The Great Philosophers

Goeie tip voor wie zich wil verdiepen in filosofie of haar kennis ervan wil opfrissen/uitdiepen: ‘The Great Philosophers‘, een serie van de BBC uit 1987, waarin Bryan Magee (filosoof) elke aflevering een onderwerp (meestal een filosoof) bespreekt met een gast (ook al een filosoof).

Tip van Rob Wijnberg (filosoof) …


P.S. Enkele afleveringen van het soortgelijke (of identieke) programma ‘Men of Ideas‘ (1978) zijn via hier ook te vinden op hetzelfde YouTube-account …

Open waanlink

  1. 3

    @2, dan maar even nog een stukje Wijnberg geciteerd:

    Na vijf minuten besef je al dat je naar iets zit te kijken wat je zelden nog op tv tegenkomt: een ononderbroken gesprek over, ja echt, complexe materie. Geen tafelheren die erdoorheen praten, geen filmpjes tussendoor, geen presentator die overal net zo lang op slaat tot het plat entertainment is. Nee, een écht gesprek waar je écht iets van opsteekt.

    Een waarschuwing is dan ook op zijn plaats: ikzelf kan, sinds ik dit verstopte BBC-pareltje heb ontdekt, nog moeilijker dan voorheen naar hedendaagse praatprogramma’s kijken. De ingebouwde afleiding waar die shows mee worden volgepropt: je wordt er tureluurs van.

    Hoe anders is dan ook de gemoedstoestand die ik eraan overhoud: na drie kwartier Bryan Magee zit ik vol vragen en ideeën en loop ik ijsberend door de kamer, broedend op een Theorie Over Alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren