Dit is het Sargasso-café van vrijdag 22-03-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Dit is het Sargasso-café van vrijdag 22-03-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Reacties (37)
“https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/22/cbs-economische-groei-niet-bij-werkende-nederlander-a3954185”
Maar gelukkig hebben we (extreem)rechts om ons te wijzen op het gevaar van enge buitenlanders en moslims, en het belang van nationalisme.
mezelf: Nou ruim drie dagen dus.
Baudet eist aftreden van Habers, Ollongren en Wiebes.
Ik vind dit nogal gematigd, daar ik liever het hele kabinet zie opstappen.
Waarbij opgemerkt dient te worden, dat ik Rutte & Co toch nog liever zie Baudet.
N.B.
Over realisme gesproken.
;-)
Het zal je maar gebeuren, meer zetels winne als verwacht, moet je nieuwe kandidaten vinden en opleiden. Nisk nieuws onder de zon:
@3: De reden voor het aftreden van Harbers is wel een beetje een bruine lakmoesproef.
@3
Dus volgens Baudet bewindspersonen moeten aftreden, alleen maar omdat ze door de coalitie gemaakte afspraken uitvoeren. Dat roept vooral de vraag op: waarom zouden we het opportunitische gebral van die man nog serieus nemen?
Ik heb het wel gehad met het serieus nemen van de ontevreden burger. Als mensen serieus genomen willen worden, laat ze dan eerst maar eens zorgen dat ze wat zinnigs te melden hebben. Wat mij betreft mag iedereen die serieuze problemen heeft verwachten dat de politiek daar aandacht voor heeft. Maar dat is iets heel anders dan dit soort bullshit maar accepteren alsof het normaal is.
De rente op Nederlandse 10-jaars-staatsleningen daalt nog ietsje verder: 0,08% … nog net niet negatief.
De rente op vergelijkbare Duitse staatsleningen is inmiddels net negatief geworden.
Geld is weer heel erg goedkoop geworden, het kost ook bijna niets om het te maken. En toch zijn er mensen, die denken dat er te weinig geld is.
@7: wat maar wil zeggen dat de markt wil dat er geinvesteerd wordt, ipv gespaard. Je kunt 1000 miljard investeren in schone energie, zonder dat het je rente kost. ;-)
@8: precies. En samen met het nieuws waar @Cheradenine Zakalwe mee kwam in #1, waaruit we eigenlijk kunnen opmaken dat arbeidskosten voor Nederlandse bedrijven stil bleven staan (terwijl die in andere landen wel stegen -ik ken die index) en ze dus best wel wat extra ruimte voor die klimaatplannen kunnen maken. Komt allemaal goed dus.
op zich wel interessant:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zij-stemden-op-forum-voor-democratie-baudet-lijkt-op-een-reincarnatie-van-pim-fortuyn-~b21a0195/
En samen met het nieuws waar @Cheradenine Zakalwe mee kwam in #1, waaruit we eigenlijk kunnen opmaken dat arbeidskosten voor Nederlandse bedrijven stil bleven staan (terwijl die in andere landen wel stegen -ik ken die index) en ze dus best wel wat extra ruimte voor die klimaatplannen kunnen maken
Gaat helemaal niet over “arbeidskosten voor bedrijven” maar goed.
@8: tsja, maar die investeringen in schone energie verbruiken voorlopig voor het overgrote deel nog vuile, fossiele energie. Om al die windmolenparken te bouwen en zonnepanelen te maken is voorlopig eerst heel veel aardolie en steenkool nodig.
@11: Het is een (mogelijk) verband. Heb je die economische indicator even opgezocht? En wat zie je? Index sinds 2009 hetzelfde. Wel een verband dus. Ik lul niet zomaar wat in de ruimte.
Jullie contactformulier werkt niet.
https://www.nietnaarsantiago.nl/2019/03/22/over-baudet-en-zijn-messias-complex/
@11: inkomen is constant -> lonen gelijkgeblijven met inflatie (check) -> loon=arbeidskosten voor de meeste bedrijven, dus arbeidskosten ook constant. Arbeidskosten zijn de bulk van de kosten bij veel bedrijven, dus als omzet stijgt en arbeidskosten gelijk blijven, dan loopt de winst op. Hoewel je daar natuurlijk boekhoudkundig flink mee kunt gaan zitten schuiven.
Als je perse wilt kun je nog wat gaan zitten neuzelen over mensen die rentenieren door hun geld in een pensioenbv te stoppen en dat uit te laten keren als dga-inkomen, maar dat is peanuts op de hele bevolking.
Maar als je het beter weet, kom maar op met je verhaal, inclusief definities en kengetallen van relevante groepen/posten.
[edit] oproepen tot (of verwijzingen naar) terrorisme verwijderd [/edit]
@13/15: gaat gewoon over iets anders. Tussen bruto inkomen en arbeidskosten zit heel wat. Werkgevers deel van pensioen of ziektekosten.
@17: Nou, kom maar met cijfers waaruit blijkt dat het bruto-bruto loon significant gestegen is de afgelopen tien jaar.
@18: je was me voor. @17:Het (CBS dingetje) gaat over het persoonlijk inkomen. Dat hoeft niet te correleren met arbeidskosten voor de ondernemer, waar ik het over had, maar als je een beetje hebt opgelet dan weet je dat de Nederlandse Bank, commerciele banken en zelfs werkgeversorganisaties hardop hebben gezegd dat de lonen omhoog moeten. Arbeidskosten bleven al die tijd lekker hangen in Nederland (zoek die index maar op), terwijl winsten nu al een paar jaar flink stijgen. Dat is gewoon cashen.
@12: “die investeringen in schone energie verbruiken voorlopig voor het overgrote deel nog vuile, fossiele energie. Om al die windmolenparken te bouwen en zonnepanelen te maken is voorlopig eerst heel veel aardolie en steenkool nodig.”
En zo lang ze niet gebouwd worden blijft dat ook zo. Het enige verschil is dat hoe langer we het uitstellen, hoe minder fossiele brandstoffen er zijn om ze van te maken (en hoe meer koolstof er door de schoorstenen de lucht in is, voor ze er staan).
@20:
Zouden mijn woorden ook geweest zijn, als ik woorden aan die harlekijn zou willen spenderen.
;-)
@12: Dat is de definitie van investering: de kost gaat voor de baat uit.
Maar er komt meestal meer uit dan dat je erin stopte!
Zeg Hans Verbeek, ben jij toevallig misschien een stage 4/5 climate denier, Hans Verbeek?
@18/19:
Nou, kom maar met cijfers
en
Arbeidskosten bleven al die tijd lekker hangen in Nederland (zoek die index maar op)
Wil ik best doen maar als jullie betogen op basis van cijfers die niet genoemd worden in desbetreffende link, is het dan niet handiger om zelf een link te geven waar jullie cijfers *wel* in staan?
Volgens het CBS zijn de loonkosten inclusief premies tussen 2010 en 2018 met ongeveer 14% gestegen.
https://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82838ned&D1=5,10,12&D2=0&D3=0&D4=0&D5=16,33,50,67,84,101,118,135,152&HDR=T,G1&STB=G2,G3,G4&VW=T4
Dat houdt volgens mij gelijke tred met de groei van het BBP dezelfde periode.
https://tradingeconomics.com/netherlands/gdp-constant-prices
@23: Volgens mij is het niet zo belangrijk voor hem in wel stadium hij verkeert, zo hij niet in alle stadia wat ziet.
Zijn grote angst is veel meer dat alles met (een overload aan) technologie opgelost gaat worden.
En dat verstoort zijn droom van terug naar de natuur zonder auto’s, zonder elektriciteit en iedereen een moestuin, met dikke trui rond de houtkachel terwijl men wilgentenen manden vlecht uit het bosje rondom de moestuin.
@20:
Dat hoeft helemaal niet, Bismarck.
We kunnen ook minder fossiele energie gaan gebruiken. Minder rijden, minder graven in de aardkorst, minder stoken, korter douchen en stoppen met vliegen.
Je schijnt echt helemaal vast te zitten in Business-as-usual. Er zijn echt andere manieren om je leven te leiden.
@22:
In dit geval zijn de kosten vele malen hoger dan de mogelijke baat.
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En de mogelijke baten worden wellicht zeer oneerlijk verdeeld.
@26:
+ minder op internet zitten.
Ik zou zeggen geef het goede voorbeeld.
;-)
@25:
Je omschrijft de manier zoals mijn grootouders leefden.
Dat was eigenlijk niet zo’n slecht leven: ze werden niet bestookt met reclame en nieuwsflitsen en ze hoefden niet elke 5 minuten op hun schermpjes te kijken. Mensen waren toen nog lid van een gemeenschap, een kerk, een vakbond. Duurzaam leven zonder plastic soep in de oceaan, zonder bestrijdingsmiddelen en drones.
Voor mij is het overigens geen droom meer, maar het wordt langzaamaan realiteit.
@28: jij eerst, Henk
@30:
Wat een jij-bak!
Jij wilt toch zo graag terug naar de de “oude tijd”.
@29: Ja, grootvader moest de hele avond de krant lezen bij gebrek aan amusement van tv of radio en voor informatie moest hij met de stoomtrein naar de bibliotheek in de grote stad. Helaas had hij nooit vakantie en alleen op zondag vrij van zijn 6 daagse werkweek. Nou ja “vrij”, hij moest wel twee keer naar de kerk op zondag.
Hij was tegen zijn zin getrouwd met grootmoeder want hij was eigenlijk homo en zelfs dan was hij liever met dat protestantse meisje getrouwd, maar dat mocht niet als katholiek.
Zijn vrouw stierf in het kraambed van haar 11e kind omdat de ambulance pas na twee uur kwam opdagen; het trekpaard bleek namelijk uit het weiland ontsnapt. Uiteindelijk hield hij na kinderziektes als mazelen en polio maar 7 kinderen over. Waarvan er één verbrandde toen de olielamp op haar viel.
Zelf stierf hij 60 jaar oud aan stoflongen door zijn werk in de kolenmijn.
Toen was geluk on-gewoon.
Voor sommige mensen is het moeilijk te begrijpen dat techniek, communicatie en bewegingsvrijheid essentieel zijn voor gezondheid en vrijheid en dus ontplooiing en dus geluk. En dat een heel groot deel daarvan met energie te maken heeft.
Kijk naar wat dictatoriale en achterlijke landen als Turkije, Iran, China verbieden: internet, vrij reizen.
@Frank789: “Ja, grootvader moest …..” +1
@32:
Mijn grootvader ging van ellende maar om 21:00 naar bed. Weet je ook meteen waar die grote gezinnen vandaan kwamen.
@34: de TV van tegenwoordig is zo’n ellende: ik ga ook wel eens om 21u. naar bed
@32:
Dat krijgen wij ook.
Mag je nog wel vrij reizen naar Syrië? Of naar Venezuela?
En als het aan jou ligt wordt het halve internet verboden
@36: U houdt weer expres argumentatie achter en beschuldigt mij bovendien ongefundeerd van verbieden. Lulkoek dus.