SG-café maandag 17-08-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 17-08-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (23)

#1 majava

Het ziet er naar uit dat in Belarus / Wit-Rusland de omkeer toch komt. Dankzij stakingen, hand in hand lopen, veel witte jurken en meer sympathieke acties.

Stel nu dat het lukt. Wat dan met het machtsvacuum? Komt oppositielijdster Tikhanovskaya terug en vormt een regering of nieuwe verkiezingen en verder komt het langzaam wel in orde?

Stel dat het bijna lukt? Verwachten/vrezen we dan dat Rusland wel eventjes komt ‘helpen’? Iets dat schijnbaar alleen Rusland mag doen…

En wat doen wij? Als EU zijnde. Tot nu toe erg zwijgzaam ook.

#2 majava

@1: Over dat machtsvacuum nog… Ze hebben altijd deze nog: https://en.wikipedia.org/wiki/Rada_of_the_Belarusian_Democratic_Republic#In_exile
Opmerkelijk.

En voordat de Putin fans arriveren, wil ik nog even opmerken dat het land, of territorium in de gehele geschiedenis maar 194 jaar deel uitmaakte van Rusland en Sovjet Unie, om claims van ‘gewoonterecht’ een beetje voor te zijn.

#3 Hans Verbeek

@1: waarschijnlijk gaat het zoals in Oekraïne: er komt een nieuwe regering, die ook geen economische groei kan realiseren, maar wel heel goed voor zichzelf zorgt. (vgl Yulia Timoshenko)
Ik heb overigens het vermoeden dat de National Endowment for Democracy of een andere Amerikaanse organisatie flink aan de weg getimmerd heeft in Belarus (zoals ook in Oekraïne).
https://en.wikipedia.org/wiki/National_Endowment_for_Democracy

#4 basszje

De ‘helpende hand’ van Rusland helpt meestal alleen de kleptocraten in Moskou ( zoals: Moldavie, Georgie, Oekraine, etc ) .

@3 Mensen die van alles beweren over de invloed van het grote boze Amerika op landen als Oekraine:

– Zijn er waarschijnlijk nooit geweest
– Kunnen geen Donbas van een Azov-zee onderscheiden
– Hebben volstrekt geen idee wat die buitenland-NGO’s er *wel* doen
– Hebben geen benul wat er onder de bevolking leeft.

Als je toch wil vingerwijzen, wijs dan naar RFERL bv -> https://www.rferl.org/ . Niets geen geheime Soros-gelden of wat dan.

Als je kijkt wat je eigen link zegt: NGO Strengthening, Political Processes, Human Rights, Accountability, Developing Market Economy, Freedom of Information, Democratic Ideas and Values, Promoting Freedom of Assembly, Strengthening Political Institutions, and Monitoring Electoral Processes

Dan zijn dat zaken die welkom zijn en in menig Europees land ontbreken ( EU-landen incluis ) . Alleen natuurlijk niet als corruptie en wetteloosheid je ding is.

——-

Enfin ik hoop dat Wit-Rusland het rustig aan doet. Overgangsregering enzo. Vooral als je arbeiderscomite’s min of meer het einde van Lukasjenko inluiden, moet je die ook vol betrekken bij de opvolging. Eerst eerlijke verkiezingen en vooral niet de kapitalismecowboys op de eerste rij laten zitten.

De EU is overigens best goed in het helpen met dat soort zaken op de achtergrond, maar dat wil niemand horen geloof ik.

#5 Hans Verbeek

@4: je kunt je ook afvragen waarom een Amerikaanse organisatie zich überhaupt bemoeid met de politieke processen in welk ander land dan ook.
Het gaat de Amerikanen niet om het brengen van democratie
De Amerikanen hebben de democratisch gekozen regering van Allende in Chili ten val gebracht. En tevergeefs met militaire middelen geprobeerd in Vietnam en pro-Amerikaans bewind te vestigen. En wat het Amerikaanse leger in Afghanistan aan het doen is, snapt bijna niemand meer.

Als er in Wit-Rusland een andere regering komt, verandert dat weinig aan de economische situatie. De QWitrussische roebel verliest gestaag aan waarde.https://tradingeconomics.com/belarus/currency
Als er hervormd moet worden (pensioenleeftijd omhoog, uitkeringen omlaag, bezuinigen op zorg en/of onderwijs) dan zal de nieuwe regering dat vroeger of later toch moeten doen.
zie: https://tradingeconomics.com/belarus/retirement-age-men
en https://tradingeconomics.com/belarus/retirement-age-women

#6 gbh

Wat een prachtig systeem is dat communisme toch:

North Koreans are ordered to hand over ‘decadent and bourgeois’ pet dogs for ‘restaurant meat’ as the country is rocked by food shortages

dogs are a symbol of capitalist ‘decadence’

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8634831/North-Koreans-ordered-hand-pet-dogs-killed-meat-country-hit-food-shortages.html

#7 Frank789

@6: Een dictatorfamilie met een centraal geleide economie is niet automatisch communisme.

North Korea replaced Communism with the Juche ideology in its 1992 and 1998 constitutional revisions[5] for the personality cult of Kim’s family dictatorship and (albeit reluctantly) opening of North Korean market economy reform, though it still retains a command economy with complete state control of industry and agriculture.

#8 Rigo Reus

@7 Een ander voorbeeld van een andere familie die een land dictarioaal leidt en geen communistisch ideaal nastreeft? Jawel, Saudie Arabie. Maar dat maakt het dus niet goed of zo.

#9 gbh

@7: Ik begrijp waarom jij de bron probeert te verhullen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Communism_in_Korea

https://en.wikipedia.org/wiki/Juche

Gewoon de ultieme vorm van communisme dus.

Woef.

#10 Frank789

@9: Als ik het had proberen te verhullen had ik het wel herschreven en in het Nederlands, je denkt toch niet dat ik achterlijk ben?
Het zuivere communisme bestond/bestaat gewoon nergens, ook uit goedbedoelde pogingen zijn dictatoriale staten ontstaan die met een klasseloze samenleving niets meer te maken hebben.

Wat wel zou kloppen is “Wat een prachtig systeem is die centraal geleide economie toch”.

#11 gbh

@10: Nee ik denk zeker niet dat jij achterlijk bent maar misschien gokte jij op mijn hondsluiheid :o)

Je benoemd het heikele punt goed: communisme eindigt altijd in een dictatoriale staat, dat is de enigste variant om dat te implementeren anders pikken mensen dat systeem niet.

Noord-Korea heeft met haar Juche variant een veel meer humaner communistisch systeem gevonden waarbij je niet na elke machtswissel middels een culturele revolutie en dergelijke de complete kliek van je voorganger hoeft uit te moorden. Dat beperkt zich nu tot maar één lastige oom.

https://www.channel4.com/news/kim-jong-un-jang-song-thaek-north-korea-dogs-execution-china

#12 Frank789

@11: [ communisme eindigt altijd in een dictatoriale staat ]

Dat kun je niet weten. Resultaten uit het verleden…

[ anders pikken mensen dat systeem niet. ]

Het zijn eerder de machthebbers die het niet pikken dat ze de macht moeten delen met gewone mensen.

[ een veel meer humaner ]

Ik zou “veel meer humaner” en Noord Korea niet in één zin gebruiken.

#13 gbh

@12: Ik snap niet hoe je dat na 200 miljoen doden nog kan roepen. Mensen willen niet in een verplicht keurslijf leven, jij wel? En dan nog met die laatste zin komen wat bij mij sarcasme was.

Communisme is net zo’n groot misdadig faal systeem als het kapitalisme.

#14 Sjors

@12: Dat kun je niet weten. Resultaten uit het verleden…[

De enige staten die ooit een communistisch doel nastreefeen, zijn allen, zonder uitzondering, geëindigd in autoritaire dictaturen. Er is geen enkel voorbeeld te noemen waarin het communisme succesvol is verlopen. Dan kun je wel voorzichtig stellen dat communisme altijd eindigt in dictaturen. Iets anders beweren is gewoon je ogen sluiten voor het verleden.

#15 Frank789

@14: [ zonder uitzondering, geëindigd in autoritaire dictaturen. ]

Dat komt omdat ze nooit het voorbereidende stadium van socialisme hebben kunnen doormaken/bereiken. Veel beter voordat je aan communisme begint.

@13: [ Ik snap niet hoe je dat na 200 miljoen doden nog kan roepen. ] [ Communisme is net zo’n groot misdadig faal systeem als het kapitalisme. ]

Je praat alsof het doel van communisme het doden van mensen is. Dat is geen doel, zelfs geen uitwas van communisme maar een uitwas van dictators. Idem voor kapitalisme.

[ Mensen willen niet in een verplicht keurslijf leven ]

Ga eens in de kerk kijken? In het leger? Turnsters?

[ wat bij mij sarcasme was. ]

Graag /s gebruiken.

#16 gbh

@15: Het doel van kapitalisme is ook niet om de natuur en het klimaat op zeep te helpen en arm uit te moorden maar dat is wel inherent aan een systeem waar alles alleen maar draait om zoveel mogelijk geld naar binnen te harken ten koste van echt alles net als dat het voor communisme nodig is alle vijanden van het volk uit de weg te ruimen om zichzelf in stand te houden.

De kerk en het leger daar ben ik beiden uit geschopt net als van school. Heb een chronische apathie tegen in de maat lopen.

Waarom kan een pil bij jou alleen blauw of rood zijn en niet groen? Wordt tijd voor wat anders.

#17 Frank789

@16: [ Het doel van kapitalisme is ook niet… ]

Waarom zeg je gewoon hetzelfde als ik?

[ net als dat het voor communisme nodig is alle vijanden van het volk uit de weg te ruimen ]

Nee, dat is een uitwas van dictators.

[ De kerk en het leger daar ben ik beiden uit geschopt.. ]

Tuurlijk, als het voor jou niet geldt, geldt het voor niemand? Onzin.

[ Waarom kan een pil bij jou alleen ]

Sta je voor de spiegel?

#18 gbh

Waarom zeg je gewoon hetzelfde als ik?

Dat doe ik ook niet.

Nee, dat is een uitwas van dictators.

Communisme zonder dictatuur bestaat niet; van de 30 (ex) communistische landen was elk een dictatuur.

Tuurlijk, als het voor jou niet geldt, geldt het voor niemand? Onzin.

Nee hoor, iedereen moet gewoon lekker doen waar die zich goed bij voelt. Als jij je geweldig voelt als koorknaapje braaf op de maat in het gelid; prima moet je doen zolang je anderen daar maar niet mee lastig valt en tot hetzelfde verplicht. Dat draadje lijkt bij jou met dat antwoord toch vrij dun te zijn: ze moeten kennelijk alleen eerst (@15) nog even heropgevoed worden in een “voorbereidend stadium van socialisme “. Dat is socialisme voor mij dus absoluut niet; socialisme is voor mij vrijheid, recht op leven voor iedereen. Behoorlijk enge gedachte, kennelijk heb jij toch niet zoveel moeite met heropvoedkampen, een goelag of muur.

https://www.youtube.com/watch?v=Srkm5oWFwiQ

Sta je voor de spiegel?

Waar slaat dat op?

#19 Frank789

@18: [ Dat doe ik ook niet. ]

Dan moet je gewoon beter lezen.

[ Communisme zonder dictatuur bestaat niet ]

Het verandert niets aan het feit dat het een uitwas van dictators is en niet van communistische ideaal.

[ Als jij je geweldig voelt als koorknaapje ] [ kennelijk heb jij toch niet zoveel moeite met heropvoedkampen, een goelag of muur. ]

Ah, hier komt de rits ad hominem bij gebrek aan argumenten. Zwak, zwak, zwak.

[ Waar slaat dat op? ]

Je bedoelt: op WIE slaat dat. Je mag één keer raden.

#20 gbh

@19: In dertig landen waar communisme is uitgeprobeerd eindigt het elke keer in dictatuur met totaal 200 miljoen doden maar volgens Frankie is dat slegts een minuscuul klein foutje in het systeem; ligt alleen aan de leiders! Kop in het bloedrode zand en iedereen doorlopen, echt maar dan ook echt niets aan de hand, bij versie 31.b.221 komt het allemaal goed, gewoon een beetje heropvoeden, echt! En dat heeft het over zwak.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/wat-china-niet-wil-laten-zien-concentratiekampen-voor-miljoenen-moslims

Met groene pil bedoelde ik dat er een ander systeem moet komen, dat mensen daarvoor buiten de bestaande kaders moeten gaan denken maar dat is kennelijk te hoog voor je gegrepen.

.

#21 Cerridwen

@19:

Het verandert niets aan het feit dat het een uitwas van dictators is en niet van communistische ideaal.

Gebrek aan keuzevrijheid en dwang zijn inherent aan het communistische ideaal, en het is dus ook logisch dat communistische revoluties overal hebben geleid tot dictaturen. De manier waarop jij de theorie van de praktijk wenst te scheiden is onhoudbaar. Er bestaat simpelweg niet zoiets als een puur communistisch ideaal, dat is altijd gebonden aan een context.

#22 Spam

Wanneer communistische principes samengaan met democratie, noemen we het socialisme. Nogal wiedes dat er geen democratisch communistische staten zijn aan te wijzen.

#23 Frank789

@20: [ Frankie ]

Zwak, zwak, zwak.
Daaag, ghb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*