Ultraorthodoxe joden op Texel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Driehonderd ultraorthodoxe joden uit de hele wereld kwamen afgelopen zaterdag naar, of all places, een camping op Texel. Omdat voorman Eliezer Berland tijdelijk daar was neergestreken.

Berland is al twee jaar op de vlucht op de vlucht voor de Israëlische justitie. Hij zou meerdere vrouwen hebben aangerand. En zoals dat dan gaat binnen religieuze groepen, variërend van rare sektes tot de Katholieke Kerk:

De 77-jarige rabbi wordt door justitie in Israël verdacht van ontucht, maar volgens zijn aanhangers is hij juist een toonbeeld van heiligheid.

Nog wat achtergrond:

Several women reported that the rabbi sexually harassed or raped them. The allegations came to light in 2012, when the newspaper Israel Hayom reported an incident in which one of Berland’s students encountered him at home, standing beside a naked woman. His supporters expressed anger over the report, and the person who leaked the story to the media was later violently attacked.

En ook dat past uiteraard in het patroon.

Een Nederlandse rechtbank bekijkt momenteel of Berland moet worden vastgezet in afwachting van een Israëlisch uitleveringsverzoek.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Skyclad

“Hij vluchtte al naar de Verenigde Staten, Zwitserland, Marokko, Zimbabwe en Zuid-Afrika.”

Ze doen pas in November een uitspraak, dus hij heeft een maand om naar het volgende land te vluchten.

#2 pedro

@1: we kunnen toch gewoon zijn paspoort afpakken? Volgens de huidige stand van zaken mag dat geen probleem zijn.

#3 Skyclad

@2: Dat is al gedaan. Maar zal dat veel effect hebben? Zijn volgelingen hebben geen problemen met mensen die zijn heiligheid in twijfel trekken in elkaar slaan, hij heeft geen problemen met verkrachting, zouden ze dan opeens braaf blijven zitten alleen maar omdat hij geen paspoort heeft?

Voor zover ik begreep weten ze niet waar hij momenteel verblijft, wat al aangeeft dat hij niet erg in de gaten wordt gehouden door justitie.

#4 Prediker

Dat heb je met goeroes – van Sai Baba tot Ghandi – die hebben zo’n enorme status en invloed onder hun volgelingen, dat niemand ‘Nee’ durft te zeggen.

Krijg je dat soort dingen.

#5 Bolke

Zijn er al illegale nederzettingen en muren verschenen?

#6 Sigi

Een enkelband aanmeten dan maar?

#7 Henk van S tot S

@6:
Volgens mij kan hij beter een strak bandje om z’n snikkel aangemeten krijgen ;-)

Verder:
’t Zal me trouwens benieuwen of (Liku t) k hier nog reageert ;-)

#8 L.Brusselman

Hoe komt het dat Nederland dit schorem gewoon vrij laat rond lopen?Zullen ze dat ook toestaan als het om een van criminele activiteiten verdachte mohammedaanse sekteleider gaat?
Een gevalletje van ideologische voortrekkerij lijkt me.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*