Afstand van Karskens

OPINIE - ‘Afstand nemen’ is de nieuwste pseudo-beschaafde vertaling van het rechtspopulistische gedachtengoed en daarmee zijn mensen die eisen dat moslims afstand nemen van de terreurbeweging die zich de Islamitische Staat noemt, niet anders dan mensen die vinden dat alle moslims schuldig zijn aan de daden van een minieme minderheid.

Het zijn de fellow travellers van Wilders, en dat zijn er heel veel, die met dit soort verhuld taalgebruik de gedachte verspreiden dat er iets moet zijn met die moslims, dat er gevaar dreigt uit de moslimhoek, en niet van een aantal losgeslagen idioten maar van elk van hen. Dat is honderd procent PVV-ideologie, perfect in lijn met angstvisioenen over islamisering en sharia.

Anders gezegd: zogenaamd beschaafde en redelijke Nederlanders die ’toch’ vinden dat het nodig is dat moslims afstand nemen van een terreurorganisatie, zijn gewoon propagandisten van Wilders – niet anders dan de schreeuwende, intens racistische, anonieme PVV-meute op Twitter. Wat ze zeggen, klinkt beter, maar dat is maar schijn.

In al hun zogenaamde redelijkheid vraagt geen van hen zich af hoe je het in je harses kunt halen om bijvoorbeeld een bier zuipende dronken lor uit Turkije te verdenken van symapthie voor de meest strikte van alle fundamentalistisch islamitische terreurgroepen die er zijn. Want dat is het: de eis dat iemand afstand moet nemen, volgt uit de verdenking dat deze persoon géén afstand genomen heeft. Het is geen onschuldige vraag. Het is een keiharde beschuldiging.

En ik weet niet onder welke steen u vandaan gekropen bent, maar in mijn cultuur geldt nog altijd dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Ik kan dat niet vaak genoeg herhalen – zo massaal is de barrage van totale waanzin die het tegendeel wil doen geloven. Moslims moeten afstand nemen en moslims moeten anti-shariaverklaringen ondertekenen en moslims met dubbele paspoorten hebben ‘dubbele loyaliteit’ en moslims zijn de vijfde colonne van de islamisering. Het wordt u elke dag weer verteld, als het Ceterum censeo van Cato. Is het niet door schuimbekkende PVV-gekkies op Twitter, dan wel door zogenaamd redelijk denkende fellow travellers als journalist en oorlogsverslaggever Arnold Karskens.

Een echt redelijk mens gaat er vanuit dat helemaal niemand de weerzinwekkende slachtpartijen van de zogenaamde Islamitische Staat goedkeurt, totdat iemand bewondering voor deze terroristen uitspreekt. En ja, die zullen er vast zijn, ook in Nederland, zoals er ook mensen zijn die ondanks bibliotheken vol bewijzen over afzichtelijke gruweldaden bewondering hebben voor Adolf Hitler.

Maar voelt u zich verantwoordelijk voor landgenoten die ome Adolf wel zien zitten? Arnold Karskens in ieder geval niet – die geeft ze alle gelegenheid te vertellen hoe gematigd ze wel niet zijn geworden. Niemand heeft Karskens gevraagd om afstand te nemen. Niemand gaat er vanuit dat hij een neonazi is. En zo hoort het ook.

Maar een fellow traveller van Wilders is hij zeker.

Reacties (46)

#1 Bookie

Hij heeft wel linkse standpunten, maar om Wilders een communist te noemen gaat wat ver.

 • Volgende discussie
#2 Sjors van Beek

HOPPA, DAAR GAAN WE WEER HOOR.
Iedereen die hier anders over denkt is, ik citeer maar even:
“propagandisten van Wilders – niet anders dan de schreeuwende, intens racistische, anonieme PVV-meute op Twitter”, of “schuimbekkende PVV-gekkies op Twitter”.

Hoezo, mensen als groep over één kam scheren? (Trouwens, Edge of Europe, over anonimiteit gesproken).

Keer op keer kunnen dit soort verhalen verschijnen op Sargasso. Eenzelfde soort redenering over ‘de’ moslims wordt stelselmatig neergesabeld als racistisch. Maar over PVV-Tokkies mag het. Graag zelfs. Want dat zijn mindere mensen.

Los hiervan gaat de hele vergelijking met fascisme volkomen mank. De IS-terroristen beroepen zich nl. zelf op ‘de’ islam. Niks geks aan om dan aan andere moslims te vragen: “Ben je het daar mee eens? Nee toch?”
Zodat voor iedereen duidelijk wordt dat er verschillende soorten van ‘de’ islam zijn en de IS-mafkikkers DUS geïsoleerd staan binnen de moslimwereld.

*ik ben boos!*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 De echte Rob

@2 Ik lees het anders. Hij scheert niet alle PVV-stemmers over één kam, maar hij classificeert de neem-afstand-roepers als PVV-volk vanwege de ideologie van die partij. Lijkt mij volstrekt ok.

(Trouwens, Edge of Europe, over anonimiteit gesproken).

Ik snap niet waarom je een probleem met anonimiteit hebt, maar er is jou eerder al duidelijk gemaakt dat zijn identiteit gewoon te vinden is op het internet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Perik

Ben het met je eens dat de oproep om afstand te nemen onzin is. Maar als je iedereen die daar anders over denkt tot Wilders-apologeet bestempelt, maak je precies dezelfde fout die je echte Wilders-opologeten verwijt: verdachtmaking.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 su

@2 Hoppa, daar gaan we weer..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bookie

Barack H. Obama is ook al zo’n PVV apologeet. Ze zitten ook overal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 stoethaspel

Een echt redelijk mens gaat er vanuit

De aardigheid is natuurlijk, dat jij, Edge, kennelijk bepaalt wat “echte redelijkheid” is. Daar ben je niet de enige in, dat is een ziekte die in dit land welig tiert; Mensen die anderen gaan vertellen hoe “het” zit.

De verabsolutering van “waarheid”, dus.

Kortom: Je bent meer deel van het probleem dan observator.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Vipsania Agrippina maior

Hoe zien we dat in de praktijk voor ons. Even alle moslims langs het gemeentehuis, even op een document een vinkje aankruisen achter Tegen IS? Is iedereen dan gerust?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 su

@8 Dat wordt natuurlijk gedaan door een groepje vrijwilligers die langs de deuren gaan in kekke uniformen: *BENG* *BENG* *BENG* ‘OPENMAKEN!1!’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 aynranddebiel

@9 Als alle moslims gewoon goed zichtbaar een symbool op hun kleding naaien is dat niet nodig hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 McLovin

Kunnen we dan ook eisen dat alle roomblanke, west-europese jonge mannen massaal, en-group en via hun belangenclubjes openlijk en publiekelijk afstand doen van Anders Breivik, en alle jonge blanke schutters/daders van schietpartijen op Amerikaanse middelbare scholen?

Wat een kul zeg dat Individu A zeg moet verantwoorden voor de horror daden van individu B enkel omdat A en B een halfbakken etnische dan wel religieuze overeenkomst zouden hebben. Gaat lekker worden.

Karskens is ook verworden tot een verzuurde oorlogsjournalist die te lang in het veld heeft gezeten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 De echte Rob

Karskens is ook verworden tot een verzuurde oorlogsjournalist die te lang in het veld heeft gezeten.

Knarskens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 su

@10 Waarom niet meteen in interneringskampen bij elkaar opsluiten? Je kunt maar het zekere voor het onzekere nemen met de takkiehaa!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Dehnus

@2: *Ik ben boos*
Weet je ook eens een keer hoe dat voelt. Nu hop schop onder de reet, handen op het boze bolletje en niet meer in de zij en buiten spelen met dat kadaver.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Dehnus

@7: Sorry hoor maar onschuldig tot schuldig bevonden is een grondrecht en dus redelijk. Er zijn namelijk te veel fouten geweest met “schuldig tot onschuldig”. :”Ja ze is verdronken, dus was ze toch onschuldig van hekserij. Hè verdorie en het was nog zo’n aardige mevrouw……”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Krekel

@Sjors:

De IS-terroristen beroepen zich nl. zelf op ‘de’ islam. Niks geks aan om dan aan andere moslims te vragen: “Ben je het daar mee eens? Nee toch?”

Israël claimt ook het land van alle Joden te zijn; is het daarom gerechtvaardigd om Joodse mensen waar dan ook lastig te vallen met vragen als: “Neem je hier afstand van?” iedere keer wanneer Israël iets bedenkelijks doet?

____
[Het zou vanzelf moeten spreken, maar om domme vragen* te voorkomen toch deze disclaimer: de vergelijking is (uiteraard) bedoeld om het principe dat Sjors hanteert te illustreren, niet om het gedrag van ISIS en Israël gelijk te stellen … ]
____
* die bestaan wel degelijk namelijk …

__EDIT__
Netanyahu claimt trouwens ook namens het gehele westen te handelen. Dat impliceert uiteraard ook van alles.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Krekel

@0: Zie (bijv.) het eerste kwartiertje van DWDD van gisteren*, het zijn echt niet allemaal “propagandisten van Wilders” die dit standpunt erop nahouden. Eens met #4 dus.

____
* overigens een ongelooflijk knap staaltje angstzaaien daar gisteren, je kreeg haast de indruk dat we nauwelijks meer over straat kunnen zonder onthoofd te worden; met zulke avondprogramma’s hebben we nauwelijks nog terroristen nodig …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 zuiver

@2: Ik heb het al eerder gezegd: zoek eens even op het internet voor de id van EoE, je bent blijkbaar te lui. Zoals ook met andere dingen die eenvoudig begrepen kunnen worden.

Obama heeft al eerder geroepen dat IS geen religiekwestie is. Het westen heeft eindelijk door dat het geen godsdienstoorlog is die hier uitgevochten wordt. De leiders ondernemen pogingen de polarisatie uit de weg te gaan. Maar sommige achterlijken blijven het volhouden en dus toch eisen dat moslims afstand nemen van IS. Jij dus ook.

EoE heeft gelijk: het eisen van het “afstand nemen van” staat gelijk aan het “als je niet voor me bent ben je tegen me”. Het is een gotspe. Afstand nemen kun je pas vragen aan een individu als er daar aanleiding voor is.

En jij Sjors, neem jij afstand van Hitler? Neem jij afstand van Wilders? Neem jij afstand van Bin Laden? Neem jij afstand van Bush jr.?

Het eisen van afstand nemen is iemand in een hoek drukken.
Flikker maar op: ik neem van niemand afstand. Ik ben nl aan niemand gelieerd.

En *fuck* de boosheid van een internet-reaguurder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Bookie

@17
Overal de Joden bijhalen is een soort godwin. Tevens een slecht voorbeeld aangezien de meeste zich uitspreken of Israël zich wel of niet mag beschermen tegen terreur.

@18
Hitler is dood, Wilders doet voor zover ik weet niet aan onthoofdingen of genocide, Bin Laden is dood, Bush jr is geen president meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 zuiver

@19: je bent net zo irrelevant als je antwoorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Anton

@11: Mogen we die groep beperken tot de Tempeliers? Het is wat mij betreft uitstekend om al die Tempeliers te bevragen of zij achter Breivik staan. We geen tweede Utoya willen toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 su

@21 Mogen we die groep beperken tot de Tempeliers?

Nee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 McLovin

@21: Mogen we dan alleen leden van ISIS vragen afstand te nemen van zichzelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Folkward

@2 Edge of Europe is altijd al fel geweest tegen islamofoben, dat is geen verrassing (en ook voor mij is dat bij hem, en bij Abu Pessoptimist, soms een beetje té fel en té eenzijdig) . Ga nu niet zeggen dat hij ‘elke dag’ hier iets post. Gemiddeld heeft ie sinds januari ongeveer 1 post per 1,5 week.

En gaan we dit nu elke keer weer doen als iemand de integriteit van de (ogenschijnlijk) anonieme schrijver wil beschadigen, omdat die anoniem is (EoE, Abu)? Of eigenlijk, omdat degene die de integriteit beschadigd wil zien, verstoken is van elk inzet om de identiteit te achterhalen? Ik heb het gecheckt, je bent 3 klikken weg van de identiteit van Edge of Europe.
Klik 1: Klik op de naam van de auteur;
Klik 2: Klik op ‘website’;
Klik 3: Klik op ‘over mij’.

Tada, Rob van Kan.

Het is op dit soort momenten dat ik denk, Sjors van Beek, ben je nou onderzoeksjournalist of niet? Dit is zooo makkelijk!

En ga nou niet het verhaal aanhalen dat-ie maar onder zijn eigen naam moet gaan schrijven. Dat kan, dat hoeft niet. Samuel Langhorne Clemens deed dat niet, Heinz Hermann Polzer en Jan Hendrik Frederik Grönloh ook niet. En zijn die er minder van geworden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Le Redoutable

@11

IS is toch wel een ander fenomeen dan een paar duidelijk mentaal gestoorde schutters die op eigen houtje opereren. Dagelijks sterven er Nederlandse jongens die in Sirie zijn gaan vechten om er een Islamitische staat te stichten en worden er hele stammen uitgemoord omdat ze toevallig een net iets ander geloof aanhangen. Dat dat een verwaarloosbaar probleem is van een kleine groep is wel erg kort door de bocht, even afgezien van het feit dat er onder dezelfde noemer precies hetzelfde in Afrika en in andere delen van de wereld gebeurt.

Uiteraard is het onzin om van ieder moslim te eisen dat hij persoonlijk afstand neemt van deze gewelddadigheden, maar van hun leiders mag dit wel verwacht worden. Dat wij dat niet hoeven is onzin, onze politieke en geestelijke leiders hebben ook duidelijk de daden van Breivik afgekeurd, dit terwijl zij in tegenstelling tot de Islam leiders helemaal geen connectie hadden met zijn denkbeelden en organisatie. (Nu zal je hard moeten zoeken naar iemand die ook denkt dat hij een ridder is en een organisatie had hij niet, maar toch) Overigens heb ik er als blanke Europese man ook totaal geen probleem mee om persoonlijk aan iedereen die dat maar wenst mijn afstand tot al die gestoorde schutters te verkondigen en ik neem aan dat dat voor iedereen hier op dit forum geld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Mario

@25

“Nu zal je hard moeten zoeken naar iemand die ook denkt dat hij een ridder is…”

Dion Graus v/d PVV. En ook nog eens een ridder die beschikt over het Zesde Zintuig!!1!
https://pbs.twimg.com/media/Brr1MSCIEAA3VKX.jpg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 thalmann

Er zijn drie soorten mensen in Nederland, het clubje rond FN, PVV’ers en stiekeme PVV’ers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Naveda

@0 begrijpt er niet veel van. Het gaat er niet om om moslims in het beklaagdenbankje te duwen. Er wordt aan moslims gevraagd zich UIT TE SPREKEN tegen ISIS. Dat is totaal iets anders.

De potentiele jihadstrijders die hier zijn willen we graag op ander gedachten brengen toch? Wie denk je dat dat het beste zou kunnen doen? De christenen? De joden? Lijkt me niet. Het zullen de moslims in hun directe omgeving moeten zijn die de meeste invloed op deze potentiele jihadisten kunnen hebben. Maar dan moeten ze zich wel duidelijk uitspreken en niet onverschillig roepen dat het hun niet aangaat en zij toch niks verkeerds doen.

Daarom: mensen, kijk niet weg, maar help mee die voedingsbodem voor jihadisme te verminderen. Spreek je uit tegen de extremistische islam en vóór de waarden van onze Nederlandse samenleving. Is dat nou echt teveel gevraagd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Sjors van Beek

@28: Heel goed verwoord, Naveda.

@Over die anonimiteit van Edge of Europe: ID is inderdaad snel te achterhalen, maar dat gezeik over de ‘anonieme PVV-meute’…. Bwèeh

@HOPPA: Sloeg niet op Edge of Europe, maar op het zóveelste artikel van deze strekking op Sargasso. Tegen islamcritici, tegen PVV, tegen Israël. Zó makkelijk…. Bwèèh

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Mario

@29

Hier heb je (een deel van) de ‘anonieme PVV-meute’, Sjors.
https://twitter.com/search?q=pvv&src=typd

Veel plezier met “anonieme” fascistjes spotten. Zal je niet moeilijk afgaan, kan ik je verzekeren.

Zou je ook wel willen linken naar faecesboek, maar even geen zin om meerdere blokkades neer te halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Mario

@28

Overduidelijk dat jij (en in het verlengde Sjors) er niets van hebben begrepen.

Men blijft afstand nemen, maar blijkbaar mis(sen) jij(/ jullie) al die berichten. Waaronder recent een 18 pagina’s tellende open brief waarin op “theologische wijze” rundergehakt wordt gemaakt van hetgeen IS ter sprake brengt. En dat hun dodelijke acties niets van doen hebben met ‘de Islam’.
http://www.huffingtonpost.com/2014/09/24/muslim-scholars-islamic-state_n_5878038.html?utm_hp_ref=world&ir=World
http://lettertobaghdadi.com/index.php

Maar ik begrijp dat jij van iedere moslim verlangt dat men met een groot bord over straat gaat, waarop staat dat men afstand neemt van IS?

Lazer op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Anton

@21 Racist. @22 akkoord, die 27% goedbedoelende laten we buiten beschouwing, het gaat mij om die 73% kwaadwillenden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Noortje

@28

Daarom: mensen, kijk niet weg, maar help mee die voedingsbodem voor jihadisme te verminderen. Spreek je uit tegen de extremistische islam en vóór de waarden van onze Nederlandse samenleving. Is dat nou echt teveel gevraagd?

Zoals je het hier omschrijft is prima: mensen. Dus spreek je uit @Naveda. Maar door dit expliciet aan moslims te vragen, ga je uit van de aanname dat moslims minder walging voelen bij de acties van IS. Je duwt ze al voor ze iets hebben kunnen zeggen in dat hokje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Anton

@33: Dat hokje zijn ze zelf in gaan zitten.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/13/moslimfundamentalisme-in-west-europa-geen-marginaal-fenomeen/

De vraag breed stellen is legitiem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Noortje

@34 Anton, toch bijzonder dat een onderzoek dat al aan alle kanten bekritiseerd is, en waar je meermalen op dit forum op gewezen bent, als een soort langspeelplaat steeds weer aangehaald wordt.
Wanneer je wilt aantonen dat een deel van de moslims extremistische ideeen heeft, dan is dat niet zo moeilijk hoor. Er wordt meer onderzoek naar verricht. Op 2/3 kom je dan niet uit natuurlijk, maar ervan uitgaand dat je de sargasso community op een serieus probleem wilt wijzen, zou ik een ander paadje gaan bewandelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Vipsania Agrippina maior

@25:

Uiteraard is het onzin om van ieder moslim te eisen dat hij persoonlijk afstand neemt van deze gewelddadigheden, maar van hun leiders mag dit wel verwacht worden.

Dat hebben ze allang gedaan. Dus eigenlijk hoort de vraag van nu aan te zijn: waarom wil men dat niet horen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Sjors van Beek

@35: OK, ander onderzoekje dan. Oorverdovend genegeerd op Sargasso. Want: deze boodschap komt niet in de kraam te pas.
http://brandpunt.incontxt.nl/seizoenen/2014/afleveringen/21-09-2014/fragmenten/een-ongemakkelijke-boodschap

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Naveda

@31 “Lazer op” Mario:

Haha, dus omdat er ergens een open brief wordt geplaatst is de voedingsbodem voor jihadisme hier in Nederland totaal verdwenen? Iedereen kan dus weer gewoon naar zijn werk gaan en we vergeten de boel? Je bent echt simpel van geest, “lazer op” Mario. Dit ‘gesprek’ met potentiële jihadisten zou dagelijks en op alle lagen gevoerd moeten worden.

Ik schreef over uitspreken tegen IS. Niet over afstand nemen, maar misschien las je dat in je agressieve opwinding niet goed, “lazer op” Mario. Maar inderdaad lijkt het me een goed idee dat MENSEN zich blijven uitspreken tegen IS. Niet alleen 120 moslimleiders, maar ook de gewone man op de straat. En waarom niet met een groot bord over straat? Wat is daar tegen?

Ik zou mee doen aan een grote demonstratie tegen IS. Maar jij blijft dan natuurlijk liever binnen zitten omdat het jou niet aangaat en natuurlijk omdat al 120 moslimleiders zich uitspraken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 pedro

Willen al degenen, die hier de moslims vragen afstand te nemen van IS, even zelf persoonlijk het goede voorbeeld komen geven, en ondubbelzinnig afstand nemen van Geert, de PVV, de oranje-blanje-bleu vlaggen, de demonstraties van Pro Patria en NVU. En dit is dan alleen nog maar binnen Nederland… We kunnen ook FN, EDL, en vele andere clubs in het buitenland noemen. Nederlanders die moslim zijn, moeten zich volgens hen immers ook expliciet verantwoorden voor zaken, die ver weg gebeuren.

En graag even onder ieder relevant draadje herhalen, want er zal ondertussen weer wel iets nieuws gebeurd zijn, waar afstand van genomen kan worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Mario

@38

Schattige reactie. Overigens is uitspreken tegen, afstand nemen. De rest van je ridicule geraaskal laat ik aan me voorbij gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 McLovin

@37: Dat onderzoek van mr Koopmans is toch wel een beetje een “wij van WC-eend…” onderzoekje. Zeg maar een herhaling van zetten wat ie schijnbaar al sinds 2003 roept: dat multi-culti in NL mislukt is ofzo iets. Fijn dat ie zeg eigen gelijk weer even mag ventileren. Inhoudelijk kan ik even niks er over roepen omdat ik blanco scherm krijg (om de een of andere reden doet filmpje het niet)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 L.Brusselman

Zeer tegen mijn gewoonte weer eens een aflevering van DWDD bekeken(25 -9),wat een afgang was dat.
Ik neem afstand van schijters die zich als makke lammeren een oorlog in laten slepen.
Het herinvoeren van de dienstplicht zal waarschijnlijk ook op brede steun kunnen rekenen bij dit volksdeel.
Hoe simpel is het toch om een volk angst aan te jagen en op te hitsen tegen welke”vijand”dan ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 L.Brusselman

Ik neem afstand van het militair industrieel complex,en daarmee van alles(iig voor het grootste deel) dat vuil en voos is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Anton

@35: Kritiek op onderzoek waarvan de resultaten bepaalde lieden niet aanstaan is geen enkele reden om dat onderzoek niet aan te halen.

Islam fundamentalisme is een serieuze bedreiging voor het vrije westen en wordt naar het zich laat aanzien door een zeer omvangrijke, misschiens zelfs meerdereheid, van de moslims gesanctioneerd.

Tijden van ontkennen en wegkijken zijn voorbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Anton

@39: Neen, ik sta achter de opvatting van Greet dat de islam als gedachtegoed moet worden bestreden. En dat is niet, zoals de linksdraaiende spin ons altijd wil doen geloven, hetzelfde als moslims die moeten worden bestreden.

Evengoed mag jij de opvattingen van PVV bestrijden, zolang je niet PVV-ers gaat bestrijden. Gezien de lange geschiedenis van links geinspireerd politiek geweld is dit laatste niet denkbeeldig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Sjors van Beek

@41: Lachen wel weer hoor. Je kan het filmpje niet openen, maar ongezien weet je al wel dat het onderzoek “Wij van WC-eend” is. Waarom overigens? Koopmans is gewoon een wetenschapper. Filmpje staat op site Brandpunt overigens.

Met wetenschappelijke-, en CBS-, en Forum-, en weetikveelwatvoor-rapporten met de t.o. gestelde boodschap worden we hier op Sargasso doodgesmeten. En allemaal worden ze warm onthaald.

@39 Pedro de Hofnar: oh ja, juist… met oranje-blanje-bleu-vlaggetjes lopen is net zo erg (of erger?) dan kopjes van ongelovigen afsnijden. Van beide afstand nemen, of van géén van beide. Zoiets, Pedro?

Eens met @Anton 44/45 (en die woordspeling is geen Godwin).

 • Vorige discussie