Weer rellen in Londen

Weer rellen in Londen | Heatmap timeline | Waar | Geweld slaat over naar andere Britse steden | Logo klik TV Nick Clegg voorspelde vorig jaar voor de verkiezingen deze onlusten | Via Twitter organiseert men schoonmaakacties | Livefeed op GuardianBlog |

Na Griekenland is nu ook het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. Wat begon als een volksopstootje in Tottenham is uitgegroeid tot massale rellen in twintig wijken van Londen en gewelddadigheden in vier andere steden in het land. In Birmingham brandde een politiepost af. De politie rukte uit met 1700 man extra om de ongeregeldheden onder controle te krijgen, maar werd getrakteerd op een regen van stenen, flessen en molotovcocktails. Bij veel van de branden staan jongeren lachend en juichend toe te kijken, meldt de Volkskrant.

Premier Cameron kwam er voor terug van vakantie. Knappe jongen als ‘ie deze brand voor het eind van de week weer geblust krijgt. En de beurzen doen het ook al slecht.

Iedereen geeft er zo zijn eigen uitleg aan. Politici zeggen dat het gewoon jongeren zijn die willen rellen en een TV stelen; conservatieven als Theodore Dalrymple zullen het gebrek aan opvoeding en de ‘permissive society’ wel de schuld geven; islamofoben de moslims en de massa-immigratie (krijgt Enoch Powell toch nog gelijk!); en volgens Links ligt het aan de maatschappelijke ongelijkheid, eventueel aangemaakt met een saus van racisme.

Sargasso verwelkomt uw two pence in de comments.

Open waanlink

 1. 4

  Overigens heb ik van een vriendin (in londen) begrepen dat de crisis in engeland een stuk harder toe heeft geslagen dan hier. In sommige wijken zijn de helft van alle winkels dichtgespijkerd.

 2. 7

  @5; hoezo kan die het weten? Geen idee wie Ian Bone is, maar als hij zijn post “Fantastic Tottenham! Brutal Murdering Met. Cops get what was coming to them” noemt, terwijl een van de agenten die betrokken was bij de oorspronkelijke schietpartij die dit geweld heeft doen ontbarsten een kogel in zijn walkie talkie heeft zitten, dan heeft meneer Bone dus geen idee waar hij over praat.

  Maar hij heeft GODVERREDOMME een MÈÈÈning!, en dat is ook waard waard, nietwaar?

 3. 9

  Wie wel eens door Europa reist zal veel Engelsen ontmoeten die zijn vertrokken uit het VK en elders hun bestaan op proberen te bouwen. Als je ze vraagt waarom dan krijg je een redelijk vaag verhaal over een chaos en over van alles wat er mis is in het VK.

  Wie wil weten wat er mis is in het VK zal Europa in moeten. Zal ontheemde Engelsen moeten ontmoeten. En zal moeten vragen.

  Maar de opstanden waren voorspelbaar.
  Het VK is een land met een enorme interne spanning.

 4. 12

  @majava
  Die gasten misschien niet maar dat wil niet zeggen dat er geen reden is en dat niemand er een analyse op heeft. Er wordt niet gereld als er niets aan de hand is.
  Zie verder #9

 5. 14

  @7, en de ‘het-gaat-ze-alleen-om-het-plunderen!’ schreeuwerts daarna:
  Omdat Ian Bone rockt, legendarische punkstraatvechter in de jaren ’70 en blaadjesmaker (Class War) die inmiddels familievader is maar geen woord terugneemt. En magistraal blogt, u hebt de link
  De enige kogels, blijkt inmiddels, zijn door de politie afgeschoten. As usual. Vanwaar die obsessie altijd voor wat spullen van winkelketens?

 6. 15

  @Keest, je hebt geen pistool nodig om een agent te vermoorden hoor, dat kan ook prima met een honkbal knuppel, mes, kapotte fles, baksteen etc etc etc.

  Elk pistool is een wapen, maar niet elk wapen is ook een pistool.

 7. 18

  Clegg zei eigenlijk dat hij rellen verwachtte als er geen duidelijke meerderheidsregering was. Dankzij zijn partij (en alleen dankzij zijn partij) is er momenteel wel een duidelijke meerderheidsregering.

 8. 19

  “De enige kogels, blijkt inmiddels, zijn door de politie afgeschoten.”

