1. 2

  Zeven zelfverbrandingen vonden er de afgelopen vier dagen plaats, waardoor het totaal van bekende gevallen nu de zeventig nadert.

  De Chinese autoriteiten doen alles wat ze kunnen om een eind te maken aan de zelfverbrandingen (ahum). In delen van Tibet is door hen de verkoop van brandbare vloeistoffen aan banden gelegd

  Tibetanen hebben twee verschillende documenten nodig om benzine of andere brandbare vloeistoffen te kopen. De documenten kunnen ze aanvragen op het provinciekantoor.

  Als gevolg van de maatregel kunnen Tibetanen geen gebruik meer maken van hun motorfiets maar moeten ze lopend naar hun werk. De beperking op de verkoop van brandbare vloeistoffen is o.m. ingesteld in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa en omliggende gebieden.

  Ook zijn overal checkpoints ingericht, waar lege flessen en plastic containers in beslag worden genomen, omdat die wel eens gebruikt zouden kunnen worden om brandbare vloeistoffen in te bewaren.

  Maar belangrijker nieuws is dat in Oost–Tibet op het moment duizenden mensen de straat opgaan ( filmpje nog een filmpje ) om te demonstreren tegen de Chinese bezetting van hun land. Ze dragen portretten van de dalai lama met zich mee en scanderen leuzen waarin zij de terugkeer van hun geestelijk leider naar Tibet verlangen. Ze hebben Chinese vlaggen van overheidsgebouwen neergehaald. De protesten volgden op de zelfverbranding van Kälsang Jinpa, afgelopen donderdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren