Topambtenaar justitie stapt op om stagiaires ruimte te geven?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - De secreteris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie is opgestapt. Volgens waarnemend minister Blok is dat “in goed overleg” besloten.

Het AD kopt: “Justitie is toch geen stageplek?”

Geen goed begin voor de nieuwe bewindslieden. De ervaren secretaris-generaal kan ze geen wegwijs maken en alom is het vertrouwen in de bewindslieden twijfelachtig.

 

Open artikel

Reacties (12)

#1 Jack Random

Dit is toch gewoon een politieke afrekening door de VVD om het feit dat het ministerie van Justitie het gewraakte bonnetje niet geheim kon houden? Daar wordt deze SG nu voor afgestraft.

#2 Bismarck

@1: Lijkt me sterk. Deze SG was een vertrouweling van Opstelten, die om die reden op die positie gezet is (tegen wens en gewoonte van het ministerie). Het zou me niets verbazen als ie is vertrokken omdat ie wist dat zijn positie zonder zijn beschermheer onhoudbaar is geworden.

#3 gronk

@0,@1: je hebt absoluut meer ‘inside information’ nodig voor je hier iets over kunt zeggen, want het zou best wel eens kunnen gaan om andere visies over hoe zo’n ministerie gerund moet worden. Of inderdaad. wat Bismarck zegt: als-ie altijd al een vazal van Opstelten was geweest, dan zou-ie na Opstelten geen leven meer hebben gehad (voorzover-ie dat nu al had).

Overigens vind ik ’t wel een slechte zaak dat ook de top van ministeries ‘politiek’ verklaard is.

#4 McLovin

@3: “Overigens vind ik ‘t wel een slechte zaak dat ook de top van ministeries ‘politiek’ verklaard is.”Zou dat niet stiekem altijd al zo zijn geweest ?

#5 gronk

@4: oh, zeker. Wil je SG worden dan is lidmaatschap van een ‘acceptabele’ politieke partij (doe maar geen SP ;-)) min of meer een vereiste. Maar ’t was niet zo met een ander kabinet ook de hele ambtelijke top meteen het veld moest ruimen (ook omdat je dan effectief ruwweg een factor 5 meer aan SG’s/DG’s moet hebben, voor iedere partij een..). Risico op LPF-toestanden wordt ook groter in zo’n situatie.

#6 Inca

Het verhaal dat in het NRC geschetst wordt is in elk geval heel anders dan uit het AD / NOS naar voren komt.
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/20/hoogste-ambtenaar-ministerie-veiligheid-en-justitie-stapt-op/

Pieter Cloo had sinds zijn aantreden een problematische relatie met het ministerie. Hij werd op aandringen van voormalig minister Ivo Opstelten aangesteld, tegen de gebruikelijke procedures in. De consultant was de eerste secretaris-generaal sinds 1904 die niet uit de eigen ambtelijke organisatie afkomstig was. Opstelten wilde per se iemand van buiten het Haagse circuit.

Later bleek na onderzoek van NRC Handelsblad dat Cloo voor zijn aantreden als SG door Opstelten als interim-manager was ingehuurd om ICT-problemen bij de politie op te lossen. Hij kreeg van het ministerie zo’n 400.000 euro, en Opstelten vroeg geen toestemming aan de ministerraad voor de overtreding van die norm, wat voor topfunctionarissen wel moet. Toen dit naar buiten kwam, verdedigde Opstelten zich door te zeggen dat Cloo destijds geen topfunctionaris was.

Ik zou zeggen: die zit zo diep verweven met de corruptie dat het goed is dat hij eruit geflikkerd is.

#7 gronk

Maar hij was wel VVD-lid. Dan krijg je die corruptie er gratis bij. Zoiets laat je toch niet liggen?

#8 Bernard Weiss

Ik zou zeggen dat er krachten aan het werk zijn geweest om deze man van z’n plek te krijgen….

#9 Mario

“Hij werd op aandringen van..(Ivo Opstelten)..tegen de gebruikelijke procedures in, aangesteld.”

Typisch VVD. Heeft Edith Schippers (van de VVD) al een heuse liberale verklaring gegeven?

http://www.alternet.org/news-amp-politics/how-conservative-brains-are-wired-differently-and-what-means-our-politics?paging=off&current_page=1

#10 Emile M

De nieuwe minister doet gewoon een bomhofje. Gaat meestal zonder publiciteit na een paar maanden. Nu was er kennelijk hAast bij. De waarnemend SG VaN der Vlist zal waarschijnlijk gewoon blijven.

#11 Henk van S tot S

Santsodeluja!!!
Als de maffia- VVD-stagiairs een op een ministerie geplaatst worden, waar zitten dan de Bosses?
;-)

#12 Inkwith Barubador

Dit was iemand die hier geparachuteerd was door Opstelten. Niemand op het departement wou hem. En uit het feit dat hij nu vertrekt blijkt dat dat nog steeds zo is en dat hij dat feilloos aanvoelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*