1. 2

  @1
  Ik vind het in zekere zin nogal naïef van de auteur. Ja, Robert Reich heeft het er (terecht) over hoe de terminologie van ‘links’ en ‘rechts’ gebruikt worden door Trump en de oligarchen om mensen tegen elkaar uit te spelen, terwijl de oligarchen de voornaamste begunstigden zijn (en de spelregels maken). Maar het klinkt toch vooral als both-siderism. In theorie is het mogelijk dat de ‘links’-gepolariseerde Democraten net zo goed hun oren naar ‘het grote geld’ laten hangen, en vuile spelletjes spelen, maar afgezien van een paar voorbeelden, is dat nu niet meer het geval. Ja, in Maryland wordt als enige Democratische staat gegerrymanderd, en de DNC kon inderdaad rekenen op bijdragen van grote bedrijven, lobby’s en personen -de oligarchen dus. Maar de Republikeinen maken het wel erg bont: gerrymanderen is er schering en inslag, democratische regels en mores worden met de voeten getreden om het Hooggerechtshof met maar zoveel mogelijk conservatieve rechters te bevolken, onder andere om Citizens United vs FEC in stand te houden. En waar Democratische kandidaten zo’n beetje over elkaar heen buitelen om te zeggen dat ze [i]écht[i/] geen geld aannemen van grote bedrijven, en er trots op zijn dat ze heel veel geld hebben weten in te zamelen van kleine donateurs, daar zie ik dat niet bij de Republikeinen. Sanders beroemde zich er in 2016 al op, maar van de 10-20 Republikeinse kandidaten, wie deed er hetzelfde? Onlangs las ik nog een stuk bij de Huffiington Post over hoe Democratische bewindslieden het tegen hun welgestelde achterban opnemen om beleid erdoorheen te krijgen (geframed als een intergenerationeel conflict). Kan ik zoiets bij de Republikeinen verwachten?

  Verder wordt er nogal veel vertrouwen gesteld in Trumps kunnen: “Trump is the puppet master”. Nu heb ik niet zo’n lage achting van Trump dat ik hem écht achterlijk noem – hij is erg goed in manipuleren en intrigeren, een stuk minder in traditionele ‘iq-intelligentie’, het analyseren en oplossen van problemen -, maar om hem een ‘puppet master’ te noemen is schromelijk overdreven. Hij ziet wat hij in de soep kan laten lopen en hoe hij dat kan doen. Maar het tegenovergestelde: een precaire situatie in stand houden, of tot stand brengen, nee, dat kan hij niet. En dat is hier wel eerder het geval.

  Kortom: een leuk gebaar van ‘links’ naar ‘rechts’ (in de VS, maar in een Britse krant) om samen te werken. Maar als je kijkt naar wat hij eigenlijk wil bereiken: “focused on ending big money in politics, stopping corporate welfare and crony capitalism, busting up monopolies and stopping voter suppression”, dan weet je prima bij welke partij je wél moet zijn, en bij welke níet.

 2. 4

  @3: artikel begint met groei aantal festivals in NEDERLAND, en gaat dan in op klachten uit Amsterdam.

  Echter: in Amsterdam is het aantal festivals dalende, ook nog eens door het gevoerde beleid. Dus ga even ergens over klagen wat wél ergens op slaat, brompot!

  https://www.parool.nl/cs-b5d72996

 3. 5

  @4: Het artikel zit volgens jou niet goed in elkaar en dat moet je op mij afreageren?

  Als het aantal moorden in Nederland afneemt, mag je dan niet meer over moorden klagen, het aantal neemt immers af?

 4. 8

  Het aantal festivals liep een tijdje echt uit de klauwen, maar het tij is kerende geloof ik. Ook de overlast wordt goed aangepakt.
  Toen ik hier kwam wonen (Gaasperplas Amsterdam) was het een oase van rust, en gelukkig is het dat meestal nog steeds. Ik schrok me dan ook de pestpokke toen Open Air hier voor het eerst werd georganiseerd. De ramen stonden te trillen, echt niet normaal, aangezien het feest zich aan de overkant van de plas afspeelt. En als de muziek ophield kwamen hele meutes lallende bezoekers langs de achtertuin. Het park was er na afloop ook treurig aan toe. Ondanks dat werden er nog meer festivals toegelaten.

  Maar inmiddels valt de overlast erg mee, ik hoor ’t nog wel als de wind deze kant op staat, maar niet te vergelijken met de 1e jaren. Ook wordt het publiek strak in banen geleid. Ik ga alleen maar niet meer kijken hoe ’t park erbij ligt als het gedaan is. Daar wordt een mens toch een beetje verdrietig van.

 5. 10

  @8; @9: Dat was afgelopen weekend zelfs bij het Afrikafestival in het landelijke Hertme (Ov) het geval. Voorheen kon men daar met minder volume toe, aldus mijn eigen waarneming.
  Wel een verschil is hoe het terrein er aan het eind van de laatste festivaldag bij ligt: De talrijke kliko’s worden doorlopend geïnspecteerd en geleegd en blijkbaar trekt het een erg proper publiek: het tapijt van platgetreden bekers blijft er zodoende uit.

 6. 11

  @10: De organisatie is verplicht het terrein schoon te maken na afloop. Maar waar ik woon is het een groen recreatiegebied, autoluw dus met alleen maar wandel- en fietspaden. Voor de opbouw wordt een deel van het park afgesloten, en worden er overal van die metalen platen gelegd zodat de trucks eroverheen kunnen. Op- en afbouw duurt minstens een week, waarna het gras onder die platen volledig verrot is natuurlijk, bandensporen naast de paden, bermgroen volledig vertrapt, het ziet er niet uit. En we weten ook uit onderzoek dat bepaalde vogelsoorten na jaren festivals hier niet meer voorkomen, wegens al die toestanden tijdens het broedseizoen. Die zullen ongetwijfeld ergens anders zijn neergestreken, maar het toont wel aan dat commercie het altijd wint van de natuur en leefomgeving.

  @9: Dat heb ik ook nooit begrepen. Ook toen ik zelf nog vaak ging was ik óf achteraan het terrein te vinden, of back stage. Niet alleen vanwege mijn gehoor trouwens, ik word ook misselijk van harde bastrillingen.

 7. 12

  @11: Enige tijd geleden was er goed nieuws over directional loudspeakers, maar ik hoor er niks meer van. Leek me een goede oplossing. Of allemaal een koptelefoon met individuele sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren