Wetenschappers niet blij met verdeling wetenschappelijke subsidiegelden

Nu.nl:

Bijna alle winnaars van de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, hebben een brandbrief geschreven over de nieuwe verdeling van wetenschappelijke subsidiegelden die het kabinet wil doorvoeren.

[…] De laureaten spreken vooral hun zorgen uit over de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs.

Deze verdeelt een half miljard euro aan overheidsgeld onder wetenschappers op basis van ingediende voorstellen en projecten. In de nieuwe wetenschapsvisie van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker is voorgesteld om de NWO volgens een ‘Nationale Wetenschapsagenda’ te laten werken. […]

Ook werkgevers, maatschappelijke organisaties en universiteiten krijgen dan een stem in de toewijzing van het geld. Veel wetenschappers vrezen dat het bedrijfsleven op deze manier een te grote invloed krijgt op de wetenschap.

“Wij delen de opvatting dat de organisatie van NWO aan flexibiliteit moet wennen”, schrijven de Spinoza-laureaten. “Maar ons is geen enkel succesvol organisatiemodel bekend in landen met hoogwaardige wetenschap waarin het principe van clustering van wetenschappelijke deelgebieden volledig is losgelaten.”

Als nieuwsgierigheid dienstbaar moet worden aan direct maatschappelijk of economisch nut, kun je de wetenschap wel afschaffen. Want iets nieuws of verrassends zul je nooit meer vinden.

Open waanlink

 1. 1

  VOlgend jaar 80 onderzoeken “Zwarte Piet is niet Racistisch en Historisch Correct”, 120 onderzoeken “De kogel kwam toch echt van Links, en Hitler ook”, en oneindig veel economische derivaten onderzoeken.

  Ook een verdwaalde professor die nog wel wat voor de ESA doet of Natuurkunde. Maar die word nationaal belachelijk gemaakt als “Verrader! DAT GELD KAN BETER IN HET VERZORGEN VAN OUDE MENSEN!”.

  Aaah… de toekomst word rooskleurig…. als je bij de Kapitaal Terroristische Organisatie VVD hoort.

 2. 2

  “Als nieuwsgierigheid dienstbaar moet worden aan direct maatschappelijk of economisch nut, kun je de wetenschap wel afschaffen. Want iets nieuws of verrassends zul je nooit meer vinden.”

  Dat staat dan ook nergens. Dat verzin je er zelf lekker bij omdat het goed uitkomt.

 3. 3

  @2: natuurlijk staat dat er niet. Wetenschap binden aan de grillen van economische belangen zal louter positieve gevolgen hebben. Dat zeg jij niet, maar het is wel duidelijk.

 4. 4

  Wat ik me nu afvraag is: wat als je en een serie maatschappelijke organisaties ter bevordering van eigen keuze voor onderzoek van wetenschappers en/of fundamenteel onderzoek e.d. zou oprichten. Volgens de redenatie: het grootste maatschappelijk en economisch nut is het niet op korte termijn nastreven van dat nut. En als je kennisbedrijven organiseert die dezelfde doelstelling nastreven en die dan plaats laat nemen in het overleg over de verdeling van wetenschapsgelden. En dat dan wat sneller doen dan het gemiddelde bedrijf wat een beetje de kat uit de boom kijkt. Zou je daarmee dan ook positieve invloed kunnen uitoefenen?

  Maar dit zal wel een naieve gedachte zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren