SG-café maandag 31-08-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 31-08-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (16)

#1 Co Stuifbergen

Een rechter kan iemand verplichten om in quarantaine te gaan, beweert Jos Dute, emeritus-hoogleraar gezondheidsrecht.

Als dan blijkt dat iemand besmet is, is ook mogelijk iemand te verplichten in isolatie te gaan (op een gesloten afdeling van een ziekenhuis).
Ooit was dit bedacht als maatregel tegen tuberculose.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-gemeente-heeft-al-genoeg-macht-bij-quarantaineplicht~b6aef694/

#2 majava

Om het bij het recht te houden, heb ik deze: De regering moet harder optreden tegen de Stichting Afvalfonds Verpakkingen, omdat ze de doelstelling in het overheidsbesluit over glasrecycling al 10 jaar niet halen.

Ik ben blij dat organisaties die zich voor het milieu inzetten het juridische pad kiezen. De politiek blijkt keer op keer een kasteel van mooie woorden en bedoelingen, terwijl er niets gebeurt. Ook al is er van alles vastgelegd in wetten en besluiten. Als jij en ik niet onder wetten uitkomen met beloftes dat we er alles aan doen om ons leven te beteren, dan de politiek ook niet.

https://recyclingnetwerk.org/2019/01/28/glasrecycling-uitspraak-raad-van-state-overheid/
Aan het eind van het artikel zit een kort filmpje. Niet echt boeiend, behalve het eind dan…

#3 beugwant

@2: Op jacht naar een pakkende quote de microfoon bij nietsvermoedende voorbijgangers onder de neus duwen om zo je twee minuten te vullen heb ik altijd al een journalistiek van lik-me-vestje gevonden, zo ook hier.
Ik ken het afvalfonds vooral als een propagandamachine, zelf ruimt het niets op.
Voor zover er vanuit dat fonds geldstromen zijn om gemeenten te helpen zwerfvuil op te ruimen, zijn die – afgezet tegen de werkelijke kosten daarvan – een schijntje.

#4 Le Redoutable

De schade van windmolens aan de vogelpopulatie volgens wetenschappers onderschat:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/te-veel-vogels-krijgen-klap-van-de-windmolen-maar-wieken-verven-kan-helpen~bb9c9278/

Dit terwijl Jan met de pet dit ook makkelijk kan beredeneren, of wordt er gewoon een oogje dichtgeknepen in de MER’s om de CO2 doelstellingen maar te halen?

#5 Hans Custers

@4

Je zou het ook anders kunnen formuleren.

De vogelsterfte door windmolens is minuscuul ten opzichte van sterfte door andere oorzaken: auto’s, hoge gebouwen, katten, om maar wat te noemen. Desalniettemin nemen exploitanten van windmolens de moeite om onderzoek te doen naar maatregelen die die sterfte kunnen beperken. En willen ze die maatregelen nemen. Laat automobilisten, projectontwikkelaars en kattenbezitters daar een voorbeeld aan nemen.

#6 majava

@3: Vind het dan toch wel frappant dat wanneer het gaat om “nietsvermoedende voorbijgangers” er altijd mensen tussen zitten die wel even willen verklappen dat ze geen moer om de natuur en milieu geven. Fuck die aarde, joh. Zoals nu. Zo kom je ook de racisten, fascisten, of de ‘echte mannen’ tegen. Zal vast wel komen dat die TV ploegen niet eerst even waarschuwen dat ze wel met hun harses voor heel het land te zien zijn, niet alleen rechtstreeks. Een soort pre-disclaimer om aan zelfcensuur te gaan doen.

Nee, “nietsvermoedende voorbijgangers” vragen stellen is natuurlijk valse journalistiek…

#7 Hans Custers

@6

Ik liep hier in de stad eens langs zo’n ploegje dat bezig was met straatinterviews (van Powned, als ik het me goed herinner), net op het moment dat de man met de microfoon tegen de man met de camera zei: “Als we nog even doorgaan vinden we vanzelf wel iemand die dat zegt.”

#8 Frank789

@4: Jan met de pet kan ook makkelijk beredeneren dat wit/grijs gekleurde turbines veel minder opvallend zijn dan zwarte.

Jan met de pet kan ook makkelijk beredeneren dat één van drie wieken zwart kleuren een nog meer storende beweging in het zichtveld laat zien.

#9 Frank789

@6: [ er altijd mensen tussen zitten die wel even willen verklappen dat ze geen moer om de natuur en milieu geven. ]

Er tussen zitten? Alsof ze zeldzaam zijn?
Als je hier in NL de mensen telt die een open haard, vuurkorf, terrasverwarmer, Deense Dog of Dodge RAM bezitten gaat tellen, dan zakt de moed je in de schoenen hoor.

#10 Sjors

@9: of kinderen hebben natuurlijk. Het krijgen van een kind is het slechtst denkbare voor het milieu wat je kunt doen.

#11 Frank789

@7: [ “Als we nog even doorgaan vinden we vanzelf wel iemand die dat zegt.” ]

Ik denk dat elke ploeg wel zo te werk gaat als ze merken dat de antwoorden tot dan toe nogal eenzijdig zijn.
Ik kan me zelfs voorstellen dat PowNed minstens één linkse mening erbij wil hebben om de indruk van objectiviteit te wekken.

Maar eigenlijk moet je elk programma dat met straatinterviews werkt om meningen te peilen, afdoen als beneden peil.

#12 majava

@11: Ja, dat is waar, maar dat ligt niet aan het straatinterview, zolang je ze maar open vragen stelt, maar aan wat er wel en wat er dan niet door de edit komt. Zoals ook Hans Custers al stelt.

#13 Frank789

@12: Straatinterviews zijn alleen zinvol als het om getuigen/buurtbewoners/slachtoffers gaat die iets specifieks hebben meegemaakt.

Als je op de Albert Cuyp meningen gaat staan interviewen dan is het beeld dat je krijgt sowieso niet representatief voor “de man in de straat” want op de Dam krijg je een heel ander beeld en op de Prinsengracht ook weer. De n is ook altijd veel te klein. De editroom kan dat nooit corrigeren.

#14 Frank789

Leuk, dit zei ik ook zo ongeveer, een week terug:
“In het geval van Tata Steel zou dat betekenen dat we de elektriciteit van ongeveer alle windparken op zee nodig hebben die op dit moment voor de Nederlandse kust worden aangelegd”.

https://nos.nl/artikel/2346166-zweden-opent-eerste-duurzame-staalfabriek-ter-wereld.html

#15 majava

@13: Ja, dat snap ik. Dat is ook best een open deur. Geen enkel straatinterview zal ooit een gedegen opinieonderzoek kunnen benaderen. Wat het wel interessant maakt is hoe mensen hun mening onderbouwen. Als ze dat al kunnen. Dan krijg je wellicht een beeld over wat mensen beweegt. Maar dan heb je wel weer een goede interviewer nodig. Gaat het dus ook niet worden dus. I give up.

#16 beugwant

Het is mij 20, 30 jaar geleden al opgevallen dat de ‘spontane’ Duitsers op de tv hun stelling doorgaans wel konden onderbouwen, waar de Nederlander niet verder kwam dan een ‘nou, gewoon…’
Opvoeding? Onderwijs? Redactie en montagekamer?

@9: Je vergeet de VVD-stemmer die het zonder dat lijstje afkan; de ’temporarily embarrassed millionaire’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*