1. 2

  @1: En de KNVB is al bezig met die slappe aanpak.
  https://nos.nl/artikel/2310945-knvb-racistische-uitingen-walgelijk-strafmogelijkheden-beperkt.html

  Een deel ervan is procedureel wel te begrijpen: dat waar het gaat over de (individuele) supporters. Die aanpak die kennen we wel: als je ze eenmaal hebt geïdentificeerd (moeilijk, langzaam) dan kun je stadionverboden geven.

  Maar het probleem is nu niet die “ongrijpbare supporters”, maar meer FC Den Bosch als club. In 2013 was het ook al daar raak, met Altidore. Ook toen straffen en zelfs een burgermeester die excuses aanbood. De gelinkte verklaring, plus het gedrag van de coach laten zien dat er een cultuur van wegkijken en ontkennen is. En daarvoor heeft de KNVB genoeg middelen om hard te straffen. Niet slechts een boete, maar de regels laten zelfs die uitsluitingen uit competities toe waar ik in #1 over sprak.

 2. 3

  @2 vergeet niet dat de supporters voor een club ook een pressie middel zijn.

  Als de financiën weer eens niet op orde zijn, gaan de supporters de straat op om de gemeente te ‘vragen’ bij te dragen.

  Door zwak optreden van de club laten ze de rotte appels bestaan. Daardoor hebben we dezelfde discussie elke paar jaar.

  KNVB kan er ook simpel mee omgaan: beste voetbalclub, als er nog racistische opmerkingen gemaakt worden door jullie supporters dan sluiten we jullie uit van de competitie.

  Moet je eens zien hoe snel er geacteerd wordt.

 3. 5

  @3, @4: om die reden moet je dit ook niet benaderen via de supporters route. FC Den Bosch heeft vooral een probleem met zichzelf. Lees dit eens. Dat is de verklaring van de trainer, die eerst niets wilde zeggen, behalve dat ‘ie achter dat gedrocht van een verklaring staat (gelinkt in #1) maar later wat meer erop in ging. Dat ging zo:

  “Ik schaarde me direct na afloop van de wedstrijd achter het statement. Die reactie heeft de club eigenlijk opgesteld gedurende de wedstrijd omdat gedurende de eerste helft al een incident had plaatsgevonden. Ik distantieer mij van racisme en discriminerende spreekkoren. Ik vind het erg wat er nu gebeurt. De club zal een onderzoek gaan starten om te onderzoeken wat er echt is gezegd.”

  Hij spreekt alweer niet over racisme van zijn aanhang tegen Mendes Moreira. Hij spreekt over racisme (algemeen). Hij vindt het erg wat er gebeurt, maar wat dat is kan ‘ie niet over z’n lippen krijgen. Kan dus heel goed zijn dat ‘ie net als FC Den Bosch eerder, het erg vindt dat de wedstrijd werd stilgelegd. En die laatste zin, “wat er echt is gezegd”, impliceert wederom een ontkenning en dan kom je weer op die zogenaamde kraaiengeluiden.

  Deze bizarre trainer heeft nu de slachtofferrol gevonden en heeft recent aangifte gedaan om bedreigingen en niet thuis geslapen. Ik zie veel bende op Twitter, maar verder dan (heel veel keren) dat ‘ie de laan uitgestuurd moet worden kon ik niet vinden. Mendes Moreira doet geen aangifte en vertrouwd op de KNVB…

 4. 6

  @4: Dat heeft op termijn alleen een kans van slagen als je zeker weet dat er niets met het cameratoezicht gedaan wordt. Ik weet niet hoe het zit met de carrièrekansen van zo’n ‘brave huisvader’ als die een strafblad krijgt omdat hij is betrapt met zijn rechterpoot stijf omhoog.

  Maar als we op het niveau van die supporters moeten blijven: geef die stewards die tussen de tribune en het veld staan gewoon een gatlinggun. Dan komen er banen en woningen vrij. Win-win.
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Ironie.png

 5. 7

  Je kunt al redelijk uittekenen wat er gaat gebeuren: wat ernstig serieus kijkende hoofden van club en KNVB zullen zalvende woorden spreken dat dit allemaal heel erg was en dat we er vooral voor moeten zorgen dat dit niet meer gebeurd. Behapbare boete voor FC Den Bosch, wat boetes en stadionverboden voor een paar eencelligen die voor de verbale diarree hebben gezorgd, en op naar het volgende incident. Rinse and repeat, glas, plas en alles bleef hetzelfde.

 6. 8

  @7: Dat vermoed ik ook.
  In plaats van aangifte te doen en via bv de tv beelden of bewakingscamera’s zoveel mogelijk daders te identificeren gaat er weer niks gebeuren. Zelfs geen name and shame.

  Voortaan moet voor elk vak een high res camera staan en overtreders moeten altijd een levenslang stadionverbod krijgen. Met zo een stadionverbod hebben ze in de UK de hooligans weten te weren.

 7. 10

  @4: falseflag-racisme bedoel je?

  Voortaan moet voor elk vak een high res camera staan en overtreders moeten altijd een levenslang stadionverbod krijgen.

  Meer camera’s en meer overheid? Dat ben ik niet voor.
  Sociale controle binnen de eigen gemeenschap werkt m.i. beter.

 8. 13

  @12: [ falseflag-racisme bedoel je? ]

  Nee, het is echt racisme want je bent racist als je racistische leuzen gaat roepen, ook als het vermomd is in een ander stadion.

  [ Sociale controle binnen de eigen gemeenschap werkt m.i. beter. ]

  Er is overduidelijk geen eigen gemeenschap.
  Het is altijd hetzelfde liedje met supporters die zich bv F-side noemen. Die zijn geen onderdeel van alle supporters, die staan er buiten met hun eigen fysieke tribunevak en binnen hun vak heersen hun mores en niet die van de club of alle clubsupporters samen. Voor menige club zijn ze een pain in the arse waar ze geen grip op hebben, laat staan dat er sociale controle is.

 9. 15

  @3: [ Moet je eens zien hoe snel er geacteerd wordt. ]

  In de US zouden ze gelijk oproepen om de sponsor te boycotten.

  Ik zou voorstellen dat ze X wedstrijden zonder sponsor op de voetbalshirts moeten spelen. Met andere woorden, je draait de geldkraan tijdelijk dicht én je spreekt de sponsor aan op hun verantwoording.
  Lijkt me best wel effectief.

 10. 16

  @13:ik bedoel geen “hoax” of “nepnieuws”

  ook als het vermomd is in een ander stadion.

  bij een falseflag draait juist om die vermomming.
  Natuurlijk is het racisme, maar de verkeerde partij krijgt de zwarte piet toegespeeld.
  (sorry)

 11. 20

  Ik las dit en dacht: manmanman… Hoewel de reacties al veel beter zijn door de moderatie, is het nog steeds vermoeiend.

  De overheid wil asielzoekers demotiveren door: lange procedures; zoveel mogelijk terugzendingen; onvriendelijk klimaat. Dat kost geld. Het telkens in beroep gaan door de staat na een beslissing dat een asielzoeker mag blijven: dát is de werkgelegenheid voor de asielrechtenadvocatuur. Dan alsnog onvoldoende middelen toekennen om de zaken binnen de wettelijke termijn (laat staan een redelijke termijn) te behandelen: duurkoop, waar nu de rekening voor komt. En dat geld is gewoon over de balk gesmeten: daar komt geen procesverbetering voor terug. De onvriendelijke houding nodigt niet uit tot medewerking: nog meer gedoe. En dan nogmaals het continue beknibbelen op de IND, waardoor altijd gezegd mag worden: ‘het water staat ons aan de lippen’ is frustrerend en werkt xenofobie in de hand.

  Weinigen zijn gebaat bij een lange, voortslepende procedure: ja, de asielzoekers die hopen dat er over 10 à 15 jaar een kinderpardon komt (een riskante gok), en de mensen die de idee van een ‘tsunami van asielzoekers’ in stand willen houden (want waarom anders zouden procedures zo lang duren: ze zijn er natuurlijk met te veel). Investeer in capaciteit bij de IND, houdt de procedures kort (dus ga ook niet als Staat zelf in beroep) en zorg voor een snelle doorstroom naar de samenleving. Dat zou gecombineerd kunnen worden met een duidelijker, maar misschien minder barmhartig stelsel. Daar hebben mensen in onzekerheid behoefte aan.

  Over de hele breedte lijkt Rutte dus voort te sjokken met beleid (en achter de feiten aan te lopen). Wantrouwen regeert(regeerde) en nu komt het deksel op de neus. Kindertoeslagen? Alsnog toekennen. Plus compensatie. Te lange procedures: betalen, plus boete. Vroemvroem naar 130 (“Nee, dat moet je niet doen, dat is niet goed voor het milieu”): terug naar 100. Divendbelasting afschaffen? Toch niet. Lastenverlichting voor bedrijven, met het doel dat het extra geld naar lonen gaat: Rutte is sip dat de werkelijkheid trickle down bij hem binnen komt. Creatief boekhouden met stikstof; zolang er niemand achter komt. De VVD (en het CDA) hebben een paar leuke jaren gehad, waarbij ze de ‘vingers af konden likken’, het resultaat: (voor Nederlandse termen) geblunder. Als je als VVD er dan toch achterkomt dat je zogenoemd ‘links beleid’ uit moet voeren omdat het gewoon reëeler is, geef het roer dan geheel uit handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren