1. 1

  Iedereen klaar voor weer een [0] sombere, [0] blije dag (kruis aan wat uw voorkeur is) nu dat Nederland wederom massaal een conservatief rechtse coalitie bij elkaar gaat stemmen…..

  (Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, zei gisteren dat vier partijen (VVD, PVV, CDA en D66) inderdaad kans maken om de grootste te worden. )

 2. 2

  Wat had Buma geslikt gisteren? Tegen Klaver vond ik hem al niet erg scherp, maar tegen Pechtold raakte hij volledig van het padje.

 3. 6

  Zoals ik ze zich in een aflevering van ‘Nederland Gezellig’ hoorde opmerken: “Eens kijken of de kiezers een beetje naar het volk hebben geluisterd”.

 4. 9

  Ik vrees een vervelende verrassing bij deze verkiezingen:

  de PvdA (aanzienlijk) groter dan gepeild

  (gratis klein gemaakt voor mensen die de uitslag morgen pas willen horen … )

 5. 13

  @12: Wat mij betreft is de enige nuttige rol die de PvdA kan spelen zetelvulling voor een centrum-linkse coalitie. Aangezien die rol ook wel door andere partijen gespeeld kan worden, zal ik er niet om rouwen als die zetels in plaats daarvan naar GL en D66 gaan (wat mij betreft liever naar de eerste).

  Als oppositiepartij is de PvdA als middenpartij redelijk nutteloos en als ze nog een keer in een (centrum)rechts kabinet stappen verdienen ze de electorale dood die daarop zal volgen.

 6. 14

  @2: “Wat had Buma geslikt gisteren?”
  Wiet gerookt? :-)

  @9: geloof er niets van. GL en SP staan veel hoger in de peilingen. Mensen gaan niet alsnog stemmen op een zwaar verliezende partij. En ze zijn de allochtonen stemmers kwijt.

 7. 18

  Diefstal en vernieling van onroerend goed wordt nu eindelijk ook strafbaar in België

  Hebben ze eigendomsrechten eindelijk afgeschaft? Tof!

  Nu de rest van de wereld nog …

  #doorpakkennu

 8. 22

  Ik ben toch enigszins benieuwd wat iedereen hier gestemd heeft. Misschien kan Sargasso daar een aparte pagina voor openen. Als een soort exit poll.

  Hier 1xGL (ik) en 1xPvdD (volmacht).

 9. 29

  @27:
  Ik word niet blij van het bericht dat iemand sexueel misbruikt is, ook niet als dat eventueel munitie tegen Trump geeft.

 10. 35

  @34: Zolang is die ketting in de keuken niet, dus vast een volmacht. :evil grin:
  Hier is gekozen voor vers bloed met een bijzonder vol CV, waarvan de pers het maar niet kon laten dat éne irrelevante feit er telkens weer uit te lichten.

 11. 40

  @39 en @38

  Dank je voor jullie begrip. Het enige wat dus nodig was is het kenbaar maken van mijn penibele thuissituatie.

 12. 48

  @42: VVD. CDA en PVV natuurlijk. Dat Rutte gezegd heeft dat het nul procent kans heeft dat de VVD in een kabinet gaat met de PVV is volstrekt irrelevant na de verkiezingen, en datzelfde geldt voor het CDA want ‘verantwoordelijkheid nemen’ enzo.

 13. 51

  @22: Mijn stem ging naar GroenLinks. Ben benieuwd of er nog veranderingen komen als alle stemmen geteld zijn. Wel teleurgesteld over het resultaat van Baudet. Moeten we vier jaar naar zijn onzin en leugens luisteren…

 14. 53

  Paps viel om 20:00 in slaap. Werd wakker na om 21:10 hard aan zijn neus te worden getrokken. Stemde vanochtend vroeg 2xSP en 1xPvdD. In opdracht.

 15. 58

  Links moet niet samenwerken met rechts, maar een links blok vormen. Als dat betekent dat ze nu niet regeren is dat jammer, maar op termijn is het beter. De PvdA heeft laten zien wat de prijs is die je betaalt als je gaat kwartetten met de VVD (geef mij huurverhoging, dan krijg jij eigenrisico, enz….). Dat is geen beleid, laat staan een beleid waarmee links kan winnen.

 16. 59

  GVD. Ik had me nog zo voorgenomen niet naar het geleuter op de TV te kijken, maar heb het toch gedaan. Zag ik Asscher voorbij komen. Waarom stapt die zak patat eigenlijk niet meteen op?

  Het leger zal vast geïnteresseerd zijn in het materiaal waar de plaat voor zijn kop van gemaakt is. Volmaakt ondoordringbaar.

 17. 60

  @58: Maar waar zijn die 30 verloren zetels van de SP en PvdA naar toe gegaan? Er zijn er maar 12 naar GL gegaan. Want dat is het links blok terug.

 18. 63

  @58: Nee, ook bij de ‘conservatieven’ zijn er positieve krachten aanwezig. Je hebt Europa nodig om Europa te veranderen. Dat gaat niet via de neoliberale weg. Het CDA mag nog een keer kiezen om slachtoffer te worden van de VVD (zoals de PvdA), maar dan is God pas echt dood. Dan heeft het CDA het gedaan.

 19. 64

  Tjongejonge, wat gaat die PvdA onderuit. Laat dat voor allen een les zijn: Wie met de VVD in zee gaat betaalt het gelag.

  @46: Bingo, en ik vind mijzelf heel erg dapper: De uitslag van mijn roomblanke gemeente is binnen en ik wordt omringd door een leger vol angsthazen, waarvoor het articuleren van het ongenoegen al volstaat en men blijkbaar niet zit te wachten op oplossingen.

 20. 65

  @48
  Hoogst onwaarschijnlijk. Rutte spreekt vaak genoeg niet de waarheid, daar ligt het niet aan, maar ik denk dat het Rutte echt diep getergd heeft dat Wilders wegliep, juist toen het echt nodig was. Die PVV/CDA/VVD zou dan nog wel kunnen, maar als dat het enige is wat over zou blijven, dan denk ik niet dat dat onder Rutte is, maar onder de eerstvolgende die daar zin in heeft.

 21. 66

  @60: Links blok? GL, SP en PvdA gunnen elkaar het licht in de ogen niet, Klaver praat in navolging van de blonde nemesis over “een politieke beweging” en de PvdD vertegenwoordigt met maar liefst vijf zetels het sektarisme in de politiek. Geen wonder dat Rutte ondanks verlies blijft heersen .
  Linkse mensen zijn blijkbaar meer in het eigen schone geweten dan in de realiteit van het landsbestuur gewend.

 22. 69

  @67:
  En dan vergeet je nog die roversbende die vorige keer €1.000 voor elke werkende Nederlander heeft beloofd en deze keer een internationale rel met Turkije schopte om de verkiezingen te winnen. Verkiezingen in Nederland win je door misleiding en bedrog blijkbaar.

 23. 70

  @60: Stijgers waren dit keer:
  – PVV + 5
  – CDA + 6
  – D66 + 7
  – GL + 8
  PvdDieren + 3
  – Denk +3 (nieuw)
  – 50+ +2
  – FvD +2 (nieuw)

  Ik denk dat de stemmen van PvdA’ers nu gingen naar;
  – Groenlinks
  – partij voor d dieren
  – Denk
  – 50+
  – SP
  Van de SP zal dan een deel naar Groenlinks of de PVV gegaan zijn.

 24. 71

  De “grote winnaar” VVD is van 41 naar 33 gegaan.

  Ik denk dat weggelopen VVD-stemmers nu gestemd hebben op:
  – PVV
  – CDA
  – D66
  – Groenlinks (want Jesse is nog vlotter dan Rutte).

 25. 72

  Het verlies van de PvdA is te verklaren: de PvdA is niet opgekomen voor zijn achterban.

  Het verlies van de VVD kan ik moeilijk verklaren, want het beleid was behoorlijk rechts. En de VVD’ers zijn niet allemaal overgelopen naar de PVV
  (ik vermoed dat ook een paar voormalige PvdA-stemmers en SP-stemmers dit keer PVV gestemd hebben).

  Zijn deze kiezers linkser geworden?
  Of vinden ze dat Rutte te luchtig doet als er een crisis is?
  (aardbevingen in Groningen, M17 neergeschoten, leuke huisjes in een vluchtelingenkamp)

 26. 73

  Oké, blij dat ik er helemaal naast zat qua #9 … in het nachtmerriescenario dat ik voor me zag kwamen ze toch nog op 20 zetels of daar in de buurt.

  Ik ben al met al sowieso niet treurig met de (voorlopige) uitslag:

  -PvdD op 5 (ipv 4, wat ook mogelijk was)
  -FvD op 2 (wat ik zoals gezegd stiekem hoopte)
  -PvdA nog verder gezakt dan verwacht
  -GL historisch hoog (samen met winst van D66, CU & PvdD kan dat nauwelijks slecht zijn voor milieu & dierenwelzijn)
  -PVV veel kleiner dan verwacht

 27. 74

  @72 Let wel, zowel bij de VVD als PVDA zaten veel strategische stemmers, die zijn deze keer mogelijk gewoon naar eer en geweten gaan stemmen. Geen idee hoeveel dat er waren, maar daar valt het verlies deels uit te verklaren.

  Bij het verlies van PVDA zou je evengoed gerust een zetel of 10 (?, geen idee) “wegdenken”, want die waren geleend van de buren..

 28. 75

  Als je alleen kijkt naar de stemmers tussen de 18 en 24 hadden we zelfs D66 27 en GL 26. Kijk, daar wordt ik nou vrolijk van.

  Bewijst maar weer eens dat onderwijs helpt ;)

 29. 76

  Het enige positieve aan deze verkiezingen is dat Wilders nu definitief een soort testosteron slikkende bodybuilder blijkt te zijn. Het lijkt heel wat, maar als het erop aan komt krijgt hij hem niet omhoog.

 30. 77

  @70: Reken het maar uit, je som klopt niet. Van de 30 zetels die linkse partijen verliezen, gaan er maar 13 naar partijen links van de PvdA. Blijven er nog 17 over: 3 voor Denk, 2 voor de ouderen, 7 voor D66. Kom je op 25. De overige 5 zetels zijn dus naar rechtse partijen gegaan.

 31. 79

  Forum voor Democratie, dat gaat nog heel groot worden in de toekomst. De gevestigde partijen zullen niet om hun gelijk heen kunnen. Ook kudo’s voor groenlinks en PvdD. Hopelijk komt er een rechts-groen beleid. Helaas zijn de eurofielen weer in de meerderheid. Maar dat zal niet uitmaken als le Pen straks wint.

 32. 80

  @67: inderdaad, de EU/ Euro kritische partijen hebben gewonnen. Pro EU VVD, Pvda, CDA, D66, CU en GL van 113 naar 99 zetels.

 33. 81

  @79 2 zetels, Henk. 1.8 op de 100 Nederlanders stemt op die kwal.

  @80 Ik reken alleen D66 en GL tot overtuigd pro-EU. Sowieso is mijn observatie meer dat de EU helemaal geen rol heeft gespeeld. Weinig over gehoord tijdens de campagne en de voortzettingen van het voor het nationalistische kamp zo succesvolle Oekraïnereferendum halen nauwelijks zetels. De nationalistische anti-EU (PVV en Baudet) heeft iets gewonnen, maar niet meer dan GL/D66 en het is nog maar de vraag hoe groot de rol van de EU-discussie daarbij was.

 34. 82

  @69: Zeker 5 zetels extra voor het inkoppen door Rutte via dwaas Erdogan op de valreep. Dat vertroebelt de afstraffing van Rutte II.

 35. 83

  @81:

  Dat is heel knap hoor, 2 zetels vanuit het niets. En ze hebben twee kundige zwaargewichten die de kamer in gaan. Forum is echt booming. Daar ga je nog heel veel van horen.

 36. 85

  De vorige keer werd het CDA flink afgestraft na een coalitie met de VVD, nu kreeg de PvdA de klappen. Moraal van het verhaal: Ga niet in zee met de VVD.

  En ik vraag me af waar al die veelverdieners toch zitten, want onder de twee ton per jaar heb bij die club niets te zoeken. Ze bedient hooguit 3% van de bevolking maar toch stemt een vijfde van de kiezers erop.

 37. 86

  @85: “De vorige keer werd het CDA flink afgestraft na een coalitie met de VVD” Eh, gedoogconstructie met PVV bedoel je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren