SG-café vrijdag 20-03-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 20-03-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (24)

#2 Henk van S tot S

Naar aanleiding van de discussie over nalatigheid bij coronabesmetting in SG-café van gisteren, uit het DVHN:

“Mensen die zich niet houden aan afspraken die zijn gemaakt rondom het coronavirus, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Dat schrijft advocaat Tjalling van der Goot in een ingezonden brief, die vrijdag gepubliceerd werd in de Leeuwarder Courant. “Mochten mensen zich zodanig gedragen dat de volksgezondheid wordt geschaad, dan kunnen sancties worden opgelegd”, schrijft de pleitbezorger.

Zo kan iemand met het coronavirus maximaal vier jaar de cel in of een boete krijgen van 87.000 euro als diegene zich onttrekt van gedwongen isolatie. Dat vormt namelijk een gevaar voor anderen. “Een forse strafbedreiging dus waarmee de ernst van het strafbare feit wordt benadrukt”, schrijft Van der Goot.

Ook als een besmet persoon “onvoorzichtig of nalatig” omgaat met zijn infectie, kan deze vervolgd worden voor dood door schuld. Andere mensen kunnen op die manier namelijk ook besmet raken. Dood door schuld kent een maximum gevangenisstraf van twee jaar, aldus de advocaat.

Celstraf of boete

Verder kan ook een arts worden vervolgd als deze een coronabesmetting niet meldt bij de zorginstanties. Daarop staat maximaal twee maanden cel of een geldboete van 4350 euro. Artsen hebben normaal gesproken geheimhoudingsplicht, maar in het geval van het coronavirus gaat die niet op.

Tot slot benadrukt Van der Goot dat mensen tijdens noodverordeningen – ingesteld vanwege het virus – aanwijzingen van bijvoorbeeld politie en toezichthouders moeten opvolgen. Doen ze dat niet, dan dreigt ook strafvervolging.”

#3 Frank789

Hier alle mogelijke grafieken en tabellen omtrent het coronavirus:
https://allecijfers.nl/nieuws/statistieken-over-het-corona-virus-en-covid19/#Corona_kerncijfers

#4 Test

Al bijna 3000 besmettingen. En nog geen zicht op een afname van de toename. Denk dat de 10000 nu wel in zicht komt.

https://www.rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland-per-gemeente

Wanneer gaan ze de bouwmarkten en tuincentra sluiten? Als je mensen de mogelijkheid bied ergens naar toe te gaan, blijven ze het doen. Ondanks dat al zo vaak gezegd is dit niet te doen.

#5 Frank789

Ik hoor niets over mensen die nu verliefd worden / pas zijn geworden, en niet al maanden samenwonen.
Anderhalve meter afstand houden?

#6 Hans Custers

@2

Dreigen met besmetting is ook al strafbaar:

Een 23-jarige automobilist uit Noordwijkerhout is veroordeeld tot tien weken cel omdat hij twee agenten opzettelijk in hun gezicht heeft gehoest. Daarbij riep hij dat hij het coronavirus had.

De rechter neemt dat de man kwalijk en vindt bedreiging met zwaar lichamelijk letsel bewezen. Van de celstraf zijn twee weken voorwaardelijk en ook moet de man beide agenten een schadevergoeding betalen van 350 euro.

Er is nu dus jurisprudentie: een andere bewust besmetten staat gelijk aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

#7 beugwant

@4: Om te beginnen is het daarvoor het seizoen; en als de mensen verplicht thuis zitten, aldaar allerlei uitgestelde klusjes herontdekken die ze bij gebrek aan spullen niet kunnen doen, dan gaan ze (desnoods nadat eerst het behang van de muren is geknaagd) pas echt muiten.

Ik heb op Duitse fora al berichten gelezen dat overheidspersoneel daar inmiddels pasjes heeft gekregen die het nog niet in de auto moet leggen…

#8 Le Redoutable

@4 Het houdt pas op als 50-60% van Nederland immuun is, dus de 8.7 miljoen gaan uiteindelijk ook in zicht komen. Het duurt nog minstens een jaar voordat er een vaccinatie is, dus wil je de mensen dan minstens een jaar ophokken? Ik denk dat een groot deel dan rijp is voor het gekkenhuis of de buren de hersens heeft ingeslagen.

#9 Lmgikke

het loopt nog steeds lekker op…..

als we nu vandaag drastische maatregelen nemen kunnen we het aantal doden nog beperken tot 12-15 duizend. elke dag uitstel gaat ons 1000 extra doden opleveren. Dat is per dag wachten gedurende een week. wachten we nog langer dan stijgt het nog extremer.

berekening? heb ik vorige weken al meerdere malen toegelicht. ga ik niet herhalen. Iets met exponentiële reeksen, gecombineerd met incubatietijd, ic capaciteit, duur van de behandeling.

ik deel het alleen maar. zodat later niet geclaimd kan worden dat we dit niet hadden kunnen zien aankomen.

Van onze overheid vind ik dat ik mag verwachten dat ze kunnen rekenen. onbewust onbekwaam mag niet voorkomen. bewust onbekwaam is nalatigheid. bewust bekwaam besluiten met deze getallen bekend is crimineel. als het nog verder stijgt gaat bewust bekwaam over in misdaad tegen de menselijkheid.

#11 joostdev

@9: https://nos.nl/artikel/2327776-brabantse-ziekenhuizen-we-gaan-plat-en-hebben-hulp-nodig.html

Zijn er hier nog steeds voorstanders om op de huidige voet verder te gaan en volhouden dat het zo’n vaart niet zal lopen?

Zouden de ‘deskundigen’ dit in hun modelletjes hebben zien aankomen?

Een Bedrijf uit Enschede wil 50 beademingsmachines per week bouwen. Maar “Het financiële plaatje moet nog worden goedgekeurd. Wij wachten nu op een ‘go’ vanuit het ministerie en dan staat ons team klaar om aan de slag te gaan”
Waarom wordt dit bedrijf niet genationaliseerd en opgeschaald met de hulp van andere bedrijven om het benodigde aantal van 1000 te kunnen halen?

Er gaan de komende tijd dus minstens 1000 mensen dood die niet beademt kunnen worden, omdat? Iets met de economie?

#12 beugwant

@10: Geen link naar Lance Corporal Jones?

#13 Frank789

@7: Het afhaaltuincentrum en de afhaalbouwmarkt liggen in het verschiet. Ook dat concept van de Kijkshop maar weer eens uit de mottenballen halen voor dit soort detailhandel?

#14 Frank789

@6: Toch maar het OM informeren?

“Beste meneer/mevrouw,

Dank voor uw bericht waarin u ons een vraag stelt over het nieuwe coronavirus.
Doordat we momenteel erg veel vragen over dit onderwerp ontvangen, kunnen we niet alle vragen persoonlijk beantwoorden. Veel antwoorden vindt u bij de veelgestelde vragen op de website van RIVM.

Staat uw vraag niet op de website van het RIVM?

Heeft u een vraag over uw gezondheid? Neemt u dan telefonisch contact op met uw huisarts.
Heeft u een algemene vraag over het nieuwe coronavirus? Neemt u dan contact op met 0800 – 1351 of bekijk de website https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
Bent u op reis? Neem dan contact op met de alarmcentrale via uw reisverzekeraar.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
RIVM Infopunt

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Postbus 1
3720 BA Bilthoven
Telefoon: 030-2749111
E-mail: [email protected]
Website: http://www.rivm.nl

Verzoek:
Date sent: Mar 19, 2020 10:24 PM
To: [email protected]
Subject: Moedwillige besmetting

Ingezonden op do, 19-03-2020 | 22:23

Waar gaat uw vraag over?
Nieuwe coronavirus

Onderwerp
Moedwillige besmetting

Vraag
Op Sargasso.nl beweert een reageerder uit [edit] weggehaald [/edit] besmet geweest te zijn met het coronavirus en laat doorschemeren desondanks als vakkenvuller te hebben doorgewerkt.
Is dat strafbaar?
Zou daar iemand achteraan moeten?

Naam
Frank ****

#15 beugwant

Ingezonden brief in Parool:

09:28 ‘Minder stikstof?’

Hoe naar dit coronavirus ook is, het is een uitgelezen kans om eens en voor altijd te weten of de boeren wel of niet gelijk hebben. Mocht het werkelijk zo zijn dat de grote stikstof­uitstoot helemaal niet door de boeren komt, zoals ze zelf steeds schreeuwen, maar door het (lucht)verkeer, dan zou dat nu moeten blijken. Het land is vrijwel stil­gevallen. Brabant is zelfs min of meer op slot. Files zijn er niet meer, er rijden veel minder treinen en bussen. Er wordt veel minder gevlogen. Er komen geen cruise­schepen meer aan. Zelfs de industrie schaalt een beetje terug. Alleen de boeren werken, zelfs in Brabant, uiteraard gewoon door. Het moet nu eenvoudig te meten zijn. Ik ben benieuwd.

Trudy Franc, Amsterdam

Ik ook.

#16 Janos

Een groep journalisten mocht mee het ziekenhuis in in Bergamo. Hier word je niet blij van: https://news.sky.com/story/coronavirus-they-call-it-the-apocalypse-inside-italys-hardest-hit-hospital-11960597

#17 lmgikke

@15 helaas, kom je nooit te weten. Het RIVM gooit met de huidige corona crisis de hele wetenschap te grabbel. Men gaat het RIVM na deze crisis nooit meer serieus nemen. Geen draagvlak.

En dat is uitermate jammer, want ik weet zeker dat RIVM heel veel goede wetenschappers heeft.

#18 Henk van S tot S

@12:
Die is wel veel leuker dan die jongens van Goldplay.
:-)

#19 beugwant

@17: Haal je wel de juiste bijdrage aan? #15 gaat niet over het RIVM.

#20 Joop

@5.

Hahaha, daar heb ik mee te maken.

Vrienden die raden het af dat ze morgen langs komt. Ik weet het nog niet.

Onbevestigde berichten hebben het trouwens over een lock down voor NL vanaf dit weekend. Niet zo streng als in Frankrijk, wel meer handhaving.

#21 Co Stuifbergen

@7: pasjes voor duits overheidspersoneel?
Zodat ze mogen autorijden als niemand zijn/haar huis uitmag?

Of is er een ander doel?

#22 GerritB

@12: Je was me net voor!

#23 Lmgikke

@19 ja, gaat over stikstof en boeren, hun tegen claim. zonder RIVM heb je geen tegen claim meer nodig.

Men zal geen enkel RIVM cijfer meer vertrouwen na deze corona crisis.

#24 beugwant

@21: Ik denk dat dat het inderdaad is. In een crisissituatie is de staat vooral geneigd zich tegen haar burgers te beschermen, dat was in de jaren ’80 al duidelijk toen de lijsten uitlekten van wie er wel en niet de schuilkelder in mocht. Allemaal bestuurders, maar geen enkele loodgieter. Zo jong als ik toen nog was, het heeft het mijn vertrouwen niet bepaald vergroot.

@23:Men kan nog altijd meten. En wat jij (en ik) van het RIVM vinden, zal het voortbestaan ervan niet aantasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*