SG-café maandag 23-11-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 23-11-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (33)

#1 majava

Er zitten nogal wat kanten aan die rel bij het FvD. Dat “onderzoek” door niemand anders dan Wybren van Haga, mr. integrity. Dan natuurlijk de Thierry vs Nanninga (et al) soap, over het al dan niet voldoende vinden van een onderzoekje. Interessanter is hoe Geenstijl er nu bovenop lijkt te zitten. Een beetje als Fox in de VS, die Trump half onder de bus gooide vanwege de verkiezingsuitslagen (gebrek aan bewijs voor fraude). Ook nu zie ik een aantal FvD fans in plaats van afhaken er juist met gestrekt been induiken. Helemaal full neonazi gaan. Ik weet alleen even niet of ze dat Israel vlaggetje, altijd tussen de uil, trekker en tempeltje eventjes weggehaald hebben voor nu.

En denk niet dat ik me zit te verkneukelen of zo. Als zelfs de hele FvD eraan gaat, dan nog blijf je zitten met een flinke portie hatende racisten die zich graag weer aansluiten bij elke oude of nieuwe volksmenner die alle aandacht wegtrekt van echte issues. Heeft Geert al iets gezegd over deze heisa? Hij weet dat ‘ie kan rekenen op de leegloop bij het FvD. Hoe gaat keppeldragende Geert hier mee om?

#2 tigger

En denk niet dat ik me zit te verkneukelen of zo. Als zelfs de hele FvD eraan gaat, dan nog blijf je zitten met een flinke portie hatende racisten die zich graag weer aansluiten bij elke oude of nieuwe volksmenner die alle aandacht wegtrekt van echte issues.

Ik zit me wel te verkneukelen. Hoe minder georganiseerd de bruine plaag is, hoe beter…

#3 majava

@2: Eens, maar wat is dan de beste optie? FvD dat implodeert en je dan één grote PVV overhoudt die asiel biedt aan alle schedelmeters?

Of PVV puur en alleen voor je Marokkanen- en EU-haat plus dan nog een paar nieuwe, kleine partijtjes. Met een partij Nanninga voor de gewone linkshater, Een partij voor wappies, met Arnold Karskens, die Niemöller ook weer warm krijgt. Heel groot met Youtube ‘leden’. Thierry maakt een herstart, als boekenwinkel. Iedereen weg daar, behalve wat blondines. Thema: flowerpower en de sexuele revolutie waren altijd al rechts.

Zeg het maar. :)

#4 Le Redoutable

Experts vinden mondkapjesplicht op school eigenlijk een drama.

“Zolang niet vaststaat dat mondkapjes helpen, begrijpt orthopedagoog Hans Koppies niet waarom scholen daarvoor kiezen. Hij vindt dat scholen die een draagplicht hebben ingevoerd, niet het belang van het kind vooropstellen. Hij ziet dat mondkapjes snel vies worden, de luchtwegen afsluiten en leiden tot meer gefriemel aan neus en mond.”

Slechts 1 daarvan zegt doe toch maar, want als iedereen is de sloot springt kan je maar beter ook in de sloot springen:

https://www.trouw.nl/onderwijs/zijn-mondkapjes-in-het-onderwijs-inderdaad-onwenselijk-tieners-overzien-de-gevolgen-niet~b4413f907/

#5 tigger

@3:
Ontneem populistisch (extreem-) rechts het draagvlak door de kiezer beter te bedienen. Ca. 30% van het electoraat overweegt nu PVV en/of FvD, het is te krankzinnig voor woorden dat de traditionele politiek deze mensen niet weet aan te spreken. Voor een deel komt dat om dat de traditionele partijen te elitair zijn, ze kunnen grote maatschappelijke thema’s niet uitleggen aan de doorsnee Nederlander. Progressieve partijen richten zich teveel op leraren en andere hoger opgeleiden, confessionele partijen hebben hun vaste gelovige en krimpende achterban en de VVD is een lobbybedrijf geworden voor internationale bedrijven. Er is simpelweg te weinig keuze voor de normale “arbeider”. Leer van de landen waar progressieve partijen WEL een goed verhaal hebben.

#6 McLovin

”Leer van de landen waar progressieve partijen WEL een goed verhaal hebben.' Landen zoals?

#7 Micowoco

Wilders is niet de enige op aanwas kan rekenen na een implosie van het Schorum. Wat dacht je van de vvd, daar zijn ze ook niet vies van ranzige borrelpraatjes.

#8 majava

@tigger: @McLovin: Ok, maar inderdaad, waar is dat het geval? Als ik mijn Finland neem, waar de sociaaldemocraten de laatste winnaars werden, en nu nog altijd in de peilingen op kop gaan. Dat klinkt opmerkelijk, zeker als je dat met de PvdA vergelijkt. Hebben ze hier nu een beter verhaal? Welnee. Ook hier hebben ze zich laten inpakken door het neoliberalisme. Hun groene agenda is ook ver te zoeken, dus progressief kan ik ze niet eens noemen. Wat ze nu dan wel hebben? Een frisse, jonge partijleider/premier die sterk kan communiceren. Ze is intelligent en niet controversieel. Bijna de vrouwelijke variant van de sterke man. En that’s it.

Er is niet alleen iets aan de hand met de politiek. Je moet het ook deels zoeken bij de kiezer. Die laten zich ook graag wat wijsmaken.

#9 tigger

@6 @8
Portugal, Spanje, Griekenland, maar ook de linkerflank van de Amerikaanse democratische partij met AOC/Sanders/Warren.
Waar spreekt links nog wel tot de verbeelding? Wat is hun boodschap en vooral hoe wordt het gebracht.

#10 Frank789

@8: [ Die laten zich ook graag wat wijsmaken. ]

Je moet het ergste vrezen voor die groep stemmers en hun geloof dan wel beoordelingsvermogen.
Op Twitter worden FvD en PVV politici voortdurend betrapt op het retweeten van hoaxes en fake news.

En dan moeten de “deepfakes”, zoals Lubach die zondag besprak, nog echt op gang komen.

#11 Frank789

Thierry Baudet wordt lijstduwer????
Wat is dit voor een zet? Wil hij dat ze hem smeken om terug te komen en Nanninga en c.s. zo een hak te zetten?

https://nos.nl/artikel/2357810-baudet-geen-lijsttrekker-en-leider-meer-van-forum-voor-democratie.html

#12 Jos van Dijk

@11: Het zou me niet verbazen als hij het voorbeeld van Fortuin gaat volgen met een Lijst Baudet waar hij het alleen voor het zeggen heeft. Narcisten verdragen geen andere meningen.

#13 beugwant
#14 Frank789

@13: Maar vertel nu eens wat er in staat in plaats van alleen een link te plaatsen.

#15 beugwant

@14: De link verwijst naar een zevental downloadbare pdf-bestanden, de titels spreken voor zich. De Nota van antwoord beantwoordt de ingediende zienswijzen. Ik ben er ook maar net aan begonnen. Alle zeven documenten helemaal doorlezen en ook nog voor je samenvatten rooft teveel tijd van mijn overige bezigheden; je zult een sluwere truc moeten bedenken om Sargasso een tijdlang van mijn berichten te vrijwaren. 🙃

#16 majava

@11: Volgens mij is het een hoop armgezwaai om de aandacht op de rel rondom de JFvD af te zwakken. Want wat gaat er nu met die groep gebeuren? Niks misschien?
Ik bekeek het filmpje van Tjer zelf en bij komt het over als een Trump-move: hij gaat even golfen, maar blijft lekker aan.
Wanna bet? Oh en ook dat het allemaal de schuld is van de media natuurlijk.
Man, wat een opzichtig theater toch weer.

#17 Frank789

@16: Theater is het zeker.
En dat Baudet permanent een stap terug zou doen lijkt me ook onmogelijk. Eerder gaat hij nog voor zichzelf verder.

#18 Frank789

@15: [ Ik ben er ook maar net aan begonnen. Alle zeven documenten helemaal doorlezen en ook nog voor je samenvatten rooft teveel tijd van mijn overige bezigheden ]

Waarom zeg je dat niet meteen in @13: ?

[ je zult een sluwere truc moeten bedenken om Sargasso een tijdlang van mijn berichten te vrijwaren. ]

Waar heb je het in vredesnaam over?

#19 Cerridwen

@16: De crisis in FvD is geen theater, maar echt. Zelfs populistisch-rechts heeft ethische grenzen, en die zijn blijkbaar nu bereikt.

Het is best knap van Baudet hoe hij zijn partij en imago in korte tijd de vernieling in helpt.

Nu gaan we zien hoeveel aantrekkingskracht Baudet als persoon heeft vs FvD als partij. Bij 6 zetels in de peilingen is het electoraal risico natuurlijk een stuk overzichtelijker dan bij 25.

#20 Cerridwen

FvD is overigens niet de enige partij die op dit moment problemen heeft met z’n radicale flank:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/23/diepe-onvrede-binnen-de-sp-komt-weer-bovendrijven-a4021125

#21 Frank789

@19: [ Zelfs populistisch-rechts heeft ethische grenzen, en die zijn blijkbaar nu bereikt. ]

Die grenzen waren allang bereikt door het optreden van Baudet zelf en zijn gezellige bezoekjes aan rechts extremisten.
Ook de acties van Jansen en zijn toespraken lieten niets te raden over.
Dat Jansen nu moet hangen terwijl Baudet geen haar beter is spreekt boekdelen. Voor mij althans wel.

#22 Spam

Er zijn twee soorten populistisch rechts. Aan de ene kant het complotterige, en dus ook antisemitische en soms zelfs neonazistische, rechts en aan de andere kant het pro-Israel Leon-de-Winterrechts. Iedere populistische rechtse partij die van beide walletjes probeert te eten komt vroeg of laat in dit soort problemen terecht.

Wilders snapt dat en houdt daarom strak de regie in handen. Bij de PVV heb je nog wel eens een racistische of anti-moslimuitspatting maar de neo-nazis houdt hij netjes buiten.

#23 Hans Custers

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de ethische bezwaren bij populistisch rechts meestal pas naar voren komen als er verkiezingen worden verloren, of als zo’n verlies dreigt.

#24 Cerridwen

@23: in dit geval dateren de grote bezwaren al van voor de grote verkiezingsoverwinning bij de PS, naar aanleiding van de boreale uil van minerva speech zijn al een flink aantal mensen met Otten mee uit de partij gestapt, met als belangrijke reden dat het racisme rond Baudet ze te ver ging.

@21: Waar de grens ligt, is voor iedereen verschillend. Ondanks dat de grens voor Nanninga en Hiddema een stuk verder ligt dan wat wij zouden willen, is het toch prettig dat ze hem érgens trekken.

Net zoals dat het prettig is dat althans de meeste Republikeinen die zich direct met het verkiezingsproces bezig houden de uitslag daarvan respecteren. Ze hadden natuurlijk veel eerder moeten opstaan tegen Trump, maar het is desondanks belangrijk dat ze in elk geval deze grens niet overgaan.

#25 Frank789

@24: Het is net als wat Hans ook al zegt: net voor de verkiezingen leggen Nanninga en Hiddema de grens opeens op een heel ander niveau.

#26 Bismarck

@21: Zoals ik het interpreteer, verbindt Baudet nu min of meer zijn lot aan dat van Jansen. Hij gokt er een beetje op dat de rest van de partij toch bang wordt om hun warme pluchezitje (cq dat hij de stemmentrekker van de partij is) en zit nu te wachten tot ze hem smeken toch lijsttrekker te blijven.

@22: Blijft altijd een spagaat; Vergeet niet dat antisemitisme feitelijk niets meer dan een specifieke vorm van racisme is. En op extreemrechts zijn racisten een electoraal noodzakelijke vijver om uit te vissen.

#27 Cerridwen

@25: Zo werken dit soort dingen niet. De analogie van de emmer en de druppel beschrijft beter wat er aan de hand is. Lang binnenskamers gehouden frustratie komt naar buiten na wéér een schandaal.

De ergernis over Baudet en zijn extreem-rechtse kliek is er al lang, en die ergernis is inhoudelijk en politiek-strategisch, en niet primair opportunistisch.

De moraal van normale mensen is iets wat continu geëvalueerd wordt in een sociale context, niet louter een objectieve meetlat.

#28 majava

@27:

Zo werken dit soort dingen niet.

Oh jawel hoor. Het is 2020 en een emmer loopt niet zomaar meer over. Een emmer is nu opeens van alle maten. Echt alle maten.

#29 Frank789

@27:

Zo werken dit soort dingen niet.

Oh shit, god spreekt…

Verder toch als @28:

#30 Hans Custers

@27

die ergernis is inhoudelijk en politiek-strategisch

Gisteren (#19) waren het nog, zonder ook maar een flintertje voorbehoud of nuance:

ethische grenzen

Dat is toch echt iets anders.

Je bent blijkbaar al een aardig eindje in mijn richting (#23) opgeschoven.

#31 Cerridwen

@30: Het een sluit het ander niet uit, ik zie hierin geen tegenspraak.

We kunnen best vaststellen dat voor een flink deel van de kopstukken van FvD het gedrag van de JFvD moreel/ethisch te ver gaat, en ze het niet meer pikken dat daarop niet ingegrepen wordt. Ook al is die grens pas veel later bereikt dan wij zouden willen. Dit sluit niet dat dit zich vermengd met boosheid om andere redenen, zoals Baudets (gebrek aan) communicatie, omarmen van corona-complottheorieën en de daarmee samenhangende duikeling in de peilingen, of dat een Eerdmans een kans ziet om eindelijk eens als lijsttrekker in de kamer te komen.

Ik erger me een beetje aan dat mensen als Nanninga een moreel kader ontzegd wordt en er dus wel een cynische verklaring moet zijn. Je verklaring in #23 is in dit geval te cynisch.

#32 Hans Custers

@31

Het een sluit het ander niet uit, ik zie hierin geen tegenspraak.

Als je eerst enkel en alleen ethische grenzen noemt en daarna enkel en alleen andere factoren is dat diametraal met elkaar in tegenspraak.

Ik erger me een beetje aan dat mensen als Nanninga een moreel kader ontzegd wordt en er dus wel een cynische verklaring moet zijn. Je verklaring in #23 is in dit geval te cynisch.

Alleen gaf ik in #23 geen verklaring, maar een indruk. Een indruk die ik nog steeds heb. Daarmee ontzeg ik Nanninga geen moreel kader, maar ik geef wel aan dat ik jouw verklaring – ethische grenzen, zonder ook maar een flintertje voorbehoud of nuance – ook niet zonder meer voor waar aanneem.

Gezien de geschiedenis van die partij en zijn (voormalige) leider zie ik niet direct reden om zomaar te vertrouwen op de ethische grenzen van die lui.

#33 6822

Thierry gaat tijdelijk uit de kijker, kickt na aandringen van de ouwe nazi af van een drugsje of 2 á 3, en blijft lekker samen met die arrogante snorremans aan de teugels trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*