“The life jackets we were wearing were all fake”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De vader van het Syrische jongetje Aylan, dat symbool werd voor de gevolgen van Europa’s houding ten aanzien van Syrische vluchtelingen nadat diverse foto’s van zijn aangespoelde lichaam de wereld over gingen, vertelt over de helse tocht van Bodrum naar het Griekse eiland Kos.

De vader had aanvankelijk asiel aangevraagd in Canada, maar werd afgewezen omdat hij geen papieren had. Ook kreeg hij geen uitreisvisa van de Turkse autoriteiten.

Harald Doornbos meldt op Twitter dat Syrische vluchtelingen in Turkije ofwel een kamer of appartement moeten huren met prijzen van honderdvijftig tot vierhonderd euro, ofwel in een tentenkamp moeten verblijven op dertig euro per maand.

Gisteren vloog verslaggever Arnold Karskens asieladvocaat Wil Eikelboom in de haren, nadat die hem had geconfronteerd met Karskens’ reportage, waarin de verslaggever deed voorkomen alsof Syriërs op Kos allemaal in comfortabele hotels verblijven, en de overtocht van Bodrum naar het Griekse Kos een “makkelijke boottocht” (zo’n 24 km) zou zijn.

De journalist reageerde als een wesp gestoken, en beet terug dat het de eigen schuld was van de vader, die wel $5000,- had overgehad voor de overtocht maar kennelijk had verzuimd even een reddingsvestje van $5,- te kopen.

Zo simpel zit dat blijkbaar dus niet.

Open artikel

Reacties (19)

#1 De Zuiverste

– edit- verwijderd. Volkomen misplaatste reactie

#2 zuiver

Misschien wel aardig om een stuk van EoE hier op Sargasso in herinnering te roepen: Afstand van Karskens. En dat nadat Karskens toch echt een tijdje bon-ton geweest was op Sargasso. Vergissen is menselijk.

En @1: Ja, de voetafdruk van de mens wordt steeds groter en de oplossingen blijven achterwege. Maar of discussies over lebensraum en huizenmarkt echt relevant zijn hier waag ik te betwijfelen. En je term gutmensch (een woord!) doet de discussie geen goed en je mag je afvragen of het gutmensch-denken jezelf wel goed doet.

In de context van de Syrische situatie en de beelden die ons bereiken is cynisme niet de beste reactie. Je bent dicht bij het stellen dat dode Syriërs in het water niet het probleem maar de oplossing zijn. Fuck #De Zuiverste.

#3 Bolke

Ook net op de radio, de vader van Aylan had geen asiel aangevraagd in Canada, de broer van de vader had dat gedaan en die was afgewezen omdat die niet voldeed.

Het uiteindelijke doel zou wel Canada zijn geweest.

#4 kuos

De EU heeft nu de kans om te laten zien dat ze menselijkheid kennen. Ook EU moet de last dragen. De EU heeft de val van Kaddafi georkestreerd door vanuit de lucht steun te geven en zijn konvooi aan te vallen zodat hij letterlijk gelyncht kon worden.
De onrust in Syrië kan je niet los zien van de oorlog die US of A begon in Irak. Dus dat oorlogsminnende land mag wel alle vluchtelingen opvangen. Dit is de prijs van hun handelen.
Lui als Arnold Karkskens die koketteren met andermans leed en doen alsof ze heel veel weten en ervaring hebben, moeten genegeerd worden. Dus Arnold…er komt alleen maar onzin uit je mond en pen.

#5 Bismarck

@1: “Een discussie over bijvoorbeeld de sociale huizenmarkt”
Als dat de discussie is die daardoor ontstaat, is er bij veel mensen een steekje los.

#6 Le Redoutable

Hij heeft natuurlijk wel een punt dat Turkije een volstrekt veilig land is, op het strand van Bodrum wordt je niet achtervolgt door woeste IS terroristen met een Kalashnikov. Als je vanuit daar vertrekt in een gammele boot dan doe je dat doelbewust omdat je ergens anders betere economische omstandigheden verwacht. Enigszins begrijpelijk, niet voor niets hebben ook 1,5 miljoen Turken zelf hun geboorteland verlaten voor economische voorspoed in Duitsland, maar de verantwoordelijkheid voor het risico ligt dan toch echt bij jezelf.

En hoe zit het trouwens met de verantwoordelijkheid van de Turken, die overbeladen bootjes met kinderen zonder zwemvest de zee op laat gaan, doen ze dat hun toeristen ook of proberen ze gewoon hun probleem door te sluizen? Mogen ze ook eens wat doen na jaren zelf emigratie land geweest te zijn?

Het is simpelweg ondoenlijk om de hele wereldbevolking wat onder een modaal Duits salaris verdient hier onder te brengen, hoe nobel de gedachte ook. Daarom kan je immigranten beter helpen in de regio, dan kan je ook de mensen helpen die niet 5000 Euro kunnen betalen voor een smokkelaar. Als je bovendien duidelijk maakt dat het hier geen luilekkerland is, kan je dit soort trieste gevallen in de toekomst hopelijk minimaliseren.

#7 tigger

@6:
Je pleegt hier een beetje geschiedvervalsing, die 1,5 miljoen Turken die in Duitsland zijn gaan wonen zijn daar actief door bedrijven en rechtse politieke partijen naartoe gehaald om in de fabrieken te werken. Het waren geen “gelukszoekers”, zoals jullie dat waarschijnlijk noemen.

#8 Joop

In Australië heb je geen hordes bootvluchtelingen niet, en daardoor aangespoelde kinderen. Hoe komt dat?

Voorkomen is beter dan genezen is een mooi spreekwoord.

#9 Mclovin

@8: Omdat je daar geen IS hebt? (begrijp de vraag niet helemaal? Welke toestanden?)

#10 Bolke

@7: Tuurlijk zijn het wel gelukszoekers, ondanks dat ze actief zijn opgehaald, of dacht je dat de Turken in de rij gingen staan voor een baantje in Duitsland om eens lekker ongelukkig te worden?

De term gelukszoekers slaat op eenieder die huis en haard verlaat om ergens anders te proberen een beter bestaan op te bouwen, ongeacht de methode van emigratie, die term slaat niet uitsluitend op de illigale emigratie.

Ook de Nederlanders die na WO2 massaal naar Canada emigreerden waren gelukszoekers.

#11 tigger

@10:
Gelukszoekers suggereert een weloverwogen beslissing en actieve besluit om je ergens anders te vestigen. Er zit een ondertoon in van opportunisten die hier komen profiteren van de blanke hardwerkende man. In werkelijkheid zijn bedrijven naar afgelegen gebieden gegaan om daar ongeschoolde en ongeletterde mensen te zoeken(want niet zo mondig) om ze met mooie verhalen in de fabriekshallen in Duitsland en Nederland te werk te stellen. Nogal een verschil lijkt me.

#12 Tank

@8: In Australië heb je dit soort toestanden niet. Hoe komt dat?

Dat heeft meerdere redenen:
– Australië zit niet gebonden aan de overeenkomsten die wij wel hebben
– Australië heeft locaties in de omringende landen waar asiel aangevraagd kan worden, iets waar Europa juist mee is gestopt: via normale legale weg Europa inkomen gaat dus bijna niet meer
– Australië is 1 land, met 1 beleid (waar best nog op af te dingen valt), Europa heeft intern het Dublin-akkoord en het Schengen-akkoord, maar voert geen éénduidig beleid noch helpen de noordelijke landen de zuidelijke voldoende, de grens wordt dus niet als “1 grens” gezien
– in Australië speelt het probleem van “spreiding over landen” dus ook niet, terwijl er in de verschillende Europese landen grote verschillen zijn in hoe de staten in elkaar steken

Al met al wordt het tijd voor een Europees beleid alsof Europa 1 land is.

#13 JANC

@12: En Australië is wat verder weg….

#14 Joop

Toch zijn er bij Australië helaas ook dode vluchtelingen te betreuren:

http://beyondforeignness.org/fortress-australia-asylum-seeker-and-migrant-death-and-detention-statistics

#15 Tank

Overigens, over Australië:
http://www.nytimes.com/2015/09/03/opinion/australias-brutal-treatment-of-migrants.html?_r=1

A boat captain recently reported that Australian authorities paid him $30,000 to turn back. If true, that account, which the Australian government has not disputed, would represent a violation of international laws designed to prevent human smuggling and protect asylum seekers.

Ze komen dus niet per boot aan, maar als kapitein is het nog steeds lucratief?

#16 Joop
#17 Bismarck

@13: Het is vooral veel verder varen naar Australië (het kortst mogelijk stuk Java-Christmas Island is ongeveer 300 km over open oceaan). Dat heeft als bijkomend “voordeel” dat lang niet alle drenkelingen aanspoelen. Scheelt een stukje media-aandacht.

#18 JANC

@17: Dat was mijn punt. Bovendien zitten ze verder van Syrië. En Afrika.

#19 Bismarck

@18: Ah oké. Ik begreep er meer dat laatste uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*