SG-café vrijdag 02-08-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 02-08-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (25)

#1 Hans Verbeek

Wanneer gaan de banken negatieve rente invoeren op spaartegoeden? En hoe zullen de klanten reageren?
Als er negatieve spaarrente komt, dan eet de bank gewoon langzaam je spaarpot leeg. Dan is de oude sok misschien een slimmere optie.

Ik heb mijn spaargeld gebruikt om mijn hypotheekschld af te lossen. Mijn resterende spaargeld kan ik misschien beter omzetten in waardevaste activa: een appelboom, een kas in mijn moestuin, een duurzame fiets.

Na de negatieve rente op spaartegoed is de positieve rente op leningen een volgende optie.
O, lieve klant, leen alsjeblieft ons kapitaal. Leen een ton dan krijg je er 1000 euro gratis bij :-)

#2 beugwant

Zij gaat daarnaast in kaart brengen of er wellicht drempels zijn in wet- en regelgeving die kunnen worden weggenomen.

Ja, die zijn er. ‘Onze’ rommedoe moet uit België komen omdat de wetgever alleen maar harde Goudse kaas kent en daardoor enkel volledig betegelde productieruimtes toestaat. Domme Hollènjer, ze weten niet wat ze missen.

#3 JSK

@1: Wanneer gaan de banken negatieve rente invoeren op spaartegoeden? En hoe zullen de klanten reageren?

Weer dit verhaal. Het rendement op spaargeld is al een tijdje negatief – door de VRB en inflatie. Ik denk niet dat het verschil van 0,05 naar -0,05 nominaal impact heeft.

#4 JSK

Racisme op links:
Maar als de Conservatief positieve reacties vanuit oppositiehoek verwacht, komt hij bedrogen uit. ‘Gemeende felicitaties, James’, zo richtte Labour-kamerlid en corbynista Clive Lewis zich tot de nieuwe Tory-president James Cleverly. ‘Ik vind het alleen spijtig dat jij en andere zwarte leden van de regering hun ziel en zelfrespect hebben verkocht.’ Negatief was ook het oordeel van de hoofdredacteur van The Canary, een pro-Corbyn website. ‘Iemand van een minderheidsgroep die ervoor kiest in een extreem-rechtse regering te dienen’, meldde Kerry-Anne Mendoza, ‘is niet langer een persoon van kleur.’

https://www.groene.nl/artikel/de-multiculti-regering-johnson

#5 lmgikke

@1 Electronisch geld gaat los gekoppeld worden van cash. Met een eigen wisselkoers.

Dan heeft geld in de oude sok ook geen nut meer. Met de wisselkoers laten ze de waarde van je cash ook gewoon verdampen

https://blogs.imf.org/2019/02/05/cashing-in-how-to-make-negative-interest-rates-work/

oplossing zal zijn terug naar ruileconomie, lokaal. Twee flessen melk voor een brood.

En positieve rente op een lening gaat nooit gebeuren. Waarom niet?

Iemand die geld WIL lenen gaat er voor betalen
Iemand die geld WIL oppotten gaat er voor betalen.

En terwijl het populistisch is om te roepen dat arbeid minder, en kapitaal meer belast dient te worden. Gaan bovenstaande maatregelen er alleen maar voor zorgen dat de superrijken rijker worden, de rest armer. Middenklasse gaat verdwijnen.

Kapitaal gaat meer belast worden, maar alleen voor diegenen die er maar een beetje van hebben. Heb je veel dan ontspring je de dans.

#6 Wim

@5: waarom zou er toch zoveel gespaard worden? Simpel: er is zoveel onzekerheid dat men een buffer aanhoud. In plaats van dat de centrale banken inzien dat ze een foute weg zijn ingeslagen bedenken ze allerlei onzalige maatregelen om de mensen nog meer uit te knijpen. Dit gaat vroeg of laat een keer hartstikke fout. Laat dan die hele banken sector maar failliet gaan. Misschien dat ze dan eens hun lesje leren.

#7 Frank789

@6: [ Laat dan die hele banken sector maar failliet gaan. Misschien dat ze dan eens hun lesje leren. ]

Het zijn WIJ die dan een verschrikkelijke les gaan leren.

#8 Bookie

We stand in solidarity with LGBT people in countries worldwide that punish, imprison, or even execute individuals on the basis of their sexual orientation. The Trump Administration has launched a global campaign to decriminalize homosexuality and invites all nations to join us!
https://twitter.com/whitehouse/status/1154836352137080833

Mooi hoor zo vlak voor de canal parade. Over non-discriminatie wordt dan weer niet gesproken.

#9 tigger

@8:
Het is dan ook buitengewoon ongeloofwaardig van een regering die normaal gesproken een anti-LGBT agenda voert.

#10 paradox

@7:
Daarom wordt er door sommigen ook gepleit om, naast commerciële banken, ook publieke banken in het leven te roepen waarbij bijvoorbeeld altijd 0 % rente gehanteerd wordt en het spaargeld ook tijdens financiële (economische) crisissen veilig is.

Het bankwezen is mijns inziens veel te veel de speelbal geworden van het private internationaal opererende grote geld, waarin o.a. via ‘financialisering’ (denk aan financiële industrie) al vele jaren (ter verrijking van spelers binnen het grote geld gebeuren) als het ware flink wat geld wordt afgeroomd bij vooral arme mensen en spaarders (waar bijvoorbeeld o.a. de niet rijke kleine spaarders het slachtoffer van zijn). Het grote geld is niet gebonden aan landsgrenzen.

Het is niet alleen de fossiele industrie, maar het is voor mij wel aannemelijk dat de fossiele industrie een zeer machtige grote speler binnen het grote geldgebeuren is met een zeer machtige lobby.
En met grote sommen aan geld is beleid en ‘politieke opinie’ flink te beïnvloeden. In het ene land nog meer dan het andere.

#11 Bookie

@9
Het is wel geloofwaardig dat ze het niet strafbaar willen hebben, alleen is dat niet goed genoeg.

#12 Frank789

@10: [ het is voor mij wel aannemelijk dat de fossiele industrie ]
Een complot dus?
En Big Pharma dan?
En Big Guns dan?
Waarom niet Big Finance?

#13 paradox

@12: Inderdaad Frank, zoals ik al opmerkte het is niet alleen de fossiele industrie. Er zijn teveel concrete indicaties dat er sprake is van diverse ‘samenzweringen’ in de zin dat de belangen van specifieke groepen aan mensen gediend worden ten koste van heleboel andere mensen.
Maar ik proef, kan me vergissen, dat jij het niet zo op heb met alle vormen van ‘samenzweringsdenken’, dat je er a priori al vanuit gaat dat het onzin is.

#14 JSK

@13: just because you’re paranoid doesn’t mean that they are not following you!

#15 Wim

@7: hebben we ooit tegen meer macht voor de banken kunnen stemmen cq was dat ooit een issue bij een verkiezingsstrijd? In de jaren 90 waren alle grote partijen in alle westerse landen voor soepelere regels van de financiële sector.

Het probleem is dat men pas wakker wordt als er een grote crisis is.

#16 paradox

@14: Bagdad Bob: “There are no tanks in the street”.
@15: Sarc “Daar is democratie niet voor bedoeld. Daar heeft het gepeupel niets over te zeggen en daar is het gepeupel ook te dom voor”/sarc.

#17 Frank789

@15: [ hebben we ooit tegen meer macht voor de banken kunnen stemmen ]
Heb jij ooit een Partij tegen de Banken opgericht? Of talloze politici aangeschreven?
Er zijn wel meer topics die onderbelicht blijven en geen rol speelden in verkiezingsprogramma’s.

[ Het probleem is dat men pas wakker wordt als er een grote crisis is. ]
Dus 2008 was niet groot genoeg?
Of je banken nu verfoeit of niet, als ze nu allemaal failliet gaan is iedereen de lul. Niet alleen de bankenmanagers en hun aandeelhouders (via je pensioen ben je zelf waarschijnlijk ook aandeelhouder, we zitten met zijn allen in één schuitje).

#18 Bismarck

Het is toch niet zo goed toeven in Afghanistan. En dat ligt voor een belangrijk deel aan de NAVO: “Ook regeringsgezinde en buitenlandse strijdkrachten maken veel burgerslachtoffers. Eerder deze week meldde de VN al dat deze strijdmachten in de eerste helft van dit jaar meer burgers doodden of verwondden dan de militante groeperingen.”

#19 Karin van der Stoop

@17: Je vergeet misschien dat we in de jaren ’90 nogal een rad voor ogen gedraaid hebben gekregen. Met de Derde Weg zou het allemaal goed komen. Terwijl toen de deregulatie van de financiële sector is ingezet, met alle gevolgen van dien.
Verder zijn er wel bewegingen (geen politieke partijen, maar dat is zoals we weten nogal een dingetje om op te zetten) die zich wel met deze problematiek bezighouden.
En ook; bankier gewoon bij ASN of Triodos.

#20 Wim

@17: toen men begon over een altijd durende groei kreeg ik argwaan. Probleem is dat men destijds geen grenzen heeft gesteld. Want iedereen moest maar een hypotheek kunnen krijgen (want het ging toch zo goed …) , ook al zei het gezonde verstand dat dat misschien niet zo slim was. Lekker iedereen een maximale hypotheekstrop/ woekerpolis aansmeren.
Ook met de Euro zijn we erin geluisd. Want het ging zo goed dus daarom konden ze het er wel doordrukken. Alles ter meerdere glorie van de politiek en banken.

Even terug waar het mee begon:
Het beleid van de ECB die zich met rentes onder de 0 % op onontgonnen terrein begeeft, heeft geen effect behalve dat ze daarmee iedereen leeg zuigen (pensioenen, spaargeld). Hun doel, banken zouden meer geld uit moeten lenen, gebeurd niet. Als reactie zou je verwachten dat de ECB daar eens van leert en de rente weer op 0 zet. Maar nee men verlaagt nog maar een keer de rente in de hoop dat dit nu wel effect heeft. Ondertussen verzint men lapmiddelen om dit falende beleid door te kunnen zetten. Straks moet je nog betalen voor je spaargeld (ING oppert dit al voorzichtig) of cash geld. Men is echt compleet van de pot gerukt! Om Einstein te citeren: “Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.”

#21 Frank789

@19: [ Je vergeet misschien ]
Ik vergeet helemaal niks.
De deregulatie is voor zover ik mij herinner geen belangrijk topic geweest, het was min of meer normaal, iedereen deed het.

[ bankier gewoon bij … Triodos. ]
Misschien een van de minst slechte banken, maar toch een stelletje antroposofen die o.a. evangelisatie, homeopathie en acupunctuur (financieel) ondersteunen.
En uiteraard anti-vaccinatie want het ongeboren kind is een ziel die zelf zijn ouders uitkiest. Om het lichaam te ontdoen van het “vlees” van de ouders zijn kinderziektes nodig. Vooral ziektes met wondjes of veel vervellen zijn daarbij zeer nuttig.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/triodos-bank-financiert-evangelisatie
https://www.kwakzalverij.nl/nieuws/kwakzalversprijs-2010-voor-triodos-bank/

#22 paradox

@19 en @20: voor mij twee zinvolle reacties. Er valt veel over te schrijven….zeker vanuit historisch perspectief.

#23 JSK

@19: En ook; bankier gewoon bij ASN of Triodos.

accountant.nl/nieuws/2019/3/triodos-moet-meer-doen-tegen-witwassen/

je bent de perfecte klant. een goed marketingverhaal en je geeft de centjes weg.

#24 Hans Custers

@23

Wel eens van de Nirvana fallacy gehoord? Dat betekent dat je een beter alternatief afwijst, alleen maar omdat het niet helemaal perfect is. En het is een drogreden.

#25 Bismarck

#21 en #23 worden dus klant van ASN.

@20: Dat is geen citaat van Einstein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*