‘We just publish what we believe to be the position of the British government’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat iedereen al wist wordt in dit tragikomische filmpje bevestigd: The Sunday Times hanteerde zo goed als geen journalistieke standaarden toen ze met hun recente verhaal over Snowden kwamen.

In een interview met CNN voelt een van de verslaggevers zich totaal niet geroepen om achter de inhoud van zijn verhaal of de betrouwbaarheid van zijn bronnen te staan:

We just publish what we believe to be the position of the British government at the moment.

Een beetje wat RT doet dus, of de People’s Daily. Inderdaad “the very opposite of journalism.

Overigens heeft een voormalige Britse topdiplomaat de beweringen in The Sunday Times ondertussen al tot onzin verklaard:

The argument that MI6 officers are at danger of being killed by the Russians or Chinese is a nonsense. No MI6 officer has been killed by the Russians or Chinese for 50 years. The worst that could happen is they would be sent home. Agents’ – generally local people, as opposed to MI6 officers – identities would not be revealed in the Snowden documents. Rule No.1 in both the CIA and MI6 is that agents’ identities are never, ever written down, neither their names nor a description that would allow them to be identified.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Olav

Het CNN-filmpje is inderdaad tamelijk briljant. Petje af voor de interviewer, dat hij niet in lachen is uitgebarsten.

Het verhaal van meneer Murray kan je ook op zijn eigen weblog nalezen: https://www.craigmurray.org.uk/archives/2015/06/five-reasons-the-mi6-story-is-a-lie/

Aan de vinnige manier waarop hij reageert op sommige reageerders kan je merken dat het hem hoog zit. Zijn blog lijkt me er één om te volgen.

#2 Krispijn Beek

Ondertussen heeft de NOS het stuk van The Sunday Times gisteren ook overgenomen, maar nog geen verwijzing naar CNN interview. Enkel met kanttekeningen bij betrouwbaarheid van de bronnen van The Sunday Times.

#3 Inkwith Barubador

NOS: “Ondanks dat de verhalen afkomstig zijn van betrouwbare media, roept het verhaal wel vraagtekens op.”

Hahahahaha! Sinds wanneer is de Sunday Times betrouwbaar?

#4 Bismarck

@3: Het zou kunnen dat ze bij de NOS het onderscheid kennen tussen betrouwbaar en valide (De Sunday Times heeft denk ik veel meer last van een systematische vertekening in hun nieuwsberichten dan van toevallige nieuwsfouten), maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet.

#5 Niet JeZus

De NOS kan ik allang niet meer serieus nemen, dat is een totaal niet kritische spreekbuis van de Staat.

#6 Joop

@5.

Nou die nietszeggende kritiek van jou daar heeft de kijker wat aan. Ik denk dat het nogal meevalt. De NOS kan zaken juist bekend maken, en de consument mag geheel zelf weten of hij dat wel niet kritisch wil gaan bekijken en verder onderzoeken. Niets mis mee.

De NOS is er ook niet voor het uiten van kritiek, daar hebben we de andere omroepen voor. Of buiten het gehele stelsel van dit verouderd medium, zoals op internet verschillende kritische blogs zijn. Helaas teveel gekleurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*