Wubbo Ockels overleden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op 68-jarige leeftijd is oud-astronaut en duurzaamheidsvoorvechter Wubbo Ockels overleden in het ziekenhuis.

Open artikel

Reacties (20)

#1 Grûtte Pier

Held!

#2 gbh

Weer terug tussen de andere sterren.

#3 Christian Jongeneel

Behoorlijke ruzie met hem gehad, maar wel altijd grote bewondering gekoesterd…

#4 Brombeer

Eén van de denkende dromers die ook durfde te doen.

#5 Dehnus

@3: Waarom heb jij ruzie met hem gehad dan? Het lijkt me anders niet iemand die gauw boos word.

Daar boven op is het voor velen, inclusief mij, een echte jeugd held. Ik vind dit echt triest, Nederland is vandaag weer een stukje zuurder en truttiger geworden.

#6 Dehnus

Wie zit hier eigenlijk zoveel minnetjes te geven, serieus gaan de lobbyisten zelfs hier nog hun klimaat lobby/politiek voeren? Geef dan geen plusje of minnetje. Sterker nog bij dit soort berichten.. zet de +/-tjes eventjes uit.

Dit om trieste figuren wat buiten te sluiten die minnetjes uitdelen omdat ze het niet met Meneer Ockels eens waren op Politiek niveau.

#7 Grûtte Pier

Dehnus,
Zet de volgende regel in je Adblock Plus en je ziet nooit meer een +/- bij Sargasso:

sargasso.nl##.thumblock

(soms werkt het niet ineens?)

Wat klimaat lobby/politiek ermee te maken heeft ontgaat me?

#8 Dehnus

@7: Ach, ben gewoon wat boos dat sommige mensen die astroturfen, of slachtoffers hiervan, op dit bericht los gaan om minnetjes uit te delen. Dat is toch een beetje triest.

Ben daar dus wat boos over, want het voelt alsof ze dit aangrijpen om deze man zwart te maken om zijn standpunten, vergetende al de dingen die deze man.. een jeugdheld voor me, voor Nederland heeft betekent.

#9 Christian Jongeneel

@5 Ockels had met heel veel mensen ruzie, dus zo uitzonderlijk was mijn relletje niet. Aanleiding was dit artikel.

#10 Prediker

@9 – Wubbo Ockels werd op een hoogleraarsstoel gehesen die speciaal voor hem werd gecreëerd in een veld waar hij geen expertise in had, omdat de TU Delft meende flink te kunnen scoren met zijn naamsbekendheid. (Iets soortgelijks is gebeurd met André Kuipers, waarbij de TU Delft en de VU beiden om zijn hand dongen en de TU Delft aan het kortste eind trok).

Ockels heeft het ene na het andere sympathieke maar onzalige plan gelanceerd, die nagenoeg stuk voor stuk flopten (laddermolen, superbus, osmosecentrale). Geen van zijn collega’s in Delft nam hem bijster serieus. Zelfs binnen zijn eigen vakgroep niet.

Voeg daar nog aan toe dat hij, sinds er terminale kanker bij hem werd vastgesteld, tot meerdere malen toe op de nationale televisie allerlei pseudowetenschappelijke lulkoek verkondigde over hoe je die ziekte te lijf kon gaan met energetisch dansen en het losmaken van de oerkrachten in je lichaam, en je snapt wel waarom niet iedereen een standbeeld voor de man in gedachten heeft (en nee, Dehnus, er zit geen minnetje van mij bij, als je dat soms denkt).

Maar deze kritische kanttekeningen mag je natuurlijk niet maken, want van de doden niets dan goed enzo… Heb ik dus maling aan.

Wubbo Ockels verdient accolades omdat hij de eerste Nederlandse astronaut was, maar daarmee is ook wel het meeste gezegd.

#11 Benach

@10: Ook de twijfelachtige eer van eerste Nederlandse astronaut is niet juist. Dat was Lodewijk van den Berg. Heeft zich om veiligheidsredenen moeten laten naturaliseren tot Amerikaan (koude oorlog enzo).

Maar face it: Wubbo was een natuur- en wiskundige, specialisatie kernfysica. Hoe komt die man in vredesnaam terecht bij Lucht- en Ruimtevaarttechniek op een leerstoel Sustainable Science and Technology? Waarom heeft die man jarenlang een vak kunnen geven, ik meen ‘Human endeavors in space’ waarbij je alleen al voor je aanwezigheid een vijf haalde.
Ter vergelijking: Andre Kuipers was een arts en doet nu onderzoek bij de VU aan bewegingsleer. Die gaat net zo goed de lucht in maar blijft na afloop dichter bij huis.

#12 roland

@8: Ockels is zwaar overschat door blinde bewonderaars. Vreemd dat een universiteit zich leent voor zijn zotte plannen, die weinig duurzaam zijn. Dat heeft meer met pr, dan met wetenschap te maken en leuk voor de media.

#13 Christian Jongeneel

@10 Daarmee doe je hem tekort. Er zijn genoeg proffen die zich hoogwetenschappelijk in hun lab opsluiten. Het is ook een verdienste als je met groot enthousiasme de ene na de andere droom najaagt om het publiek warm te maken voor duurzame technologie. De inspiratie die hij Dehnus en vele anderen geboden heeft, is ook wat waard.

#14 Prediker

De inspiratie die hij Dehnus en vele anderen geboden heeft, is ook wat waard.

Zeker, maar geen wetenschappelijke aanstelling, laat staan een hoogleraarsstoel.

Lekker knutselen doe je maar in je garage, Willie Wortel.

#15 roland

@13: “.. verdienste als je de ene na de andere droom najaagt om het publiek warm te maken voor duurzame technologie.”

Goed om meer naar buiten te treden, zolang je niet doorslaat.
Daarin sloeg hij behoorlijk door met indruk dat ontwikkeling zelden gepaard gaat met mislukking, met de waan dat de techniek al onze problemen zal oplossen en we dus rustig kunnen afwachten.
Toegegeven een aanlokkelijke, religieus getinte toekomst, die vele volgelingen aanzuigt.

#16 Diener

@10: Zijn laatste statement is in ieder geval het lezen waard: http://tinyurl.com/prwfx5q

#17 Dehnus

@10: OH dat wie de minnetjes geeft interesseert me niet zo, vind het alleen wat raar in een overlijdens bericht. Dat doe je zelfs met Geert Wilders niet. Ik vind het gewoon wat onfatsoenlijk om te doen.

Daar kom bij dat ik ook wel weet dat sommige dingen van meneer Ockels niet helemaal gestoeid waren op wetenschap, maar als je aan een terminale vorm van kanker lijdt dan probeer je wat…. ook om je zelf gerust te stellen. En in dat opzicht vond ik zijn benadering een stuk effectiever dan dat van velen. Gewoon doorgaan met vechten en er in geloven.

Of het Dansje nu werkt of niet…

#18 Dehnus

@12: OMdat de man tot de verbeelding sprak, hij was voor velen een Nederlandse Buzz Aldrin of Niel Armstrong. Daar buiten deed hij behoorlijk wat terug voor de maatschappij, onder andere elk jaar kinderen uitnodigen om zich voor de wetenschap te interesseren.

Daarom lopen zo veel met hem weg, en is hij een jeugd held voor velen waaronder van mij. Hij was gewoon iemand die iets deed wat niemand had verwacht dat mogelijk was voor een Nederlander van het “Platteland”. Twentenaar of Oost Fries… maakt niet uit, als je het echt wilt dan kun je het.

#19 Dehnus

@14: http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman en http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Nye

Nope.. mag niet. Nederland is zuur! Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg! NU allemaal de mondjes dicht totdat de Babyboom generatie de pijp uit is dan mag je weer wat uit de pas lopen.

Ja sorry hoor, maar voor dat soort mensen die niet een beetje stilletjes in het kamertje van hun faculteit blijven zitten heb ik juist heel veel respect.

#20 Prediker

Op Vrijzinnig Evangelisch wordt Wubbo’s recept voor een betere Aarde (met hoofdletter A) gefileerd als naïeve en quasi-spirituele vaagtaal.

Warhoofdige vaagtaal ook nog eens, want Wubbo weet zelfs het verschil tussen een ‘gebod’ en een ‘stelling’ niet.

Man, man, man. Snel nog even voor je dood een religie stichten. Wat een zelfoverschatting. Mijn ontzag voor de man bladdert steeds meer af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*