Signalen komende recessie Rusland steeds sterker

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

The New York Times:

President Vladimir V. Putin grew wildly popular by making Russians richer every year and by vowing to restore their country’s great power status. But now, with the government predicting Tuesday that the battered economy will fall into recession next year, that formula is in jeopardy.

Every day brings a barrage of woeful economic news. World oil prices just hit a five-year low. The Russian ruble is down 40 percent against the dollar so far in 2014. Inflation is due to rise 9 percent this year and to continue climbing. Capital flight is expected to reach $128 billion. […]

Mr. Putin has already shelved planned megaprojects, like the South Stream pipeline to ship gas to southern Europe, which was canceled on Monday, and a high-speed railway from Moscow to Kazan, a city east of the capital.

De westerse sancties komen hard aan:

Financial experts say Russia’s most pressing problem is not the sinking ruble, despite its potential to prompt a run on the banks, nor the falling price of oil, though the annual budget was based on a price of $96 per barrel, which is now hovering around $70.

“This is all peanuts compared to the financing crisis,” said Vladimir Milov, a former deputy energy minister turned opposition politician.

Nearly $700 billion is owed to Western banks, economists said, much of it by the giant state-run companies that constitute the heart of the Russian economy. But sanctions imposed by the United States and Europe over Russia’s annexation of Crimea and adventurism in southeastern Ukraine have blocked access to Western financing.

Despite Moscow’s plans to turn East as an alternative, China’s banks just do not have the capacity. Instead, the debt threatens to drain the Kremlin of its $400 billion in foreign currency reserves.

Dankzij Russische tegenmaatregelen – het stopzetten van Europese voedselimporten – worden Russen bovendien steeds vaker geconfronteerd met lege schappen in de winkels.

Het smokkelen van voedsel uit Europa begint zodoende lucratief te worden. Maar het gaat niet altijd goed. De afgelopen vier maanden confisqueerden de Russische autoriteiten maar liefst 1000 ton westers voedsel.

Open artikel

Reacties (25)

#1 Jelle Haandrikman

Zie ook de inhoud van de troonrede die Putin zonet heeft gehouden.
Weer een hele hoop oorlogstaal om Rusland bijeen te houden. Verder nog amnestie voor mensen die met kapitalen het land uit vluchten. De Krim werd ook verwelkomd als nieuw onderdeel van de USSR/Rusland. Volgens kenners op Twitter leek het eerder op een propaganda praatje uit de Sovjet tijd.

http://www.bbc.com/news/world-europe-30322198
http://www.huffingtonpost.com/2014/12/04/putin-russia-foreign-policy_n_6267568.html

#2 Bismarck

Putin in his annual state-of-the-nation address at the Grand Kremlin Palace defended the annexation of Crimea, describing it as Russia’s spiritual ground, “our Temple Mount,”

Dan staat de inwoners van de Krim nog veel ellende te wachten, als je bekijkt hoe het de Palestijnen eraan toe gaat in Oost-Jeruzalem.

#3 bolke

Een recessie in Rusland betekent ook problemen voor alle EU landen die in de buurt van Rusland liggen aangezien dat vaak hun grootste handelspartner is.
Het zal de economie van de EU ook geen goed doen dus.

#4 Bismarck

@3: Aangezien Rusland die handel al voor een groot deel stilgelegd heeft, zal een Russische recessie daar weinig meer aan toevoegen. Overigens valt voor de EU-economie het belang van Rusland als handelspartner wel mee. De EU-export naar Zwitserland is bijvoorbeeld groter en in vergelijking met de interne markt gaat het bijna om verwaarloosbare getallen. Het zit er dik in dat de (noodgedwongen) goedkopere Russische brandstofprijzen een groter positief effect hebben op de EU-economie dan het negatieve effect van een Russische recessie en door Rusland opgelegde handelsembargo’s samen.

Veel belangrijker lijkt me trouwens eerder het politieke effect: Gaat een Russische recessie meer instabiliteit veroorzaken dan de noodgedwongen bezuinigingen die Putin zal moeten doorvoeren op het leger (en expansiepolitiek) aan rust aan de oostgrens van Europa opleveren? Bedenk dat avonturen als De Krim, Abchazië Transdjenstrië en dergelijke Rusland miljarden per jaar kosten voor vooralsnog relatief kleine politieke en/of territoriale winst. Van de andere kant geldt dat als Rusland deze gebiedjes niet meer financiert, de plaatselijke economie vrijwel volledig op criminele activiteiten moet draaien.

#5 Matthijs71

De kans dat een stevige economische recessie Putin ertoe zal bewegen zijn toon te matigen is zeer klein. Hij zal (zeker op de korte termijn) zijn hakken alleen maar steviger in het zand zetten. Zolang er geen sprake is van een totale ineenstorting van de economie zal dit het beleid van Putin nauwelijks beïnvloeden. Een beetje extra armoede onder de bevolking kan prima dragelijk worden gemaakt door het creëren van een gemeenschappelijke vijand: niets houdt de Rus makker dan een Westers complot tegen de natie en niets is weer een vruchtbaarder voedingsbodem voor een expansionistische politiek gericht op het herstellen van de oude glorie (en grenzen) van het Russische rijk. Al die elementen zaten dan ook weer keurig verwerkt in zijn toespraak van vandaag.

#6 Bolke

@4: Nou daar denkt men aan grens in Finland heel anders over, de ondernemers klagen daar steen en been over de wegblijvende Russische toeristen.
De Russische markt is de grootste markt in Europa voor autobouwers, dus die denken er ook heel anders over hoor.

De totale handel tussen de EU en Rusland is iets van 400 miljard, dus zeker geen kattepis.

#7 Bismarck

@6: “De totale handel tussen de EU en Rusland is iets van 400 miljard”

Twee derde daarvan is import (van vooral olie en gas), als die in waarde daalt, doet dat de Europese economie meer goed dan kwaad. De export bedraagt (zoals al gezegd) minder dan die naar Zwitserland. De totale economie van de EU is trouwens 13.000 miljard, dan is die 100 miljard export (en dat was voor de Russische boycot, inmiddels zal het nog niet om de helft meer gaan op jaarbasis) echt een peulenschil. Klagende ondernemers aan grenzen heb je overal.

#8 Bolke

@7: De huidige export van de EU naar Rusland bedroeg al iets van 150 miljard en Rusland is de 3de handelspartner van de EU, maar een groter probleem is dat veel van dat olie & gas geld weer terugvloeide naar de EU waardoor die relatief hoge olie prijs helemaal niet zo kwalijk was als menigeen dacht.

Dus naast de recessie en de dalende olie inkomsten zal er dus veel minder weer terugvloeien richting de EU en dat is slecht nieuws voor met name landen als Polen e.d., die zijn namelijk heel afhankelijk van de economische situatie in Rusland.

Als het drupt in Duitsland dan regent het in Nederland principe maar dan tussen Rusland en Polen/Baltische staten/Finland/Oekraine etc. etc.

Hoe je het ook went of keert, dit geintje gaat de EU (veel) geld kosten + het ondermijnt de drive naar alternatieve energie omdat zolang olie goedkoop is niemand zo gek is om dure alternatieve energie te gebruiken.

Trouwens je vergeet nog 1 klein detail, veel (heel) veel EU bedrijven produceren lokaal in Rusland, dus dat is niet opgenomen in de handelscijfers, er zijn alleen al 6500 Duitse bedrijven actief in Rusland zelf.

#9 Hans Verbeek

@8: jammer, dat ik je maar één plusje kan geven, Bolke.
Als de Russen geen Europese auto’s en luxe produkten kopen, hoe gaan wij dan onze aardolie betalen? Is de dalende olieprijs niet het gevolg van onze lege portemonnee?

Rusland heeft recent grote olie- en gasdeals gesloten met China, Iran en Turkije. Voor die handel zijn geen euro’s en geen dollars nodig. Heel vervelend als er niemand meer in je winkel komt shoppen.

#10 Co Stuifbergen

@9: Als de Russen Europese auto’s willen, kunnen die via China ingevoerd worden.

Maar als ze Japanse auto’s net zo mooi vinden, zijn wij inderdaad de klos.
Dan kunnen ze de olie beter aan Japan verkopen.

Er is best kans dat Japan betaling in Euro’s accepteert, dus wij kunnen Russiche olie in euro’s afrekenen.

Ik denk eigenlijk dat als onze portemonnee leeg raakt, ons geld minder waard wordt, en de olie duurder wordt.

#11 gbh

Klagende ondernemers aan grenzen heb je overal.

Inderdaad het ging al heel lang slecht met bv de nederlandse land en tuin bouw. Putin geeft ze weer een excuus om weer de nodige subsidie en andere steun naar binnen te trekken.

De Russische ecoomie is een lachertje, enigste wat ze daar produceren is gas en olie 70% en mineralen, chemicalien en wapens.

De Putin fanboys die een beetje patserig lopen te doen met gas voor China vertellen er “per ongeluk niet” bij dat dit Rusland vrijwel niets opleverd, gaat vrijwel tegen de kostprijs en dat het aanleggen van de nodige pijplijnen nog 20 jaar gaat duren. Tegen die tijd is Rusland al lang failiet en ligt hun grote maffia held Putin waarschijnlijk ergens begraven.

De enige toekomst voor Rusland is bij Europa (China maakt ook nog eens aanspraak op vrijwel het hele oosten) en zonder Putin.

Is Russia’s economy robust or fragile?

http://www.rferl.org/contentinfographics/russia-economy-robust-or-fragile/25470307.html

#12 bolke

@10:

Als de Russen Europese auto’s willen, kunnen die via China ingevoerd worden.

Vrijwel alle grote europese autofabrikanten hebben fabrieken in Rusland zelf.

Maar als ze Japanse auto’s net zo mooi vinden, zijn wij inderdaad de klos.

Het gaat er om dat de Russen met behulp van hun olie & gas geld onze auto’s kochten, geen geld en ze kopen die auto’s niet meer.

@11:

De Russische ecoomie is een lachertje, enigste wat ze daar produceren is gas en olie 70% en mineralen, chemicalien en wapens.

En wat produceert Nederland ook al weer precies?

#13 Le Redoutable

@12

– De auto’s van fabrieken in Rusland zelf zijn geen import, dus die vallen niet onder het embargo. Die fabrieken stilleggen kost het Kremin nog meer werkelozen en inkomsten. En Putins maatjes mogen toch wel dure auto’s en jachten blijven kopen. Als hij hun in een Lada laat rijden is hij zijn steun zo kwijt.

– De olie en het gas wat de EU niet in Rusland koopt, koopt het ergens anders. En de Arabieren zijn meestal net zo zot op onze goederen als de Russen. Bijkomend voordeel is dat ze er geen oorlogstuig voor kopen om hun buurlanden binnen te vallen. De prive oorlogjes van Putin kosten ons in Europa uiteindelijk ook miljarden.

– China betaald inderdaad veel minder dan wij voor het gas, als de olieprijs nog een klein beetje daalt lijden de Russen verlies op deze deal. bovendien kunnen de Russen met de binnenkomende Yen alleen maar Chinese prullaria kopen. Dit is pure symboolpolitiek van Rusland.

– De voormalige landen achter het IJzeren gordijn zijn sinds hun onafhankelijkheid allemaal economisch gegroeid en belangrijke handelspartners geworden, de landen in de Kaukasus hebben ook die potentie. Dit is 1 van de redenen dat Putin er zo bang van is, weer een ex Oostblok land wat succes heeft benadrukt weer de nederlaag van het communisme en de USSR. Ben je voor een sterke economie dan kan je beter gokken op Europa en de VS dan op de Sovjet Unie.

#14 majava

@6: “Nou daar denkt men aan grens in Finland heel anders over, de ondernemers klagen daar steen en been over de wegblijvende Russische toeristen.”

Eh… nee. Steen en been klagen is iets voor Nederlanders. Russisch toerisme is ook maar relatief recent flink toegenomen en dan nu weer afgenomen.

#15 Vast Goed

Ik vind de verwijdering tussen Rusland en het westen maar droevig. Ik zou graag zien dat het Rusland goed gaat, maar ze doen erg hun best om er een puinhoop van te maken (Putin-kliek, geen fatsoenlijke economie opbouwen, geen persvrijheid, landjepik).
De retoriek die het westen over zich uitgestort krijgt, is toch potsierlijk als je de deplorabele staat van het Nederlandse of Duitse leger een beetje kent. Met feldwebel Hans van Baalen als onze belangrijkste troef.

#16 JANC

@12: Aluminium, trucks, de Mini, voedsel, staal, …

#17 Bismarck

@12: “Het gaat er om dat de Russen met behulp van hun olie & gas geld onze auto’s kochten, geen geld en ze kopen die auto’s niet meer.”

Zoals ik al een paar keer vermeld heb: De Russen kopen minder Europese spullen dan Zwitserland. Wat wij aan Rusland verkopen stelt dus niet bijzonder veel voor op onze Europese economie.

#18 bolke

@16: Goh, knap hoor,en met welke grondstoffen deden we dat ook al weer?

#19 bolke

@17:

Zoals ik al een paar keer vermeld heb: De Russen kopen minder Europese spullen dan Zwitserland.

Dat komt omdat de meeste europese spullen die in Rusland verkocht worden ook in Rusland gemaakt worden, er staan niet voor niks Volkswagen en Renault fabrieken in Rusland, dat zit dus niet in de handelscijfers.

Rusland is dusdanig groot dat het voor bedrijven lonender is om hun spullen daar te produceren en te verkopen ipv hier produceren en exporteren.
En inderdaad strikt gezien is dat geen handel maar de opbrengsten van die dochterbedrijven vloeien wel deze kant weer op.

#20 bolke

@13:

– De auto’s van fabrieken in Rusland zelf zijn geen import, dus die vallen niet onder het embargo. Die fabrieken stilleggen kost het Kremin nog meer werkelozen en inkomsten. En Putins maatjes mogen toch wel dure auto’s en jachten blijven kopen. Als hij hun in een Lada laat rijden is hij zijn steun zo kwijt.

Euh nee, Putin heeft al een verbod uitgevaardigd voor overheids bedrijven zodat die geen westerse auto’s en/of westerse machinerie meer mogen kopen.
Maar het verhaal is niet de embargo daarop maar het feit dat de recessie veroorzaakt dat de russen die auto’s niet meer kunnen kopen, ook al zouden ze dat willen, ze kunnen ze niet meer betalen en dus dan lijd ook de EU schade door die recessie.

– De olie en het gas wat de EU niet in Rusland koopt, koopt het ergens anders. En de Arabieren zijn meestal net zo zot op onze goederen als de Russen. Bijkomend voordeel is dat ze er geen oorlogstuig voor kopen om hun buurlanden binnen te vallen. De prive oorlogjes van Putin kosten ons in Europa uiteindelijk ook miljarden.

Euhm, de grootste klanten van de VS wapenindustrie wonen in het midden-oosten hoor, nog even los van het feit dat IS gesubsidieerd wordt door rijke oliesjeiks uit dat gebied, dus onze dollars/euro’s daar heen brengen is ook niet zo slim EN het midden-oosten heeft ook al eens de olie kraan dicht gedraait dus die zijn ook niet betrouwbaar.

– China betaald inderdaad veel minder dan wij voor het gas, als de olieprijs nog een klein beetje daalt lijden de Russen verlies op deze deal. bovendien kunnen de Russen met de binnenkomende Yen alleen maar Chinese prullaria kopen. Dit is pure symboolpolitiek van Rusland.

De prijs die de chinezen betalen is geheim, dus dat kan jij niet zeggen

De voormalige landen achter het IJzeren gordijn zijn sinds hun onafhankelijkheid allemaal economisch gegroeid en belangrijke handelspartners geworden

En toch staat voor al die landen nog steeds Rusland als handelspartner op nr. 1 en als het slecht gaat in Rusland, dan gaat het ook slecht in die landen.

#21 Hans Verbeek

Nog even wat cijfers:
Russische staatsschuld bedraagt 13,7% van het BBP.
Amerikaanse schuld: 103% van het BBP

Russisch begrotings-overschot: 1,6% van het BBP
Amerikaans begrotingstekort: 2,3% van het BBP

Rusland heeft een positieve handelsbalans 12,9 miljard dollar
De VS hebben een negatieve handelsbalans van 43 miljard dollar

#22 Stoerecurry

@1: En je denkt dat de “nieuwsberichten” die ons bereiken niet nagenoeg hetzelfde zijn als de propaganda ten tijde van de koude oorlog?

#23 Hans Verbeek

@17:

De Russen kopen minder Europese spullen dan Zwitserland

Zou kunnen kloppen, maar Nederland is dan een uitzondering.
Nederland exporteert meer naar het verre Rusland, dan naar Zwitserland, dat veel dichterbij ligt.

#24 analist

@23: iets meer dan 10% in 2014, dat is inderdaad “veel meer”

#25 Hans Verbeek

@24: wie sprak er van “veel meer”, analist?
Goed lezen en letterlijk citeren graag.
Verdraaien van andermans woorden is een vervelend truukje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*