mensen zijn die het fanatiek opnemen tegen de grote boze gemene ‘islamofoben’ en de islamitische religie haast blindelings zitten te verdedigen terwijl alles wat die ‘islamofoben’ uitkraaien in het niets valt in vergelijking met wat linkse activisten allemaal hebben uitgekraait over het bijv Christendom (met name in de jaren 60 en 70).
  Blijkbaar ontbreekt het aan een hoop linkse mensen aan zelfreflectie.

 32. 58

  @56

  Linkse activisten in de jaren 60 en 70, hebben die geroepen dat christenen een boosaardige leer volgen, dat ze mogen liegen en bedriegen volgens die leer, dat iedere christen misschien wel een moordenaar is en dat het christendom een totalitaire staat wil instellen ?

 33. 61

  @ 56 hebben die linkse mensen ooit een immigratiestop voor christenen voorgesteld, of een verbod op het bouwen van kerken, of een verbod op de Bijbel, of een verbod op christelijke scholen .

 34. 63

  Hmmm, misschien een bron: een boekje genaamd Het Verraad van Links, waarin de schrijver probeert vast te stellen dat Jelle Troelstra en de SDAP een soort anti-christelijke Wilders waren. Alleen, aan de hand van de tekst komt het tegenovergestelde beeld naar voren

  Met de vorming van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) komt er een nieuwe partij op met een nieuw type socialisme. Aan het hoofd staat Pieter Jelles Troelstra. Een rechtstreekse confrontatie met kerk en geloof is niet het uitgangspunt,(…)De gelovige socialisten waren buitenkerkelijk en wars van fanatisme; het geloof was voor hen een privezaak.

  Klinkt meer als de anti-Wilders. Voor meer van zulke pareltjes

  http://www.tijdpeiling.nl/verraad.htm

 35. 64

  @ jos 58
  al zouden er tegenwoordig best wel redenen mogen zijn om te waarschuwen voor godsdienstwaanzinnige christenen die een theocratie willen stichten.
  Gov. Rick Perry, die (volgens de peilingen) best wel hoge ogen gooit als republikeinse presidentskandidaat zou er naar streven om met zijn ‘Army of God’ van de ‘New Apostolic Reformation’ de weg vrij te maken voor de wederkomst van Jezus en zo de eindtijd te bespoedigen(!).
  Dat een ‘lone wolf’ hardop droomt over het einde der tijden, soit, maar dat er kennelijk nog mensen zijn die op zo’n gevaarlijke gek stemmen in een groot land als de VS vind ik nogal bizar.
  (….)There is hope for America. It lies in heaven, and we will find it on our knees
  Het komt allemaal goed, al is het in het hiernamaals, en tot die tijd maar braaf op je knietjes.
  http://tomschlueter.blogspot.com/2011/06/courageous-governor-call-to-pray.html

  Van Bush werden dergelijke zaken verondersteld, maar deze profeet/kandidaat denkt het gewoon hardop.

  Meer over deze ruiters van de apocalyps:
  http://www.npr.org/2011/08/24/139781021/the-evangelicals-engaged-in-spiritual-warfare

  Heb ik me allemaal in laten fluisteren door de jihadistische haatzaaiers/lobbyisten…

 36. 65

  “Terwijl alles wat die ‘islamofoben’ uitkraaien in het niets valt in vergelijking met wat linkse activisten allemaal hebben uitgekraait over het bijv Christendom (met name in de jaren 60 en 70).”

  Ja, nou, wat was de sketch ‘Beeldreligie’ van Peter Lorber toch antichristelijk. En dan ‘Geen Interesse, meneer Kerk van Jenny Arean. Of ‘Jezus Redt‘ van Robert Long (1974), of deze mop uit ‘Kinderen aller Landen’ (1968) van Fons Jansen.

  De Eurabiëtheorie dat moslims hier gekomen zijn om de boel te koloniseren, dat ze blonde vrouwen verkrachten en no-go areas stichten als onderdeel van hun jihad, en voor zover het brave belastingbetalende burgers zijn misschien wel liegen en bedriegen om zo gemakkelijker de sjaria in te voeren is wel even andere koek.

 37. 66

  @65
  ik denk dat je boyke alleen maar bevestigt in z’n stelling met je voorbeelden. Hoe hebben de verraders het überhaupt gedurfd te zagen aan de poten van onze joods-christelijke cultuur? Was de inquisitie er nog maar om de lapzwansen aan de schandpaal te nagelen. En je snapt toch wel dat deze dhimmies hiermee wegbereiders waren voor de islamitische horden?
  De PVV zag al ongewenste multiculti agitprop in sommige liedjes van kinderen voor kinderen, de genoemde artiesten zullen op z’n minst hun plekje in de hel besproken hebben.

 38. 67

  @66; huh? z’n stelling was toch dat linkse activisten zo vreselijk tekeer gingen tegen christenen, en dat was er nu over moslims beweerd wordt daarbij in het niet valt.

  Bij mijn weten is het grofste dat ze gedaan hebben, deze poster verspreiden:

  De Paus zelf kon er wel om lachen. Toen Simonis hem vertelde dat ze een prijs op zijn hoofd hadden gezet, en hij de hoogte van het bedrag vernam zei hij: “Da’s niet veel…”

  Als je zo’n geintje tegenwoordig zou uithalen, wordt je meteen als terrorist opgeborgen.

 39. 69

  Wat me trouwens nog meer stoort in het verhaal van boyke is het verhaal als zouden ‘linkse mensen de islam haast blindelings verdedigen’.
  Misschien dat die er tussen zitten, maar het gaat niet om het verdedigen van de islam, maar om het afkeuren van de confronterende en polariserende koers, die nergens toe leidt.
  Gematigde mensen worden in de hoek van de extremisten gedreven, en de brave burger wordt allerlei onnodige angsten aangepraat, misschien zelfs met een verborgen agenda (angst is een goed fundament voor een ‘krachtdadige overheid’).

 40. 71

  @69 Piet schrijft:”Wat me trouwens nog meer stoort in het verhaal van boyke is het verhaal als zouden ‘linkse mensen de islam haast blindelings verdedigen’.

  Ik begrijp wat je bedoelt, maar het is gewoon hele goedkope retoriek: heerlijk voor de simpele zielen die er in geloven, maar volstrekt belachelijk voor ieder ander. Gematigde mensen worden zo in de hoek van de extremisten geplaatst, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat het genoeg effect heeft om iemand in de armen van het extremisme te drijven.

  Ik kan me trouwens niet aan de indruk onttrekken dat mensen als DSV en boyke hier voornamelijk reageren om te treiteren. Het is toch moeilijk voorstelbaar dat mensen echt zo dom kunnen zijn.

 41. 72

  Ik denk dat ze er echt in geloven, een hekel hebben aan die vreselijke Linkse ‘goedpraters’ die toch al de massaimmigratie van al die vreselijke Marokkanen, Turken en Antillianen op hun geweten hebben, en ons daarom treiteren met die flauwekul van ze.

 42. 73

  @72 – Ik beweer niet dat ze er niet in geloven, de stompzinnigheid van de reacties gaat mijn pet te boven.

  Ik wilde eerst het woord “argumenten” gebruiken,
  maar dat is eigenlijk nauwelijks van toepassing.

 43. 77

  @76
  ik help het je hopen.
  Het mag een beetje denigrerend klinken, maar de meeste ‘Mo’s en Fatima’s’ hier te lande behoren niet tot de intellectuele elite, en hebben niet de kosmopolitische kijk en het relativerende vermogen van de gemiddelde Sargasso-bezoeker.
  Dat is geen schande, net zo min als het een schande is om tot de groep te behoren die we met ‘Henk en Ingrid’ aanduiden.
  Maar M & F krijgen wel in toenemende mate te maken met scheve gezichten, in de buurt, op de werkvloer, en vooral als ze wel eens een Nederlandse krant zoals de Telegraaf in kijken.
  Net zoals Henk en Ingrid zich aangetrokken voelen tot hun ‘prediker’ Geert zullen Mo en Fa zich na de zoveelste belediging aangetrokken voelen tot de lokale haatbaard.
  Lijkt mij tenminste.

  Er zijn best wel demonstraties tegen Wilders geweest, waar je naast de usual suspects van progressievelingen nog wat van de al lang ingeburgerde ‘elite’ voortkomend uit de ‘multiculti’-wereld ziet.
  Maar de wrok groeit aan de onderkant, en een binnenvetter kan op een gegeven moment raar uit de hoek komen. Zoals Mohammed B.
  En die wrok wordt alleen maar gevoed door die gasten die dag in dag uit tegen ‘hun soort’ waarschuwen. En als het tegen zit hun alarm daarmee tot een selffullfilling prophecy maken.

  Dat is waar ik dan weer benauwd van ben, als dat niet zo zou zijn mochten ze roepen wat ze willen, die islamo-/xeno-/wereld-foben.
  Mensen met pak en beet hoogtevrees maak ik me ook niet druk over.

 44. 78

  @77

  Helemaal mee eens, de wrok en frustratie is best groot, merkbaar wanneer een of andere cameraploeg komt filmen in een ‘zwarte’ buurt. Ik hoor ook veel vaker dan tien jaar geleden dat Marokkanen en Turken weg willen. (PVV’ers hoeven hier niet om te juichen want het gaat om de beter opgeleiden. De zgn. nato’s blijven.)

 45. 79

  @77; Ik vraag het me af hoor. Toen Fitna uitkwam waren er her en der in het land wel wat demonstraties, maar de meeste moslims hadden zoiets van ‘Uhhh… was dat nou alles?’

  Zelfde met die cartoonrellen.

  Ik heb de indruk dat moslims nogal afgestompt zijn na tien jaar ‘islamkritiek’. Eerst van Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh… het gaat maar door.

  Ik denk dat ze wel bezorgd zijn over welke kant het opgaat met de PVV, nu die zoveel zetels heeft en een dikke vinger in de pap van dit kabinet, maar dat men hoopt dat het allemaal wel mee valt (veel geschreeuw, weinig wetgeving).

  Daarnaast zijn het meestal niet de MBO’ers die zich aangetrokken voelen tot revolutionaire bewegingen, maar juist de hogeropgeleiden.

  De bommenleggers in Londen in juli 2007 kwamen uit middenklasse-gezinnen. Er zaten studenten bij. De kapers van 9/11 kwamen uit de middenklasse. Osama bin Laden was een goed opgeleide miljonairszoon.

  De meeste leden van de Rote Armee Fraktion waren mensen die een universitaire opleiding volgden of hadden gevolgd.

 46. 83

  Die rellen in Londen hadden weer weinig met geloof en afkomst te maken. (gefrustreerd consumentisme?)
  Ik stond er midden tussen in de banlieus van Lyon eind jaren ’80, al die Mahgrebi’s (vnl. Algerijns) wisten niet eens dat ze moslim waren. Toen nog niet.
  Hierboven zei iemand het al (geloof ik, of in een ander draadje): die NoGo-area’s hebben niks met islam te maken, maar met verpaupering.
  In het stadje waar ik vroeger woonde huisde al dat krottenvolk waar je liever een paar straatjes voor om liep rond de katholieke kerk. Die ze ook allemaal braaf bezochten op de zondagochtend nadat ze de binnenstad op zaterdagavond onveilig gemaakt hadden.
  Of dat nou iets zegt over het geloof of over de sociale status, vul het zelf maar in…

 47. 84

  Misschien speelt die religie wel helemaal niet zo’n grote factor.

  Maar als het puntje bij het paaltje komt klinkt het natuurlijk wel lekker: Allah Akbar!
  Heel wat beter als “voor kongingin en vaderland” tenminste.
  Maar “oranje boven” vind ik wel de kroon spannen,
  doet het zelfs goed bij het voetballen.

 48. 85

  En in Brazilië? Hebben ze daar een strijdkreet?
  Hoy sabada (feesten en zuipen) manana domingo (braaf naar de kerk). Is het enige wat zo gauw bij me op komt dankzij ’t oeuvre van Gilberto Gill, die ’t daar tot minister van cultuur kon schoppen.

  Klinkt ’t een beetje jaloers uit het land van de kwakkelzomers.
  Erg off-topic, maar toch.

 49. 87

  En de oude, linkse (en internationale) strijdkreet natuurlijk, die luidt: O povo unido, jamais sera vencido.

  ( ritmisch: O POvo, uNIdo, jamais sera venCIdo)

 50. 90

  Dit doet me denken; aan een bericht ik begin februarie,dit jaar tegen kwam.
  In dezelfde tijd; de diplomaten bus,van het rigime,Mubarak,over de burgers reed, op Tahir square; het begin van verzet.
  En middels valse beeldvorming regime mubarak;het wilde doen laten lijken; alsof burgers onderling; christenen en niet christenen, etc;
  een verdeeld versnipperd zooitje was….
  In werkelijkheid als burgers verkleedde; gehime diensten van datzelfde regime; die onrust chaos;etc trachtte,te veroorzaken.mensen/groepen tegen elkaar uitspelen. ( op dezelfde wijzen als, Ghadaffie, Mughabe,breivik,assad, kim jon tig; etc..)

  In die tijd, zat net koud in argentinie,vanuit chile het enige land, netneutraliteit in de wet is vastgelegd; en overal gratis wifi; in elke uithoek, benzine station,bar,terras, bieb etc.En van vrachtwagen chauffeur tot daklozen; wifi gebruik,zowel in chili als argentinie;net zo,veelvuldig,gebruikt wordt als eten en drinken;geen mens die niet met een note/net book rondloopt;OVERAL:! Dus ook voor IEDER ,toegankelijk.) (ip vrij…)

  Begin februarie,er een congres,bijeenkomst;en de bijbehorende speeches gepubliceerd werden. Waarbij Hillary Clinton Opriep,en stelde;waarschuwde;

  ” Wij zijn de anti islam propaganda oorlog aan het verliezen; en zullen serieus hier, steviger op in moeten zetten,dit in juiste banen te leiden”

  ik was geschokeerd. ten eerste omdat het me toen nog, niet bekend was; dit serieuze stromingen,waren…wereldwijd .Welke die drang als,noodzakelijk (ter bescherming,van…) Als doelgerichte tactiek en methode hanteerde.

  ten tweede omdat ik zoiets wel van theaprty en consorten zou verwachten,maar niet van Hillary ( hoewel ik ook verbaasd; was over haar complete histery,ten tijden van ” wiki leaks gate” .

  ten derde omdat ik helemaal niet wist; dat publiceren en verspreiden,via internet van feiten;( fotoos filmjes,berichten,etc) diversen, belichtings,en invalshoeken omtrent subject als ” bedreiging/oorlog” gezien werd.

  Nog minder wist,dat ” men” werkelijk meent;er momenteel;een oorlog,tussen “islam” en de ” de rest” van de wereld gevoerd werd ./wordt ?

  ten vierde; ik niet begreep;dat ze dat zo omonwonden verklaarde;zonder zelfs maar een poging;deze mij voortijds onbekende doelstelling en methodes; te maskeren.
  ik kon,en kan letterlijk mijn ogen en oren niet geloven.

  En om eerlijk te zijn; vind ik dat niet eens uiterst beangstigend,
  maar ook nodeloos triest; en zonde.

  Voor mij is het dan ook een opluchting dat dit volkomen onbekend,,terrein is in zuid amerika; en xenofobie een onbekend begrip. Hoewel; ook daar veel immigranten en,ook moslims wonen;die vanaf dag 1 volkomen geïntrigeerd ,worden;op een natuurlijke wijzen; ze onmiddellijk; tot ,de bevolkingsgroep van betreffende land meedoen,en deel uit maken; als ” argentijn Chileen; en cetera…Het komt nog niet in ze op; auto- aloch- kaders..
  En vreemd genoeg ,speelt dat daar geen rol..

 51. 91

  Nog minder wist,dat ” men” werkelijk meent;er momenteel;een oorlog,tussen “islam” en de ” de rest” van de wereld gevoerd werd ./wordt ?

  Laatste tien jaar onder een steen geleefd?

 52. 93

  @91
  gelukkig zijn er hele continenten waar dat niet speelt; en waar palestijnen,joden, arbarieren russen, yuguslaven,europeanen, zuid amerikanen indianen; en cetera
  samen leven wonen,en werken. Gelijkwaardig.
  Zouden wij ook eens moeten doen.

  Net zo goed als al in de jaren 80 tot dusver; in de Sinai; arabieren,
  egyptenaren, joden,berbers,bedoienen, austarliers etc;
  samen de mozesberg op klimmen. Niets als protest; maar als sport

  en scheit hebben; aan dat gezwam van overheden xenofoben en ,dies meer….en wel beter weten.

  Al die valse propagande met een duister doel; (doelgericht; en mensen trappen erin; en handellen erna.)kan ons gestolen worden.

  PURE tijdsverspilling; en stagneert,elke ontwikkeling.
  Dat gefocus op je navel als middelpunt van de wereld;
  En alles wat daarvan afwijkt is eng; de grote boze buitenwereld.
  te achterlijk voor woorden; middeleeuws;dacht dat we inmiddels wel wijzer waren.
  maar helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren