Zelfs de AfD is tevreden over de opvang van migranten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vijf jaar later blikt het Duitse Goslar tevreden terug op de migratiecrisis

Goslar koos vijf jaar geleden bij de massale komst van asielzoekers meteen al een andere aanpak dan veel andere steden. Dittman: „Van het begin af aan hebben we de mensen decentraal ondergebracht: niet in gymzalen of andere grote opvangcentra met alle nationaliteiten door elkaar, maar in eigen woningen, zodat ze meteen Duitse buren hadden. Het hielp dat we hier leegstand hadden” (onder meer door de neergang van de mijnbouw, red.).

„We informeerden de nieuwkomers meteen over van alles. Over afvalscheiding bijvoorbeeld. Over Kehrwoche – dat in een huis met meerdere appartementen iedereen een week aan de beurt komt om het trappenhuis schoon te houden. En ze moesten natuurlijk de taal leren, terwijl sommigen van hen analfabeet waren.

In Goslar kijkt zelfs de lokale AfD tevreden terug op de vluchtelingenzomer. „Goslar heeft het relatief goed gedaan”, erkent de fractievoorzitter van de anti-immigratiepartij in de gemeenteraad, Dirk Straten. „Wij vinden het niet goed dat afgewezen asielzoekers nauwelijks worden teruggestuurd. Maar in grote lijnen is het hier allemaal vreedzaam verlopen. Aanvankelijk bestond de vrees dat het stadsbeeld sterk zou veranderen. Dat is niet gebeurd.”

[NRC 22 augustuis 2020]

‘Wir schaffen das’: Merkel is er vaak om bekritiseerd. Maar hier kon het dus kennelijk wel.

0

Reacties (2)

#1 Ronzhu

Het wordt me geheel niet duidelijk of de aanpak in Goslar nu vruchten afwerpt. Ligt de werkeloosheid daar lager? Het is een leuk human interest artikel maar ik wordt er weinig wijzer van.

Ja met leegstand zal de huisvesting makkelijker te bolwerken zijn, maar had de journalist daar niet wat meer mee kunnen doen?

#2 Jos van Dijk

@1: Het artikel mist cijfers inderdaad. Het voornaamste leerpunt lijkt me dat in Goslar van begin af aan op integratie is ingezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*