1. 1

  Het komt hier wel eens aan de orde: het dedain van de universitair-geschoolde beroepspolitici voor de onderdanen, die op populisten stemmen. De minachting voor de kiezers, voor de boeren, de bouwvakkers, de gele hesjes, de “basket-of-deplorables”. De neerbuigende toon waarmee het establishment (ook gij, Brutus?) het woord populisme uitspreekt.

  Over de hele wereld groeit de kloof tussen de plucheplakkende volksvertegenwoordigers en het volk.
  Interessante tijden.

  https://www.youtube.com/watch?v=afMofYie4Lc

 2. 2

  De Amerikaanse regering geeft toe, dat ze de aanleg van de Nordstream-2 gasleiding van Rusland naar West-Europa niet kan tegenhouden.
  https://www.bnnbloomberg.ca/u-s-concedes-defeat-on-nord-stream-2-pipeline-officials-say-1.1364163

  The U.S. has little leverage to prevent the Nord Stream 2 gas pipeline project between Russia and Germany from being completed, two senior administration officials said, acknowledging the failure of a years-long effort to head off what officials believe is a threat to European security.

  Europa wordt nog iets afhankelijker van Gazprom. De VS blijven zitten met hun overschot aan aardgas.

 3. 3

  @2: “Europa wordt nog iets afhankelijker van Gazprom.”
  Dat is wel heel kort door de bocht. In de praktijk is het effect eerder tweeledig: West-Europa wordt minder afhankelijk van sommige Oost-Europese landen, die een pressiemiddel hadden in de vorm van de gasleidingen die er al lagen. Die betreffende landen zelf verliezen dat middel en worden daardoor afhankelijker van Rusland.

 4. 5

  mhhh het zag er zo veel belovend uit die stikstof uitspraak van de Raad van State maar as usual wordt de soep niet zo heet gegeten en wordt alles nu “opgelost” met halfbakken oplossingen:

  https://nos.nl/artikel/2315264-dit-gaan-boeren-en-kabinet-doen-om-de-stikstofuitstoot-te-verminderen.html

  Minder eiwit in het voer van melkvee, de koeien vaker in de wei en mest aanlengen met water. WTF…enne hoe gaan we dat handhaven? Want laten we eerlijk zijn boeren zijn in het algemeen niet vies van die “regeltjes uit Den Haag” aan hun modderige mest laars te lappen….

  https://www.volkskrant.nl/economie/gesjoemel-in-de-landbouw-adviseren-boeren-elkaar-over-fraudemethoden~b45de43f/?referer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

 5. 6

  @5: Ach, zo kunnen ze weer een paar jaar aanmodderen, tot verrassend genoeg blijkt dat de maatregelen onvoldoende effect hebben gesorteerd. Daarna nog een paar jaar voor de rechter het kabinet daadwerkelijk terugfluit en dan zien we wel weer. Welkom in Nederland.

 6. 7

  @5: En natura2000 gebieden herijken (lees: opdoeken). Alles is gericht op nog meer uitstoot. Kan ook niet anders, want VVD en CDA in dit kabinet. De 2 partijen die deze vorm van intensieve veehouderij vanaf het begin hebben gesteund. Ik kan er ook echt niet bij dat er een rechtszaak is over acties van FDF en dat die dwangsommen krijgen opgelegd bij overtreding, maar er vandaag gewoon blokkades zijn waar politie toe staat te kijken.

  Die klimaatdrammers op Schiphol zaten in de hal, blokkeerden niks behalve een stukje vloer, en hop de wapenstok kwam en afgevoerd werden ze.

 7. 9

  @3: zolang er Russisch gas op eenvoudige wijze naar West-Europa blijft stromen, is er weinig noodzaak om over te stappen naar duurzame warmtebronnen. We zijn er aan verslaafd.
  Je kunt de rekening gewoon betalen met de nieuwe euro’s van Christine Lagarde (doorschuiven naar de volgende generatie). Maar wat doen we over 5 a 10 jaar als:
  – de Russen zelf meer gas gebruiken
  – Gazprom liever aan China levert
  – de gasdruk in de Siberische gasvelden gaat dalen

  Politici kijken niet verder dan de volgende verkiezingen

 8. 11

  @5: Joh, het zijn gewone mensen:

  “Naast de 1,9 miljoen euro die hij moet terugbetalen, is een boete opgelegd van 200.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook krijgt de kippenboer de maximale taakstraf van 240 uur, schrijft Omroep Brabant.

  Een collega uit Geffen, bij Oss, is veroordeeld tot een boete van 12.500 euro, waarvan 7500 euro voorwaardelijk. In zijn geval is geen taakstraf opgelegd, wel moet deze kippenboer 40.000 euro behaald voordeel terugbetalen.”

  https://nos.nl/artikel/2315200-frauderende-kippenboer-moet-bijna-2-miljoen-euro-terugbetalen.html

 9. 12

  @5:

  WTF…enne hoe gaan we dat handhaven? Want laten we eerlijk zijn boeren zijn in het algemeen niet vies van die “regeltjes uit Den Haag” aan hun modderige mest laars te lappen….

  Stemmingmakerij. Boeren fraudeurs noemen is net zoiets als kiezers dom noemen.
  Mijn ervaring is dat boeren de regels wel gaan naleven als ze inzien dat ze er op den duur voordeel bij hebben. Boeren maken wel plannen voor de lange termijn in tegenstelling tot politici.

 10. 15

  @12:

  Mijn ervaring is dat boeren de regels wel gaan naleven als ze inzien dat ze er op den duur voordeel bij hebben.

  Daar kan ik je geen ongelijk in geven. Dat is wat voorop staat: voordeel hebben. Persoonlijk voordeel. Verder maakt niets uit. Dat je de natuur om zeep helpt, bodemleven vernietigt, dierenwelzijn actief bestrijdt, mee wil blijven doen aan een banaal subsidiesysteem dat alles in stand houdt en kleine boeren uit de markt drukt. Dat maakt allemaal niet uit.

  Maar wie kijkt hier nog van op? Er is niet zoiets als ondernemers, overheid, werknemers, bonden, NGO’s en dan boeren. Boeren zijn gewoon ondernemers. Net zomin dat ik er van sta te kijken dat Shell et al stoicijns door blijven gaan met het pushen van de klimaatopwarmende prodcuten, doe ik dat bij boeren die tot op de dag van vandaag kunnen doen wat ze willen, behalve dan uitbreiden en nog meer vervuilen. Alhoewel dat laatste volgens mij nu ook weer mogelijk is.

  Fokking triest.

 11. 17

  @15: De boer als ondernemer…was net dezelfde gedachte aan het verwoorden:

  Boeren zijn net mensen en wel van het soort ondernemer: en paradoxaal van het conservatieve ondernemer. Ze willen geen regels van de overheid, totale vrijheid als het gaat om zaken doen , wel uiteraard de subsidies want daar hebben ze recht op. De boer is ook conservatief; ooit in Wageningen geleerd hoe je op de vierkante millimeter de maximale productie er uit kan persen. Dat business model willen ze niet opgeven. Enige innovatie waar ze wel in geïnteresseerd zijn is proces-innovaties waarin de productiviteit en efficiency nog meer verhoogd kan worden.

  Kortom, hou eens op de boer te zien als liefdadigheidsinstelling of als noeste hardwerkende nederig jaren 50 icoon…boer is gewoon een slimme hardwerkende ondernemer die een toko draait. niets meer en niets minder. Alleen wel een die wat moeite heeft met regels die hem worden opgelegd.

  Hier een redelijk evenwichtig plaatje:

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/ondernemen/video/4869821/onze-boeren-zijn-niet-zielig-maar-hebben-wel-een-punt

 12. 18

  @11: Dit is ook nog wel een aardig zinnetje:

  De ondernemer verkocht van 2015 tot 2018 vrijwel alle pluimveerechten om te kunnen investeren in nieuwe technieken om emissiearm mest te verwerken.

  Het OM zei eerder dat de bedoelingen van de boer goed waren, maar dat er op deze manier valse concurrentie ontstond.

  Boeren bestaan er in vele soorten.

 13. 20

  @15:

  Dat je de natuur om zeep helpt, bodemleven vernietigt, dierenwelzijn actief bestrijdt,

  je bouwt een aardige stroman op, een karikatuur. En je scheert vervolgens alle boeren over dezelfde kam.
  Veel boeren werken samen met de natuur (natuurmonumenten, staatsbosbeheer enz.). Veel boeren zorgen goed voor hun bodemleven, want hun oogst hangt ervan af. Veel boeren zorgen heel goed voor hun veestapel.

  en kleine boeren uit de markt drukt.

  Dat doen de supermarkten en de consumenten. Je kunt als consument ook de kleine boeren steunen, lokale producten kopen en daar het dubbele voor betalen.
  Of denk je dat mijn oproep daartoe juist averechts werkt?

 14. 21

  @20:
  Veel boeren
  Veel boeren
  Veel boeren

  Hoeveel is veel?
  Nederland is qua bioboeren een van de slechte jongetje in de Europese klas.
  “Van de totale veestapel in Nederland – runderen, schapen, geiten, varkens en kippen – is 3,4 procent biologisch. Het aandeel biologische producten in de akkerbouw, na veeteelt de grootste sector, ligt met 2,3 procent van het totale areaal nog lager.”

  “Volgens het PBL zijn negen van de tien boeren goed op de hoogte van milieuvriendelijker maatregelen maar blijven ze desondanks vooral chemische middelen gebruiken.”

  https://www.volkskrant.nl/economie/waarom-schiet-het-maar-niet-op-met-de-biologische-landbouw-in-nederland~b796a164/

  https://www.trouw.nl/nieuws/nog-steeds-te-veel-gebruik-van-landbouwgif-kabinetsbeleid-faalt~b0bf368a/

  Veel is blijkbaar veel te weinig.

 15. 22

  Er is iemand die hier beweert dat Ned.Vboeren goed zorgen voor hun veestapel.
  Is dat zo?
  Wat leesvoer:

  ‘In Nederland leeft nog geen 2% van de landbouwdieren in deze diervriendelijke veehouderij.

  WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE WELZIJNSPROBLEMEN IN DE INTENSIEVE VEEHOUDERIJ EN OM WELKE DIEREN GAAT HET?
  VARKENS
  In Nederland leven ruim 12 miljoen varkens: mestvarkens, die uiteindelijk worden geslacht voor hun vlees, en fokzeugen, die gehouden worden om de mestvarkens ter wereld te brengen. Mestvarkens leven in kale hokken, zonder stro. In deze impulsarme omgeving is er een grote kans dat de dieren uit verveling aan elkaars staart gaan bijten. Om dat te voorkomen worden de staarten zonder verdoving afgeknipt als de biggen een paar dagen oud zijn. Fokzeugen zitten nog vaak vast in stalen ‘kooien’ waarin ze zich niet eens om kunnen draaien. Dit leidt vaak tot abnormaal gedrag (bijten op stalen stangen) en tot diverse gezondheidsklachten
  https://www.ciwf.nl/pers/opinieartikelen/dierenwelzijn-in-de-veehouderij/

  ‘Ruim 95% leeft in de vee-industrie, waar ze tegen zo laag mogelijke kosten zoveel mogelijk vlees, eieren, melk of bont moeten produceren. Slechts een klein deel van de dieren wordt in diervriendelijker systemen, zoals biologisch, gehouden.’

  https://www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/ons-werk/dierenbeleid-beinvloeden/vee-industrie

  En:
  “De Nederlandse vee-industrie begaat bijna 4 miljard wetsovertredingen per jaar, blijkt uit onderzoek van Dier&Recht en Varkens in Nood. Er wordt nauwelijks tegen opgetreden; de NVWA is ernstig onderbemand en heeft kennelijk andere prioriteiten.”
  https://www.telegraaf.nl/watuzegt/3597552/dierenwelzijn-moet-hoger-op-agenda

 16. 25

  @24: Als ik de gemiddelde cijfers bekijk en het aantal boeren 20-40 ongeveer gelijk stel aan het aantal 40-65, dan zijn hoogstwaarschijnlijk ook 2/3 van de oudere boeren overtuigd dat het stikstofprobleem niet bestaat.
  En dat zijn dan goede ondernemers? Dat je de wetenschappelijke feiten ontkent omdat het tegen je werkt?

  Als 73% van de minder dan 60.000 boeren op de nieuwe boerenpartij gaat stemmen, krijgen ze niet één zetel. Natuurlijk hebben boeren werknemers en sympathisanten, maar dan nog zal het niet meer dan een paar zetels opleveren.

 17. 29

  En dan stilletjes, wanneer het hele land met boeren in de maag zit: https://www.1limburg.nl/provincie-schrapt-100-miljoen-op-mobiliteitsbeleid en https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191218_00137893/provincie-zet-het-mes-in-verkeersprojecten
  Maar geen woord over dat vliegveld, waar een afgedwongen Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) niet de optie “sluiten” mag bevatten, (punt 14.1) en zelfs de MKBA zelf op losse schroeven lijkt te staan.

 18. 30

  @12: Gelul, uit onderzoek blijkt “dat de nvwa in vier op de tien stallen die ze inspecteert te veel kippen, varkens, kalkoenen of eenden aantreft.”

  En “tno maakt al tien jaar voor de Duitse regering een NH3-kaart, op basis van modellen die uitgaan van door boeren opgegeven dierenaantallen. Nu hebben ze aan de hand van opnames van de iasi-satelliet ook een kaart gemaakt van de échte NH3-concentratie in de lucht gedurende de periode 2013-2017. De vergelijking van de twee kaarten leidt tot opmerkelijke verschillen. ‘Er vindt dus behoorlijke ammoniakuitstoot plaats op plekken waar we het niet verwachten.’ […]
  Nederland verschijnt op het scherm. Delen van Noord-Brabant en Limburg, de Achterhoek en de Gelderse Vallei (Barneveld) zijn vuurrood. Er staan stipjes in Friesland, Groningen en Overijssel. En kunnen ze ook de kaart op basis van dierenaantallen ernaast leggen? Schaap zoekt in zijn bestanden. ‘We hebben de verschillen nog niet kunnen analyseren’, vertelt hij, terwijl hij ons een snelle blik gunt. ‘Maar ze zijn er zeker. Ook in Nederland zijn er gebieden waar meer wordt uitgestoten dan de modellen aangeven.’”

  Tel daarbij op dat er nauwelijks gehandhaafd wordt (zie de rest van het artikel). Boeren overtreden echt massaal de regels.

  https://www.groene.nl/artikel/de-cijfers-zijn-wat-diffuus

 19. 33

  @32: Inderdaad! En welk deel van extreem rechts is man? Ik schat dat toch op ruim boven 2/3 (nattevingerwerk, maar ach, dat is de vraagstelling ook, dus wat maakt ’t uit).

  Even doorjennen nog; vrouwen doen het op school en ook op de uni’s beter dan mannen. Je zou kunnen concluderen dat vrouwen slimmer zijn dan mannen. Daarbij zijn ze ook nog eens meesters in organiseren en plannen, want ze kunnen én een carrière én een gezin managen.

  Sorry Jo. Mannen zijn dommer, minder sociaal, crimineler en dus in zijn geheel slechter dan vrouwen. O en ze zijn ook lelijker natuurlijk. ?

 20. 36

  @35: Dat is die vreselijke wraakzucht van de US. Het is belachelijk bedrijven, die gewoon legitieme zaken doen, te straffen voor politieke geschillen. Dat is de lange arm van Uncle Sam.

 21. 37

  @35: papieren tijger. Ik denk dat de bedrijven, die in Eurazië pijpleidingen aanleggen toch al geen orders uit de VS kregen. Onder Trump huurt men liever bedrijven van eigen bodem in.
  Die hele sanctie politiek leidt tot het terugdraaien van globalisering.

 22. 38

  @37: Bedrijven die al belangen hebben in de US zullen niet in het project willen stappen. Ook bedrijven uit de US zelf kunnen zo niet aan het project meedoen.

  De bedrijven die wel meedoen kunnen zo hoger prijzen vragen omdat er minder concurrentie is. Iedereen gaat er op achteruit.

  Dus verre van papieren tijger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren