Stemgedrag gemeenteraadsleden praktisch onvindbaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bij een op de vier gemeenten is het stemgedrag van gemeenteraadsleden niet te herleiden uit raadsinformatie die online gezet wordt. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van Open State en de Universiteit Utrecht. De onderzoekers raden een uniforme manier van het aanbieden van de informatie aan.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Paul Hart

Niet verbazingwekkend in een land waar de overheid liefst zoveel mogelijk bedekt houdt, en zo weinig mogelijk aan transparantie en openheid doet.

#2 roland

In 3/4 is het stemgedrag wel vindbaar, waarschijnlijk zo moeilijk dat een overzicht nauwelijks mogelijk is.
Probeer ook eens de stemverklaring erbij te vinden.

Feitelijk is het onmogelijk partijen te toetsen op hun stemgedrag. Je mag het doen met vage verkiezingsprograms met “wij willen mooi weer” gehalte.

#3 Nooteboom

hoe kan @1 nu minnetjes krijgen? Dat de Nederlandse overheid liever bedekt dan open en transparant is wordt keer op keer op keer bewezen. Wat voor malloten geven daar een minnetje voor?

#4 kevin

@3 Zeiken op minnetjes: -1

#5 Bismarck

Hoe zit dat inmiddels met het stemgedrag van 1e en 2e Kamer?

#6 Derpjan

@3:

Ik heb geen minnetje gegeven en vind ook niet dat dat gepast is bij @1 maar ik denk dat sommige mensen een minnetje hebben gegeven omdat de verklaring van @1 misschien niet waar is. In kleine gemeenten is de gemeenteraad best wel amateuristisch en met maar weinig ondersteunend personeel dus dan hoeft er geen kwade opzet te zijn om de administratie niet pico bello bij te houden en te publiceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*