Staatstoezicht op de Mijnen adviseert verdere en gelijkmatigere daling gasproductie

Foto: 350 .org (cc)
Dossier:

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert de minister van Economische Zaken dat alleen verdere verlaging van de gasproductie van het Groningenveld gelijktijdig met het vermijden van fluctuaties in de winning – zo vlak mogelijk produceren – de kans op het aantal en op zwaardere bevingen kan verminderen. Harry van der Meijden, Inspecteur-generaal der Mijnen: “Bij overschrijding van één van de grenswaarden van het SodM-alarmeringsprotocol adviseer ik de huidige productie van 24 miljard kuub per jaar omlaag te brengen. Doe dat zo nodig in stappen. En begin met 10 procent;  een eerste stap naar 21,6 miljard kuub en bekijk hoe seismiciteit zich dan ontwikkelt. Bovendien moeten fluctuaties worden vermeden.”

Open artikel

Reacties (2)

#1 Hans Verbeek

Een verdere beperking van de gaswinning in Groningen kan leiden tot een hogere import van aardgas.
In de eerste 2 maanden van 2017 importeerde Nederland, 7,19 miljard m³ aardgas; 20% meer dan in 2016.

[img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2017/04/schermafbeelding-2017-04-19-om-16-18-38.png[/img]

De beperking van de gaswinning kan ook worden opgevangen door de export van aardgas te beperken. Of door het binnenlands verbruik te verlagen… je-weet-wel thermostaat omlaag en koud douchen.

#2 Krispijn Beek

@1 Het inleveren van comfort is gelukkig niet de enige optie om gasverbruik te verlagen. Ik heb geen van jouw maatregelen genomen, maar ons gasverbruik wel teruggebracht van 1800 m3 naar 700 m3 per jaar. Je gasverbruik kan dus ook omlaag door je huis beter te isoleren, een zonneboiler te installeren en door elektrisch (inductie / keramisch) koken over te schakelen.

En je gasverbruik kan ook naar nul, terwijl je aan comfort wint. Al vergt dat voor de particulier nog een behoorlijke investering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*