  Een linkje naar een artikel zou geen overbodige luxe zijn. Maar ik zal het zelf maar weer doen.

  Verder maak je mij niet wijs dat die tieners en adolescenten die nu voor tientallen miljoenen schade aan het maken zijn (die de gewone middenstanders en arbeiders kunnen gaan betalen, reken daar maar op) dat doen omdat er een crimineel door de politie is doodgeschoten.

  “Residents, driven from their burning homes, had lost everything. Stuart Radose had to flee his flat above a Carpetright shop in Tottenham High Road as fire ravaged the building. “We’ve gone back this morning and it’s a complete shell,” he told Sky News. “Everything we had is gone. It’s just mad. So many people have lost everything. It’s just crazy. It looks like it’s the second world war. It looks like the Blitz where we were living.”Doubts emerge over Duggan shooting as London burns

  En dat staat jouw grote voorbeeld, meneer de punkstraatvechter dus toe te juichen. Wat een held.

 9. 23

  Als anarchisten vermomde anti-kapitalisten; wat een tuig. Fuck off, denk ik dan, met anarchisme heeft dit niks van doen.

  En precies wat Prediker zegt: de prijs wordt betaald door kleine winkeliers die hun zaakje kunnen opdoeken aangezien er geen verzekering is die deze schade gaat dekken. En daar zijn mensen hier dan trots op? Get a fucking life…

  Dat politiekogel-verhaal wordt natuurlijk weer gretig omarmd door iedereen die iets tegen het establishment heeft, maar vooralsnog lijkt het toch meer op een Dris Arbib-je.

  http://woodgreenbookshop.blogspot.com/2011/08/north-london-looting.html

 10. 27

  Dit zijn allemaal biculturele kansenjongeren die naar London zijn gekomen om de economie ‘innoverend’ en ‘dynamisch’ te maken!

  Die komen om hun leven op te bouwen, om bij te dragen aan de samenleving. Wij hebben deze mensen nodig om onze pensioenen te betalen!

  Waarom zijn jullie zo negatief? Zijn toch allemaal liev? Geeft zo veel verrijking aan de maatschappij!

  MOEWHAHAHAWHA!

 11. 30

  Binnenkort ook in nederland. De jeugd alhier heeft goed geluisterd naar de retoriek in de politiek en is mentaal al voorbereid op eventuele knieschoten door leger of politie.
  De uitzichtloosheid gecreeerd en of verergerd door politiek doet mij het ergste vrezen.

 12. 31

  @majava#21
  Zeker, Duggan is de aanleiding maar er wordt niet gereld zonder reden. En als je de rellen definitief wilt stoppen zul je dus de reden moeten vinden en het probleem op moeten lossen.

  Wat we zien zijn de “druiven der gramschap”

  Je opmerking over aanleiding en reden doet me wel denken aan Sarajevo 1914.

 13. 33

  Helaas kent de geschiedenis legio voorbeelden van redeloze geweldsuitbarstingen.
  Verklaringen zoeken is nutteloos, aan de aard van ons beestje ontspruiten zowel belangeloze naastenliefde als meedogenloze pogroms.

  Of je de legitimatie nu zoekt in anti-establishmentprotest, sociale omstandigheden of ideologie, dit soort geweld valt niet uit te leggen aan mensen (of kinderen!) die getraumatiseerd zijn doordat ze binnen een nacht alles kwijtraakten vanwege..ja, wat eigenlijk?

  Wat niet wegneemt dat het van nut kan zijn te onderzoeken onder welke omstandigheden de risico’s op dit soort geweldsorgieën het grootst worden.

 14. 36

  @Bullie
  Dus omdat jij het niet uit kunt leggen is elk geweld fout. De Franse revolutie? De Amerikaanse burgeroorlog? De russische revolutie (ja, ook die).

  Ik heb het al eerder gezegd: gerechtvaardigde oorlog wordt door regeringen en establishment gebruikt om geweld te rechtvaardigen.

  Maar een rechtvaardige revolutie kan nooit?

  Gelul jochie.
  Je snapt weinig van de mechanismen.

 15. 39

  Ik denk niet dat wij als in-de-baas-zijn-tijd-reagurende kansrijken moeten gaan zitten bepalen of er een goede reden voor dit geweld is en of het gevoel van uitzichtloosheid van deze jongeren terecht is.

  We kunnen alleen concluderen dat er blijkbaar veel mensen zijn die denken dat ze niks te verliezen hebben.

 16. 40

  Zoals gewoonlijk als er wat te verbergen valt bij de politie, worden we verzocht ‘de resultaten van het onderzoek af te wachten’ (en wordt de doofpotcommissie IPCC uit de kast gehaald). Maar the Guardian wist al van lekken dat de beruchte ‘kogel in de walkie talkie’ uit een politiepistool afkomstig was. We zullen zien, maar het rijtje eenzijdige politiedoden in London is lang en de arrogantie van de rijke tossers die nu aan de macht zijn veels te groot om geen spanningen als deze te doen ontstaan.
  http://www.voice-online.co.uk/article/we%E2%80%99ll-confirm-ballistic-results-next-24-hours%E2%80%99

 17. 41

  @38

  Dat zeg ik niet: maar uitzichtloosheid ziet er toch een tikje anders uit dan wat er in de wijken in London gaande is, heb ik zo het idee.

  Maar als ik jou goed begrijp dan is het leven voor deze jongeren zó zwaar, dat ze niet anders kunnen, dan dit?

 18. 42

  Qwerty,

  Redeloos geweld komt veel vaker voor dan redelijk, namelijk op een doel gericht geweld.

  Deze rellen een revolutie noemen is betekenisloze, romantische retoriek. Dit geweld kent namelijk geen enkel gemeenschappelijk doel of reden.

  Overigens gingen de meeste door jou genoemde voorbeelden van gerechtvaardigde revoluties gepaard met een wanstaltige portie redeloos geweld van opportunistische relschoppers, sadisten, pleziermoordenaars en andere meelopers.

  Geweld door staten en regeringen is natuurlijk ook vaak niet gelegitimeerd.
  Dat gegeven kun je echter nooit als argument voor “burgergeweld” hanteren.

  Het enige mechanisme wat ik zie; geweld is besmettelijk, aanstekelijk en meestal niet te rationaliseren.

 19. 45

  @Bullie
  Geen enkele revolutie is enkelvoudig momentaan geweest. Er zijn altijd vele [gewelddadige] gebeurtenissen aan vooraf gegaan.

  Ik ben echt nog niet zover om deze geweldspiraal een revolutie te noemen. Maar het gaat me veel te ver om dit simpelweg af te doen als redeloos zinloos en doelloos geweld.

  Er is meer wat dit geweld triggert.

 20. 46

  @41; “Maar als ik jou goed begrijp dan is het leven voor deze jongeren zó zwaar, dat ze niet anders kunnen, dan dit?”

  I said, “Pretend you’ve got no money”
  But she just laughed and said, “Oh, you’re so funny”
  I said, “Yeah, well I don’t see anyone else smilin’ in here
  Are you sure?

  You wanna live like common people
  You wanna see whatever common people see
  Wanna sleep with common people
  You wanna sleep with common people like me?

  Rent a flat above a shop
  Cut your hair and get a job
  Smoke some fags and play some pool
  Pretend you never went to school

  You will never understand
  How it feels to live your life
  With no meaning or control
  And with nowhere else to go

  You’ll never live like common people
  You’ll never do whatever common people do
  You’ll never fail like common people
  You’ll never watch your life slide out of view
  And then dance and drink and screw
  Because there’s nothing else to do

  William Shatner covers Pulp: Common People

 21. 47

  Overigens gingen de meeste door jou genoemde voorbeelden van gerechtvaardigde revoluties gepaard met een wanstaltige portie redeloos geweld van opportunistische relschoppers, sadisten, pleziermoordenaars en andere meelopers.

  Tuurlijk joh.

 22. 48

  @bullie: geweld is niet te rationaliseren? over Romantische retoriek gesproken. ze zijn allemaal bezeten door kwade geesten ofzo. het lijkt mij dat de relschoppers vooral weinig te verliezen hebben. dat geeft twee mogelijke oplossingen: wortel smakelijker of stok groter.

 23. 50

  @40
  Als ze willen dat er iemand anders aan de macht komt moeten ze daarop stemmen of een eigen partij beginnen.

  Die mensen die daar lopen te rellen hebben allemaal een nieuw mobieltje, goede kleren, goed eten en niets te klagen. Dit soort idioot gedrag is echt op geen enkele manier te verdedigen. (of ben je zo’n verstokte communist dat het hebben van een auto diefstal is, en daarom alle auto’s maar gewoon afgebrand mogen worden)

  Kijk eens op foto 23:
  http://www.boston.com/bigpicture/2011/08/london_riots.html

 24. 54

  @53
  Nee vind ik niet. Het leven van heel wat kleine winkeliers/ondernemers/huiseigenaren is nu totaal kapot gemaakt door criminele bendes. Met name vannacht dan.

 25. 67

  @59#Keest
  here’s a sad truth, expressed by a Londoner when asked by a television reporter: Is rioting the correct way to express your discontent?

  “Yes,” said the young man. “You wouldn’t be talking to me now if we didn’t riot, would you?”

  Hij is mooi. Dank voor de link!

 26. 70

  Bookie vindt het goedpraten van het geweld van Breivik door Niehiliest belachelijk, maar ook het goedpraten van geweld in Londen door Keest.

  Conclusie Keest: Het goedpraten van geweld in Londen door Keest vindt Bookie erger dan het onzinnig geweld van Breivik.

  Hoe zo’n brein werkt snap ik niet.

 27. 76

  @71
  Quote via Joop:

  “Ja”, zei hij. “Ze zou niet met me praten als we niet de straat op waren gegaan, of wel? Twee maanden geleden demonstreerden we met meer dan 2.000 mensen tegen Schotland Yard. Allemaal zwarten. Het was een vredige en kalme demonstratie. Er werd geen woord over gesproken in de media. Afgelopen avond voegden we daar een beetje rellen en plunderingen aan toe en kijk wat er gebeurd.”

  ———–

  Oftewel het niet gehoord worden door politiek en media als reden voor geweld komt overeen met de redenatie van een bepaalde Noor.

 28. 79

  Don Tapscott waarschuwde in April al:
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/apr/04/unemployed-youth-revolution-generational-conflict

  Dit is misschien niet ideologisch of politiek, dit is reactie op een negatieve economische realiteit. Er is welvaart, slecht verdeeld. Als je ‘ze’ er te weinig van geeft, komen ze het halen..:

  40% van UK werkeloosheid is 16-24 jarigen..
  ” Youth unemployment is similarly dire in other parts of the world. In the UK, young people aged 16 to 24 account for about 40% of all unemployed, which means almost 1 million young adults are jobless. In Spain more than 40% of young people are unemployed. In France the rate is more than 20%, and in the US it’s 21%. In country after country, many young people have given up looking for work. A recent survey in the UK revealed that more than half of the 18- to 25-year-olds questioned said they were thinking of emigrating because of the lack of job prospects.”

  “If we don’t take such measures, we run the risk of a generational conflict that could make the radicalisation of youth in Europe and North America in the 1960s pale in comparison.”

 29. 80

  @76 Inderdaad, je hebt gewoon gelijk, Nog een overeenkomst: Breivik en die rondrennende jongeren in Engeland hebben elk twee benen en een hoofd, daarom zeg ik, goedpraten van relletjes is veeeel erger

 30. 83

  @77
  redenatie
  1) Betoging 2) Betoog 3) Bewijsvoering 4) Gedachtegang 5) Gedachtengang 6) Manier van redeneren 7) Redeneertrant 8) Redenering 9) Redevoering 10) Wijze van redeneren

 31. 85

  “” 74.Marian | 9 August 2011 | 12:36
  Dus proberen te begrijpen waarom er gerelt wordt, word meteen gezien als goedpraten. Weten we dat ook weer.””

  Erg moeilijk te begrijpen voor Bookie.

 32. 87

  Seddon over historische context. Maar wel in topic Crime and Justice.

  We are today witnessing the return of the mob, last seen on London’s streets in the 1700s. No one can say they weren’t warned. But the question is how will the effete Westminster class of politicians respond? That there is something deeply rotten in British society, there can be no doubt.

  Clearly the public will demand that these scenes are not allowed to be repeated, and will expect a tough response to out of control, feral youth. But beyond this, what sort of society do we want in the 21st century? Something that resembles the 1700s, or something that we had in the latter half of the last century?

  Rond 1700 was Engeland het toneel van law & order waarmee de kleine boeren onteigend werden en grote groepen mensen naar de stad gedwongen werden om er te werken als arbeider in de fabrieken.

  Seddon heeft een punt met zijn historische context. Maar niet helemaal gelijk en al helemaal niet in het kopje Crime and Justice.

