Trump beschuldigd van slopen klimaatsatelliet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als je denkt dat het niet gekker kan:

President Trump has been accused of deliberately obstructing research on global warming after it emerged that a critically important technique for investigating sea-ice cover at the poles faces being blocked.

 

The crisis has been worsened because the US Congress this year insisted that a backup sea-ice probe had to be dismantled because it did not want to provide funds to keep it in storage. Congress is currently under the control of Republicans, who are antagonistic to climate science and the study of global warming.

 

“This is like throwing away the medical records of a sick patient,” said David Gallaher of the National Snow and Ice Data Center in Boulder, Colorado. “Our world is ailing and we have apparently decided to undermine, quite deliberately, the effectiveness of the records on which its recovery might be based. It is criminal.”

Reacties (15)

#1 Bismarck

Je kan Trump wel van alles de schuld willen geven, maar in het artikel staat toch overduidelijk dat het het Congres was dat opdracht gaf tot het vernietigen van die satelliet.

#2 Janos

Ja, klopt, heb ik ook gezien. Maar aangezien het artikel (de kop) Trump er de schuld van geeft heb ik dat maar zo gelaten.

Titel is dus te kort door de bocht, maar dat laat onverlet dat er met de regering Trump een nieuw (nog zwarter) hoofdstuk is aangebroken qua hoe de republikeinen omgaan met het thema klimaat.

#3 Jos van Dijk

@2: En dat doen ze onder de bezielende leiding van hun bepaald niet onschuldige chef. Maar het is goed de partij ook eens voor het voetlicht te halen. Daar ontbreekt het ten enenmale ook aan inzicht in de klimaatcrisis en een gevoel voor verantwoordelijkheid voor de toekomst.

#4 tip

@0: Psst: klimaatsatelliet met dubbel L

#5 Janos

@4 eh, oeps, dank!

#7 Anoniem

@2 Ik kom juist op sargasso omdat het hopeloos genuanceerd is, als ik trump-bashende onzin wil lezen ga ik wel ergens anders heen.

#8 Janos

@2 “Trump bashende onzin” vanwege een wat matig gekozen kop? Enige reden om aan te nemen dat er iets mis is met de inhoud van het artikel?

#9 MrOoijer (Jan van Rongen)

Besluit dateert uit 2016 onder oude congres

#10 Hans Verbeek

@9: Obama did it

#11 Raymond Horstman

“”The science is settled””. Voor Trump betekent dit dat klimaatverandering een hoax is. Dus waarom zouden hij en de Republikeinen nog langer geld willen spenderen. Hun handelen is volkomen logisch. Voor degenen die net als het leeuwendeel van de wetenschappers overtuigd zijn van antropogeen klimaatverandering is dit ook zo. Dus waarom geld spenderen aan een dure satelliet. Besteed het liever aan subsidies voor het plaatsen van zonne-panelen. Tijd om logisch te handelen.

#12 MrOoijer (Jan van Rongen)

@10: Obama zit niet in het Congres. Hij kan – dacht ik- alleen een hele budgetwet van het Congres weigeren te tekenen, geen onderdelen.

Laten we Trump niet alles in de schoenen schuiven. Dan vergeten we nl. dat de huidige Republikeinse meerderheid zijn kans schoon ziet om nu zijn eigen beleid door te drukken, met Trump als dekmantel.

#13 Joost

@9: De nieuwe situatie is veranderd, omdat er een paar satellieten onverwacht kapot zijn gegaan.

#14 Bismarck

@11: “Dus waarom geld spenderen aan een dure satelliet.”
De dure satelliet was al gemaakt. Het ging erom dat de opslag ervan teveel zou kosten (en dat klinkt mij in de oren als een bullshitargument). Nu is hij dus vernietigd (een mooi voorbeeldje van letterlijke kapitaalvernietiging). Daarnaast, ook als je er van overtuigd bent dat klimaatverandering al dan niet aan de gang is, is het nog steeds nuttig om zoiets als ijsbedekking van de noordpool te meten, al is het maar om de gevolgen van klimaatverandering (of natuurlijke klimaatfluctuaties, als je klimaatverandering ontkent) beter te begrijpen. Logisch handelen vereist diepgaande kennis.

#15 MrOoijer (Jan van Rongen)

@13 – ja Joost, maar toen was het reserve-exemplaar al vernietigd. Het is natuurlijk allemaal diep- en diep-treurig wat daar gebeurt, maar dit keer was het buiten Trump om.

Als we niet uit kijken laten we ons veel te veel misleiden door de voortdurende propaganda-oorlog die in de VS nog steeds wordt gevoerd. Zoals dat verhaal over de Russische nep-berichten. Ja dat gebeurt, en was al aangetoond voordat de verkiezingen gehouden werden. Maar hun effect valt in het niet bij de enorme invloed die de leugens van Breitbart, Fox en de Murdoch pers hadden. Volstrekt immoreel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*