Weer rellen in Londen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Weer rellen in Londen | Heatmap timeline | Waar | Geweld slaat over naar andere Britse steden | Logo klik TV Nick Clegg voorspelde vorig jaar voor de verkiezingen deze onlusten | Via Twitter organiseert men schoonmaakacties | Livefeed op GuardianBlog |

Na Griekenland is nu ook het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. Wat begon als een volksopstootje in Tottenham is uitgegroeid tot massale rellen in twintig wijken van Londen en gewelddadigheden in vier andere steden in het land. In Birmingham brandde een politiepost af. De politie rukte uit met 1700 man extra om de ongeregeldheden onder controle te krijgen, maar werd getrakteerd op een regen van stenen, flessen en molotovcocktails. Bij veel van de branden staan jongeren lachend en juichend toe te kijken, meldt de Volkskrant.

Premier Cameron kwam er voor terug van vakantie. Knappe jongen als ‘ie deze brand voor het eind van de week weer geblust krijgt. En de beurzen doen het ook al slecht.

Iedereen geeft er zo zijn eigen uitleg aan. Politici zeggen dat het gewoon jongeren zijn die willen rellen en een TV stelen; conservatieven als Theodore Dalrymple zullen het gebrek aan opvoeding en de ‘permissive society’ wel de schuld geven; islamofoben de moslims en de massa-immigratie (krijgt Enoch Powell toch nog gelijk!); en volgens Links ligt het aan de maatschappelijke ongelijkheid, eventueel aangemaakt met een saus van racisme.

Sargasso verwelkomt uw two pence in de comments.

Reacties (146)

#1 Bolke de big

Straks moeten we een politie missie naar de overkant van het kanaal sturen.

#2 sjap

Dit is geen criminaliteit, dit is groter. Wat is het?

#3 gronk

Arabische toestanden.

#4 gronk

Overigens heb ik van een vriendin (in londen) begrepen dat de crisis in engeland een stuk harder toe heeft geslagen dan hier. In sommige wijken zijn de helft van alle winkels dichtgespijkerd.

#5 keest

@2: Volgens Ian Bone (en die kan het weten): The Redistribution of Wealth Has Begun:
http://ianbone.wordpress.com/2011/08/07/fantastic-tottenham-brutal-murdering-met-cops-get-what-was-coming-to-them/

#6 Loupe

Verhitte tijden, ook in Israel. Dat wordt als ’t zo doorgaat niet slechts een Arab Spring, maar een Global Spring.

#7 Prediker

@5; hoezo kan die het weten? Geen idee wie Ian Bone is, maar als hij zijn post “Fantastic Tottenham! Brutal Murdering Met. Cops get what was coming to them” noemt, terwijl een van de agenten die betrokken was bij de oorspronkelijke schietpartij die dit geweld heeft doen ontbarsten een kogel in zijn walkie talkie heeft zitten, dan heeft meneer Bone dus geen idee waar hij over praat.

Maar hij heeft GODVERREDOMME een MÈÈÈning!, en dat is ook waard waard, nietwaar?

#8 Bookie

Het gaat de meeste gewoon om gratis spullen.

#9 qwerty

Wie wel eens door Europa reist zal veel Engelsen ontmoeten die zijn vertrokken uit het VK en elders hun bestaan op proberen te bouwen. Als je ze vraagt waarom dan krijg je een redelijk vaag verhaal over een chaos en over van alles wat er mis is in het VK.

Wie wil weten wat er mis is in het VK zal Europa in moeten. Zal ontheemde Engelsen moeten ontmoeten. En zal moeten vragen.

Maar de opstanden waren voorspelbaar.
Het VK is een land met een enorme interne spanning.

#10 majava

Vraag die relgasten maar eens waarom. Ze weten het zelf waarschijnlijk ook niet.

#11 parallax

Die ‘spullen’ zijn slechts een symptoom van de uiting van een groep ’tweederangs’ burgers.

#12 qwerty

@majava
Die gasten misschien niet maar dat wil niet zeggen dat er geen reden is en dat niemand er een analyse op heeft. Er wordt niet gereld als er niets aan de hand is.
Zie verder #9

#13 parallax

“What they want is a government they feel part of.”

You failed miserably.

#14 keest

@7, en de ‘het-gaat-ze-alleen-om-het-plunderen!’ schreeuwerts daarna:
Omdat Ian Bone rockt, legendarische punkstraatvechter in de jaren ’70 en blaadjesmaker (Class War) die inmiddels familievader is maar geen woord terugneemt. En magistraal blogt, u hebt de link
De enige kogels, blijkt inmiddels, zijn door de politie afgeschoten. As usual. Vanwaar die obsessie altijd voor wat spullen van winkelketens?

#15 Bolke de big

@Keest, je hebt geen pistool nodig om een agent te vermoorden hoor, dat kan ook prima met een honkbal knuppel, mes, kapotte fles, baksteen etc etc etc.

Elk pistool is een wapen, maar niet elk wapen is ook een pistool.

#16 keest

Bolke de Big, hoe dik is je schedel: De Politie Heeft een man doodgeschoten! Ze beweerden dat die vent op hen schoot maar dat is dus weer eens gewoon gelogen. Mensen in Tottenham weten dat gelukkig heel goed.
Wat betreft Clegg, de glibberigste van allemaal, die loopt nu natuurlijk de bezuinigingen te verkopen
http://www.guardian.co.uk/politics/2011/aug/08/global-debt-crisis-nick-clegg

#17 Taco Zip

Voor iedereen die geschokt is dat de Carpet Right op Tottenham High Rd. is afgebrand. Lees even verder op: http://www.voice-online.co.uk

#18 Bismarck

Clegg zei eigenlijk dat hij rellen verwachtte als er geen duidelijke meerderheidsregering was. Dankzij zijn partij (en alleen dankzij zijn partij) is er momenteel wel een duidelijke meerderheidsregering.

#19 Prediker

“De enige kogels, blijkt inmiddels, zijn door de politie afgeschoten.”

Een linkje naar een artikel zou geen overbodige luxe zijn. Maar ik zal het zelf maar weer doen.

Verder maak je mij niet wijs dat die tieners en adolescenten die nu voor tientallen miljoenen schade aan het maken zijn (die de gewone middenstanders en arbeiders kunnen gaan betalen, reken daar maar op) dat doen omdat er een crimineel door de politie is doodgeschoten.

“Residents, driven from their burning homes, had lost everything. Stuart Radose had to flee his flat above a Carpetright shop in Tottenham High Road as fire ravaged the building. “We’ve gone back this morning and it’s a complete shell,” he told Sky News. “Everything we had is gone. It’s just mad. So many people have lost everything. It’s just crazy. It looks like it’s the second world war. It looks like the Blitz where we were living.”Doubts emerge over Duggan shooting as London burns

En dat staat jouw grote voorbeeld, meneer de punkstraatvechter dus toe te juichen. Wat een held.

#20 Bolke de big

@keest, het schijnt dat er een kogel in de walkie-talkie van betrokken agent zit hoor.

#21 majava

@12 qwerty: ik zou het niet een ‘reden’ willen noemen, maar een ‘aanleiding’.

#22 gronk

legendarische punkstraatvechter in de jaren ‘70

Oh, dus als je auto ‘punk’ in de fik wordt gezet is het OK.

#23 anthonie

Als anarchisten vermomde anti-kapitalisten; wat een tuig. Fuck off, denk ik dan, met anarchisme heeft dit niks van doen.

En precies wat Prediker zegt: de prijs wordt betaald door kleine winkeliers die hun zaakje kunnen opdoeken aangezien er geen verzekering is die deze schade gaat dekken. En daar zijn mensen hier dan trots op? Get a fucking life…

Dat politiekogel-verhaal wordt natuurlijk weer gretig omarmd door iedereen die iets tegen het establishment heeft, maar vooralsnog lijkt het toch meer op een Dris Arbib-je.

http://woodgreenbookshop.blogspot.com/2011/08/north-london-looting.html

#24 Loupe
#25 gronk

@prediker: hadden verzekeraars standaard niet de clausule dat schade door rellen/volksoproer niet vergoed wordt?

#26 Prediker

@20; Bolke de Big loopt achter: de laatste berichten zijn dat die kogel in die walkie-talkie een politiekogel is.

Dus ja…

#27 richard

Dit zijn allemaal biculturele kansenjongeren die naar London zijn gekomen om de economie ‘innoverend’ en ‘dynamisch’ te maken!

Die komen om hun leven op te bouwen, om bij te dragen aan de samenleving. Wij hebben deze mensen nodig om onze pensioenen te betalen!

Waarom zijn jullie zo negatief? Zijn toch allemaal liev? Geeft zo veel verrijking aan de maatschappij!

MOEWHAHAHAWHA!

#28 gronk

@richard: net zoals jij een ‘verrijking’ bent voor dit blog. Kneus.

#29 parallax

Het zijn toch heel erg veel blanke ‘kansenjongeren’ ouwe volksmenner.

#30 Johan

Binnenkort ook in nederland. De jeugd alhier heeft goed geluisterd naar de retoriek in de politiek en is mentaal al voorbereid op eventuele knieschoten door leger of politie.
De uitzichtloosheid gecreeerd en of verergerd door politiek doet mij het ergste vrezen.

#31 qwerty

@majava#21
Zeker, Duggan is de aanleiding maar er wordt niet gereld zonder reden. En als je de rellen definitief wilt stoppen zul je dus de reden moeten vinden en het probleem op moeten lossen.

Wat we zien zijn de “druiven der gramschap”

Je opmerking over aanleiding en reden doet me wel denken aan Sarajevo 1914.

#32 L.Brusselman

Het status quo wordt bedreigd
,so what?

#33 Bullie

Helaas kent de geschiedenis legio voorbeelden van redeloze geweldsuitbarstingen.
Verklaringen zoeken is nutteloos, aan de aard van ons beestje ontspruiten zowel belangeloze naastenliefde als meedogenloze pogroms.

Of je de legitimatie nu zoekt in anti-establishmentprotest, sociale omstandigheden of ideologie, dit soort geweld valt niet uit te leggen aan mensen (of kinderen!) die getraumatiseerd zijn doordat ze binnen een nacht alles kwijtraakten vanwege..ja, wat eigenlijk?

Wat niet wegneemt dat het van nut kan zijn te onderzoeken onder welke omstandigheden de risico’s op dit soort geweldsorgieën het grootst worden.

#34 qwerty

Duggan did not shoot.

en (haha, conspiracy!):
Politie doet het zelf.

#35 L.Brusselman

Wat maakt het nog uit als een ander alles kwijtraakt,als je zelf toch niets hebt te verliezen.

#36 qwerty

@Bullie
Dus omdat jij het niet uit kunt leggen is elk geweld fout. De Franse revolutie? De Amerikaanse burgeroorlog? De russische revolutie (ja, ook die).

Ik heb het al eerder gezegd: gerechtvaardigde oorlog wordt door regeringen en establishment gebruikt om geweld te rechtvaardigen.

Maar een rechtvaardige revolutie kan nooit?

Gelul jochie.
Je snapt weinig van de mechanismen.

#37 anthonie

@30

Uitzichtloosheid? Wat betekent dat in vredesnaam?

Toon eens een linkje waarop we relschoppers, oh nee, revolutionairen, kunnen zien die ondervoed en ongekleed zijn? Of een linkje waarop we duidelijk kunnen zien dat het voedsel is, waarnaar men op zoek is.

http://www.youtube.com/watch?v=byqsapvsSIk

#38 parallax

Als je denkt dat iedereen ‘paletti’ is zolang ze kleding en voedsel hebben begrijp je niets van mensen.

#39 aynranddebiel

Ik denk niet dat wij als in-de-baas-zijn-tijd-reagurende kansrijken moeten gaan zitten bepalen of er een goede reden voor dit geweld is en of het gevoel van uitzichtloosheid van deze jongeren terecht is.

We kunnen alleen concluderen dat er blijkbaar veel mensen zijn die denken dat ze niks te verliezen hebben.

#40 keest

Zoals gewoonlijk als er wat te verbergen valt bij de politie, worden we verzocht ‘de resultaten van het onderzoek af te wachten’ (en wordt de doofpotcommissie IPCC uit de kast gehaald). Maar the Guardian wist al van lekken dat de beruchte ‘kogel in de walkie talkie’ uit een politiepistool afkomstig was. We zullen zien, maar het rijtje eenzijdige politiedoden in London is lang en de arrogantie van de rijke tossers die nu aan de macht zijn veels te groot om geen spanningen als deze te doen ontstaan.
http://www.voice-online.co.uk/article/we%E2%80%99ll-confirm-ballistic-results-next-24-hours%E2%80%99

#41 anthonie

@38

Dat zeg ik niet: maar uitzichtloosheid ziet er toch een tikje anders uit dan wat er in de wijken in London gaande is, heb ik zo het idee.

Maar als ik jou goed begrijp dan is het leven voor deze jongeren zó zwaar, dat ze niet anders kunnen, dan dit?

#42 Bullie

Qwerty,

Redeloos geweld komt veel vaker voor dan redelijk, namelijk op een doel gericht geweld.

Deze rellen een revolutie noemen is betekenisloze, romantische retoriek. Dit geweld kent namelijk geen enkel gemeenschappelijk doel of reden.

Overigens gingen de meeste door jou genoemde voorbeelden van gerechtvaardigde revoluties gepaard met een wanstaltige portie redeloos geweld van opportunistische relschoppers, sadisten, pleziermoordenaars en andere meelopers.

Geweld door staten en regeringen is natuurlijk ook vaak niet gelegitimeerd.
Dat gegeven kun je echter nooit als argument voor “burgergeweld” hanteren.

Het enige mechanisme wat ik zie; geweld is besmettelijk, aanstekelijk en meestal niet te rationaliseren.

#44 FiFa

Het vreemde is dat het alleen in Engeland en niet in Wales of Schotland is, of ben ik te ongeduldig?

#45 qwerty

@Bullie
Geen enkele revolutie is enkelvoudig momentaan geweest. Er zijn altijd vele [gewelddadige] gebeurtenissen aan vooraf gegaan.

Ik ben echt nog niet zover om deze geweldspiraal een revolutie te noemen. Maar het gaat me veel te ver om dit simpelweg af te doen als redeloos zinloos en doelloos geweld.

Er is meer wat dit geweld triggert.

#46 Prediker

@41; “Maar als ik jou goed begrijp dan is het leven voor deze jongeren zó zwaar, dat ze niet anders kunnen, dan dit?”

I said, “Pretend you’ve got no money”
But she just laughed and said, “Oh, you’re so funny”
I said, “Yeah, well I don’t see anyone else smilin’ in here
Are you sure?

You wanna live like common people
You wanna see whatever common people see
Wanna sleep with common people
You wanna sleep with common people like me?

Rent a flat above a shop
Cut your hair and get a job
Smoke some fags and play some pool
Pretend you never went to school

You will never understand
How it feels to live your life
With no meaning or control
And with nowhere else to go

You’ll never live like common people
You’ll never do whatever common people do
You’ll never fail like common people
You’ll never watch your life slide out of view
And then dance and drink and screw
Because there’s nothing else to do

William Shatner covers Pulp: Common People

#47 qwerty

Overigens gingen de meeste door jou genoemde voorbeelden van gerechtvaardigde revoluties gepaard met een wanstaltige portie redeloos geweld van opportunistische relschoppers, sadisten, pleziermoordenaars en andere meelopers.

Tuurlijk joh.

#48 Jsk

@bullie: geweld is niet te rationaliseren? over Romantische retoriek gesproken. ze zijn allemaal bezeten door kwade geesten ofzo. het lijkt mij dat de relschoppers vooral weinig te verliezen hebben. dat geeft twee mogelijke oplossingen: wortel smakelijker of stok groter.

#49 qwerty

Kijk, @Steeph, een mooie van SocProf. Veel text dat dan wel weer. Zie dat het nu ook op Sargasso een logje is.

#50 FR

@40
Als ze willen dat er iemand anders aan de macht komt moeten ze daarop stemmen of een eigen partij beginnen.

Die mensen die daar lopen te rellen hebben allemaal een nieuw mobieltje, goede kleren, goed eten en niets te klagen. Dit soort idioot gedrag is echt op geen enkele manier te verdedigen. (of ben je zo’n verstokte communist dat het hebben van een auto diefstal is, en daarom alle auto’s maar gewoon afgebrand mogen worden)

Kijk eens op foto 23:
http://www.boston.com/bigpicture/2011/08/london_riots.html

#51 Cracken

Mijn vakantie naar London is geboekt!
Nederland is altijd zo saai, en wie kan er nou geen gratis TV gebruiken.

#52 Bookie

Deze rellen zijn net zo min goed te praten (zoals keest doet) als het moorden van Breivik.

#53 Jsk

beetje walgelijke vergelijkijng vind je niet bookie

#54 Bookie

@53
Nee vind ik niet. Het leven van heel wat kleine winkeliers/ondernemers/huiseigenaren is nu totaal kapot gemaakt door criminele bendes. Met name vannacht dan.

#55 FR

@JSK
Dat goedpraten wat verschillende mensen hierboven doen vind ik nog veel walgelijker.

#56 Taco Zip

@51: zorg je wel dat je ook een adapter voor die Britse stekker meeneemt?

#57 Mario

@54/ Bookie

Breivik — criminele bendes

Zie je het verschil?

#58 Jsk

eh, ze zijn nog ze zijn nog in leven? dat ik hetverschil nog moet toelichten, sheez

#60 Bookie

@57
Ik zie verschillen. Ik zie ook overeenkomsten tussen het goedpraten van idioot geweld door Niehielist en Keest.

#61 Steeph
#62 keest

@60: Tuurlijk niet, slappie! Goedpraten is veeeel erger dan wat Breivik deed

#63 Steeph
#64 Taco Zip

Ook nog helemaal in contact met de werkelijkheid is de Londense miljonairs-familie V.d. Vaart: “En alles gaat gelukkig goed. In onze wijk is het gelukkig nog rustig.” http://bit.ly/nCK9xT

#65 Bookie

@62
Wat een rare reactie. Lezen.

#66 keest

Sinead is ook veel erger dan Breivik. Luisteren. http://www.youtube.com/watch?v=n14lwdpYkAA

#67 qwerty

@59#Keest
here’s a sad truth, expressed by a Londoner when asked by a television reporter: Is rioting the correct way to express your discontent?

“Yes,” said the young man. “You wouldn’t be talking to me now if we didn’t riot, would you?”

Hij is mooi. Dank voor de link!

#70 Bookie

Bookie vindt het goedpraten van het geweld van Breivik door Niehiliest belachelijk, maar ook het goedpraten van geweld in Londen door Keest.

Conclusie Keest: Het goedpraten van geweld in Londen door Keest vindt Bookie erger dan het onzinnig geweld van Breivik.

Hoe zo’n brein werkt snap ik niet.

#71 keest

Vergelijking tussen die twee zaken is absurd, dus daar kun je beter niet serieus op ingaan (ik moet je ook alles uitleggen)

#72 Prediker

Ook lachen: op De Dagelijkse Standaard klinkt er ineens hoera voor hoe de Turkse gemeenschap in Londen zijn bezit verdedigt.

“De ideale samenlevingsvorm”, heet het in de comments.

#73 qwerty

Een paar legitieme vragen.

#74 Marian

Dus proberen te begrijpen waarom er gerelt wordt, word meteen gezien als goedpraten. Weten we dat ook weer.

#75 keest

Gouwe Ouwe Tariq Ali stelt de vraag (en beantwoordt): Why Here, Why Now: http://www.lrb.co.uk/blog/2011/08/09/tariq-ali/why-here-why-now/

#76 Bookie

@71
Quote via Joop:

“Ja”, zei hij. “Ze zou niet met me praten als we niet de straat op waren gegaan, of wel? Twee maanden geleden demonstreerden we met meer dan 2.000 mensen tegen Schotland Yard. Allemaal zwarten. Het was een vredige en kalme demonstratie. Er werd geen woord over gesproken in de media. Afgelopen avond voegden we daar een beetje rellen en plunderingen aan toe en kijk wat er gebeurd.”

———–

Oftewel het niet gehoord worden door politiek en media als reden voor geweld komt overeen met de redenatie van een bepaalde Noor.

#77 Jsk

“redenatie” is gene woord. of: je bent even uitgespeeld bookie

#79 anderS

Don Tapscott waarschuwde in April al:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/apr/04/unemployed-youth-revolution-generational-conflict

Dit is misschien niet ideologisch of politiek, dit is reactie op een negatieve economische realiteit. Er is welvaart, slecht verdeeld. Als je ‘ze’ er te weinig van geeft, komen ze het halen..:

40% van UK werkeloosheid is 16-24 jarigen..
” Youth unemployment is similarly dire in other parts of the world. In the UK, young people aged 16 to 24 account for about 40% of all unemployed, which means almost 1 million young adults are jobless. In Spain more than 40% of young people are unemployed. In France the rate is more than 20%, and in the US it’s 21%. In country after country, many young people have given up looking for work. A recent survey in the UK revealed that more than half of the 18- to 25-year-olds questioned said they were thinking of emigrating because of the lack of job prospects.”

“If we don’t take such measures, we run the risk of a generational conflict that could make the radicalisation of youth in Europe and North America in the 1960s pale in comparison.”

#80 keest

@76 Inderdaad, je hebt gewoon gelijk, Nog een overeenkomst: Breivik en die rondrennende jongeren in Engeland hebben elk twee benen en een hoofd, daarom zeg ik, goedpraten van relletjes is veeeel erger

#81 Joop

Oh, nu op radio 1, standpunt.nl, de stelling: De Britse politie moet met scherp kunnen schieten.

Ja, ja, die linkse PO toch…

#82 Bookie

@80
Goedpraten van poging tot moord is niet veel beter als goedpraten van moord.

#83 Bookie

@77
redenatie
1) Betoging 2) Betoog 3) Bewijsvoering 4) Gedachtegang 5) Gedachtengang 6) Manier van redeneren 7) Redeneertrant 8) Redenering 9) Redevoering 10) Wijze van redeneren

#84 parallax

Je bakt er weinig van Bookie.

#85 Joop

“” 74.Marian | 9 August 2011 | 12:36
Dus proberen te begrijpen waarom er gerelt wordt, word meteen gezien als goedpraten. Weten we dat ook weer.””

Erg moeilijk te begrijpen voor Bookie.

#87 qwerty

Seddon over historische context. Maar wel in topic Crime and Justice.

We are today witnessing the return of the mob, last seen on London’s streets in the 1700s. No one can say they weren’t warned. But the question is how will the effete Westminster class of politicians respond? That there is something deeply rotten in British society, there can be no doubt.

Clearly the public will demand that these scenes are not allowed to be repeated, and will expect a tough response to out of control, feral youth. But beyond this, what sort of society do we want in the 21st century? Something that resembles the 1700s, or something that we had in the latter half of the last century?

Rond 1700 was Engeland het toneel van law & order waarmee de kleine boeren onteigend werden en grote groepen mensen naar de stad gedwongen werden om er te werken als arbeider in de fabrieken.

Seddon heeft een punt met zijn historische context. Maar niet helemaal gelijk en al helemaal niet in het kopje Crime and Justice.

#88 keest

Press TV (Poetin, I know…) http://www.presstv.ir/detail/193074.html
Voetbal tegen Nederland woensdag afgelast (http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/front_page/14454137.stm), nog een man doodgeschoten (onduidelijk hoe, in auto aangetroffen) en politie mag rubber kogels inzetten

#89 keest

En Alexandra Topping sloeg op 29 juli de spijker enorm goed op de kop: http://m.guardian.co.uk/uk/2011/jul/29/young-people-gangs-youth-clubs-close?cat=uk&type=article

#90 Joop

@88.

Wat ook betekent dat de kans op nummer 1 Fifa-ranglijst voorbijgaat aan Nederland:

http://www.nusport.nl/oranje/2584738/oranje-kan-koppositie-fifa-ranglijst-pakken.html

#91 Harm

@Prediker schrijft:”Geen idee wie Ian Bone is, maar als hij zijn post “Fantastic Tottenham! Brutal Murdering Met. Cops get what was coming to them” noemt, terwijl een van de agenten die betrokken was bij de oorspronkelijke schietpartij die dit geweld heeft doen ontbarsten een kogel in zijn walkie talkie heeft zitten, dan heeft meneer Bone dus geen idee waar hij over praat.”

Nu blijkt dus dat het om eem politiekogel ging en dat de Engelse politie dus (weer eens, dat is echt de eerste keer niet) gelogen heeft.

Dan heeft meneer Prediker dus geen idee waar hij over praat.
Maar hij heeft GODVERREDOMME een MÈÈÈning!, en dat is ook waard waard, nietwaar?

#92 Prediker

@91; het verschil is, dat ik mij steeds baseer op de laatste berichtgeving, verwijs naar de bronnen waarop ik me baseer, en mijn mening bijstel als die bronnen wat anders aangeven.

Dit in tegenstelling tot sommige vrienden van Zuid-Amerikaanse, linkspopulistische dictators die gewoon glashard liegen over de inhoud van een column die ze nota bene zelf al geciteerd hebben.

#93 Joop

Steun uit (on)verwachte hoek:

http://www.telegraaf.nl/buitenland/10340502/__Iran_bemoeit_zich_met_rellen__.html?p=13,1

Zie je wel, het hoort allemaal bij die islamisering, hoor je de Telegraaflezer denken…

#94 Joop

@93. Natuurlijk niet alle lezers van deze kwaliteitskrant.

#95 FR

@Harm
Het maakt geen fuck uit wat er met die doodgeschoten jongen precies gebeurt is, er is gewoon geen enkele reden om je in een democratie zo te gedragen.

En als die idioten echt in een uitzichtloze positie zaten hadden ze wel eten gestolen in plaats van tv’s, juwelen en spelcomputers.

#96 keest

@ FR dat doen ze dus ook (eten stelen, foto’s galore) maar fijn dat jij bepaalt hoe een ander zich dient te gedragen als er een buurtbewoner doodgeschoten wordt. Over het democratische gehalte van de neoliberale spektakelmaatschappij kunnen we een ook een boom opzetten, ben alleen bang dat dat in dit soort opgekropte-woede-komt-in-een-gedepolitiseerde-maatschappij-tot-uitbarsting-setting er niet zoveel toe doet. Het je link 89 gelezen?

#97 parallax

@91; het verschil is, dat ik mij steeds baseer op de laatste berichtgeving, verwijs naar de bronnen waarop ik me baseer, en mijn mening bijstel als die bronnen wat anders aangeven.

Predikers heeft wel vaker de lachers op zijn hand?

#98 Prediker

@96; Buurtbewoner? Je bedoelt een crimineel met een pistool…

#99 keest

Whatever prediker, zelfs die mag je niet standrechtelijk executeren, het was volgens FR toch een mooie democratie, of niet!!

#100 FR

@96
Samenvatting van link 89:
De overheid had eerst dure plekken gecreëerd waar kinderen een kaartje kunnen leggen, toen bedacht de overheid dat dat eigenlijk helemaal geen overheidstaak was. Nu hangen de kinderen op straat in plaats van gewoon bij de ouders thuis. En op straat worden ze crimineel. En dat ligt natuurlijk allemaal aan de instanties en helemaal niet aan de ouders.

@99
Het kan zijn dat dat inderdaad een standrechtelijke executie was, maar dan nog hebben die mensen die hun huis nu kwijt zijn door brandstichting daar vrij weinig schuld aan.

#101 Bookie

Na het geweldige nummer van Sublime komt erna de historische en door merg en been gaande toespraak van Rodney King. Zoiets hebben ze in Londen ook nodig.

http://www.youtube.com/watch?v=N-LB94Kwlws

#102 Prediker

Klopt. Zelfs die mag je niet standrechtelijk executeren.

Ik heb er ook geen bezwaar tegen dat zijn familie een demonstratie houdt.

Maar dat men in 20 wijken van Londen gaat rellen en plunderen (van juwelierszaken en electronicawinkels), dat heeft niet zoveel meer met de dood van die crimineel te maken, lijkt mij.

Dat is gewoon opportunistisch geweld.

#103 Yevgeny Podorkin

Legitimatieplicht (politie vraagt er om elke scheet naar je pas) heeft ook veel kwaad bloed gezet. De aankondiging van Cameron dat er vanavond en vannacht 16000 (extra?) politieagenten zullen rondlopen vind ik niet verstandig.

#104 keest

Check indrukwekkend verhaal van local Darcus Howe op BBC http://www.youtube.com/watch?v=biJgILxGK0o

#105 Harm

@Prediker doe de afdeling “smear” bij Sargasso, hij is de smearlap.

Zo probeer hij mij al de hele tijd aan te wrijven dat ik Zuid-amerikaanse dictators zou steunen (zijn die er nog?) en daarnet onder een ander draadje, dat ik de daad van Volkert G. zou goedkeuren.

Onder de gordel werken, noemen ze zoiets. Prediker houdt er dezelfde methodes opna als het fundamentalistische deel van de PVV-ers die hij zo heftig bestrijdt: leugens, verdraaiingen en halve waarheden.

Prediker hoort niet thuis in de redactie van Sargasso.

#107 keest

@ 100, ik wist niet dat ze nog bestonden, mensen zoals jij die buurtopbouwwerk of jongerenwerk ‘dure plekken’ noemen. Het soort taal dat vroeger bij mijn vader uit de Elsevier kwam. Je bent nog nooit in zo’n buurt in Londen geweest als je denkt dat die kids maar ‘gewoon bij de ouders’ moeten hangen. Die hebben namelijk ook geen huis waar dat kan (vnl. omdat Thatcher alles gesloopt heeft). Ik snap dat je bang bent dat de hordes je villa komen slopen…

#108 Harm

@Prediker schrijft dat hij zich steedsa baseert op de laatste berichtgeving. Dat gaat als volgt:

“Volgens een journalist ter plaatse zat Gretta door die twee minuten stilte heen te telefoneren, en zei ze na 32 seconden: “Nu is het wel weer mooi”. Ze noemde de restaurantgasten die haar uitfloten ook nog even “zionisten!”. Totaal gebrek aan fatsoen, die vrouw. Blijf dan gewoon thuis op vier mei.

Zou ze ‘t er om doen? Ze schijnt ook nog per ongeluk/ expres van haar stoel gevallen te zijn. Ik snap dat niet. Wat wil zo’n mens hiermee? Het is niet alsof ze er positieve aandacht mee krijgt voor de Palestijnse zaak ofzo. Is het pathologisch? Dat ze ’s middags voor de spiegel staat en denkt: verdorie, ik heb alweer maanden geen scène veroorzaakt. Vanavond maar eens naar een restaurant om wat aandacht te trekken tijdens Dodenherdenking?”
https://sargasso.nl/archief/2011/05/04/gretta-duisenberg-veroorzaakt-relletje-in-restaurant-tijdens-dodenherdenking/

Afgezien van de toon, bleek ook dit gewoon niet waar te zijn en het totaal gebrek aan fatsoen komt op rekening van de Prediker. Het gaat bij de Prediker duidelijk vooraleerst om één ding, en dat is zijn eigen ijdelheid.

Anders doe je dit soort dingen niet.

#109 gronk

Prediker hoort niet thuis in de redactie van Sargasso.

Meh, ik zou eerlijk gezegd liever een onderscheid willen zien tussen prediker als reaguurder en prediker de stukjesposter.

#110 Prediker

@108; En toen het niet volgens andere gasten lulkoek bleek te zijn heb ik haar in hetzelfde topic verdedigd (maar dát vertel je er niet bij – wie is hier nu de poetsdoek).

Dit in tegenstelling tot Harm, die bij hoog en bij laag volhoudt dat de journalisten die de linkspopulistische president Correa via de *kuch* onafhankelijke *kuch* rechter het zwijgen op legt, sensatieberichten over hem de wereld inhielpen, dat hij had laten schieten op een ziekenhuis vol weerloze vrouwen en kinderen, terwijl het om een column ging die vier maanden na dato geschreven was.

Wist Harm wel, hij citeerde die column letterlijk. En vervolgens glashard ontkennen wat daar in stond.

Pot, ketel – hopeloos offtopic met z’n eeuwige getrol…

#111 Harm

@109 – En als hij achteraf in bijdrages zit te koeien, doet hij dat dan als reaguurder of als lid van de redactie?

Prediker hoort niet thuis in de redactie van Sargasso.

#113 FR

Dit bedoel ik met een gebrek aan opvoeding:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-14458424

#114 Loupe
#115 Harm

Prediker spreekt geen spaans en dus was hem ontgaan, dat uit de tekst blijkt dat de journalist in kwestie er in eerste instantie van is beschuldigd deelnemer te zijn geweest aan een staatsgreep. Die beschuldiging is niet terug genomen, maar er is een algemeen pardon afgekondigd. Met deze procedure is deze journalist helemaal niet tevreden: hij wil geen pardon, maar een vrijspraak.

De reactie van Correa is duidelijk. Hij kon de man niet aansprakelijk stellen voor deelname aan een staatsgreep, niet omdat hij onschuldig was, maar vanwege juridische complicaties. Maar hij kan hem wel te grazen nemen op grond van smaad, want Correa had NIET laten schieten op een ziekenhuis vol weerloze vrouwen en kinderen

En de journalist is gewoon terecht veroordeeld

#116 Harm

@Prediker – Even terugkijken wie nou precies off-topic reageert: @92

Jij hebt graag slachtoffers voor je vage beschuldigingen die niet reageren, nietwaar? Ik heb je al eens eerder duidelijk proberen te maken dat ik daar niet onder val, smearlap.

#117 Prediker

Harm, los van het feit dat je hopeloos off-topic bent en op de man zit te spelen (al meteen vanaf je eerste bijdrage in #91)

– er was geen staatsgreep (die journalist legt in zijn column heel goed uit waarom die aantijging absurd is) en de journalist zegt in zijn column nergens dat Correa op een ziekenhuis vol weerloze vrouwen in kinderen liet schieten, ook al hield jij bij hoog en bij laag vol van wel, zelfs nadat ik die column had opgesnord.

Anyway, ander draadje, andere discussie.

#118 Harm

@110Prediker schrijft:”En toen het niet volgens andere gasten lulkoek bleek te zijn heb ik haar in hetzelfde topic verdedigd.”

Het koste anders nogal wat moeite om jou zo ver te krijgen dat je ruiterlijk je excuses aanbood. Maar afgezien daarvan: wat beweegt jou nou eigenlijk om je in dat soort termen over mensen uit te laten?

Je bent gewoon net zo erg als een fundamentalistische PVV-er.
En je hoort niet thuis in deredactie van Sargasso.

#119 Bullie

Ik vind Prediker’s comments in deze thread ongebruikelijk to the point; de meeste relschoppers hebben stomweg geen enkele reden om te rellen.

Met het verwijzen naar “redenen” voor deze rellen doe je onrecht aan eenieder die in dezelfde omstandigheden, in dezelfde buurt, met dezelfde beperkte kansen niet naar geweld grijpt.

Veel reacties hier lijken mij jammer genoeg politiek geinspireerd.
Als dit soort onlusten in Helmond door autochtone knokploegen werden geschopt zou er ongetwijfeld anders op worden gerageerd op Sargasso.

#120 Harm

@Prediker – Mijn bijdrage (@91) was allesbehalve off-topic. En jij was degene die een veilige aanval ad hominem pleegde op een Engelse blogger, Ian Bone, want de man kan natuurlijk niet reageren.

Ian Bone is min of meer ter plekke aanwezig, dus hij weet wel waar hij over schrijft. Alleen ben jij het niet eens met zijn mening en dus beschuldig je hem er gelijk ook maar van dat hij uit zijn nek lult.

Alleen blijkt dan al gauw, dat JIJ degene bent die uit zijn nek lult.
En daar lul je maar wat graag overheen, in de hoop dat dat niemand opvalt.

#121 Bullie

Ian Bone zelf, op zijn blog:

“The ferocity of a long repressed rage has shocked me who only a few days ago was writing ‘when will our class ever wake up and fight back’. (…)But it is only by luck that no one has been killed and tonight it’s clear that unlike the other nights there has been anti-social behaviour with random attacks on people in the streets and setting fire to houses and flats and small shops often in a reckless way and random cars attacked and many people frightened and scared.

This is fucking shit and out of order and to be opposed wherever it occurs.”

Waarvan akte!

#122 keest

En kijk wat ze allemaal jatten!:
http://photoshoplooter.tumblr.com/

#123 Mario

Folguns mein is Harm flieft op Prediker. ;-]

#124 Loupe

@122:
Zelfs meeuwen doen mee..

#125 HPax

Zie het groot. Aulnay-sous-Bois, Birkerod (Denemarken), Malmö e.a. Europese plaatsen gingen voor; nu Tottenham.

Men verliest zich detaillistisch in de motieven = oorzaken van die oproeren. Daarvan lijkt uitzichtloosheid van een – verwende – jeugd wel het stomste argument. Uitzichtloos is het precaire bestaan van een jonge hongerlijdende Somaliër.

Gletchers van vuur zijn gaan sijpelen en dreigen uit te lopen op rivieren van bloed.
E. Powell voorspelde het, maar wie wilde hem geloven, toen en nu? Thans niet doeltreffend handelen is geen optie. Anders zullen we – wat Guzman (Peruaans socioloog) voorstond – brede rode stromen moeten doorwaden. Liever niet.

Tot ziens op de barricaden.

#126 Harm

En de Bastille werd bestormd door een politiek bewuste massa, die alreeds in een visioen het Communistisch Manifest hadden gelezen.

Er wordt hier weer een hoop geciviliseerde onzin uitgekraamt

#128 Harm

@125 – HPax komt uit de sloppen van Londen, die kan het weten.

#129 FR

@127
Maar dat zijn allemaal slachtoffers van de maatschappij!!!! Als er jeugdhonken waren geweest was dit niet gebeurt!!!!!

#130 parallax

Ah de verbale bagger van Hpax komt weer als natte stront tussen de voegen uit.

#131 Bookie

@129
Je moet hem zijn mening laten uiten, anders gaat hij radicaliseren.

#133 keest

Ik vind wel dat we Hpax (en FR?) z’n oproep om het ‘groot te zien’ kunnen honoreren: Bretton Woods, Washington (laat gouden standaard los), Chili ’73 (Friedman laat de honden los), Reagen en Thatcher (’there is no such thing as society’ stemmetje erbij denken), akkoord van Wassenaar. Dan zijn we bij de huidige maatschappij beland.

#134 keest
#135 keest

“When poor kids steal things and ruin people lives it’s called sheer criminality. When rich grown ups do it it’s called austerity” (via http://libcom.org/news/london-riots-fight-there-mare-street-08082011 )

#136 su

@135: Ja, we zullen Cameron en Johnson maar niet aan hun dagen bij de Bullingdon Club herinneren.

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1215635/Our-Boys-Bullingdon-The-early-years-David-Cameron-Boris-Johnson.html

#137 keest

@136: Potjandorie, jammer dat de foto’s niet echt zijn. En ze maken nu een hoop meer schade dan hun dronken vandalisme van toen.

#138 anthonie

@99

Whatever prediker, zelfs die mag je niet standrechtelijk executeren,

En dan ga je als reactie je eigen wijk in de as leggen? De winkels plunderen waar je gisteren nog gewoon moest betalen?

Dat er hier mensen zijn die deze onzin verdedigen is koren op de molen van de “linkse-kerk-roepers”. Wat een empathische armoede straalt er van dit draadje hier.

#139 Sjouke

@138: “En dan ga je als reactie je eigen wijk in de as leggen? De winkels plunderen waar je gisteren nog gewoon moest betalen?

Waarom ga je dat niet even lekker aan die rellende Henken en Ingrids zelf vragen? Hier is er niemand die het kan weten.

#140 keest

“De winkels plunderen waar je gisteren nog gewoon moest betalen?” Ah, je wist dus het antwoord zelf al, gekkie! Ik zeg niet dat het zinvol is, maar een duidelijke logica zie ik wel. Overigens – weet jij veel – komen er veel berichten dat er in veel gevallen vooral anonieme winkelketens gepakt worden en de ‘pop&mom shops’ gespaard blijven. En natuurlijk gebeurt dat in je eigen wijk; om een sjieke buitenwijk te komen met een groep, zou politieke organisatie vergen (die er duidelijk niet is) en is ook veel riskanter.

#141 L.Brusselman

Arme burgertrutten jullie moralistische gezever is echt zo sneu.Vanuit comfortabele vinex-wijkjes je eigen meninkje op deze situatie loslaten is tijdverspilling.Groot Brittanie met zijn nog altijd in stand gehouden klasse maatschappij heeft dit aan zich zelf te danken,zie het als een natuurverschijnsel.Het hoort bij de sociale evolutie,de klasse maatschappij dient eerst grondig te worden afgebroken.

#142 alt. johan

“De enige kogels, blijkt inmiddels, zijn door de politie afgeschoten.”

Zo hoort het ook. De overheid heeft het geweldmonopolie.

#143 Harm

@124 – Die meeuw is trouwens schitterend. Aan de snelheid te zien waarmee hij er met zakkie vandoor gaat weet hij op de een of andere manier dat hij iets geflikt heeft wat niet mag.

Zijn dieren nou net mensen, of zijn mensen nou net dieren?

#144 Dean

Over de oorzaken van de rellen aan de andere kant van de Noordzee lopen de meningen uiteen. Verklaringen variëren van sociaal-economische factoren (“Intifada van consumenten“), de slechte staat van de economie, groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk, rassenrellen tot inspiratie van de Arabische lente. En niet te vergeten verveling. Wat dat betreft is het nummer London’s Burning van The Clash uit 1979 (!) profetisch: London’s burning with boredom now!

Over de rol van sociale media bij de rellen zie
http://bit.ly/nzz5Ub

#145 Micowoco

133: Yep. Nog zo’n mooie van Thatcher: iedere gozer van 26 die nog met de bus naar zijn werk gaat in plaats van in een eigen auto, moet zijn leven als mislukt beschouwen.

En dus hang je heel Brittannië vol beveiligingscamera’s om te voorkomen dat die mislukte gozers gaan klieren. Logisch.

#146 Joop

@145.

Maar mevrouw barones Thatcher had daar helemaal gelijk in!!!

In NL zie je ze ook hangen in bus en trein. De school van de afhankelijkheid. De begrensing. De ander doet het wel. Zeuren over de volle bus of trein. Over de reiskosten. Over dat ze te laat komen. Dan had je maar een auto moeten kopen. En dan ook nog in een huurhuis wonen, dan is het helemaal klaar!

Ze weten niet wat de vrijheid van de auto is als je achter het stuur zit. Zelfstandig en onafhankelijk voor je auto verantwoordelijk zijn. Oppoetsen, onderhouden, iemand afhankelijk maken door haar een lift te geven. En in natura betaald te krijgen. Dat zal je in de bus niet gebeuren.
Dat zijn de lutsers. De losers. De nobodies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*