Volendam kampt met bijzonder veel erfelijke ziekten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Srsly:

In Volendam wonen 25.000 mensen. ‘En die blijven allemaal met elkaar gaan,’ zegt Jacqueline, de moeder van Koen en Kees, in het Parool. ‘Dan is het geen neef of nicht, maar wel een achter-achter-achter-achterneef of -nicht. Dan zeggen ze: ‘Dat ken geen last.’ Nou, totdat je iets erfelijks in de familie hebt: dan ken het wel last.’

Het AMC heeft speciaal een poli geopend in het stadje. Daar kunnen mensen zich laten testen op erfelijke ziektes.

Zo gezond is die dorpscultuur dus niet…

Open artikel

Reacties (15)

#1 Anton

Ook daarom minder.

#2 Hal Incandenza

Waaronder de ‘Volendamse’ ziekte (Pontocerebellaire hypoplasie type 2 (PCH-2)). (Link niet gevolgd natuurlijk…)

Overigens ken ik wat genetici in het AMC, ik zou jullie verhalen kunnen vertellen. Die poli bestaat al jaren trouwens en het gaat zeker niet alleen om PCH-2:

https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-op-specialisme/Klinische-Genetica/Patienteninformatie/Kinderwensspreekuur-Volendam-1.htm

#3 Aardpeer

Ze maken ook klote muziek. Misschien dat het AMC daar ook een poli voor kan openen in het stadje…

#4 Sigi

@1
Je bedoelt dat ze er eigenlijk niets aan kunnen doen dat ze PVV stemmen? Ingeteelde domheid o.i.d.?

#5 Benach

@4: In Staphorst schijnt ook een piek te zijn om op achterlijke partijen te stemmen.

#6 Anton

@4: Nee ik bedoel dat we de import van inteelt zo veel mogelijk moeten beperken en de export ervan zo veel mogelijk moeten bevorderen.

#7 Anton

@5: De grachtengordel, ook zo’n plek.

#8 tigger

@6: Alle Volendammers het land uit?

#9 Olav

@2:

Overigens ken ik wat genetici in het AMC, ik zou jullie verhalen kunnen vertellen.

Laat je niet tegenhouden…

#10 Schuur

@8: Nee, een hek eromheen zetten, onafhankelijk maken van Nederland, Wilders daar als dictator aan de macht brengen met Bosma als vicepresident en het experiment afwachten. Die drie moslims die nu nog in Volendam (verder natuurlijk een ideaal roomblank traditioneel joods-christelijke nederzetting, van vreemde smetten vrij) wonen kunnen dan in Nederland de vluchtelingenstatus krijgen en gewoon een verblijfsvergunning krijgen.

#11 Benach
#12 Jim

Nieuwe slogan voor je, @Anton? ‘Eigen inteelt eerst!’

#13 Folkward

@0 Tendentieus. Dit heeft slechts marginaal met dorpscultuur te maken. In vroeger tijden was men echt niet te beroerd om 1 of 2 dorpjes verderop te kijken voor een liefje, waardoor erfelijke problemen met incest en inteelt wel meevielen.

Daarnaast, het risico op genetische ziekten bij twee individuen die geen familie van elkaar zijn, is 2%, bij kinderen van een neef en nicht (zonder voorgaande inteelt in de familie), is dat slechts 4%. Een verdubbeling weliswaar, maar niks catastrofaals, dat verandert natuurlijk wel als er vaker inteelt in de familie is geweest.

De verhoogde kans op erfelijke ziekten moet niet zozeer gezocht worden in een ‘dorpscultuur’, maar in het feit dat Volendam lang een afwijkende religie heeft gehad ten opzichte van de omringende gemeenten, het was een ‘katholiek eiland’ in de protestantse zee. Partneraanbod en -keuze werden daardoor beperkt. Met ‘universele aspecten’ van de ‘dorpscultuur’ heeft dat vrij weinig te maken.

Als er een beetje instroom zou zijn van elders, zou religie misschien niet zo interessant zijn, maar dat was niet het geval. Volendammers waren vissers. Vissers stonden laag op de sociale ladder, je had er vrij weinig belang bij om naar Volendam te komen en daar werk te zoeken, met ‘dorpscultuur ‘heeft dat weinig te maken. Ik zou willen gokken dat ook Urk -als letterlijk eiland- vergelijkbare problemen heeft met erfelijke ziekten.

Maak dus niet elk dorp belachelijk vanwege een stelletje katholieke vissers, die liever hun achternicht/-neef trouwen, dan om te gaan met een protestantse boerenknecht.

#14 Bismarck

@13: “Als er een beetje instroom zou zijn van elders”

Dat indachtig zal #1 zijn mening vast bijstellen naar “meer!”

#15 Benach

@14: * Denkt voor Bismarck: * de enige import sinds jaren daar is al weer gelukkig getrouwd met die kabou… eh voetballer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*