Wetenschappelijk artikel teruggetrokken na dreigementen van ontkenners opwarming aarde

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers of Psychology trekt een artikel terug dat het aanhangen van samenzweringstheorieën onder ontkenners van de geaccepteerde visie op de opwarming van de aarde rapporteert.

Al kort na publicatie had het tijdschrift het artikel (pdf) van de website gehaald nadat verschillende klachten waren ontvangen. Gisteren heeft Frontiers of Psychology bekend gemaakt het artikel definitief terug te trekken.

Dit doen ze niet omdat het een slecht artikel was. Integendeel. Frontiers of Psychology concludeert zelf dat het na grondig onderzoek geen wetenschappelijke of ethische fouten heeft kunnen ontdekken:

This investigation did not identify any issues with the academic and ethical aspects of the study.

Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat het tijdschrift zich heeft laten intimideren met een mogelijk proces wegens laster en niet het lef heeft om daar weerstand tegen te bieden.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Stronkel

Nog fouter dan zij die intimideren zijn zij die buigen voor intimidatie.

#2 nome
#3 nome

Had als vorig comment code geplaatst om youtube filmpje te embedden, maar die code was kennelijk fout. Kan het bedoelde filmpje niet meer vinden en daarom het onderstaande. Sorry.

#4 zmoooc

M.b.t. de titel: de juiste schrijfwijze is “teruggetrokken”, niet “terug getrokken”.

#5 EdEsaclier

Nou ja, als ze het niet terug hadden getrokken had ik het misschien ook nog niet gelezen. Dus die retraction levert wel wat op – gegeven dat de Streisand-kant het hier een beetje stiekem en gemeen heeft proberen aan te pakken en mij nog niet bereikt had. Zo’n blad is er ook niet voor gemaakt, om rechtzaken te gaan voeren met mensen die het ergens niet mee eens zijn.
Wie zei er ook weer: het riet buigt voor de wind, maar breekt niet?

#6 pedro

Goeie publiciteit voor het artikel zo.

Het zou ook een publiciteitsstunt van het blad kunnen zijn: er is een complot om een artikel over complottheorieën uit het blad te krijgen. Maar dan krijgt het wel een heel erg Matroesjka gehalte. Dan is het een complot van het blad over een complot om een artikel over complottheorieën te bannen. Voer voor complottheoretici…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*