“Uitslagen in drie swing-states verdacht”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een aantal prominente wetenschappers dringen er bij Clinton op aan om in drie swing states een hertelling te vragen. Ze sluiten de mogelijkheid niet uit dat de resultaten gehackt kunnen zijn. Bepaalde gebieden hebben namelijk gemiddeld 7 procent minder op Clinton gestemd ten opzichte van andere, vergelijkbare gebieden. Het verschil? Stemcomputers…

Update 24-11-16: Jill Stein (de kandidaat voor de Groenen) gaat een hertelling van de stemmen aanvragen in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan. Inmiddels heeft ze al meer dan twee miljoen dollar opgehaald om dat mogelijk te maken.

Open artikel

Reacties (24)

#1 Cerridwen

Het heeft langer geduurd dan verwacht, maar hier zijn dan toch de claims dat de uitslag niet klopt.

Andrew Prokop legt hier uit waarom we sceptisch moeten zijn over dit soort claims in het algemeen en deze in het bijzonder:
http://www.vox.com/2016/11/22/13721426/election-hacked-stolen-trump-russia

So… be skeptical. Maybe this group of “prominent computer scientists and election lawyers” is sitting on more persuasive evidence than this. If so, they should post it publicly and let their claims be analyzed, rather than letting vague rumors swirl. But you definitely shouldn’t believe a vague, fantastic-sounding claim about a stolen election unless serious, solid evidence emerges to back it up, and independent experts validate how that evidence is being analyzed.

#2 Bismarck

@1: Heeft inderdaad lang geduurd, al lag dat ongetwijfeld aan de uitslag. Ik had er wel een wedje op willen doen dat als Clinton behalve veel meer stemmen ook meer kiesmannen dan Trump had gehad, de eerste berichten over fraude geen dag op zich hadden laten wachten.

#3 Quintana

Blinde paniek? Heb ik iets gemist?

#4 HansR

Haha… precies wat ik in het livelog-draadje al riep. Al was het alleen maar voor de vorm :)

#5 Dehnus

Ik denk dat het niet waar is, en hoop het ook niet. Want als het wel waar is… dan is het hek echt van de dam. Dan heb je gewoon een burgeroorlog in de VS en waarschijnlijk een Wereld Oorlog erna.

De Alt Right groep gaat echt niet die uitslag accepteren. Mocht het wel waar zijn, dan moet dat natuurljk bekend gemaakt worden en is Hillary gewoon president. Maar gezien er al gigantisch met de stemmen word gerommeld (Gerrymandering en in zwarte gebieden veel te weinig stem lokalen (en Nee Bolke dat is niet zo in Nederland met de Provinciaale verkiezingen)). … zie ik dat nog zwart in.

#6 joostdev

@5: Bij de verkiezing van Bush speelde iets vergelijkbaars. Destijds begon halverwege de tellingen de voorsprong van Gore onverklaarbaar te dalen. Er is een documentaire ‘Votergate’ over gemaakt die op het kerkhof van ‘de aluhoedjes’ is beland.

Er komt geen burgeroorlog in de VS, de rel wordt in de kiem gesmoord en mocht er toch rumoer ontstaan, dan mag het conservatieve hofgerechtshof zich uitspreken over een eventuele hertelling. Voor een uitspraak voldoet copy-paste.

#7 Bolke

@5:

en Nee Bolke dat is niet zo in Nederland met de Provinciaale verkiezingen

Nee daar doen we het gewoon op een nette manier door landelijke politici campagne te laten voeren voor ‘lokale’ verkiezingen.

P.S.
Ook hier komt het wel voor, herinner je je nog een bepaald referendum waar er ook ineens minder stemlokalen waren en dan met name in gebieden waar veel senioren wonen.

#8 amateur commenter

@7: Groot gelijk, na je 65e zou je gewoon niets meer te zeggen mogen hebben, de aftakeling begint dan. Bizar dat je dan nog wel mag stemmen maar voor je 18e nog niet. Dat terwijl je nog veel langer mag doen met de gevolgen ervan.

#9 Bolke

@8: Prima, maar dan vind je wss ook dat 65+ geen belasting meer hoeft te betalen en als we dan toch bezig zijn dan mogen bijstands uitkerings gerechtigden ook niet meer stemmen, mensen die tenslotte niet bijdragen zouden ook niet mogen stemmen.

Sterker nog, alleen netto belasting betalers zouden moeten mogen stemmen.

#10 Dehnus

@7: Onzin, je lult tenzji je de situatie echt werkelijk in de VS kent. En je uitspraken hier laten zien dat je dat gewoon niet doet. Je hebt nergens in Nederland gebieden waar je gewoon herindelingen krijgt als een groot deel van de bevolking zwart is of “notoire PVDA stemmers”. Of dat er maar een stem lokaal op 100000 inwoners beschikbaar is. Bijna elk dorp heeft gewoon haar stem lokalen.

EN ja ik wist dat je wel weer met dat non referendumpje zou komen, want daar heeft Geen stijl toch een hoop leugens en FUD zitten te verkopen. Het WERKT gewoon niet zo in Nederland. Elke provincie verdeelt de zetels ook die ze krijgt en we werken dus ook niet met een “Winner takes all” systeem. Nog met “Kiesmannen” die eventjes een stem voor je uit moeten brengen.

Ooit in een Amerikaans stemlokaal geweest? Dat is nogal een bureaucratisch gebeuren in vergelijk met Nederland. Maar dat is het meeste in de VS zo gauw je met de overheid te maken krijgt. Die formulieren stammen nog uit de jaren 80 vaak en hebben ze alleen maar dingen aan toegevoegd nooit werkgelijk gestreamlined. Ook moeten ze vaak op meerdere dingen tegelijk stemmen, waaronder de President/Senator/etc wat belangrijk is. Bijvoorbeeld je krijgt een dik boekwerk met alle kandidaten voor schoolleiding, Sheriff, President, Schoonmaakdienst.. En daar boven op ook nog eens alle “proposities” die er voor die maand gelden.

Welkom in de VS :D.

#11 Inkwith Barubador

Jill Stein (kandidaat voor de Groene Partij) heeft in 3 staten een hertelling aangevraagd. Omdat de Democraten het niet doen.

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/jill-stein-green-party-election-2016-swing-state-recount-audit-votes-swing-states-scientists-hackers-a7435231.html

De uitslag in Michigan is zelfs nog niet eens officieel bekend. Hoe kan dat, bijna drie weken na de verkiezing?

Het verkiezingsproces in de VS is gewoon heel erg slecht geregeld. Manipulatie is aan de orde van de dag.

#12 Cerridwen

@11: Als Jill Stein zich teruggetrokken had en voor Clinton had uitgesproken, had dit in elk geval Michigan en Wisconsin kunnen opleveren, en misschien ook Pennsylvania.

Maar goed, het kan geen kwaad om eens te kijken of de uitslag wel klopt, je wilt manipulatie uitsluiten, en als er een kansje is dat Clinton toch gewonnen heeft wil je die niet laten lopen.

Overigens heeft Clinton inmiddels meer dan 2 miljoen stemmen meer dan Trump.

#13 HansR

Wedden dat Clinton een deal heeft gemaakt met Jill Stein, zodat ze zelf niet aangesproken kan worden racuneus te handelen oid. Als Clinton toch wint krijgt Jill een leuk baantje en wat toezeggingen.

Follow the money: waar komt de twee miljoen vandaan die Jill bij elkaar had gesprokkeld? Zitten daar sponsors van Clinton tussen? Heeft Clinton zelf bijgedragen (dat zal niet eenduidig zijn denk ik).

#14 su

Wel wrang dat met een quote van wijlen Joe Hill, Don’t mourn – Organize!, wordt getracht een lakei van de bazen te steunen..

#15 HansR

@14: Tsja, als je dood bent heb je geen controle meer hoe mensen met jouw waarheid aan de haal gaan. Daar weten Jezus en Marx ook alles van. Om er maar twee te noemen.

#16 Micowoco

De teller staat inmiddels op 2,5 miljoen.
http://www.independent.co.uk/news/world/americas/jill-stein-green-campaign-recount-us-election-states-wisconsin-hits-target-a7435896.html
En dat er geknoeid zou worden was een zekerheid. NB: Greg Palast toonde de onregelmatigheden van de verkiezingen in 2000 aan (de Choice Point affaire).
http://www.gregpalast.com/election-stolen-heres/

#17 Prediker

@16 Zo te zien heeft ze nog meer geld nodig, en betaalt die $2 miljoen enkel voor de eerste ronde: de hertelling in Wisconsin.

Teller staat terwijl ik dit schrijf op iets meer dan 3 miljoen, maar ze heeft nog anderhalf miljoen nodig voor de volgende target. (En in totaal zal dat dus wel uitkomen op zes miljoen).

Ik hoop dat ze dat redt, want linksom of rechtsom is het wel noodzakelijk zeker te weten dat Trump ook daadwerkelijk gewonnen heeft.

#18 Nietingelogd

Jill Stein wil Clinton alsnog als president? Dan had ze niet mee moeten doen aan de verkiezingen. Allemaal erg ongeloofwaardig dit.

#19 Bismarck

@7: “Ook hier komt het wel voor, herinner je je nog een bepaald referendum waar er ook ineens minder stemlokalen waren en dan met name in gebieden waar veel senioren wonen.”
De vergelijking gaat echt mank. In de VS waren er vooral in de steden kieslokalen waar mensen uren in de rij moesten wachten om te kunnen stemmen. In Nederland heb ik nog nooit gehoord van een rij van meer dan een kwartier bij het stembureau.

#20 Herman Vruggink

@19: In Nederland raken wij over onze toeren als we meer dan een kwartier in een rij moeten staan en dus ook bij het stembureau. In de VS gaan mensen in de rij staan en vragen zich vervolgens naar een half uur af waarvoor ze eigenlijk in een rij staan. Wat relevant in deze is of het feit dat mensen lang in een rij moesten staan de uitslag heeft beïnvloed op enige wijze.

Volgens mij, maar ik kan mij vergissen, is dat niet het geval geweest. Ik hoor nergens van waarnemers dat er dingen zijn gebeurd die niet door de beugel konden. En volgens mij is er in de VS de mogelijkheid voor een ‘early vote’ Wie in de VS daar gebruik van wil maken kan zonder enig excuus 4 tot zelfs 50 dagen voor de werkelijke verkiezingen al stemmen in 33 staten. De vraag is Bismarck of je nu werkelijk feiten hebt of slechts stemming maakt en op de linkse onderbuik gevoelens aan het werken bent. Ik heb je linkjes gelezen maar ben eerlijk gezegd niet erg onder de indruk…..

#21 Co Stuifbergen

@17: Weet iemand waarom het vragen van een hertelling 2 miljoen kost?

Tellen is toch een verantwoordelijkheid van de overheid?

#22 Geband van Joop

Dit is dus waarom we in Nederland de stemcomputers niet moeten (her)invoeren. Het is te fraudegevoelig. En zeker in een tijd waarin het wantrouwen jegens de instituties al zo groot is, de gevestigde macht z’n macht dreigt te verliezen (een kat in het nauw maakt rare sprongen) en verschillende grootmachten hun invloedssfeer willen vergroten, moet je dit gedoe er niet bij willen hebben.

#23 Micowoco

Stemmen wegen in Trumpland blijkbaar zwaarder. Hoe meer je er over leest, des te gekker de Amerikaanse opvatting van democratie wordt.

http://www.nytimes.com/2016/11/21/upshot/as-american-as-apple-pie-the-rural-votes-disproportionate-slice-of-power.html

The Senate hasn’t simply favored sparsely populated states; politicians in Washington created sparsely populated states to leverage the Senate’s skewed power. “When we talk about small-state bias, all of that was an intentional policy choice,” said Jowei Chen, a political scientist at the University of Michigan. Republicans in Congress passed the 1862 Homestead Act, offering free land to settlers who would move to territories that would eventually become states — creating more Senate seats and Electoral College votes for a Republican Party eager to keep government control away from Southern Democrats. They even managed to divide the Dakota Territory into two states, worth twice the political power.
As the Plains later depopulated and American cities, then suburbs, swelled, the Senate became even more unrepresentative.

#24 Geband van Joop

Het hacken van een stemcomputer is eenvoudig en kost slechts 30 dollar, volgens Edward Snowden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*