 33. 91

  @Prediker schrijft:”Geen idee wie Ian Bone is, maar als hij zijn post “Fantastic Tottenham! Brutal Murdering Met. Cops get what was coming to them” noemt, terwijl een van de agenten die betrokken was bij de oorspronkelijke schietpartij die dit geweld heeft doen ontbarsten een kogel in zijn walkie talkie heeft zitten, dan heeft meneer Bone dus geen idee waar hij over praat.”

  Nu blijkt dus dat het om eem politiekogel ging en dat de Engelse politie dus (weer eens, dat is echt de eerste keer niet) gelogen heeft.

  Dan heeft meneer Prediker dus geen idee waar hij over praat.
  Maar hij heeft GODVERREDOMME een MÈÈÈning!, en dat is ook waard waard, nietwaar?

 34. 92

  @91; het verschil is, dat ik mij steeds baseer op de laatste berichtgeving, verwijs naar de bronnen waarop ik me baseer, en mijn mening bijstel als die bronnen wat anders aangeven.

  Dit in tegenstelling tot sommige vrienden van Zuid-Amerikaanse, linkspopulistische dictators die gewoon glashard liegen over de inhoud van een column die ze nota bene zelf al geciteerd hebben.

 35. 95

  @Harm
  Het maakt geen fuck uit wat er met die doodgeschoten jongen precies gebeurt is, er is gewoon geen enkele reden om je in een democratie zo te gedragen.

  En als die idioten echt in een uitzichtloze positie zaten hadden ze wel eten gestolen in plaats van tv’s, juwelen en spelcomputers.

 36. 96

  @ FR dat doen ze dus ook (eten stelen, foto’s galore) maar fijn dat jij bepaalt hoe een ander zich dient te gedragen als er een buurtbewoner doodgeschoten wordt. Over het democratische gehalte van de neoliberale spektakelmaatschappij kunnen we een ook een boom opzetten, ben alleen bang dat dat in dit soort opgekropte-woede-komt-in-een-gedepolitiseerde-maatschappij-tot-uitbarsting-setting er niet zoveel toe doet. Het je link 89 gelezen?

 37. 97

  @91; het verschil is, dat ik mij steeds baseer op de laatste berichtgeving, verwijs naar de bronnen waarop ik me baseer, en mijn mening bijstel als die bronnen wat anders aangeven.

  Predikers heeft wel vaker de lachers op zijn hand?

 38. 100

  @96
  Samenvatting van link 89:
  De overheid had eerst dure plekken gecreëerd waar kinderen een kaartje kunnen leggen, toen bedacht de overheid dat dat eigenlijk helemaal geen overheidstaak was. Nu hangen de kinderen op straat in plaats van gewoon bij de ouders thuis. En op straat worden ze crimineel. En dat ligt natuurlijk allemaal aan de instanties en helemaal niet aan de ouders.

  @99
  Het kan zijn dat dat inderdaad een standrechtelijke executie was, maar dan nog hebben die mensen die hun huis nu kwijt zijn door brandstichting daar vrij weinig schuld aan.

 39. 102

  Klopt. Zelfs die mag je niet standrechtelijk executeren.

  Ik heb er ook geen bezwaar tegen dat zijn familie een demonstratie houdt.

  Maar dat men in 20 wijken van Londen gaat rellen en plunderen (van juwelierszaken en electronicawinkels), dat heeft niet zoveel meer met de dood van die crimineel te maken, lijkt mij.

  Dat is gewoon opportunistisch geweld.

 40. 103

  Legitimatieplicht (politie vraagt er om elke scheet naar je pas) heeft ook veel kwaad bloed gezet. De aankondiging van Cameron dat er vanavond en vannacht 16000 (extra?) politieagenten zullen rondlopen vind ik niet verstandig.

 41. 105

  @Prediker doe de afdeling “smear” bij Sargasso, hij is de smearlap.

  Zo probeer hij mij al de hele tijd aan te wrijven dat ik Zuid-amerikaanse dictators zou steunen (zijn die er nog?) en daarnet onder een ander draadje, dat ik de daad van Volkert G. zou goedkeuren.

  Onder de gordel werken, noemen ze zoiets. Prediker houdt er dezelfde methodes opna als het fundamentalistische deel van de PVV-ers die hij zo heftig bestrijdt: leugens, verdraaiingen en halve waarheden.

  Prediker hoort niet thuis in de redactie van Sargasso.

 42. 107

  @ 100, ik wist niet dat ze nog bestonden, mensen zoals jij die buurtopbouwwerk of jongerenwerk ‘dure plekken’ noemen. Het soort taal dat vroeger bij mijn vader uit de Elsevier kwam. Je bent nog nooit in zo’n buurt in Londen geweest als je denkt dat die kids maar ‘gewoon bij de ouders’ moeten hangen. Die hebben namelijk ook geen huis waar dat kan (vnl. omdat Thatcher alles gesloopt heeft). Ik snap dat je bang bent dat de hordes je villa komen slopen…

 43. 108

  @Prediker schrijft dat hij zich steedsa baseert op de laatste berichtgeving. Dat gaat als volgt:

  “Volgens een journalist ter plaatse zat Gretta door die twee minuten stilte heen te telefoneren, en zei ze na 32 seconden: “Nu is het wel weer mooi”. Ze noemde de restaurantgasten die haar uitfloten ook nog even “zionisten!”. Totaal gebrek aan fatsoen, die vrouw. Blijf dan gewoon thuis op vier mei.

  Zou ze ‘t er om doen? Ze schijnt ook nog per ongeluk/ expres van haar stoel gevallen te zijn. Ik snap dat niet. Wat wil zo’n mens hiermee? Het is niet alsof ze er positieve aandacht mee krijgt voor de Palestijnse zaak ofzo. Is het pathologisch? Dat ze ’s middags voor de spiegel staat en denkt: verdorie, ik heb alweer maanden geen scène veroorzaakt. Vanavond maar eens naar een restaurant om wat aandacht te trekken tijdens Dodenherdenking?”
  https://sargasso.nl/archief/2011/05/04/gretta-duisenberg-veroorzaakt-relletje-in-restaurant-tijdens-dodenherdenking/

  Afgezien van de toon, bleek ook dit gewoon niet waar te zijn en het totaal gebrek aan fatsoen komt op rekening van de Prediker. Het gaat bij de Prediker duidelijk vooraleerst om één ding, en dat is zijn eigen ijdelheid.

  Anders doe je dit soort dingen niet.

 44. 109

  Prediker hoort niet thuis in de redactie van Sargasso.

  Meh, ik zou eerlijk gezegd liever een onderscheid willen zien tussen prediker als reaguurder en prediker de stukjesposter.

 45. 110

  @108; En toen het niet volgens andere gasten lulkoek bleek te zijn heb ik haar in hetzelfde topic verdedigd (maar dát vertel je er niet bij – wie is hier nu de poetsdoek).

  Dit in tegenstelling tot Harm, die bij hoog en bij laag volhoudt dat de journalisten die de linkspopulistische president Correa via de *kuch* onafhankelijke *kuch* rechter het zwijgen op legt, sensatieberichten over hem de wereld inhielpen, dat hij had laten schieten op een ziekenhuis vol weerloze vrouwen en kinderen, terwijl het om een column ging die vier maanden na dato geschreven was.

  Wist Harm wel, hij citeerde die column letterlijk. En vervolgens glashard ontkennen wat daar in stond.

  Pot, ketel – hopeloos offtopic met z’n eeuwige getrol…

 46. 111

  @109 – En als hij achteraf in bijdrages zit te koeien, doet hij dat dan als reaguurder of als lid van de redactie?

  Prediker hoort niet thuis in de redactie van Sargasso.

 47. 115

  Prediker spreekt geen spaans en dus was hem ontgaan, dat uit de tekst blijkt dat de journalist in kwestie er in eerste instantie van is beschuldigd deelnemer te zijn geweest aan een staatsgreep. Die beschuldiging is niet terug genomen, maar er is een algemeen pardon afgekondigd. Met deze procedure is deze journalist helemaal niet tevreden: hij wil geen pardon, maar een vrijspraak.

  De reactie van Correa is duidelijk. Hij kon de man niet aansprakelijk stellen voor deelname aan een staatsgreep, niet omdat hij onschuldig was, maar vanwege juridische complicaties. Maar hij kan hem wel te grazen nemen op grond van smaad, want Correa had NIET laten schieten op een ziekenhuis vol weerloze vrouwen en kinderen

  En de journalist is gewoon terecht veroordeeld

 48. 116

  @Prediker – Even terugkijken wie nou precies off-topic reageert: @92

  Jij hebt graag slachtoffers voor je vage beschuldigingen die niet reageren, nietwaar? Ik heb je al eens eerder duidelijk proberen te maken dat ik daar niet onder val, smearlap.

 49. 117

  Harm, los van het feit dat je hopeloos off-topic bent en op de man zit te spelen (al meteen vanaf je eerste bijdrage in #91)

  – er was geen staatsgreep (die journalist legt in zijn column heel goed uit waarom die aantijging absurd is) en de journalist zegt in zijn column nergens dat Correa op een ziekenhuis vol weerloze vrouwen in kinderen liet schieten, ook al hield jij bij hoog en bij laag vol van wel, zelfs nadat ik die column had opgesnord.

  Anyway, ander draadje, andere discussie.

 50. 118

  @110Prediker schrijft:”En toen het niet volgens andere gasten lulkoek bleek te zijn heb ik haar in hetzelfde topic verdedigd.”

  Het koste anders nogal wat moeite om jou zo ver te krijgen dat je ruiterlijk je excuses aanbood. Maar afgezien daarvan: wat beweegt jou nou eigenlijk om je in dat soort termen over mensen uit te laten?

  Je bent gewoon net zo erg als een fundamentalistische PVV-er.
  En je hoort niet thuis in deredactie van Sargasso.

 51. 119

  Ik vind Prediker’s comments in deze thread ongebruikelijk to the point; de meeste relschoppers hebben stomweg geen enkele reden om te rellen.

  Met het verwijzen naar “redenen” voor deze rellen doe je onrecht aan eenieder die in dezelfde omstandigheden, in dezelfde buurt, met dezelfde beperkte kansen niet naar geweld grijpt.

  Veel reacties hier lijken mij jammer genoeg politiek geinspireerd.
  Als dit soort onlusten in Helmond door autochtone knokploegen werden geschopt zou er ongetwijfeld anders op worden gerageerd op Sargasso.

 52. 120

  @Prediker – Mijn bijdrage (@91) was allesbehalve off-topic. En jij was degene die een veilige aanval ad hominem pleegde op een Engelse blogger, Ian Bone, want de man kan natuurlijk niet reageren.

  Ian Bone is min of meer ter plekke aanwezig, dus hij weet wel waar hij over schrijft. Alleen ben jij het niet eens met zijn mening en dus beschuldig je hem er gelijk ook maar van dat hij uit zijn nek lult.

  Alleen blijkt dan al gauw, dat JIJ degene bent die uit zijn nek lult.
  En daar lul je maar wat graag overheen, in de hoop dat dat niemand opvalt.

 53. 121

  Ian Bone zelf, op zijn blog:

  “The ferocity of a long repressed rage has shocked me who only a few days ago was writing ‘when will our class ever wake up and fight back’. (…)But it is only by luck that no one has been killed and tonight it’s clear that unlike the other nights there has been anti-social behaviour with random attacks on people in the streets and setting fire to houses and flats and small shops often in a reckless way and random cars attacked and many people frightened and scared.

  This is fucking shit and out of order and to be opposed wherever it occurs.”

  Waarvan akte!

 54. 125

  Zie het groot. Aulnay-sous-Bois, Birkerod (Denemarken), Malmö e.a. Europese plaatsen gingen voor; nu Tottenham.

  Men verliest zich detaillistisch in de motieven = oorzaken van die oproeren. Daarvan lijkt uitzichtloosheid van een – verwende – jeugd wel het stomste argument. Uitzichtloos is het precaire bestaan van een jonge hongerlijdende Somaliër.

  Gletchers van vuur zijn gaan sijpelen en dreigen uit te lopen op rivieren van bloed.
  E. Powell voorspelde het, maar wie wilde hem geloven, toen en nu? Thans niet doeltreffend handelen is geen optie. Anders zullen we – wat Guzman (Peruaans socioloog) voorstond – brede rode stromen moeten doorwaden. Liever niet.

  Tot ziens op de barricaden.

 55. 126

  En de Bastille werd bestormd door een politiek bewuste massa, die alreeds in een visioen het Communistisch Manifest hadden gelezen.

  Er wordt hier weer een hoop geciviliseerde onzin uitgekraamt

 56. 133

  Ik vind wel dat we Hpax (en FR?) z’n oproep om het ‘groot te zien’ kunnen honoreren: Bretton Woods, Washington (laat gouden standaard los), Chili ’73 (Friedman laat de honden los), Reagen en Thatcher (‘there is no such thing as society’ stemmetje erbij denken), akkoord van Wassenaar. Dan zijn we bij de huidige maatschappij beland.

 57. 138

  @99

  Whatever prediker, zelfs die mag je niet standrechtelijk executeren,

  En dan ga je als reactie je eigen wijk in de as leggen? De winkels plunderen waar je gisteren nog gewoon moest betalen?

  Dat er hier mensen zijn die deze onzin verdedigen is koren op de molen van de “linkse-kerk-roepers”. Wat een empathische armoede straalt er van dit draadje hier.

 58. 139

  @138: “En dan ga je als reactie je eigen wijk in de as leggen? De winkels plunderen waar je gisteren nog gewoon moest betalen?

  Waarom ga je dat niet even lekker aan die rellende Henken en Ingrids zelf vragen? Hier is er niemand die het kan weten.

 59. 140

  “De winkels plunderen waar je gisteren nog gewoon moest betalen?” Ah, je wist dus het antwoord zelf al, gekkie! Ik zeg niet dat het zinvol is, maar een duidelijke logica zie ik wel. Overigens – weet jij veel – komen er veel berichten dat er in veel gevallen vooral anonieme winkelketens gepakt worden en de ‘pop&mom shops’ gespaard blijven. En natuurlijk gebeurt dat in je eigen wijk; om een sjieke buitenwijk te komen met een groep, zou politieke organisatie vergen (die er duidelijk niet is) en is ook veel riskanter.

 60. 141

  Arme burgertrutten jullie moralistische gezever is echt zo sneu.Vanuit comfortabele vinex-wijkjes je eigen meninkje op deze situatie loslaten is tijdverspilling.Groot Brittanie met zijn nog altijd in stand gehouden klasse maatschappij heeft dit aan zich zelf te danken,zie het als een natuurverschijnsel.Het hoort bij de sociale evolutie,de klasse maatschappij dient eerst grondig te worden afgebroken.

 61. 142

  “De enige kogels, blijkt inmiddels, zijn door de politie afgeschoten.”

  Zo hoort het ook. De overheid heeft het geweldmonopolie.

 62. 143

  @124 – Die meeuw is trouwens schitterend. Aan de snelheid te zien waarmee hij er met zakkie vandoor gaat weet hij op de een of andere manier dat hij iets geflikt heeft wat niet mag.

  Zijn dieren nou net mensen, of zijn mensen nou net dieren?

 63. 144

  Over de oorzaken van de rellen aan de andere kant van de Noordzee lopen de meningen uiteen. Verklaringen variëren van sociaal-economische factoren (“Intifada van consumenten“), de slechte staat van de economie, groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk, rassenrellen tot inspiratie van de Arabische lente. En niet te vergeten verveling. Wat dat betreft is het nummer London’s Burning van The Clash uit 1979 (!) profetisch: London’s burning with boredom now!

  Over de rol van sociale media bij de rellen zie
  http://bit.ly/nzz5Ub

 64. 145

  133: Yep. Nog zo’n mooie van Thatcher: iedere gozer van 26 die nog met de bus naar zijn werk gaat in plaats van in een eigen auto, moet zijn leven als mislukt beschouwen.

  En dus hang je heel Brittannië vol beveiligingscamera’s om te voorkomen dat die mislukte gozers gaan klieren. Logisch.

 65. 146

  @145.

  Maar mevrouw barones Thatcher had daar helemaal gelijk in!!!

  In NL zie je ze ook hangen in bus en trein. De school van de afhankelijkheid. De begrensing. De ander doet het wel. Zeuren over de volle bus of trein. Over de reiskosten. Over dat ze te laat komen. Dan had je maar een auto moeten kopen. En dan ook nog in een huurhuis wonen, dan is het helemaal klaar!

  Ze weten niet wat de vrijheid van de auto is als je achter het stuur zit. Zelfstandig en onafhankelijk voor je auto verantwoordelijk zijn. Oppoetsen, onderhouden, iemand afhankelijk maken door haar een lift te geven. En in natura betaald te krijgen. Dat zal je in de bus niet gebeuren.
  Dat zijn de lutsers. De losers. De nobodies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren