1. 2

    Dat het kan is mooi (maar overigens niet nieuw). Als het noodzaak is, dan is dat wel triest. Los daarvan loop je natuurlijk een beetje het risico dat hier, in sterkere mate dan bij de overheid geldt: Wie betaalt bepaalt. En dan heb ik niet alleen over het onderwerp, maar ook over de (door de financiers) verwachte resultaten en conclusies.

  2. 3

    Maar dat risico is toch juist kleiner bij crowdfunding? Als er vele kleine bijdragen zijn, dan is er niet één grote geldschieter met een stevige vinger in de pap. Daarnaast zal er, omdat er zo veel financiers zijn, niet één verwachte/gewenste conclusie zijn, waardoor de onderzoekers vrijuit kunnen werken.

    In theorie zou je natuurlijk kunnen krijgen dat er een project gelanceerd waarvoor een belangengroep de (bijna) volledige financiering levert, waarschijnlijk onder voorwaarden, maar die situatie komt nu ook al regelmatig voor (zie bv. het Guldenonderzoek van Wilders). Kwestie van kijken wie bijgedragen hebben geleverd. Dan moet dat laatste natuurlijk wel mogelijk zijn; zonder transparantie heb je er nog niets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren