SG-café vrijdag 27-11-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 27-11-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (29)

#1 Arduenn

Triest om te zien hoe ’s Neerlands voorvechter tegen de kleinburgerlijkheid tot een jengelende ‘ja maar ik ook’-boomer is getransformeerd. Het zou hem sieren als hij juist de volgende brief naar de veiligheidsregio zou sturen:

”Geachte veiligheidsregio,

Ik ben een bekende cabarietiér die in een afgesloten zaal mensen aan het lachen maakt. In een zaal vol lachende mensen worden veel meer coronavirussen verspreid dan in een zaal vol stille mensen. Daarom verzoek ik u beleefd om het maximum toegestane aantal personen in een zaal terug te brengen naar vijftien.

Met vriendelijke groet,

Youp van ’t Hek.”

#2 basszje

@1: Wanneer was van het Hek ooit grootburgelijk dan?

In kader van toeslagenaffaire, interessant draadje om ’s door te lezen over inlevingsvermogen: https://twitter.com/overlistener/status/1332117660922998789

#3 beugwant

De parlementaire enquête toeslagenaffaire is nog in volle gang, maar het volgende leed staat alweer voor de deur. Een cent fraude is een doodzonde, maar per artsenpraktijk tien mille aan improductieve bureaucratie over de balk gooien is wel een goede zaak?
https://www.trouw.nl/zorg/nieuwe-wet-voor-huisarts-tandarts-en-fysio-niet-uitvoerbaar-en-onbetaalbaar~bf9ce0eb/

#4 Bolke

@1: Youp is een Buckler lul geworden.

#5 Frank789

Grappig hoe één zure vooringenomen reactie het hele café aansteekt.

#6 Hans Verbeek

In 2010 werd er in Nederland 3475 PetaJoule aan energie verbruikt.
Daarna zijn we steeds zuiniger geworden.
In 2019 lag het totale energieverbruik 12% lager dan in 2010: 3058 PJ.
In 2020 zal het energieverbruik ook weer lager zijn. Oorzaken zijn o.a. verlaging maximum-snelheid, zachte winter en een sterke afname van het woon-werk-verkeer en het aantal vliegbewegingen.
Bron van deze cijfers is het CBS:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83140NED/table?ts=1606489250364
Het gaat niet snel of schoksgewijs. Het gaat geleidelijk zoals de zeespiegelstijging.
Misschien is het energieverbruik in 2025 weer 10% lager dan in 2019. Hoe ziet Nederland er dan uit? Minder treinen, minder vrachtauto’s?

Voor mij zijn deze lange-termijn ontwikkelingen interessanter dan de waan van de dag, die hier besproken wordt. Maar waarschijnlijk ben ik de enige op dit forum, die deze ontwikkeling interessant vindt

#7 Joop

@6.

Je bent niet de enige hoor, ik vind het ook een interessante ontwikkeling. Energie is een belangrijk ding. De waan van de dag is ontspanning, niet teveel van aantrekken.

#8 Hans Custers

@6

Voor mij zijn deze lange-termijn ontwikkelingen interessanter dan de waan van de dag, die hier besproken wordt. Maar waarschijnlijk ben ik de enige op dit forum, die deze ontwikkeling interessant vindt

Nadat je honderdduizend keer op je gewoonte bent gewezen om vanalles en nog wat te concluderen op basis van kortetermijntrends doe je nu net alsof jij hier de visionair bent die als enige de lange termijn in de gaten houdt. Je overtreft jezelf, qua misplaatste arrogantie.

#9 Frank789

@7: [ De waan van de dag is ontspanning, niet teveel van aantrekken. ]

2020 in je langetermijntrend opnemen, zonder zelfs maar corona te noemen, dat is de waan van de dag.

#10 Hans Custers

2010 was trouwens het jaar met de koudste winter in de eenentwintigste eeuw tot nu toe. Wat een toeval toch weer dat dat nu net de referentie is voor visionair Verbeek. De jaren daarna hadden ook nog redelijk koele winters, dus dat zal de trend vanaf 2010 zeker beïnvloeden.

#11 basszje

@8: Ik voorzie dat we op de middellange termijn nog niet van dat gezwam af zijn in elk geval. Proost.

#12 Frank789

@10: Ten opzichte van de 2 jaren voor en na 2010 is de daling maar 6%.

Ten opzichte van 2014 is de daling sorry, stijging 1%.

#13 Frank789

Politicoloog Sarah de Lange legt in 7 minuten uit dat het patroon bij de FvD kenmerkend is voor populistische partijen die sterk dalen in de peilingen. En dat populistische partijen doorgaans last hebben van extremere jeugdafdelingen.

Vanaf 3 minuut 16 sec:
https://www.nporadio1.nl/binnenland/27949-politicoloog-over-forum-een-dilemma-voor-elke-populistische-rechts-radicale-partij

#14 Le Redoutable

@13 Gezien de perikelen bij de SP jeugdafdeling kan je dat rechts wel wegschrappen en dan is het waarschijnlijk maar goed dat DENK geen jeugdafdeling heeft. Trouwens als je het specifiek over antisemitisme hebt kunnen bepaalde linkse senioren ook een aardig potje meeblazen en dan niet alleen bij de populisten, maar ook bij een, normaal respectabele, sociaal democratische partij als Labour.

#15 Bismarck

@6: “Voor mij zijn deze lange-termijn ontwikkelingen interessanter dan de waan van de dag, die hier besproken wordt”
We spreken elkaar 1 januari, even kijken of je dan je volgende U-turn weer voltooid hebt.

#16 Hans Verbeek

@10:

2010 was trouwens het jaar met de koudste winter in de eenentwintigste eeuw tot nu toe.

Dat klopt, Custers. In 2010 werd er voor 1677 PJ aan aardgas verstookt. Da’s 48% van het totale energieverbruik in dat jaar. Dat komt zeker door de koude winter.
In 2019 bedroeg het aandeel aardgas 44% van het totaal.

Het aandeel aardolie was in 2010 36% en in 2019 nog altijd 36%.
Maar de totale hoeveelheid aardolie die verstookt werd daalde in dit decennium met 10%. Die aardolie kostte in 2010 tussen de $75 en $80 per vat en in 2019 lag die prijs tussen de $60 en $70 per vat.

Aardolie werd goedkoper en toch gingen wij er minder van gebruiken. Of is de aardolie juist goedkoper omdat wij er minder van gebruiken.
Ik vind dit echt interessanter dan die relletjes in Den Haag.

@15

We spreken elkaar 1 januari, even kijken of je dan je volgende U-turn weer voltooid hebt.

Nu al zin, ouwe reus

#17 Frank789

@14: Toch wel zielig, dat voortdurende whataboutism van jou.

#18 Hans Custers

@16

In #6 had je het over het totale energieverbruik, niet over fossiele brandstof. Laat het nou eens tot je doordringen dat je spelletje doelpalen verplaatsen veel te doorzichtig is. Net als al die andere drogredenen trouwens, waar je al honderdduizend keer op bent gewezen.

Ik ontken nergens dat we minder fossiele brandstof gebruiken. Heel geleidelijk gebeurt dat, omdat een hele hoop mensen zich daar de afgelopen tijd voor hebben ingezet. Terwijl jij ondertussen bezig was met het verspreiden van peakoil-bullshit, wetenschapsontkenning en complottheorieën.

Als de daling doorzet komt dat dankzij mensen die zich niets hebben aangetrokken van types als Hans Verbeek, die alleen maar bezig zijn geweest met het oeverloos herhalen van dezelfde bullshit.

Ook daarom is je borstklopperij in #6 totaal misplaatst. Of beter: ronduit belachelijk.

#19 Frank789

@16: [ Da’s 48% van het totale energieverbruik in dat jaar. Dat komt zeker door de koude winter. ]

Nog meer whataboutism, nu van mijnheer Verbeek.
Het is totaal geen antwoord op @10: of @9: of @12: .

Hier een lijstje van reacties die we helaas nooit zullen krijgen van mijnheer Verbeek:

– Sorry, ik ..
– Je hebt gelijk, ik ..
– Inderdaad, ik ..

Ik zal ze even als voorbeeld verwerken:

– Het is normaal om een jaar te vergelijken met 10 jaar daarvoor. Maar als ik zorgvuldiger had gekeken had ik inderdaad moeten zien dat 2010 een uitzonderlijk hoog jaar was, het is dus geen 12% maar slechts 6% minder energieverbruik.

– Je hebt gelijk, ik had alle jaren tussen 2010 en 2019 moeten bekijken en daarom miste ik het minimum in 2014. Dus eigenlijk kun je ook stellen dat het energieverbruik met 1% gestegen en ik heb geen idee waarom dat zo is.

– Sorry, ik vind eigenlijk dat corona niet meer is dan een griepje, dus dat kan ik niet met goed fatsoen dan wel noemen als oorzaak voor een te verwachten daling in 2020.

Niet eerlijk willen discussiëren maar wel klagen dat men je niet serieus neemt.

#20 Hans Verbeek

@19:

het is dus geen 12% maar slechts 6% minder energieverbruik.

Ja, je hebt een punt.
Maar het energieverbruik daalt sinds 2010… al een decennium lang. Dat punt wilde ik maken. De verwachting is dat het zal blijven dalen.
Je bent hopelijk wel met mij eens, dat in 2020 en 2021 het energieverbruik ook lager zal liggen dan in 2010.

Mijn stelling is dat het energieverbruik op de lange termijn steeds verder zal blijven dalen.
Ons aardgas is vrijwel op, net als onze steenkool en de aardolie in de Noordzee. En die fossiele bronnen leveren nu nog het leeuwendeel van de energie, die wij verbruiken.
Als we meer fossiele energie uit de rest van de wereld halen, moeten we concurreren met andere partijen (China, India, Japan, Australië, Indonesië, Afrika, Zuid-Amerika enz.)
Uiteindelijk daalt ook de wereldproductie aan fossiele energie, zoals voorspeld door de Club van Rome.
Ik zie maar één mogelijke uitkomst en dat is een lager energieverbruik.

Maakt niet uit wie er president wordt.
Maakt niet uit hoeveel biljarden euro’s de ECB maakt om de economie te stimuleren. Er is maar één scenario realistisch: minder energie verbruiken

#21 Hans Custers

@11

Ik voorzie dat we op de middellange termijn nog niet van dat gezwam af zijn in elk geval.

Q.E.D.

#22 Frank789

@20: [ Ja, je hebt een punt. ]

Nee, ik heb geen punt, ik heb gelijk.

[ Maar het energieverbruik daalt sinds 2010… al een decennium lang. ]

Nee, het daalt al sinds 2004, de top van de heuvel, met een rare uitschieter naar boven in 2010 en een naar beneden in 2014.
Sinds 2004 hebben we dan nog steeds maar 10% minder verbruik in 16 jaar tijd. Dus 2025…?

Verder laat ik uw afleidende mantra gezwam over energiebronnen terzijde.

Belangrijk is Nederland sowieso niet, het totale wereldverbruik wel, en dat steeg nog tot 2019. En ik gun ieder gezin in de wereld minimaal een eigen toilet, stromend water, een koelkast, verlichting, een wasmachine en een computer met internet. En zelfs voor dat minimum is veel energie nodig. Dus minder energie gaan verbruiken? Voor het welzijn van de mens: nee.

Graag de volgende keer eens verder kijken dan uw neus lang is.

#23 Joop

@20.

Vind ik ook, hier in het westen minder energie gebruiken. Veel te veel luxe.

#24 lmgikke

En zo wordt hier het dalende totale energieverbruik van Nederland weer gebruikt als argument dat er genoeg gedaan wordt en het wel goed komt (door sommigen).

Het dalende energieverbruik is vertekenend. Het wordt al jaren warmer, ook in de winter. Dus stoken we minder, veel minder. DAAR komt de daling vandaan.

Dat wil dus helemaal niet betekenen dat we op de goede weg zijn, want het zegt niets over dalingen op de andere onderdelen.

En zoals altijd zie je het compensatie gedrag. Lampen worden zuiniger, nu geeft het hele stadscentrum licht… Overall wellicht iets afgenomen het verbruik, maar niet zo effectief als mogelijk geweest was.

Uiteindelijk komt het gewoon weer neer op wat het altijd is:

De ander moet besparen, ik doe al genoeg.

En zo gaan we met zijn allen lekker de ondergang tegemoet. Of het nu gezondheid (corona), energie, huisvesting, toeslagen, belastingdeals, onderwijs, zorg.

De ander moet zich aanpassen/besparen/aan de regels houden. Ik zelf wil zo min mogelijk veranderen / verantwoordelijkheid nemen.

#25 lmgikke

@1 nee zijn argument dat er 250 personen aanwezig moeten kunnen zijn IS omdat hij niet verwacht dat er om zijn grappen gelachen gaat worden.

#26 Frank789

@25: Flauwe grap.
Bijna iedereen weet dat een volle zaal met honderden mensen een zekere dynamiek met zich meebrengt, massagedrag. De lach wordt versterkt.

Met de huidige tv uitzendingen met “zoom-publiek” kun je zelf zien dat daar die dynamiek ontbreekt. Net als in lege voetbalstadions.

#27 Frank789

@24: [ als argument dat er genoeg gedaan wordt en het wel goed komt (door sommigen). ]

Wijs eens aan wie dat hier zegt en waar? Ik zie het niet.

[ Het wordt al jaren warmer, ook in de winter. ]

Het is volkomen juist om de klimaatverandering mee te nemen in de beoordeling van het totale energieverbruik, maar als je beweert dat “DAAR” de (hele) daling vandaan komt, dan moet je dat ook met cijfers aantonen. En dan zal ik als voorschot geven dat het gemiddelde elektriciteitsverbruik per huishouden in 10 jaar tijd van 3200 naar 2500 kWu is gedaald. Dat kan niet aan het klimaat liggen want dat zorgt juist voor steeds meer stroomslurpende airco’s in woningen.

[ De ander moet besparen, ik doe al genoeg. ]

Ik heb mijn verbruik van 3300 naar 1100 kWu teruggebracht, maar het houdt nu wel een beetje op nadat alle lampen, de koelkast, de tv, de CV ketel, de computer, de kookplaat en het waterbed zijn vervangen.
En het gasverbruik van 1700 naar 1000 kuub.
En jij?

#28 lmgikke

@27 blijkbaar voel je je aangesproken. Lijkt er op dat ik met mijn:

“De ander moet besparen, ik doe al genoeg.” statement jou raak.

Sterker nog, je hele antwoord is om aan te tonen dat je al genoeg doet. Om vervolgens de bal bij mij (de ander) te leggen (althans dat probeer je).

Dank voor het bevestigen.

P.s. ik doelde niet op jou maar op de standaard trollen van dit forum.

#29 Frank789

@28: [ ik doelde niet op jou maar op de standaard trollen van dit forum. ]

Wijs eens aan wie dat hier zegt en waar? Ik zie het niet.
Als het over andere artikelen gaat en andere reageerders dan op dit artikel, dan moet je dat er bij vertellen.

[ “De ander moet besparen, ik doe al genoeg.” statement jou raak.]

Wijs eens aan wie dat hier zegt en waar? Ik zie het niet.
Als het over andere artikelen gaat dan dit, dan moet je dat er bij vertellen.
Vandaar dat ik je even liet zien wat ik doe.
Dat je zelf niets prijsgeeft doet me denken dat juist jij degene bent die niks doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*