Trump geeft schuld aan grondwet voor chaos tijdens eerste 100 dagen

Dat de eerste 100 dagen van zijn presidentschap zo chaotisch zijn verlopen, ligt natuurlijk niet aan Donald Trump zelf. Nu heeft hij weer een nieuwe zondebok gevonden: de grondwet.

In an interview with Fox News to mark the 100-day mark, he declared himself “disappointed” with congressional Republicans, despite his many “great relationships” with them.

He blamed the constitutional checks and balances built in to US governance. “It’s a very rough system,” he said. “It’s an archaic system … It’s really a bad thing for the country.”

Open artikel

Reacties (10)

#1 Cerridwen

En daar heeft hij gelijk in, de grondwet van de VS kan wel een grondige update gebruiken.

Alleen verschillen we waarschijnlijk van mening over welke aanpassingen dan wenselijk zijn…

#2 Bismarck

@1: En toch hè, die grondwet is er best al een tijdje, maar ik kan me niet herinneren dat de eerste 100 dagen van elk presidentschap zo’n chaos waren. Verder een beetje boehoe van een manager die ontdekt dat een land geen bedrijf is.

#3 Cerridwen

@2: überhaupt het feit dat Trump nu president is en dat de Republikeinen zulke grote meerderheden hebben in het congres komt (mede) door de grondwet. Een andere inrichting van het staatsbestel had een hoop ellende kunnen voorkomen.

Overigens is er in de loop van de geschiedenis al een hoop chaos geweest

#4 rongvk

@3 Updaten ok, debat over verschillende amendementen is er natuurlijk al zolang de hele grondwet bestaat, het feit dat per ontwerp rode staten onevenredig vertegenwoordigd zijn aan de kaak stellen prima, electorale colleges af willen schaffen is bon ton, maar het moge duidelijk zijn dat Trump als het kon zou willen morrelen aan de trias polica. Turkije is er niks bij.

Het weinige dat Trump tot nu toe concreet heeft bereikt is middels presidentiële decreten gegaan. Ik denk dat veel mensen beter slapen als Trump zich verre houdt van eventuele aanpassingen aan de grondwet.

#5 Raymond Horstman

Je moet toch iets de schuld geven dat je zo weinig bereikt hebt. Immers met een het Witte Huis, de meerderheid in beide huizen van het Congres en het Hooggerechtshof is het uiteraard onmogelijk om iets gedaan te krijgen. dan moet je wel de Grondwet de schuld geven. je kunt toch moeilijk toegeven dat je omringd ben door zelfbenoemde incompetente malloten.

#6 Gladiool

Toch wel fijn dattie het erkent dat de eerste 100 dagen chaotisch waren verlopen. Dat was eerst niet zichbaar toen hij zichzelf vele complimenten toedichtte.

#7 Dehnus

Hij heeft ook gezegd dat de Civil War overbodig was en heeft een propaganda reclame filmpje uitgebracht over hoe fantastisch hij wel niet is ;).

Word leuk daar in de VS :D.

#8 Cerridwen

@4: Dat ben ik natuurlijk met je eens. Maar zoals de quote hier staat kan ik niet anders dan Trump gelijk geven: de Amerikaanse grondwet is een archaïsch systeem dat het land niet verder helpt.

#9 Arduenn

Ja wat is het nou? Obama of de grondwet? Kan die man nou nooit eens een rationeel besluit nemen?

@1, ik ben wel heel benieuwd naar je suggesties, qua grondwetupdates.

#10 Raymond Horstman

Dictators en wanabe’s proberen voortdurend om de grondwet te veranderen. dan krijgen ze meer macht, dat wil zeggen checks and balances vallen weg. Maar of dit je nu echt verder helpt is maar de vraag. Als je omringt ben door goede adviseurs en medewerkers kun je ook met de bestaande grondwet een heel eind komen. Democratie wil zeggen dat de meerderheid beslist, de rechtstaat dwz de grondwet is bedoelt om minderheden te beschermen tegen onredelijk ingrijpen door toevallige meerderheden. Maar de grondwet van de VS is vele malen herzien. Het is dus niet zo rigide als het eruit ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*