1. 1

  Beetje jammere berichtgeving (ook van de NOS trouwens). Syriza is ook gewoon pro Europees.Alleen de communisten en de fascisten zijn anti-EU en dat die in de verste verte geen meerderheid gingen halen wisten we al toen de verkiezingen werden uitgeschreven.

 2. 3

  pro-staande afspraken met Europa en tegen bestaande afspraken met Europa was inderdaad correcter geweest.

  Volkskrant opent: ‘grieken kiezen voor euro’. Hoewel Syriza niet uit de euro wilde, geeft dit wel beter de keuze weer zoals gepresenteerd.

 3. 4

  En zelfs dat is niet waar. Ik zie Griekenland eerder uit de euro vallen met de ND dan met Syriza aan het hoofd. De ND is (samen met beoogd coalitiepartner PASOK) immers dezelfde corrupte club die Griekenland in de positie heeft gebracht waar het nu in is.

 4. 5

  Corruptie is natuurlijk slechts zijdelings gerelateerd aan de afspraken met de EU en IMF.

  Syriza denkt dat het mogelijk is om én in de Euro te blijven, én niet te hoeven bezuinigen. Dat is gevaarlijke onzin. Je kan betogen dat ze, eenmaal de verantwoordelijkheid voor de schatkist in bezit, wel tot inkeer zouden zijn gekomen. (dus bezuinigen met een socialer sausje). Maar voor hetzelfde geld hadden ze de besprekeningen spectaculair laten mislukken met alle gevolgen van dien. Dat is dan wel een hoge prijs voor een ‘niet corrupte club’ (waarbij je je kan afvragen hoe niet corrupt Syriza in het bezig van de regeringsmacht zal blijken te zijn).

  De Grieken hebben in meerderheid voor de zekerheid van de oude partijen gekozen, en niet voor de onzekerheid van Syriza. Dat is voor Europa wel zo rustig.

 5. 6

  Ik zeg nergens dat Syriza niet corrupt is/wordt, maar van ND en PASOK is het bewezen. Ze zijn corrupt geweest en hebben constant tegen de EU gelogen. Degene binnen PASOK die stopte met liegen tegen de EU (Papandreou) werd meteen politiek uitgeschakeld, hetgeen voldoende zegt over de mentaliteit die nog steeds heerst bij de politieke elite daar. Over wat er met Syriza aan het stuur zou gebeuren kun je alleen speculeren (en dat doe je dan ook rijkelijk), maar met ND en PASOK aan de macht weet je dat Griekenland de verkeerde kant op gaat (zie waar ze zijn beland). Er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze ineens hun gedrag gaan beteren en dat Griekenland dus niet alsnog binnenkort failliet gaat.

  Verder is het een kwestie van realistisch zijn: De Grieken kunnen hun rentelast niet betalen, terwijl hun land onder hun handen in stukken valt vanwege de bezuinigingen op essentiële infrastructuur. ND pakt de rijken niet aan (die mogen belasting blijven ontduiken), dus meer geld komt er het laatje niet in. Je kunt op je vingers uittellen dat die situatie onhoudbaar is, zowel financieel als sociaal. Dus je kunt nu wel gaan lopen juichen dat “pro-Europese” partijen hebben gewonnen, maar ik wil nog wel zien hoever de solidariteit nog reikt als straks honderdduizenden Grieken hun land ontvluchten en hier in tentenkampen komen wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren