1. 2

  De terugkeer van de lange tenen …

  http://www.groene.nl/artikel/uw-mening-wordt-niet-op-prijs-gesteld

  Gezaghebbende Amerikaanse bladen als The New Republic en The Atlantic zitten er bovenop, houden speciale blogs bij over de ‘return of PC-culture’: want het is een terugkeer, een heropleving van een sentiment dat in de jaren tachtig en negentig dominant aanwezig was. De vraag is dan: hoe ziet de nieuwe gedaante eruit, en waarom komt het nu weer terug?

  (…)

  In een slachtoffercultuur is het argument ‘ik ben beledigd’ de troef, de onverslaanbare kaart – met als gevolg dat de drempel om beledigd te worden steeds lager en lager wordt. Een essayist van The Atlantic, Jonathan Rauch, noemde dit de ‘offendedness sweepstakes’ – de belediging­loterij: wie zich het meest beledigd voelt, wint

 2. 3

  @2: Mooi Stuk.
  En het gaat ver, onlangs wilde een Amerikaanse presentatrice niet dat een blanke gast het woord “hard worker” gebruikte, want dat herinnerde haar aan de slavenarbeid op op de katoenvelden. Zelf gebruikte zij die uitdrukking uiteraard wel te pas en te onpas.
  https://youtu.be/XKdtAxXGh-Y

  En waag het niet de antipieters actief te steunen:
  Peter R. de Vries en Tanja Jess die op tv pleiten voor een ander uiterlijk van Zwarte Piet – „gevaarlijk”, vindt Arzu Aslan. „De juiste posities moeten worden bekeken door de juiste mensen. Je kunt pas werkelijk spreken van emancipatie als Zwarte Piet verandert omdat een zwarte zegt dat hij moet veranderen; anders is het een gunst van een witte.”
  http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/11/07/witte-mensen-moeten-eens-luisteren-1553271

  Hier weer een:
  ADO-trainer spot met diabetes, vader boos
  http://www.joop.nl/kijk-nou/detail/artikel/34650_hypo/

 3. 4

  @3: stuitend om te lezen in dat stuk op NRC hoe discriminerend die anti-racisten zijn -want ze maken continu onderscheid en trekken conclusies enkel op basis van huidskleur- en dat volstrekt niet inzien van zichzelf maar wel constant anderen de maat nemen. Hypocriet much?

 4. 6

  @5: ik heb het stuk nu een paar keer gelezen, en ik blijf bij hetzelfde uitkomen: ze maken onderscheid op basis van huidskleur en zijn dus per definitie aan het discrimnieren. Misschien moet jij eens kritisch lezen.

 5. 7

  Logisch dat jullie die vrouwen niet begrijpen. Jullie zijn dubbel gehandicapt bij het begrijpend lezen. Niet alleen wit, maar ook nog eens man.
  Vergelijk het maar met dat witte mannen van middelbare leeftijd mij als vrouw de les gaan lezen over wat ik wel of niet als seksisme dien te beschouwen. Dan denk ik ook: gast, ga fietsen.

  Over Zwarte Piet: als je die verandert omdat ‘wij’, als in witte meerderheid, daartoe besluiten op grond van argument a, b en c, dan is dat wezenlijk anders dan wanneer we eenzelfde besluit zouden nemen omdat we rekening houden met de gevoelens van hen die ons vertellen erdoor gekwetst te worden. Die vrouwen hebben gewoon een punt.

 6. 8

  @7

  Logisch dat jullie die vrouwen niet begrijpen.

  De eerste man die vrouwen begrijpt verdient wat mij betreft een standbeeld! Of ben ik nu egoistisch?

 7. 12

  @9
  Daar heb jij niemand anders voor nodig, altJohan. Jezelf een slachtofferrol aanmeten gaat je prima af, zo laat je regelmatig zien.

  Oh, en als (blanke) man zijnde wil ik niet dat je namens mij spreekt.

 8. 14

  @11

  Nu zit ik hier wer-ke-lijk vol verbazing en complete verwarring. Het was eerst ‘islamisering van Nederland via een broodje shoarma’.

  Of omhelst dat extreemrechts tuig nu stiekem toch de multiculturele samenleving die Nederland is? ;-]

 9. 15

  @Johanna, dat geldt dan ook de andere kant op: de volgende keer als jij klaagt tegen een man dat een bepaalde opmerking seksistisch is, dan kan die ook eenvoudigweg zeggen dat jij hem gewoon verkeerd begrijpt want je bent vrouw en dus gehandicapt in dat opzicht. Niks is dus meer seksisitisch: vrouwen begrijpen mannen gewoon verkeerd.

 10. 18

  @7:

  Vergelijk het maar met dat witte mannen van middelbare leeftijd mij als vrouw de les gaan lezen over wat ik wel of niet als seksisme dien te beschouwen. Dan denk ik ook: gast, ga fietsen.

  Is dit volgens jou dan wat (bijv.) Sunny Bergman doet in de discussie over racisme?

 11. 21

  @19:
  Een van de reacties kan zowel grappig zijn als eigenlijk heel erg droevig makend:

  I wonder what the woman who made the dove with the heart would have thought if she was told at the time that the intended recipient wouldn’t see it, but thousands of people would see it on a screen connected to ‘world wide web’ in 300 years time?

  Bij mij roept het vooral het tweede op.

 12. 23

  @9” Nails Ik bedoelde meer te zeggen dat het voor mensen met een dubbel privilege wellicht moeilijk is om zich te verplaatsen in mensen die die privileges niet hebben. Het maakt je als het ware blind voor hoe de wereld eruit ziet voor hen die niet geprivilegieerd zijn. Jouw opmerking bevestigt dat. Dat iemand vindt dat je zijn opmerking verkeerd begrijpt is een beroep doe op intentie, op een ‘ik als boodschapper bedoel het niet slecht’. Tegelijkertijd kan die boodschap op de ontvanger, in dit geval iemand die niet geprivilegieerd iemand, wel degelijk slecht overkomen. Was dat niet een basisles uit de communicatieleer? Dat je je bewust moet zijn wat, ondanks je goede intenties, de uitwerking kan zijn op de ander? Dat vraagt om empathie en je kunnen verplaatsen in de leefwereld van de ander. Mijn stelling is dat dat lastiger in te schatten is door degene die (dubbel) geprivilegieerd is.

 13. 26

  @24: Ik begrijp dat er nog meer in het artikel stond, maar de reacties waar jij in #7 op reageert nemen juist aanstoot aan precies dat aspect dat ‘ik’ er nu uitlicht … dus het lijkt me niet zo onredelijk van me om juist op dat aspect in te gaan.

  Overigens vind ik het stuk ook niet alléén máár slecht of zo, maar dit aspect vind ik inderdaad wel erg ongelukkig. Ik kan het eens zijn met de gedachte dat er niet te veel vóór, en juist vooral dóór groepen die door racisme benadeeld worden gesproken dient te worden in deze discussie. Maar dat is gewoon niet wat er staat. Ook zie ik in die gedachte überhaupt geen grond in om ‘helper whiteys’ als Sunny Bergman, Anouk of Peter R. de Vries op deze manier weg te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren