SP: Onrust Oranje VVD-complot

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Telegraaf:

De asielopstand in het Drentse Oranje is veroorzaakt door een VVD-complot. Die overtuiging heeft althans SP-voorman Roemer. De liberalen zouden expres asielzoekers naar het dorpje hebben gebracht om zo de vluchtelingendiscussie aan te zwengelen.

„Dan hebben ze straks een reden om de strengere maatregelen te nemen die ze toch al wilden”, zegt Roemer. „Dat kan niet anders.”

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) had immers elk ander dorpje kunnen kiezen en dan was er minder weerstand geweest, redeneert de fractievoorzitter. Volgens de SP-leider had de bewindsman wel alternatieven. Er waren plaatsen die kleinere opvangplekken beschikbaar hadden, weet hij. „Als je de plekken daarvan bij elkaar optelt, had je genoeg gehad.”

Roemer noemt verder nog de reactie van VVD-fractievoorzitter Zijlstra die direct na de onrust aangaf dat er nu strengere maatregelen nodig zijn.

De VVD doet de uitspraken van Roemer uiteraard af als ‘volstrekte onzin’.

Echter:

De 200 vluchtelingen, die woensdagavond toch naar Oranje zijn gereden ondanks veel protest van de dorpsbewoners, hadden ook naar Amsterdam kunnen komen. Dat stelt de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman.

Moorman stelt dat er in Amsterdam nog voldoende kleine opvangplekken waren om de 200 asielzoekers onder te brengen. Dat meldt het Parool. “Amsterdam moet in zulke situaties zijn verantwoordelijkheid nemen”, aldus de politica. “Het absorptievermorgen van een grote stad als Amsterdam is vele malen groter dan van een klein dorpje als Oranje.”

Of er inderdaad sprake is van opzet van VVD-zijde is uiteraard niet te bewijzen. Maar Dijkhoff mag van mij best wel uitleggen waarom alternatieve opvanglocaties niet voldeden: 1400 asielzoekers in een dorp van 140 mensen (en bijpassende, gelimiteerde voorzieningen) is natuurlijk ook gewoon heel veel. Nog los van het gegeven dat er door dit besluit harde afspraken zijn geschonden.

Kortom: Dijkhoff heeft wat uit te leggen.

Open artikel

Reacties (37)

#1 9″ Nails

1400 asielzoekers in een dorp van 140 mensen (en bijpassende, gelimiteerde voorzieningen) is natuurlijk ook gewoon heel veel.

Maar blijkbaar kunnen er normaal gesproken wel 1400 vakantiegangers er zonder problemen verblijven met die beperkte voorzieningen.

#2 Joop

Ik heb respect voor Dijkhoff dat hij zich heeft verlaagd tot deze tokkies in een gehuchtje waar de tijd al 2 eeuwen stil staat. Ga daar maar mee in discussie. Ze kunnen het woord amper spellen, nee, krijsen en brullen, zoals hun Neanthertaler voorouders al deden.

#3 Skyclad

@2 Hij heeft al jaren de xenofobe tokkies van de PVV om zich heen gehad, dus hij heeft al kunnen wennen aan nog rechtser tuig (Nog rechtser dan hijzelf bedoel ik dan he?).

#4 Bookie

@1
Die vakantiegangers hebben natuurlijk wel vrijwel allemaal een auto tot hun beschikking.

#5 JANC

@1: Vakantiegangers blijven er een weekje, of twee. Niet voor wat waarschijnlijk een langere tijd zal zijn: maanden. Niet te vergelijken dus.

Ik vind het trouwens wel een knap staaltje: Mensen uit Oranje “Neanthertaler” noemen en het hebben over dat ze “het woord amper spellen”…

#6 Inkwith Barubador

Wel onhandig dat hij het woord “complot” gebruikt.

#7 Bookie

Goede reactie:

VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft vrijdag de draak gestoken met de suggestie van de SP dat hij expres asielzoekers naar het Drentse dorpje Oranje heeft gestuurd om de vluchtelingendiscussie aan te scherpen.

“Ik zal ook bekennen: Elvis leeft nog en zodra de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy is verjaard, zal ik die toegeven. Dat is eigenlijk alles wat ik er over wil zeggen”

http://politiek.tpo.nl/2015/10/09/klaas-dijkhoff-elvis-leeft-en-ik-zit-achter-de-moord-op-john-f-kennedy/

#8 McLovin

@7: Nou dij-en kletser. Zoals @6: zegt, woord complot is wat onhandig, maar het zou me niks verbazen als het gewoon semi-bewust politiek campagne voeren is geweest.

#9 Emile M

Ik zie een mooie volgende coalitie. Het kabinet Schippers-Roemer gaat er komen.

#10 Hans Custers

Kwade opzet is niet te bewijzen en dus moet Roemer daar zijn mond over houden. Verdachtmakingen en insinuaties zijn in mijn ogen een zwaktebod; zolang er geen harde bewijzen zijn beschuldig je niemand van vuil spel.

Zelfs als er alternatieven waren geweest en Dijkhoff had dat kunnen weten, dan is nog steeds Hanlon’s razor van toepassing:

Never attribute to malice what can be adequately explained by stupidity

#11 Lutine

@5

Maar er komen wel iedere keer andere vakantiegangers voor terug. Net als je er aan gewend ben dat die Duitsers niet verkrachtend door de straten van Oranje trekken komen er weer andere Duitsers waar je niks van weet.

Met die asielzoekers weet je tenminste na een paar weken waar je aan toe bent.

#12 Sigi

Complot niet maar vuige opzet zeker.
Ik krijg trouwens van de hele sfeer en berichtgeving rond het “vluchtelingenvraagstuk” een nare smaak in mijn mond.
Zo’n Blok met zijn “geen voorrang meer voor statushouders”, Menzis die het nodig vindt de kosten voor de zorgverzekering voor vluchtelingen naar buiten te brengen, het breed uitmeten van incidenten, het maar blijven benadrukken dat ze toch vooral dankbaar moeten zijn dat ze opgepropt zonder enige privacy op stretchers in sporthallen mogen verblijven etc. etc.

#13 basszje

Die insinuatie naar het dorp is ook helemaal terecht getuigen dit artikeltje (ja de telegraaf schrijft eens dat buitenlanders niet het probleem zijn ) – http://www.telegraaf.nl/binnenland/24586452/___Niet_boos_op_de_vluchtelingen___.html

‘Het is er eigenlijk gemoedelijker dan toen Speelstad Oranje nog open was. “Toen kwamen er op drukke dagen wel 6000 mensen. Auto’s stonden overal geparkeerd. Daar zat soms ook echt gajes tussen”, relativeert een man’

#14 Har

Verrassend, ik had juist verwacht dat het kwam omdat Hennie van der Most zijn park vol wilde hebben.

#15 Le Redoutable

De SP heeft duidelijk de hete adem van de PVV in de nek die in dezelfde kiezersvijver vist. De SP/PVV wijken krijgen altijd de meeste immigranten te verwerken en die zitten niet te wachten op nog meer integratie problemen aan de voordeur. Waar de PVV in de peilingen binnenloopt op dit onderwerp, moet de SP zich inhouden om de andere linkse partijen niet voor het hoofd stoten en dan krijg je dit soort halfbakken pogingen.

#16 su

@14 Hennie wordt al voor de volle 1400 asielzoekers vergoed. Ik denk dat het eerder de COA is vanwege financiëring. Uit de Telegraaf artikel:

Hij is niet verbaasd dat er alsnog 700 extra asielzoekers bijkomen op het vakantiepark, ondanks de eerdere afspraak. “Dat is wel logisch. Het COA betaalt voor 1400 plaatsen, er zijn er 700 bezet. Je kon op je vingers natellen dat dit zou gebeuren”, zegt hij.

#17 analist

@15: De SP/PVV wijken krijgen altijd de meeste immigranten te verwerken

Wat lul je nou man? De zoveelste variant van het “ik zie mn wijk veranderen”-gejank terwijl je in een Almeerse vinex woont.

#18 Mario

@17

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gentrificatie is dan ook nogal complex, voor sommigen.

En nee, gaat zeker niet om SP/ PVV wijken. Die, overigens, niet bestaan. Net zomin er een (door Perdiep Ramesar) zelfbedachte shariawijk zou zijn.

#19 JANC

@11: Ik krijg een nare smaak van jouw reactie als ik dit lees:

Net als je er aan gewend ben dat die Duitsers niet verkrachtend door de straten van Oranje trekken

en:

Met die asielzoekers weet je tenminste na een paar weken waar je aan toe bent.

Die nare smaak komt omdat ik sterk het gevoel hebt dat je insinueert dat alle asielzoekers dus verkrachtend door de straten van Oranje trekken.

#20 Pineaux

@19:

Never attribute to malice what can be adequately explained by stupidity

#21 Micowoco

O jee, het woordje complot wordt niet handig gevonden. Alsof we niet tegen de klippen op gemanipuleerd worden.

#22 Bismarck

@2: Het zou mij verrassen als dat dorpje al twee eeuwen bestond.

#23 Lutine

@19

Die nare smaak is dan voor eigen rekening. De stroom asielzoekers worden door de rechts-extremistische reaguurders zo her en der afgeschilderd als een horde verkrachters.

Alles is in the eye of the beholder….

#24 Lutine

@15

Zijn er aparte wijken voor SP en PVV stemmers?

#25 tigger

Ik denk dat de SP gelijk heeft en ik wil het nog wel wat verder trekken. Ik vermoed dat de VVD zoveel mogelijk krapte heeft veroorzaakt in de asielzoekerscentra door ze te sluiten. Dit alles voor electoraal gewin.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/vijf-asielzoekerscentra-dicht-2-400-opvangplekken-verdwijnen~a3221300/
http://nos.nl/artikel/420130-nog-vier-asielzoekerscentra-dicht.html

#26 Prediker

@25 Hanlon’s Razor dicteert:

Schrijf nooit toe aan kwaadaardigheid wat ook adequaat verklaard kan worden vanuit stompzinnigheid

De VVD-ministers zitten nu zelf met de gebakken peren – zo’n beeld van de Stas die gewoon doorrijdt terwijl er een vrouw met een gebroken arm naast z’n auto ligt te krijsen als een speenvarken, maakt die partij echt niet populairder.

Nee, ik denk dat ze gewoon dachten te kunnen bezuinigen omdat de asielzoekerstroom de afgelopen jaren terugliep. Mooi dachten ze, het Teeven-beleid van zoveel mogelijk afschrikken werkt! En toen zijn ze meteen gaan beknibbelen omdat ze niet onder ogen wilden zien dat een deel van de vluchtelingen in Libanon, Jordanië en Turkije op zeker moment onze kant op zou komen.

Maar zo rolt rechts: laat een ander het maar oplossen. En dan piepen en miepen als het probleem op zeker moment op ons bordje terecht komt.

#27 Blaatkaak

Van onderbuikgevoelens krijg je de schijterij, en net als het norovirus is het voor veel mensen erg besmettelijk en kan het epidemische vormen aannemen.

#28 Inca

@26, dat dictaat kun je ook weer loslaten als het wellicht niet blijkt te kloppen, en ik denk dat het veel te makkelijk van stal gehaald wordt.

Volgens mij zit er wel degelijk heel wat kwaadaardigheid bij de VVD’ers, en in ELK geval bij Teeven. Wat hij precies heeft overwogen is moeilijk te zeggen, maar de structurele onwil om op z’n minst de feiten te kennen is opzettelijke onwil, het is een bewuste keuze en valt wat mij betreft dus toch echt onder kwade opzet en niet onder stommiteit.

#29 Olav

@28:

het is een bewuste keuze en valt wat mij betreft dus toch echt onder kwade opzet en niet onder stommiteit.

Kwaadaardigheid en stompzinnigheid sluiten elkaar geenszins uit. Beide eigenschappen zijn ruim voorhanden bij onze politici.

Nu Zijlstra weer: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/10/zijlstra-vvd-maak-nederland-onaantrekkelijk-voor-vluchtelingen/

#30 Sigi

Tja die Halbe
“Er is een run op Nederland, die moeten we stoppen. Want de zorgkosten lopen op, de woningmarkt loopt vast. Dat kunnen we niet accepteren. We moeten naar een minimumniveau voor deze vluchtelingen. Het is mijn dure plicht als politicus om ons eigen welvaartsniveau, waar hard voor gewerkt is, te beschermen.”

Het gore lef.
VVD, koploper afbraak sociale voorzieningen legt nu ook de zwarte piet bij de vluchteling.

Ik word ondertussen steeds misselijker.

#31 Bolke

@30: Het zijn geen vluchtelingen, het zijn economische migranten, een vluchteling is iemand die direct vanuit een oorlogs gebied naar hier komt en niet eerst in Turkije zit en besluit om via 6 !!!! veilige landen naar hier te komen omdat men niet tevreden is over de opvang in Turkije en dus niet vanuit veiligheid overwegingen hier heen komt (Turkije is veilig, weet je nog?)

BTW, Griekenland, Macedonie, Servie, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland zijn allemaal veilige landen, nee sorry, het waren vluchtelingen in Turkije, maar nu zijn het gewoon economische migranten.

#32 Sigi

@31:
Oh, dan is het goed, in dat geval kun je natuurlijke prima je populistische haatpraat op de toch al boordevolle onderderbuik van Nederland loslaten.
Haat tegen economische migranten is dus wel prima?

Ik word nog misselijker.

#33 Bolke

@32: Dat zei ik niet, ik wijs je er alleen op dat het geen vluchtelingen betreft maar economische migranten en die hoef je niet te pamperen.

#34 Analist

@33: Zijlstra heeft het over vluchtelingen dus hij bedoelt dan ook vluchtelingen? (!)

Minder liegen en of beter lezen Bolkje

#35 Joseph Morika

@6: Maar hij heeft dat woord helemaal niet gebruikt. Zie http://www.npo.nl/pauw/09-10-2015/VARA_101375519

#36 Micowoco

@29: Het verschil tussen stompzinnigheid en kwaadaardigheid is als dat tussen rechts en extreem rechts: subtiel.

#37 Prediker

Het zijn geen vluchtelingen, het zijn economische migranten, een vluchteling is iemand die direct vanuit een oorlogs gebied naar hier komt en niet eerst in Turkije zit…

@31 Die redenering is echt flauwekul.

In Turkije heb je de keuze om een appartementje te huren voor €300,- p.m., op een gegeven moment is je spaargeld op en dan kun je dus alsnog met je gezinnetje in een vluchtelingenkamp gaan wonen waar je €200,- p.m. toegestopt krijgt.

Zie daar maar van te overleven. En geen scholing voor je kinderen, geen uitzicht op een toekomst, niks. Nogal wiedes dat mensen dan op zeker moment verder gaan kijken.

Dat heeft niet zoveel met economische migratie te maken: dit zijn mensen die een bestaan en een toekomst hadden, en dat is platgebombardeerd door Assad en weggeterroriseerd door groepen als Jabhat al-Nusra en IS.

Gewoon oorlogsvluchtelingen dus. En ze worden ook als zodanig erkend door Europese overheden.

In plaats van te miepen zou men de opvang van die vluchtelingen Europabreed moeten regelen en spreiden, zodat deze mensen een nieuw bestaan op kunnen bouwen voor zichzelf en hun kinderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*