TTIP is goed voor de ontwikkeling van fossiele energie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uit documenten, die The Guardian heeft opgevraagd, blijkt dat de Europese Commissie ExxonMobil heeft verzekerd dat TTIP goed is voor de wereldwijde expansie van fossiele energiewinning. Karel de Gucht vertelde tijdens een bijeenkomst in oktober 2013 tegen het bedrijf dat TTIP Exxon’s zorgen over regulering, die de activiteiten van het bedrijf in ontwikkelingslanden aan banden kon leggen, zou adresseren:

TTIP is perhaps more relevant as setting a precedent vis-a-vis third countries than governing trade and investment bilaterally. We think that this third country element is in the interest of the energy sector, and especially globally active companies like Shell or Exxonmobil. After all, companies like Shell or Exxonmobil face the same trade barriers when doing business in Africa, in Russia or in South America.

Oftewel zodra TTIP van kracht is zullen andere landen soortgelijke regelgeving aannemen, waardoor het voor bedrijven als ExxonMobil makkelijker wordt om hun activiteiten uit te breiden.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Herman Vruggink

In principe mag het niets uit maken. Sinds het klimaatakkoord heeft elk land te maken met CO2 reductie. En elk land doet zijn best om het klimaat te redden. Toch? En waarom zou ExxonMobil zijn activiteiten niet mogen uitbreiden om bijvoorbeeld transitie brandstof gas te winnen? Om de activiteiten van Shell te beschermen? Wat een vreselijk groen links gezeur is dit toch weer.

#2 Krispijn Beek

@1 wat een ongeinformeerde reactie. Ik ben beter van je gewend Herman. In het stuk waar ik naar link wordt Shell genoemd als oliemaatschappij die ook profiteert van TTIP. En waarom zou ik als GroenLinkser proberen de belangen van Shell te beschermen? Lijkt me een contradictio in terminus.

Inhoudelijk : waarom mogen landen niet zelf beslissen onder welke voorwaarden ExxonMobil en ander olie- en gasbedrijven gas mogen winnen? Waarom zouden we daar vanuit de EU en VS de kaders voor moeten stellen?

#3 rongvk

@2 Breaking news.. Bedrijven profiteren van een handelverdrag… more at eleven.

#4 ed

TTIP sloopt de gezondheidszorg en de sociale zekerheid in Nederland .

#5 ed

TTIP Brussel = De corruptie en machtsstrijd met zijn burgeroorlogen, de neergaande handel, mega-inflatie, economische malaise en ook nog eens alle invasies van vele volkeren, met daarbij de consequenties op militair gebied, hebben allemaal in meer of mindere mate bijgedragen aan de ondergang van het West-Europese rijk.
Je hoeft het woord : west-romeinse alleen maar te vervangen met TTIP Brussel . (copy-paste)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Val_van_het_West-Romeinse_Rijk

#6 Spam

Zal De Gucht niet net zo een verhaaltje houden wanneer hij een ontmoeting met een fabrikant van zonnepanelen heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*