1. 3

  Omdat WOII een cesuur in de beschavingsgeschiedenis was of eigenlijk is. Een ijkpunt, een schok. Wat toen begon gaat nog steeds door omdat de slachtoffers van toen de leermeesters werden.

  Zo goed?

  Oh, en Gr.R. Zo, klaar…., nee dus.

 2. 6

  Suggestief hoor! Ik vind dat de Volkskrant hiermee propaganda bedrijft die niet onderdoet voor die van een zekere Goebbels. Misschien kent u hem nog, uit een wat ongelukkige periode die onze Oosterburen halverwege de twintigste eeuw doormaakten.

  /Q.E.D.

 3. 7

  Maggi’s Law: zodra de nazi’s of hitler betrokken worden in een discussie slaat deze discussie direct dood doordat er altijd wel iemand Godwin’s law bij zal halen, waarna verdere inhoudelijke argumenten vanaf dat moment afgedaan worden als irrelevant.

  Oftewel: handig wetje voor racisten zonder inhoud, dat Godwinnetje

 4. 11

  De discussie gaat niet over WO II, maar over de Nazi’s, zoals de voorbeelden van de Volkskrant ook aantonen. En Nazi’s zijn, zoals iedereen weet, het absolute kwaad. Tot zoveel kwaad zijn fatsoenlijke rechtsmensen helemaal niet in staat, en daarom slaan discussies waar vergelijkingen met Nazi’s worden getrokken meteen dood.

  (P.S. fatsoenlijke rechtsmensen?)

 5. 12

  @4: Hmm.. dat betwijfel ik. Die zionistische beweging was al aan het eind van de 19e eeuw actief. Wel is het zo dat zonder WO II de westerse mogendheden wat minder een dubbele moraal zouden hanteren tov Israel en omringende landen.

 6. 15

  Omdat de nederlanders nog steeds niet vrij zijn van het wo2 schuldcomplex dat er de afgelopen decennia is ingestampt door de christelijke en linkse goegemeente?

 7. 19

  @19: Ah.. die *nog levende* SS’er die ‘vanwege ouderom’ niet voor de rechter hoefte verschijnen is familielid van je? Verklaart ook de rest van die troep die je hier spuit.

 8. 22

  Als het bagataliseren van de Nederlandse rol in de holocaust niet vraagt, nee smeekt, om een Godwin weet ik niet wat wel. Zeker geen discussie over Israel waarin Nirvana en Sikbock regelmatig janken over ‘links antisemitisme’.

 9. 23

  nou JSK, je bent niet in vorm:

  1) in bagatelliseer de nl rol tijdens de holcaust niet, ik zeg alleen dat we met schulgevoel ter zake niets opschieten. Sterker nog: ik denk dat die (nog) levende schuldgevoelens door “de boven ons gestelden” contra-productief gebruikt worden

  2) Tijdens de palestina discussie heb ik erop gewezen dat de “gewone palestijn” verneukt wordt door zijn leiders. Die leiders verkloten de boel en zijn niet in staat een goed bestuur op poten te zetten. Ik heb dat een typische derde wereld situatie genoemd.

  ==> je slaat de plank dus totaal mis

  Ik kan je aanraden es flink van bil te gaan.. dat verbreed je blikveld misschien weer es. Je hebt het nodig!

 10. 24

  ik zeg alleen

  Nou nee, dat zei je niet. Wat je zei is dat er een schuldcomplex is dat er de afgelopen decennia ingeramd is door de linkse kerk, daarmee sterk suggererend dat er kort na WO II geen enkele reden voor schuldgevoel was.

  Met andere woorden, je bagatelliseert WEL “de nl rol tijdens de holcaust” (sic), en vervolgens lieg je daarover, en je bent ook nog eens zo dom om dat liegen op dezelfde pagina als je oorspronkelijke uitspraak te doen.

  Ik deel JSK’s ergernis over je daarom ook niet: medelijden past je beter.

 11. 25

  ik bedoel wat ik (met wat meer woorden) omschrijf in # 23 Branco.. Wat ik volgens jou suggereer heeft denk ik meer te maken met jouw interpretatiekader.

  On topic: ( reden no1 ) met WO2 kun je vooral anderen om de oren slaan! En dat is altijd meegenomen!

 12. 28

  Die vergelijking gaat op, omdat de periode WO2 vaak aan mensen tot voorbeeld wordt gesteld. In het onderwijs in vel landen worden de WO2 en de jodenvervolging, vaak aan de hand van Anne Frank’s onderduikgeschiedenis, behandeld. Kinderen wordt gevraagd ervoor te zorgen, dat zulke grote slechte daden niet meer mogen plaatsvinden. Vaak wordt dit in verband gebracht met moderne waarden als democratie en vrije meningsuiting en het handhaven van universele mensenrechten over de hele wereld.
  Als ze dan op latere leeftijd zien dat zulke dingen wel degelijk gebeuren, dan is het niet zo vreemd dat ze dat laten weten.
  Het vraagt bovendien veel academische studie, die niet iedereen kan opbrengen, om nu net in dit ene geval, waar het gaat om de strijd tussen israel en palestijnen, te beseffen dat er bij mogelijke schendingen van mensenrechten geen parallellen met de wandaden van nazi’s tussen 1933 en 1945 te trekken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren