1. 2

  @1: de term ‘islamofobie’ slaat sowieso nergens op. Natuurlijk heb je mensen die (irrationeel) bang zijn voor alles wat naar moslims ruikt, maar ook als je steekhoudende, inhoudelijke kritiek hebt op de islam wordt je geschaard onder de islamofoben, terwijl angst voor de islam echt iets totaal anders is. Als je kritiek hebt op het christelijk geloof, ben je toch ook niet direct een christofoob?

 2. 3

  @2: Nee, dan ben je een ketter. Of – als je gelukt hebt – een heiden*. Want in dat geval kun je nog gekerstend worden. Dat is misschien nog wel het irritantste aan dat hele christendom: die betweterige bekeerdrift.

  (Voor de christofoben die zich niet willen laten inpakken?: heiden staat daar cursief omdat dat ook zo in mijn geschiedenisboekjes stond: “De Germanen waren heidenen.” Ketters werden doodgezwegen. We mochten niet op ideeën komen.)

 3. 4

  @3: maar dat is een kwalificatie die christenen aan niet-christenen gaven, terwijl je met kritiek op de islam ook door niet-moslims islamofoob wordt genoemd. Noem islamcritici dan ook steevast kafir, dan is dat tenminste consequent zonder aanzien des geloof.

 4. 8

  @7: dat is slechts een deel. Als zelfs kritiek op islamitische schoolboeken, waarin homofilie als verkeerd en zondig wordt beschreven, en gebruikt op islamitische basisscholen, direct wordt afgedaan als islamofobie, is dat niet echt meer onzin te noemen. Dat jij direct in die stuip schiet, is eigenlijk onderstreping van mijn punt. Een kwalijke zaak.

 5. 9

  @8: Ik schiet in een stuip? Waar heb je ’t over? Ik geef je een definitie van islamofobie.

  Jouw voorbeeld is bull shit. Ook bepaalde christelijke en joodse gemeentes en scholen onderwijzen dat soort onzin (“homogenezing” is een typisch christelijk ding! Bij de andere religies wordt het vooral ontkend). Dat mogen ze tot op zekere hoogte doen, vanwege de vrijheid van religie. En dat mogen jij en ik abject vinden, maar als je daarvan af wil, moet je de vrijheid van religie afschaffen. Wat me niet verstandig lijkt, hoewel ik een bloedhekel aan religie heb. Ja ook aan de islam uiteraard. Maar gedachtepolitie lijkt me niet wenselijk, nog afgezien van de onmogelijkheid ervan.

  Waar het bij islamofobie, en ook antisemitisme om gaat, is dat je álle mensen in die categorieën bepaalde denkbeelden toebedeelt. Dat is onzin. Ze komen in alle soorten en maten, niet alle moslims, christenen en joden zijn orthodox in de leer.

  Jouw kritiek op dat soort lesboeken is wat mij betreft geheel terecht. Daarmee plaats ik je niet in ’t hoekje islamofoob. Dat doe ik wel als je verkondigt dat dit gedachtegoed door alle moslims wordt aangehangen. Want ik weet dat dat niet waar is.

 6. 10

  @7: Daar hoef je echt geen moslim voor te zijn, en dat weet jij als vrouw maar al te goed. [/mansplaining]

  @9: Mensen mogen geloven wat ze willen, zolang ze het in godsnaam maar voor zich houden.

 7. 11

  @10 “Mensen mogen geloven wat ze willen, zolang ze het in godsnaam maar voor zich houden.”

  Ik geloof dat je je laatste reactie beter iets verder kan nuanceren.
  Straks ga je er zelf nog in geloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren