Wie was Qassem Suleimani?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De VS hebben vrijdagochtend een luchtaanval uitgevoerd op een konvooi met Iraanse generaals en militieleiders, nabij een vliegveld in de buurt van Bagdad. Hoofddoel was generaal van de Quds-afdeling van de Iraanse Revolutionaire Garde, Qassem Suleimani.

Suleimani was verantwoordelijk voor de coördinatie van tal van oorlogsactiviteiten van Iran in de golfregio met proxymilities, o.a. in Syrië en Irak.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Bismarck

Ik ben eigenlijk meer geïnteresseerd in de andere zijde; Als Suleimani in Irak was (dat zal toch met medeweten en toestemming van de Iraakse regering zijn) en bij een militie die bovendien officieel deel uitmaakt van het Iraakse leger (net als trouwens de slachtoffers van de vorige Amerikaanse aanslag een paar dagen geleden), zijn de VS dan niet langzaamaan in oorlog aan het raken met Irak?

#2 Cerridwen

@1: Dat zou kunnen inderdaad – maar dat is aan de Irakezen om te bepalen. Iran oefent grote invloed uit op de Irakese politiek en leger, en Suleimani was de aanstuurder daarvan. Irak zit op dit moment in een enorme politieke crisis, als gevolg van grootschalig voornamelijk sji’itisch protest tegen precies deze situatie, de vraag is wie de opvolger wordt van Abdul-Mahdi die zijn vertrek heeft aangekondigd onder druk van die protesten. Niet iedereen in Irak is rouwig om de dood van Suleimani en collega’s, om het maar voorzichtig te zeggen. Ze zullen vooral afwachten hoe groot de woede richting Amerikanen wordt.

#3 Bismarck

@2: Ik denk dat je hier een begin van je antwoord hebt. Deze resolutie was alleen mogelijk met steun van al-Sadr, die juist achter de protesten van de afgelopen maanden zat, maar nu dus de zijde van de pro-Iraanse al-Sistani kiest.

#4 Cerridwen

@3: we zullen zien Bismarck. De resolutie zat al in de pijplijn voor de liquidatie van Suleimani naar aanleiding van de protesten (of belegering) bij de Amerikaanse ambassade, en is niet-bindend.
Ondertussen zijn in Nasiriya alweer demonstranten beschoten door de pro-Iraanse milities.

De mogelijkheden voor geweld zijn eindeloos, maar dat het uitdraait op een rechtstreekse oorlog tussen de VS en Irak lijkt me minder waarschijnlijk.

#5 gbh

@3: Zoals gebruikelijk lul je maar wat:

Ali al-Sistani is niet pro Iraans maar staat voor democratie, mensenrechten en scheiding van kerk en staat.

Muqtada al-Sadr heeft van Suleimani een raket op het dak van zijn huis gehad om hem weer in het gareel te krijgen:

https://twitter.com/Ayei_Eloheichem/status/1203417959990870017

Khamenei riep in oktober al op de Amerikaanse ambassade te bezetten en de Amerikanen het land uit te zetten zodat Irak een mooie kolonie kon worden van imperialistisch Iran:

https://twitter.com/HanifJazayeri/status/1189662901268832256

Suleimani heeft het hoofd van de Groene Zone vervangen door een voormalig lid van de Iraanse revolutionaire garde zodat Iraanse milities zo naar de ambassade konden wandelen:

https://twitter.com/JoelWing2/status/1212183632086876160

Alles wat nu gebeurd is al maanden geleden uitgedokterd door Suleimani, wiens milities protesterende Irakezen van de straat schoot, alleen was Suleimani van plan weer een hoop anderen daarvoor op te offeren in plaats van zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*