Twee op drie docenten ziet moslimdiscriminatie in de klas

Trouw:

Meer dan de helft van de docenten (61 procent) is het afgelopen jaar getuige geweest van ‘grievende opmerkingen’ of leerlingen die zich ‘fysiek uitten’ tegen moslims, zo blijkt uit het rapport. Daarmee komt moslimdiscriminatie vaker voor dan antisemitisme of discriminatie van christenen, maar minder vaak dan discriminatie van homo’s.

‘Benoemen’ heet dat, geloof ik.

Open waanlink

 1. 1

  “In de meeste gevallen ging het overigens niet om gerichte scheldpartijen tegen een leerling, maar om kwetsende opmerkingen over de islam en moslims in het algemeen.”

  “‘Benoemen’ heet dat, geloof ik.”

  Kwetsende opmerking over islam = moslimdiscriminatie?

 2. 2

  @1: Ah! Als er een aanslag gepleegd is door iemand waarvan men denkt dat hij dat uit islamitische motieven doet moeten alle moslims hun excuses aanbieden en is de islam een haatideologie. Dan is er geen nuance. En dan vraag je hier wel om nuance?

 3. 3

  @2:
  Beetje raar verwijt naar mij toe. Ik roep nooit op tot excuses, al helemaal niet op basis van andermans daden. Ik heb de islam ook nooit een haatideologie genoemd, of iets in vergelijkbare trant. Hoe kom je hierbij?
  En graag on topic reageren svp

 4. 5

  Natuurlijk. Kinderen zijn keihard. Het zou me verbazen als dit niet zo was.

  Maar laten we hun gedrag niet langs een volwassenenlat leggen.

  Schoolklassen staan ook bol van sexisme.

 5. 6

  Moslimdiscriminatie. Lol. Da’s net zoiets als Antisemitistendiscriminatie? Net als vele andere religieuze groeperingen hangen moslims een gedachtengoed aan dat nogal intolerant staat tegenover allerlei minderheden. In de praktijk in ons land betreft dat met name homoseksuelen.

  Nou weet ik ook wel dat mijn rationele standpunt dat religie een keuze is in de praktijk niet helemaal op gaat, maar ik doe graag net alsof dat wel zo is. Mensen die ervoor kiezen om een intolerant gedachtengoed aan te hangen verdienen een koekje van eigen deeg (jajaja ik weet het dat is zinloos en werkt averechts).

  Los daarvan is het hele concept religie buitengewoon irrationeel. En van mij mag u al het irrationeel handelen belachelijk maken. Sterker nog, ik raad het u aan.

  Neemt niet weg dat ik me wel degelijk allerlei situaties van “moslimsdiscriminatie” kan voorstellen die ook in mijn wereld onacceptabel zijn. Maar bij gebrek aan nuances in dit artikel voel ik me niet geroepen om die nuances in deze reactie wel aan te brengen:)

 6. 8

  Wat een bullshit, #zmoooc.

  Onder moslims komt homofobie momenteel inderdaad relatief vaak voor, maar dat betekent niet dat moslims inherent of per definitie homofoob zijn.

  moslims [hangen] een gedachtengoed aan dat nogal intolerant staat tegenover allerlei minderheden

  Zelfs al zou 99,9% van alle moslims schuldig zijn aan wat jij ze nu allemaal in de schoenen schuift, dan nog is dit een oneerlijke generalisatie en schoffeer je dus die 0,1% die dat niet is ten onrechte met je quasi-rationele onderbuikgebrul.

  En niet alleen schoffeer je mensen die zich helemaal niet schuldig maken aan dat te veroordelen gedrag, mensen uit andere hokjes die zich ondertussen wél schuldig maken aan dat te veroordelen gedrag laat je ten onrechte buiten schot. Als je echt rationeel was, zou je je gal dus richten op homohaat en homohaters, en niet op de religieuze of etnische hokjes waarin die schijnbaar relatief vaak voorkomen.

  En ik snap tot slot het nut niet zo van een ‘rationalisme’ of atheïsme dat vooral wordt aangegrepen voor tribale borstklopperij en de minachting en intolerantie van andersdenkenden. Zijn dat niet juist de eigenschappen (vaak al dan niet terecht met godsdienst geassocieerd) waaraan je je als ‘rationalist’ of atheïst hoopt te onttrekken?

 7. 9

  Zelfs al zou 99,9% van alle moslims schuldig zijn aan wat jij ze nu allemaal in de schoenen schuift, dan nog is dit een oneerlijke generalisatie…

  Ehm… nee. Als 99,9% van alle moslims inderdaad de attituden erop nahoudt die zmoooc hen aanwrijft, dan kun je moeilijk volhouden dat de generalisatie oneerlijk is.

  Of zou iemand er dan steeds bij moeten gaan vermelden dat moslims ‘voor 99,9%’ zus-en-zo denken? Alsof dat enig verschil uitmaakt voor de conclusies die de gemiddelde lezer daar uit zal opmaken.

 8. 10

  @8 Ik heb het niet over gedrag, ik heb het over gedachtengoed. Maar u hebt gelijk: er is hoogstens een correlatie tussen religie en homofobie, in ieder geval in de Islam. Ik heb me wellicht iets laten meeslepen omdat ik al dat irrationele religieuze gedoe zo verschrikkelijk zonde van de tijd vind en had homoseksualiteit beter uit mijn betoog kunnen houden.

  Verder heb ik geen gal om ergens op te richten, ik heb slechts letters om mijmeringen over hypothetische gegeneraliseerde situaties mee in een sargasso-reactie-vakje te kloppen.

  Wat mij vermoedelijk triggerde om iets doms op te schrijven was overigens het op volkomen arbitraire wijze op een hoop gooien van ‘grievende opmerkingen’ en ‘fysieke uittingen’ tegen moslims en dat geheel vervolgens “discriminatie” te nomen. Wellicht is het rapport er wat genuanceerder over, maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin om me hierin te verdiepen.

  Overigens ben ik geen atheïst.

 9. 11

  @9:

  […] dan kun je moeilijk volhouden dat de generalisatie oneerlijk is.

  Dat kan juist heel makkelijk. Met deze generalisatie (‘genus’ = soort; ‘generaal’ = voor iedereen geldend) zou iemand zeggen dat álle moslims homofoob/intolerant zijn.

  En als dat niet zo is, dan is dat is dat niet zo.

  Alsof dat enig verschil uitmaakt voor de conclusies die de gemiddelde lezer daar uit zal opmaken.

  Nee, maar voor die 0,1% van onterecht geschoffeerde moslims vrijwel zeker wel.

  @10:

  Overigens ben ik geen atheïst.

  Oké, dat nam ik waarschijnlijk wel ten onrechte aan, maar ik richtte me met die opmerkingen ook een beetje tot het algemene. Het atheïsme als tribalisme bestaat namelijk wel (als ‘New Atheism’) en het is stoot me al langer lelijk tegen de borst.

  (er komt een dag dat een uitdrukkelijk ‘non-tribalisme’ een ding wordt, maar de dag erna zal het aangrepen worden voor een nieuwe vorm van tribalisme waarschijnlijk … )

 10. 12

  @9

  Als 99,9% van alle moslims inderdaad de attituden erop nahoudt die zmoooc hen aanwrijft, dan kun je moeilijk volhouden dat de generalisatie oneerlijk is.

  Mjah maar 100% van de moslims die ik ken zijn veel te druk met de keurige jongen uithangen, hun Mercedes onderhouden en de godganze dag bidden om ondertussen nog tijd en ruimte over te hebben voor een oordeel over homoseksualiteit, een onderwerp waar je naar jaren van koranstudie nog steeds geen duidelijkheid over gaat hebben. Anders gezegd: puur op basis van mijn eigen ervaringen kan ik eigenlijk niet anders dan concluderen dat de gemiddelde moslim uberhaupt geen mening heeft over homoseksualiteit. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde christen die ik ken…

  Maargoed. Eigen ervaringen. Je kunt er niks mee. Ter illustratie: zo ken ik bijvoorbeeld maar 1 negroide persoon en dat is mijn overbuurman. Die “ken” ik vooral omdat ie bij tijd en wijle ineens in zijn onderbroek schreeuwend over straat rent om nog geen uur later keurig in golf-outfit naar de golfbaan te vertrekken. Vermoedelijk is ook hij niet echt representatief voor voornoemde bevolkings”groep”. Helaas blijken verder ook mijn seksuele ervaringen vrouwen uit Limburg niet representatief, evenals mijn verder op geen enkel vooroordeel gestoelde beeld van de gemiddelde BMW-rijder:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren